Linsgryta med ajvar

vegogryta, linsgryta, vegansk gryta, vegetarisk gryta

Efter ännu en storätarhelg (visst kan storhelgerna kännas så ibland? Som ett enda långt smörgåsbord med mat uppdukat) känns det fint med lite  enkel vardagsmat. Barnen har önskat stuvade makaroner och falukorv till middag. Själv var jag mer sugen på linsgryta med ajvar.vegogryta, linsgryta, vegansk gryta, vegetarisk gryta

Just ajvar är något jag ofta ser till att ha hemma. Det sätter piff på det mesta liksom. Massor med smak utan att du behöver arbeta för det. Sån matlagning gillar jag!

Här hemma lapar vi i oss påsklovets lediga dagar. Axel körde jag in till stan för att spela fotboll med sin syssling. Isacs en klasskompis hämtade vi upp på fritids på väg hem och dom leker som bara 6-åringar kan.

Själv hade jag som alltid storslagna planer för dagen. Men efter att ha kommit hem med massor av matkassar insåg jag att en städning av kylskåpet fick nedprioritera alla andra saker på listan. Och innan jag viste ordet av var det dags att laga lunch till gänget. Vips så är klockan redan 14. Men lite jobb och trädgårdsfix borde jag ändå hinna med känner jag!vegogryta, linsgryta, vegansk gryta, vegetarisk gryta

Jag är väldigt svag för olika sorters linsgrytor. Min krämiga linsgryta är sedan tidigare en storfavorit som alla här hemma gillar. Den här blir lite mer uppstudsig i smaken. Inte lika silkeslen liksom. Speciellt inte om man använder sig av en starkare ajvar. Jag kör alltid på den milda. För barnens skull. Men det är ju en smaksak det.

Jag använder min stora gryta från Le Creuset när jag gör grytor som dessa. 4,2 L är är min och jag tycker den är så snygg att servera direkt ur. Nu såg jag att det dessutom är 31% rabatt på dessa grytor. Perfekt att passa på att fynda!

Jag använder havregrädde här. Men du tar såklart den grädde du brukar använda. Fördelen med en växtbaserad variant är att linsgrytan blir vegansk.

Linsgryta med ajvar:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 1/2 dl röda linser
ca 6 dl vatten
1 burk (ca 400 g) ajvar mild
2 dl havregrädde
1 dl färsk persilja
salt
saft från 1/2 citron

ett gott bröd, solroskärnor och färsk persilja att toppa med

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Fortsätt steka på svag värme.
Slå sedan på krossade tomater, linser och vatten. Koka i ca 15 minuter eller tills linserna känns mjuka men inte sönderkokta. Rör i ajvar, havregrädde och finhackad persilja, smaka av med salt och citron. Låt allt sjuda ihop några minuter.

Servera med ett gott bröd, färsk persilja och solroskärnor.

Lättlagad och god vardagsmat som dessutom räcker till många. Servera grytan som den är eller koka ris/havreris att ha till.

17
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kladdkaka, påskdessert, påskefterrätt

Nästa inlägg

Kladdkaka till påsk

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x