Flätade kanelbullar

kanelbulle, kanelbullar, flätade kanelbullarNär vårsolens strålar strilar in genom skitiga köksfönster känner jag alltid ett behov av att fylla frysen med bullar.
För det känns som om tillfällena då man fikar hemma blir 100% fler när våren och sommaren står för dörren. Idag testade jag att göra flätade kanelbullar. Och jag är tveksam till att jag kommer göra bullar på annat sätt än just detta framöver!

kanelbulle, kanelbullar, flätade kanelbullar

I skrivande stund sitter jag i bilden. Vi har 3 timmar kvar av 5 att avverka innan vi når målet. Vad vi ska göra kommer ni få veta i morgon.

Eftersom vi knapt rört oss utanför vår stadsgräns på ett år känns det extra kul att åka iväg. Och se något annat än den vanliga omgivningen runt oss.kanelbulle, kanelbullar, flätade kanelbullar

Jag gör alltid min vetedeg på kall degvätska. Dessa bullar blir allra finast om de gräddas i muffinsplåt. Men har du inte det går det såklart bra att lägga dom i bullformar. Ta gärna dubbla formar för att få bra stabilitet.

Flätade kanelbullar, ca 30 st:

50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
150 g mjukt smör
3 tsk nymortlad kardemumma
1 dl strösocker
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl

fyllning:
200 g mjukt smör
4 msk kanel
1 dl strösocker
socker+vatten till sockerlag
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills allt jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resterande mängd degvätska och ägget. Klicka i det mjuka smöret under omrörning. Ha sedan i kardemumma, socker och salt. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5-7 minuter.
Täck över degbunken och låt jäsa i cirka 40 minuter i rumstemperatur. Jag ställer alltid in min degbunke i ugnen, utan värme såklart. Där jäser det på bra!

Rör ihop det mjuka smöret med kanel och socker till en slät kräm.
Kavla ut degen till en avlång rektangel på ett väl mjölat bord. Bred ut fyllningen med hjälp av en slickepott. Vik ett treslag genom att först vika ner den övre tredjedelen mot mitten. Vik sedan över den nedre tredjedelen in mot mitten. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
Skär ca 3-4 cm breda remsor med hjälp av en pizzaslicer. Gör två snitt i varje remsa så du får tre delar (lämna cirka 1 cm högst upp så degen fortfarande hänger ihop.). Fläta remsorna och rulla ihop så du får båda ändarna ned. Lägg ut bullarna i  muffinsplåtar. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar.
Värm ugnen till 225°C och grädda bullarna i ca 8-10 minuter.
Pensla de varma bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker.

Bullarna blir enkelt väldigt snygga och är busenkla att göra när man fått kläm på hur man gör!

16
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
vegogryta, linsgryta, vegansk gryta, vegetarisk gryta

Nästa inlägg

Linsgryta med ajvar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x