ANNONS

Stracotto alla fiorentina- en toscansk köttgryta

I annonssamarbete med Villa Puccini

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Hösten är här och med den kommer alla fantastiska grytor. Långkok som får puttra till perfektion på spisen. Idag har jag gjort en dykning i det toscanska köket och hittat inspiration till en  gryta vid namn stracotto alla fiorentina.
Det ska erkännas, min italienska är inte vad den borde. Även om jag en gång lyckats förklara för en dam i en liten italiensk matbutik att jag undrade om dom hade grillspett i trä, men det är en helt annan historia..

Men, stracotto betyder rätt och slätt överkokt. Inte för att det är något överkokt med den här grytan. Jag skulle föredra ordet långkokt om vi nu måste översätta.

Om man tänker på en toscansk gryta, ja då är det lätt att även tankarna svävar iväg till det här med vin.
För vilken toscansk gryta som fått puttra i timmar på spisen kräver inte sin skvätt med vin?
Att tillsätta vin i en gryta som denna gör hela skillnaden. Det tillför syra men framförallt smak.

Både i och till min toscanska gryta väljer jag idag Villa Puccini Governo.

I Toscana betyder ordet ”governo” att en viss mängd av druvorna är torkade. Detta ger bland annat vinet en djupare färg.
Precis som de vinerna från Villa Puccini jag tipsat om tidigare här, består även detta vin till större delen av Italiens signaturdruva, sangiovese. Men här har man även tillsatt 10% ciliegiolo och 10% cabernet sauvignon.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Det fina med att laga toscansk mat är att det inte behöver vara så invecklat och avancerat. Några få råvaror med hög kvalité får helt enkelt göra jobbet.

Den här grytan är tomatbaserad. Därför valde jag att förutom morötter även ha i lite butternutpumpa. Den tillsammans med morötterna dämpar lite av syran i såsen.
Sen är det viktigt att låta tomatsåsen puttra riktigt länge på spisen, då får den en helt annan, fylligare och sötare smak.
italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

För att köttet ska klara av att koka länge är det en god idé att skära det i rejäla bitar och kanske inte i små grytbitar som vi är vana vid.
italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Villa Puccini Governo är ett vin jag tycker är gott att dricka precis som det är. Du hittar inte lika mycket strävhet i detta vin som de andra två från Villa Puccini jag skrivit om här på Linnéas Skafferi.
Däremot finns en del syra i vinet, och därför passar mitt potatismos otroligt fint till.

italiensk gryta, toscansk gryta, middag, Italien

Istället för den klassiska kombinationen av gräddmjölk och smör i potatismoset har jag haft i färskost. Har ni inte testat detta är det något ni måste göra. Så himla gott! Potatismoset blir inte riktigt lika tungt utan jag upplever det lättare och otroligt gott. Testa!

Stracotto alla fiorentina- en toscansk köttgryta:

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
olja att steka i
800 g högrev
salt & svartpeppar
3 msk oxfond
1 dl rött vin, gärna Villa Puccini Governo
800 g krossade tomater
1 nypa strösocker
1 stor morot
ca 150 g Butternuttpumpa
persilja

Skala och skiva lök och vitlök tunt. Skiva selleri och ha i.Stek mjuka i lite olja. Skär ner köttet i bitar, höj värmen och lägg i dom i grytan och stek tills de fått fin yta. Krydda med salt och peppar.  Ha i oxfond, rött vin, krossade tomater och en nypa socker.
Låt grytan puttra på medelvärme i 2-3 timmar. Tomatsåsen ska tjockna och mörkna. Köttet ska bli mört men inte koka sönder.
Skala och tärna morot och pumpa fint. Blanda i och låt koka i ytterligare cirka 15 minuter. Smaka av med mer salt och peppar.

Krämigt potatismos med färskost:

1 kg potatis
salt
200 g naturell färskost
ca 3 dl mjölk
örtsalt

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen lätt med en potatisstomp. Tillsätt färskost och mjölk. Mosa potatisen till ett slätt mos. Smaka av med salt.

Servera grytan tillsammans med moset och massor av färsk persilja.

11
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
halloween, spöken, mumie, smördeg

Nästa inlägg

Mumiepajer av smördeg till halloween

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x