ANNONS
Integritet på Tailsweep

Chiasylt med hallon

/

När barnen var små gjorde jag chiasylt ofta. Då brukade jag koka upp hallon och vatten, ha i lite chiafrön och låta det svalna. Sedan mosade jag en banan och använde som sötning. Perfekt att ha till gröt, pannkakor eller smaksätta naturell yoghurt med.

Men nu var det riktigt länge sedan jag gjorde en omgång. Jag gillar chiasylt då den får en bra konsistens tack vare chiafrön, men inte behöver bli sliskigt söt då du mycket enklare kan reglera sockermängden.

Chiafrön är en typisk bra sak att få i sig lite av.  Dom innehåller nämligen massor av fosfor, magnesium, selen och B-vitamin. Men även en hel del zink och en jättebra källa till fiber,

Kanske förknippar många chiafrön med chiapudding som var så populärt några år sedan. En perfekt frukost att förbereda dagen innan. Men, det är lite slemmigt.
Vill man få alla fördelar av att äta chafrön, men inte är så förtjust i just chiapudding är det perfekt att koka sylt på dom.

Jag hade två generösa klickar chiasylt med hallon på min gröt i morse. Så jäkla gott. Jag gillar söt som inte är för sliskig, sylt som faktiskt smakar lite av de bär som man kokat sylten på. Har man inte hallon går det fint att koka på vilka bär man råkar ha i frysen eller som är i säsong.

Vilken sötning man väljer att använda är individuellt. Strösocker går bra. Men jag brukar föredra att använda kokossocker eller björksocker. Jag upplever att kokossockret smakar sötare än vanligt strösocker vilket gör att jag kan ta lite mindre av det.

Men, det är som sagt en smaksak. Ta det socker DU känner dig bekväm med.

Chiasylt med hallon:

ca 250 g hallon (eller andra bär)
1 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1/2 dl valfritt socker (strösocker, kokossocker,björksocker  eller honung föredrar jag)
1/2 dl chiafrön 

Lägg hallon och vatten i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt vaniljpulvret och socker. Rör om och låt småkoka i cirka 5 minuter. Tillsätt chiafrön och rör om väl så de inte klumpar ihop sig.  Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker om du tycker din sylt blir för sur.

Ha upp på väl rengjorda burkar och förvara i kylen.

3
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00