Ugnsstekt kyckling med ratatouille

kyckling i ugn, ratatouille, kycklingfiléer, bröstfiléer

I veckan blev det ugnsstekt kyckling med ratatouille här hemma. Ja eller iallafall någon form av ratatouille.
Jag gjorde helt enkelt ett kylskåpsrens och kallar det för ratatouille, lite som när skolan döper om rester till ”kökets val”. Det låter helt enkelt bättre.

Gör gärna din ratatouille i god tid i förväg. Släng ihop alla grönsaker i en gryta och låt koka ett par timmar på kvällen. Då kan du snabbt slänga ihop den här middagen dagen därpå.

kyckling i ugn, ratatouille, kycklingfiléer, bröstfiléer

Att tillaga hela kycklingbröstfiléer är lite trixigt. Tills man lär sig hur man ska göra. Då finns det inget enklare. Din bästa kompis heter kökstermometer och ska alltid finnas nära till hands när du tillagar hela bitar kött. Hur ska man annars veta när det är klart?
9/10 gånger översteker jag kycklingen så den blir torr och tråkig. Jag tror alltid den behöver så mycket längre tid på sig än vad den faktiskt gör.

Men regeln är enkel:

-Ge kycklingfiléerna en fin yta på båda sidor genom att steka dom på hög värme i en stekpanna i lite smör eller olja. Krydda med valfri smaksättning.

-Stick i en kökstermometer i den tjockaste delen av kycklingen och sätt in i ugnen. Min stekpanna klarar ugnsvärme så jag ställer helt enkelt in hela stekpannan, vilket ger mindre disk.

-Tillaga kycklingen i ugnen tills den uppnår 70-72°C. KLART!

-Vilken värme kycklingen ska gå på beror hur lång tid du har på dig. Precis som med de flesta köttbitar föredrar kycklingen att tillagas under en längre tid på lägre värme.
Jag brukar köra mellan 150-200°C beroende på hur mycket tid jag har. Idag körde jag 200°C.
kyckling i ugn, ratatouille, kycklingfiléer, bröstfiléer

Hela familjen tyckte kycklingen blev helt fantastiskt saftig och god. En varm sommardag kan du tillaga den dagen innan och servera den kall. Hur gott som helst om den är rätt tillagad.

Till min ratatouille tog jag helt enkelt av de grönsaker som fanns hemma och behövde ätas upp. Aubergine, purjolök, morötter, krossade tomater, spenat och persilja gjorde jag på. Men du kan ha i zucchini, paprika, färska tomater- ja det som behöver ätas upp helt enkelt!

Eftersom min mage sällan tycker en hel portion pasta är en bra idé tog jag en liten skopa pasta och sen massor av ratatouille till min kyckling. SÅ GOTT!

Ugnsstekt kyckling med ratatouille:

ca 900 g kycklingbröstfiléer
olja/smör att steka i
örtsalt
lökpulver

2 auberginer
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
4 morötter
2 grönsaksbuljongtärningar
1 fp (ca 350g) krossade tomater
vatten
65 g färsk spenat
2 dl finhackad persilja
1 nypa strösocker
salt & svartpeppar

färsk pasta

Stek kycklingen på hög värme i en stekpanna. (Gärna en som tål ugnsvärme så blir det mindre disk!) Krydda med salt och lökpulver. Stick i en termometer i kycklingens tjockaste del. Ugnsstek tills innertemperaturen kommer upp i 70-72°C.
Jag tillagade kycklingen på 200°C, men har du gott om tid kan kycklingen tillagas på lägre värme också.

Skär auberginen i bitar, strimla purjolök, skala och finhacka vitlöken. Stek allt tills de börjar få fin färg i en gryta. Tillsätt tomatpuré och stek någon minut till.
Slå på vinet och låt allt koka på hög värme. Skär ner morötterna i bitar och ha i dom. Smula över buljongtärningarna och ha på krossade tomater. Blanda om och slå på lite vatten (jag tog ca 2 dl första omgången och spädde med mer vartefter det behövdes).
Låt koka så länge du har tid till. Men ge den minst 40 minuter. Späd med mer vatten under koktiden om det behövs.
Ha i den färska spenaten och persiljan. Smaka av med strösocker, salt och svartpeppar.

Servera tillsammans med kycklingen och nykokt pasta.
Jag kom på nu att jag även smulade på lite fetaost när vi åt. MUMSIGT!

13
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
solskensbullar, bullar med vaniljkräm, sockerbullar

Nästa inlägg

Solskensbullar med vaniljkräm- nattjästa

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x