Solskensbullar med vaniljkräm- nattjästa

solskensbullar, bullar med vaniljkräm, sockerbullar

Alltså på riktigt, finns det något finare än att bjuda på hembakade bullar till fika? När livet liksom snurrar lite fort känns det som höjden av lyx när någon tagit sig tiden att göra hembakade bullar. Kanelbullar är alltid ett säkert kort. Men ibland, till kalas eller så kan det vara kul att göra något annat. Som solskensbullar.

solskensbullar

En slät, sockrad bulle. Fylld med vaniljkräm. Eller äppelmos om man gillar det? Testade även att fylla dom med kolasås. Gott, men inte lika gott som vaniljkräm var familjens utlåtande.

Här skiner solen med sån kraft att jag tror våren kommer att explodera. På bara 3 dagar har både blåsippor, tussilago och vitsippor slagit ut här. Och jag har fått ett rejält myggbett under ena foten. Hej vår!solskensbullar, bullar med vaniljkräm, sockerbullar

Bullarna kalljäser jag över natten på ett svalt ställe. Bäst då är att lägga degen en burk med lock. Ställ gärna något tungt på locket ifall det är rejält med jäskraft i jästen. Att torka översvämmad deg som pyst över är sådär roligt. Talar av egen erfarenhet här.

Till en deg du gör på kall degvätska och som får jäsa i 12 eller så timmar sådär räcker det gott och väl med en jästbit stor som en lite större ärta ungefär. Ta gärna en ekologisk jäst.

De bullar du inte ska servera direkt fryser jag in utan att pensla och doppa i socker.
Tina bullarna och pensla dom sen med smör och doppa i socker innan servering.

Det blir mycket godare att göra egen vaniljkräm. MEN jag vet hur det är. Ibland orkar man bara inte. Då funkar det fint med marsansåspulver du blandar med kall mjölk. Jag brukar pimpa min genom att byta ut lite av mjölken mot grädde och ha i extra vanilj.

Mina bullar brukar jag spritsa på lite extra vaniljkräm. För att det blir gott. Och för att det blir himla fint tycker jag. Men inget man måste göra.

Nattjästa solskensbullar man vaniljkräm ca 24 st:

5 dl mjölk
6 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
150 g mjukt smör
ev 1 tsk nymortlad kardemumma
ca 12-13 dl vetemjöl
1 tsk salt

1 ägg till pensling

vaniljkräm

50 g smält smör
2 dl strösocker

Häll upp mjölken i en bunke. Smula i jästen och ha i sockret. Rör om tills all jäst har lösts upp. Ha i ägget. Klicka i smöret och eventuellt kardemumma.
Tillsätt ca 10 dl av mjölet och saltet. Arbeta degen i maskin i 5-7 minuter. Tillsätt mer mjöl efter hand om degen känns för kladdig. Degen ska fortfarande vara lite kladdig, men inte för lös.

Ha upp i en rymlig bunke där degen har plats att jäsa upp. Sätt på locket och ställ på en sval plats och låt jäsa i ca 12-15 timmar eller så.
Ha upp på mjölat bakbord. Dela den i ca 24 bitar och rulla till släta bullar. Täck över bullarna och låt jäsa i cirka 30 minuter.
Gör sedan en fördjupning i varje bulle och spritsa i vaniljkräm. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med ägget. Undvik vaniljkrämen.
Grädda i 225 °C i cirka 10-12 minuter.

Låt bullarna svalna och pensla dom sedan med smält smör och doppa i strösocker. Sprita gärna dit en klick vaniljkräm precis så det sticker upp lite. Det blir extra fint!

10
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
kycklingspett med jordnötssås

Nästa inlägg

Kyckling satay med jordnötssås

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x