ANNONS
Integritet på Tailsweep

Hemgjord havrefrutti – ett enkelt och billigt mellanmål

/

Hand upp alla ni som är uppväxta med en risifrutti medskickad som mellanmål eller på skolutflykten🤚

Tänkte väl det, vi är några stycken. Krämigt, kallt ris med sylt. Vad finns inte att älska? Kanske sockermängden. Och kanske i dagsläget- priset?
Så jag tänkte, kan man inte göra en lite billigare, mer hälsosam och klimatsmart variant? Klart man kan! Låt mig presentera:
HAVREFRUTTI!

Gjort på kokt havreris, blandad med grädde och vaniljpulver. Med en klick chiasylt med hallon till. Så gott till frukost, mellanmål eller till kvällen innan sängdags.

När barnen var små gjorde jag ofta hemgjord mannafrutti. Kokade alltid en extra portion mannagrynsgröt på morgonen. Sen räckte det lagom att vispa grädde och ha i vaniljpulver, så fanns ett enkelt, gott och mellanmål att äta fram mot eftermiddagen.

Photographer: Linnea Seidel

Idag är det studiedag här i Sala. Ett barn kvittrade till fritids i morse, upplyft av att det vankas basketträning till kvällen.
Ett barn kom nedtassande och undrade om vi möjligtvis kunde äta lite frukost tillsammans och tyckte nog en dag hemma var precis vad han behövde. Till han kom på andra tankar, packade väskan inför kvällens fotbollsträning och tog bussen till stan. Åh det lyckliga livet som 11 åring.
Själv blev jag hemma med jobb upp till öronen och två pudlar som gör sitt allra bästa för att gräva upp exakt hela gräsmattan.
Ah det lyckliga livet att vara två mellanpudlar med en hel inhägnad trädgård att leva livet i.

Jag testade faktiskt att göra havrefrutti på både havregrynsgröt och på havreris. Det funkar såklart precis lika bra att göra på kall havregrynsgröt. Men jag tycker det blev godare på havreriset. Mer tuggmotstånd. Godare helt enkelt.

Jag har tidigare kokat bland annat äppelgröt på just havreris. GOTT!

Havrefrutti ca 4 port:

2 dl havreris
riktigt med vatten
salt
3 dl valfri vispbar grädde
vaniljpulver

Koka upp vatten, havreris och salt. Låt koka i cirka 10 minuter. Häll av riset i ett durkslag och spola riset och låt svalna helt.

Vispa grädden mjuk och blanda i vaniljpulvret. Blanda ner det kokta, kalla riset.

Servera gärna med chiasylt och färska bär.

Du kan alltså passa på att göra lite gott mellis av överblivet havreris från middagen. Fiffigt va?

0
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00