Sockerkaka med blodapelsin

Sockerkaka med blodapelsin. Alltså hur gott blev inte det här!?
På mataffären var det extrapris på blodapelsiner. Så jag tänkte, varför inte smaksätta  en sockerkaka med lite härlig blodapelsin?

Jag plockade fram mormors recept på sockerkaka, den blir alltid bra. Och det fina med det receptet är att det är 1 dl vätska i den. Vilket gör att du har all möjlighet i världen att smaksätta den med något gott. Typ blodapelsin!

Visst är det något vackert över en helt vanlig sockerkaka? Utan massa krusiduller? Och så gott till en kopp kaffe!

Här gör våren framsteg. Igår regnade den sista snön bort. Och en hel del is. Så skönt att vägarna tinar fram!
I morgon har visst barnen studiedag. Hade helt missat det och var helt fullbokad med jobb i veckan. Men som tur var kunde Sebastian vara hemma och fixa markservicen. Även om Axel planerar att dra till stan och spela fotboll så snart han vaknar..

Grundreceptet är som sagt min mormor Åsas. Bakad fler gånger än man kan tänka sig. Det är en sockerkaka på 3 ägg, 3 dl socker och 3 dl mjöl. Lätt som en plätt att komma ihåg tycker jag!

Sockerkaka med blodapelsin:

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
saft (1 dl) och skal från 1 blodapelsin
1 nypa salt

smör och ströbröd till formen

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vanilj. Smält smöret, riv i skalet och pressa saften ur blodapelsinen. Varva mjöl och vätska ner i äggsmeten och vänd om tills allt blandats ordentligt.
Smörj och bröa en sockerkaksform. Häll i smeten och grädda i 180°C i cirka 40 minuter.

2
17

Havregrynsgröt till bebis, barn och vuxna

Idag tänkte jag prata om det här med havregrynsgröt. Havregrynsgröt till bebisar, till barn och till vuxna.
Nu är det många år sedan vi hade bebisar i huset. Men havregrynsgröt, det äter både barnen och jag fortfarande. Flera gånger i veckan.

När barnen var små köpte jag aldrig färdigt grötpulver. Utan kokade egen. En gång gav jag Axel av ett smakprov vi fått. Men han spottade och fräste vid första tuggan. Så var det med det.

Jag sneglade mot hyllan med grötpulver sist jag var på ICA.
Drygt 100 kr/kilot kostar en förpackning grötpulver. Mot ca 11 kr/kilot för en förpackning havregryn.

-Men små barn och bebisar måste äta grötpulver. Hur ska de annars få i sig det viktiga järnet? Och man kan ju inte koka gröt på hela havregryn till 4 månaders bebisar!!
Det fick jag ofta höra när mina barn var små och jag berättade att jag aldrig köpt grötpulver.

Men vet du. Är du osäker på om ditt barn kan äta gröt gjord på hela havregryn, mixa havregrynen till ett fint pulver och koka gröt på det. Konsistensen bli ungefär som köpegröten. Men till ett betydligt lägre pris. Nu är det inte bara bebisar som kan äta den här gröten. Många som inte riktigt klarar av konsistensen av havregrynsgröt gillar den här gröten bättre.

När mina barn sen fixade den mixade gröten bra, då slutade jag mixa och vispade istället sönder havregrynen i kastrullen när de kokats mjuka. Så gör jag fortfarande ibland för att få en lite annan konsistens. Det blir lite mer som mannagrynsgröt kan man säga.

Men järnet då?!

Det finns massor av bra sätt att få i sin bebis och sina barn bra med järn.

 • Till småbarn kan du även mixa paltbröd och ha i gröten.
 • Pumpakärnor/solroskärnor rika på järn. Pumpakärnor innehåller hela 15 mg järn/100 g.
  Och precis som havregryn går de fint att mixa till ett pulver. De ger även lite extra energi.
 • Aprikoser innehåller ca 6 mg järn/100 g
 • 100 g havregrynen i sig innehåller 38% av dagligt rekommenderat  intag av järn för vuxna.

Lagar du gröt på 1 dl havregryn och tillsätter 1 msk pumpakärnor får du ihop ca 7,5 mg järn. Rekommendationerna för dagsbehovet av järn hos barn 0-6 år är 8 mg. Så du kan med gott samvete laga hemgjord havregrynsgröt till hela din familj! Jag lovar att både barn och plånbok tackar dig.

Dessutom blir kilopriset ett helt annat med havregrynsgröt, även om du tillsätter något för att få upp järnhalten.

Till mina nu lite större barn försöker jag alltid göra havregrynsgröten lite mer mättande. Därför gör jag alltid något av detta:

 • har i en klick jordnötssmör
 • vispar i ett ägg när gröten kokat klart
 • har i en klick vanligt smör
 • kokar gröten på havredryck eller kokosmjölk
 • ökar på mängden havregryn till 1 1/2 dl per portion

Hur mycket en portion havregrynsgröt är, ja det varierar från person till person. Från ca 8 månader åt mina barn 1 vuxenportion gröt, alltså gröt på 1 dl havregryn. Nu när de är 8 och 11 år kokar jag som sagt på 1 1/2 dl havregryn per barn.

Grundrecept på havregrynsgröt 1 port:

1-1 1/2 dl havregryn (mixade eller hela)
2-3 dl vätska (jag brukar ta hälften vatten, hälften havredryck)
salt

Ha upp havregryn och vätska i en kastrull. Låt koka upp och rör om, sjud sedan under lock tills gröten tjocknat.
Salta.
(Till barn under 1 år hoppar du över att salta gröten.)

Vispa eventuellt gröten med en visp för att mixa sönder havregrynen för en annan konsistens och textur.

En billig och mättande frukost, mellis eller kvällsmål för både bebisar, barn och vuxna!

3
25

Recept på mormors jitterbuggare

Här kommer en burk med mormor Åsas jitterbuggare. Eller, det är jag som bakat dom. Men efter mormor Åsas recept. Tanken var att ta med en burk hem till mormor och morfar. Tyvärr upptäckte min familj burken med kakor innan jag kom så långt. Så det är bara att baka igen.

Klassisk mördeg möter maräng. Kan det bli godare än så här?

I min familj har vi alltid sagt jitterbugg, precis som dansken till den här lilla kakan. Och inte jitterbuggare. Varför döper man en kaka efter en dans? Jo det jag kunnat läsa mig till är att kakan fick namnet på grund av de oregelbundna former kakan har, precis som de ryckiga rörelserna dansen jitterbugg har.

Jag försökte få mina jitterbuggare så runda som möjligt. Men mormors, dom var alltid riktigt oregelbundna, ojämna och makalöst goda! Nästa gång ska jag kanske bara låta dom vara klassiskt ryckiga och oregelbundna. Precis som mormors brukade se ut

Vem skulle inte bli överlycklig över en ask hembakade småkakor?

Mormor Åsas jitterbugg(are):

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
2 äggulor

2 st äggvitor
4 msk strösocker

Blanda snabbt samman mjöl, socker, smör och äggula till en smidig deg.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret lite åt gången.

Dela mördegen i två lika stora bitar.
Kavla ut till ca 1/2 cm tjocka rektanglar. Fördela marängen jämt över de båda mördegsplattorna. Rulla ihop till två rullar. Låt stå kallt i frysen i cirka 20 minuter.

Skär i ca 1/2-1 cm breda kakor. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills kakorna är färdiggräddade.

Marängen kan såklart smaksättas. Kanske med lite citron? Funderade just på när jag bakade dessa om ett lager lemon curd under marängen hade kunnat funka? Måste testa det nästa gång känner jag!

En småkaka helt i min smak!

0
17