Veckans mat- 5 recept på vardagsmat

Veckans mat- 5 recept på vardagsmat. För visst behöver man lite hjälp på traven med vardagsmaten ibland? Det behöver iallafall jag. Då är det en riktig räddare i nöden att göra en planering över veckans middagar.

Först ut är klassisk cevapcici. Så himla gott! Förbered köttfärsen kvällen innan, då går detta supersnabbt att svänga ihop till middag!

Stuvade makaroner med falukorv. Vilken klassiker ändå va? Och här hemma jublar alltid hela familjen när detta står på menyn. Variera gärna falukorven mot kycklingkorv eller vegokorv ibland!

I tider med skenande matpriser kan det vara bra att fokusera på att laga någon lite billigare måltid per vecka. Som grönsakssoppa. Perfekt att laga om man råkar hitta på rotfrukter till extrapris på mataffären. Här har jag gjort soppan lite extra krämig och god.

Barnen har önskat fiskburgare här i veckan. För det brukar dom äta i skolan och det ÄR SÅ GOTT! Men här gäller det att undersöka noga. Hur ser fiskburgarna ut? Vad smakar dom? Hur är dom på utsidan?

Förr gjorde jag ofta fiskburgare, men det har jag tydligen slutat med. Jag kommer i veckan utgå från detta recept, och sedan ändra om lite utefter hur barnen beskrivit det dom får i skolan. Önska mig lycka till 😅

Supersnabb kycklinggryta. Ja tack! En räddare i nöden då den inte ens tar 30 minuter att få färdig. Smakar finfint i matlåda också. Mer än så kan jag inte begära av en middag.

Vad äter ni till middag i veckan?

0
10

Snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar

Idag blev jag så sugen på rabarber. Så det blev en snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar. Enklare än så här blir det knappast inte.

Med en rulle färdig smördeg i kylen svänger du snabbt ihop en perfekt dessert eller varför inte en fika till kommande mors dag här i maj?

Jag fick ut ca 6 bitar av min paj, men använder du två rullar smördeg får du såklart ut en större paj och fler bitar.

Pensla med uppvispat ägg och mjölk och strö över lite strösocker, så får du en knaprig och härlig yta. Allra godast tycker jag pajen är när den serveras ljummen.

Torsdag idag och det känns precis som min arbetsvecka börjat här 😅 I måndags var det första maj och alla var lediga. I tisdags hör Isacs skola av sig och säger att han gjort illa foten, hämtar hem gossen efter lunch och han får vila sig och foten under dagen. Kl 2 på natten vaknar han och har jätte, jätteont. På morgonen har foten svällt upp rejält och han kan fortfarande inte stödja alls på den. Efter samråd med vårdcentralen åker vi in till akuten. Efter att ha spenderat ett par timmar på akuten, undersökts och röntgats konstaterar dom att inget är brutet iallafall. Men så gick även den arbetsdagen. Ibland känns det som om arbetsdagarna bara rinner mig ur händerna. För alltid är det något som händer.

Men idag, då fick jag till nästan en hel arbetsdag. LYCKA! Firade med att baka den här mumsiga pajen. Att ha färdig smördeg hemma är verkligen räddaren i nöden ibland. På bara ett litet kick kan du svänga ihop en mumsig dessert.

Här har jag fyllt pajen med rabarber och jordgubbar. Men det går såklart fint med kanel och smörstekta äpplen, nektariner, blåbär, björnbär, hallon- ja ni fattar grejen!

Rabarbern och jordgubbarna stekte jag i lite smör, sedan slog jag på socker och lät allt koka ihop tills rabarbern mjuknat. En tesked potatismjöl gör att den härliga såsen som bildas av frukten håller ihop bättre och inte bara rinner ut. Så hoppa inte över den!

Snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar 6 bitar:

1 rulle (ca 250g) färdig smördeg
3 stjälkar rabarber
1 msk smör
ca 300 g jordgubbar
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
saft från 1/2 lime
1 tsk potatismjöl

1 ägg
1 msk mjölk
strösocker

Skär ner rabarbern i småbitar. Stek på medelvärme i lite smör. Dela undertiden jordgubbarna och blanda i dom. När jordgubbar och rabarber börjar släppa ifrån sig lite vätska blandas sockret i. Koka tills rabarbern mjuknat helt. Smaka av med vanilj och lite lime. Rör ut lite potatismjöl i vatten och ha kastrullen med rabarber och jordgubbar. Blanda väl och låt allt sjuda tills såsen tjocknar något.

Skär ut två rundlar av smördegen med hjälp av en tallrik/assiett.
Lägg ut den ena rundeln på en plåt med bakplåtspapper. Ha ut bärfyllningen i mitten. Spar någon centimeter runt om.
Lägg på den andra rundeln som ett lock. Tryck ihop kanterna, fäst genom att pressa en gaffel runt om på kanten så det blir ett fint mönster. Gör en fördjupning i mitten av pajlocket med fingret. Snitta sedan pajlocket med en vass kniv så ånga från frukten kan komma ut när pajen bakas. Vispa upp ägg och mjölk. Pensla pajlocket med detta. Strö över lite strösocker.

Grädda i 220°C i cirka 10 minuter eller tills pajen fått en gräddad yta.
Servera med grädde, glass eller rårörd vaniljsås.

Vårens enklaste paj, klar på ett litet kick!

0
12

Lime och kokoskyckling

Idag blev det något riktigt enkelt till middag, nämligen lime och kokoskyckling. Lättlagat som tusan och så gott.
Jag försökte hålla ingredienslistan kort. För ibland behöver man det.

I botten på skålen har jag ett lager nudlar som liksom får suga upp den goda såsen från kycklingen.
Jag har använt kycklinginnerfilé här. Den tycker jag är perfekt att använda i grytor där man kan ha lite större bitar. Då behöver man inte skära ner den i småbitar först.

Här gick vi från härliga 20 grader ute, middag på altanen och trädgårdsfix i lördags, till 4 plusgrader, blåst och småregn idag. Livets kontraster i april ändå. Så idag passade det fint med en värmande skål med kyckling.

Jag låter kycklingen koka i kycklingbuljong tills den är helt färdig, när buljongen reducerats slår jag på kokosmjölken. Jag upplever det som om kokosmjölken kan skära sig lite om man låter den koka? Men det kanske bara är jag?

Den här rätten kan du enkelt utveckla vidare. Ha i en påse wokgrönsaker kanske? Blanda i bladspenaten direkt i såsen. Ha i lite currypasta? Ja men ni förstår. Jag höll det väldigt enkelt och basic här. En bra grund att utgå ifrån och sen tillsätta det man har hemma eller gillar bäst. Men kombinationen lime-ingefära-kokos och chili, det är en oslagbar kombination och riktigt bra grund tycker jag.

Lime och kokoskyckling, 4 port:

4 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
kokosolja att steka i
chiliflakes
ca 700 g kyckling
ca 3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
2 1/2 dl kokosmjölk
1 röd paprika
2 lime
salt

4 port nudlar
bladspenat
sesamfrön

Skala vitlöken.

Finhacka den och riv ingefäran. Stek den på medelvärme i kokosolja. Tillsätt lite chiliflakes och kycklingen. Stek detta på medelvärme under några minuter.
Häll på vatten och smula över buljongtärningen. Låt detta koka i cirka 7 minuter eller tills mer än hälften av vätskan kokat bort.

Slå på kokosmjölken. Strimla paprikan och ha i den. Smaka av med saften från 1 lime och lite salt.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Fördela dom i 4 skålar. Lägg på bladspenat och sedan kycklinggrytan. Toppa med skivor av lime och sesamfrön.

Gillar du koriander? Strö över det! Har du en burk currypasta öppen i kylen? Ha i av den. Jordnötter? Supergott att toppa med. Vill du ha mer färg på såsen- skvätt i lite soja. Möjligheterna är oändliga. Det är bara innehållet i din kyl och skafferi som sätter gränserna här.

0
14