Krämig grönsakssoppa

Förra veckan kokade jag en stor kastrull soppa. Precis när jag var klar såg jag mormor och morfar komma körandes, så jag passade på att gå ut till dom med en matlåda.

Mormor har i hela mitt liv lagat grönsakssoppa på buljong. Här har jag försökt återskapa den så gott det går. Ett djupt rotat minne den där smaken.
Men jag tänkte att man måste kunna göra samma soppa, fast en redd variant. Och det blev ju hur gott som helst. En krämig grönsakssoppa med massor av smak!

Jag älskar verkligen soppor så här när det börjar bli lite kallare, ruggigare och höstigare ute. Så gott!

Självklart kan man ta av de rotsaker och grönsaker man har hemma och ha i soppan. Några bitar potatis går fint, eller varför inte blomkål? Ta av det du har hemma.

Krämig grönsakssoppa 4 port:

ca 20 cm purjolök
300 g rotselleri
300 g morötter
300 g palsternacka
smör att steka i
1 1/2-2 L  buljong, så att det täcker rotsakerna
(jag tog kycklingbuljong, supergott)
3 dl grädde
ca 3 msk majsstärkelse
ett par stänk citron
salt & svartpeppar

Skär purjolöken i bitar. Skala och skär ner rotselleri, morötter och palsternacka. Stek purjolök och rotsaker mjuka i en klick smör i en gryta. Slå på buljongen och låt koka under lock tills rotsakerna mjuknat helt, cirka 15-20 minuter beroende på hur stora bitar du gjort.
Rör ut majsstärkelsen i lite av grädden och ha i den tillsammans med resterande mängd grädde i grytan. Låt soppan tjockna. Smaka av med citron, salt och peppar.

Jag har även gjort en variant av den här soppan där jag mixade den helt slät innan jag tillsatte grädde och redning. Det blev också himla gott!

Jag serverade tjocka skivor av mitt saftiga grötbröd till. Så gott!

0
14

Ugnsbakad torsk i citronsås

Antalet recept på fisk i ugn man kan ha kan aldrig bli för många. Bästa vardagsmaten som sköter sig själv i ugnen. Här har jag gjort en ugnsbakad torsk i citronsås. Vill man kan man spritsa mos runt om- vips har man en fiskgratäng.

Isac muttrade märkbart irriterad över att det fanns sås på hans tallrik med mat. Han äter helst fisken precis som den är, med potatisen lätt mosad och en klick smör.
Men, när middagen var avklarad var även såsen på pojkens tallrik uppäten. Bättre betyg än så kan jag inte få!

Jag älskar att göra fisk med citronsås. Det blir fräscht och gott tycker jag. Man kan välja att koka såsen och ha på sidan om. Men fisken får en sån himla fin smak om den får tillagas i såsen.

Enkel och god vardagsmat, precis som man vill ha det!

Ugnsbakad torsk i citronsås, 4-6 port:

ca 800 g torsk (torskrygg eller filé brukar jag använda)
örtsalt
fryst dill

2 dl créme fraîche (valfri fetthalt)
2 dl valfri grädde (jag tog havregrädde, men ta den grädde ni har hemma)
3 msk hummerfond
örtsalt
fryst dill
saft från 1/2 citron

Tina fisken helt och torka den torr.
Lägg ut fisken i en ugnsfast form.
Strö örtsalt och fryst dill över fisken.

Koka upp créme fraîche, fond, örtsalt och dill i en kastrull. Låt småkoka i cirka 5 minuter. Pressa sist i saften från en halv citron. Smaka av om du eventuellt behöver tillsätta mer fond, salt, dill eller citron.
Häll såsen över fisken och ugnsbaka i 200°C i cirka 20 minuter eller tills fisken är helt klar.

Vill man kan man även toppa torsken med räkor innan man slår på såsen. Det blir också väldigt gott!

Servera med potatis, broccoli och kokta ärtor, det är mina favoriter!

En enkel och god vardagsrätt att testa!

2
26

Höstens bästa gröt- äppelgröt

Ni vet dom där recepten man bär med sig från barndommen, som sällan är något extra eller speciellt. Men dom rymmer hela ens uppväxt i en enda tugga? Så är det med äppelgröt för mig.

Något som alltid kokades så här när hösten svepte in och träden blev fulla i äpplen. Då gjorde mamma äppelgröt.

Idag var jag över till grannen och plockade lite äpplen, sen gjorde jag dubbel sats äppelgröt. En del åkte raka vägen hem till min mormor och morfar och en del hem till mina föräldrar.

Gör du mycket gröt som inte går åt på en gång, frys in det som blir över! Det fungerar utmärkt att ta fram och tina när man snabbt vill ha en portion äppelgröt eller två.

Äppelgröt:
4 dl grötris
8 dl vatten (ev lite mer)
10 dl äpplen
2 kanelstänger

Mät upp ris och vatten i en kastrull, låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.

Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak (jag brukar inte sockra alls) och servera med massor av kanel och kall mjölk.

Eller gör äppelgröten i din crock pot. Tillsätt bara lite mer vätska. Sätt temperaturen på låg och låt allt puttra på i cirka tre timmar. Rör om då och då.

Jag har även testat att göra äppelgröt på havreris och på steel cut oats i min Crock Pot. Två varianter på denna gröt som också är himla goda!

Nu önskar jag er en fortsatt strålande fin septemberdag! Vilket väder vi har va🤩 Helt underbart!

0
25