Snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar

smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Idag blev jag så sugen på rabarber. Så det blev en snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar. Enklare än så här blir det knappast inte.

Med en rulle färdig smördeg i kylen svänger du snabbt ihop en perfekt dessert eller varför inte en fika till kommande mors dag här i maj?smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Jag fick ut ca 6 bitar av min paj, men använder du två rullar smördeg får du såklart ut en större paj och fler bitar.

Pensla med uppvispat ägg och mjölk och strö över lite strösocker, så får du en knaprig och härlig yta. Allra godast tycker jag pajen är när den serveras ljummen.smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Torsdag idag och det känns precis som min arbetsvecka börjat här 😅 I måndags var det första maj och alla var lediga. I tisdags hör Isacs skola av sig och säger att han gjort illa foten, hämtar hem gossen efter lunch och han får vila sig och foten under dagen. Kl 2 på natten vaknar han och har jätte, jätteont. På morgonen har foten svällt upp rejält och han kan fortfarande inte stödja alls på den. Efter samråd med vårdcentralen åker vi in till akuten. Efter att ha spenderat ett par timmar på akuten, undersökts och röntgats konstaterar dom att inget är brutet iallafall. Men så gick även den arbetsdagen. Ibland känns det som om arbetsdagarna bara rinner mig ur händerna. För alltid är det något som händer.smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Men idag, då fick jag till nästan en hel arbetsdag. LYCKA! Firade med att baka den här mumsiga pajen. Att ha färdig smördeg hemma är verkligen räddaren i nöden ibland. På bara ett litet kick kan du svänga ihop en mumsig dessert.

Här har jag fyllt pajen med rabarber och jordgubbar. Men det går såklart fint med kanel och smörstekta äpplen, nektariner, blåbär, björnbär, hallon- ja ni fattar grejen!
smördegspaj, rabarberpaj, paj, mors dag, dessert till mors dag

Rabarbern och jordgubbarna stekte jag i lite smör, sedan slog jag på socker och lät allt koka ihop tills rabarbern mjuknat. En tesked potatismjöl gör att den härliga såsen som bildas av frukten håller ihop bättre och inte bara rinner ut. Så hoppa inte över den!

Snabb smördegspaj med rabarber och jordgubbar 6 bitar:

1 rulle (ca 250g) färdig smördeg
3 stjälkar rabarber
1 msk smör
ca 300 g jordgubbar
1/2 strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver
saft från 1/2 lime
1 tsk potatismjöl

1 ägg
1 msk mjölk
strösocker

Skär ner rabarbern i småbitar. Stek på medelvärme i lite smör. Dela undertiden jordgubbarna och blanda i dom. När jordgubbar och rabarber börjar släppa ifrån sig lite vätska blandas sockret i. Koka tills rabarbern mjuknat helt. Smaka av med vanilj och lite lime. Rör ut lite potatismjöl i vatten och ha kastrullen med rabarber och jordgubbar. Blanda väl och låt allt sjuda tills såsen tjocknar något.

Skär ut två rundlar av smördegen med hjälp av en tallrik/assiett.
Lägg ut den ena rundeln på en plåt med bakplåtspapper. Ha ut bärfyllningen i mitten. Spar någon centimeter runt om.
Lägg på den andra rundeln som ett lock. Tryck ihop kanterna, fäst genom att pressa en gaffel runt om på kanten så det blir ett fint mönster. Gör en fördjupning i mitten av pajlocket med fingret. Snitta sedan pajlocket med en vass kniv så ånga från frukten kan komma ut när pajen bakas. Vispa upp ägg och mjölk. Pensla pajlocket med detta. Strö över lite strösocker.

Grädda i 220°C i cirka 10 minuter eller tills pajen fått en gräddad yta.
Servera med grädde, glass eller rårörd vaniljsås.

Vårens enklaste paj, klar på ett litet kick!

12
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lime och kokoskyckling, kycklinggryta, asiatisk kyckling, middag på 30 minuter

Nästa inlägg

Lime och kokoskyckling

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x