Sega och mjuka dumlekakor i långpanna

Ska du bara baka en sak till helgen, baka dessa! Sega och mjuka dumlekakor i långpanna. Som en hybrid av den klassiska dumlekakan med noblessen på och dumlesnittar. Kakorna bakas enkelt ut i en långpanna. Dom tinar fort och är därför perfekta att förvara i frysen och ta fram till sommarens alla fikastunder.

Receptet är inte nytt. Nej första gången det publicerades här på Linnéas Skafferi var visst redan 2017😅 Men receptet behövde lite nya bilder och förtjänar verkligen att komma fram i ljuset igen!

Inte heller denna gång hade jag klassisk noblesse hemma. Så jag tog annan choklad bara. Och det går ju bra det med. Även om jag föredrar nobless bäst om man får välja.

Ikväll är det djurens kväll på Isacs skola. Så då får ett gäng av dessa följa med till fikat vi tar med tänkte jag. MUMS!

Mjuka och sega dumlekakor i långpanna:
300 g smör
2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver
3 msk sirap
7 1/2 dl vetemjöl
2 nypor flingsalt
1 påse Dumle
1 ask Noblesse

Blanda smör och socker mjukt, tillsätt sirap och vanilj. Blanda samman bakpulver, vetemjöl och salt, ha i det. Blanda snabbt ihop till en deg. Klä en långpanna cirka 35×25 centimeter med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen i ett jämnt lager. Dela varje dumlekola på mitten och fördela över kakan.
Lägg ut alla noblessebitar över. Grädda i 180°C i cirka 15 minuter eller tills kakan börjat få fin färg. Skär den fortfarande lite varma kakan i rutor.


Perfekt att baka och bjuda vänner, familj eller kollegor på.

Kakorna lägger jag i en burk med tätslutande lock och skjutsar in i frysen. Annars kommer det inte bara en kaksmula kvar av dom till helgen här hemma. Det kan jag lova.

0
12

Krämig kikärtsstroganoff

Alltså kompisar. Det här måste ni testa. Krämigt, lättlagat och så makalöst gott! Jag vet inte om kikärtsstroganoff är rätt benämning på rätten. Kanske är det bara en helt vanlig kikärtsgryta? Men jag använde många av de ingredienser jag i vanliga fall använder till just en stroganoff, så kanske får den heta det ändå?

Jag gillar verkligen lättsam och enkel mat. Sjukt gott i matlåda är det dessutom. Ät som den är med något gryn. Extra gott med lite libabröd till!

Kikärtsstroganoff 4 port:

2 fp (ca 450 g) kikärtor
2 msk lökpulver
1 msk paprikapulver
1 burk (120g) soltorkade tomater
2 tsk dijonsenap
3 dl valfri grädde (jag använde havregrädde, men vispgrädde och matlagningsgrädde går också bra)
färsk persilja
ca 1 tsk citron
salt & svartpeppar

Häll av kikärtorna och blanda med lökpulver och paprikapulver. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och finhacka tomaterna. Stek kikärtor, kryddor och soltorkade tomater i en stekpanna under ett par minuter. Tillsätt dijonsenap och grädde. Låt allt koka upp och småputtra några minuter tills såsen tjocknar något.
Tillsätt färsk persilja och smaka sedan av med citron, salt och peppar.

Servera med valfria gryn/ris, en sallad och libabröd. Snabblagad vardagsmat när den är som allra bäst!

0
16

Gofika att baka till långhelgen

En långhelg står för dörren. Och det brukar betyda en sak här hemma: ladda upp med kaffebönor i kaffemaskinen och fyll kakburkarna. För av någon märklig anledning brukar kaffegästerna avlösa varandra här hemma. Denna helg blir nog inget undantag verkar det som. Så i morgon blir det att baka. Men frågan är bara vad.

Här hemma står silviakaka väldigt högt upp på listan över bakverk som älskas. Det lutar starkt åt att det blir en sån här till helgen.

Det vore även bra med en småkaka att fylla burkarna med. Min senaste favorit är dessa havrekakor. Och med tanke på vilken rykande åtgång de hade gick de även hem hos resterande familjemedlemmar.

Så här på våren passar det fint att baka en knäckig bärpaj. Men kanske byta ut bären mot rabarber? En storfavorit. Och ja, tänker jag efter så blir det nog rabarberpajspremiär till helgen!

En makalöst god och väldigt anspråkslös liten småkaka, det är korintkakan det. Även kallad makalösa. Så enkla att baka- så goda att äta!

Förutom silviakaka, då står Kalle Ankakaka väldigt högt i kurs här hemma. Den har alltid en rykande åtgång. Och det kan man ju förstå. Härliga chokladbottnar och fluffig smörkräm. Vad finns inte att älska här liksom?

Nej men jag kan helt omöjligt välja vad jag ska baka av detta till helgen. Barnen kikade över min axel och önskade helst att jag skulle baka av alla sorter😂 Men så kul ska vi inte ha.

0
12