Min bästa pasta med köttfärssås

Min bästa pasta med köttfärssås

klassisk köttfärssås, bolognese, köttfärssås

Klassisk pasta med köttfärssås. Något som antagligen står på många svenska familjers matlista. Ja börjar man kolla på undersökningar som gjorts brukar faktisk just köttfärsssås toppa listan på vardagsrätter vi äter här i Sverige.
Men det roliga med just köttfärssås är att alla har sitt egna recept.
Alla har sitt sätt att smaksätta och tillaga.

klassisk köttfärssås, bolognese, köttfärssås

Jag är uppväxt med en variant där mamma tillsätter crème fraîche på slutet. Men själv föredrar jag att ha köttfärssåsen precis som den är.
Vissa har rivna morötter i. En del gör den kryddstark.
Mormor, hon gjorde en variant med endast färs, lök, lite kryddor och grädde. Och dom åt det alltid till stuvade makaroner. Inget speciellt med det, och kanske lite tråkigt kan det låta. Men för mig smakar det barndom.

Jag har alltid samma bas i min. Men sen kan smaksättningen variera beroende på vilka som ska äta eller vad jag är sugen på.
Ibland kan det bli så himla gott att krydda upp med lite sjukryddor och få tankarna till mellanöstern istället för Italien. Lite granatäpple på toppen och en härlog sallad till.

Jag brukar även använda den här basen om jag gör tex lasagne.

klassisk köttfärssås, bolognese, köttfärssås

Isac har fått för sig att han inte gillar krossade tomater. De stora bitarna smakar bara tomat. Så vi kör på passerade tomater. Och jag gillar också den lite slätare köttfärssåsen man får då. Men du behöver inte tillsätta riktigt lika mycket vätska om du använder passerade tomater som krossade.

Jag brukar avsluta med en skvätt balsamvinäger i min köttfärssås. Men den har jag i precis på slutet. Annars upplever jag att smaken kokar bort.

Linnéas klassiska köttfärssås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
800 g nötfärs
2 tsk örtsalt
ca 800 g passerade eller krossade tomater
vatten
2 köttbuljongtärningar
1 dl balsamvinäger
salt och svartpeppar

pasta
riven parmesan
färska örter

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i lite olja i en stekpanna/gryta. Tillsätt tomatpuré, oregano och paprikapulver.
Låt allt steka i ett par minuter.
Tillsätt nötfärsen och bryn den tills den är genomstekt. Krydda upp med lite örtsalt.
Ha på passerade tomater, vatten och buljongtärning. Låt allt koka i minst 20 minuter. Gärna längre om du har tid. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

Servera med nykokt pasta, massor av riven parmesan och färska örter.

Jag hade gärna blandat i de färska örterna ihop med balsamvinägern på slutet. Men då skulle Isac protestera övermänskligt högt över de gröna prickarna i maten. Så jag serverar dom på sidan om till oss andra i familjen helt enkelt istället.

Det här är en snäll och fin köttfärssås som faller de flesta i smaken. Löken steks mjuk i början och märks inte riktigt. Men har du lökhatare där hemma skulle jag ta lökpulver istället, för att vara på den säkra sidan.

Men krydda gärna upp med kryddor ni gillar hos er!
Eller riv i lite morot och palsternacka för att dryga ut.

Ett annat klassiskt pastarecept som vi lagar ofta här hemma är pasta med skinksås!

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x