Köttfärsbiffar med sumak och vitlök

Idag bjuder jag på en av min familjs nya favoriter. Nämligen köttfärsbiffar med sumak och vitlök. Lättlagat till tusen och enkelt att variera tillbehören. Det gör det här till en riktigt bra vardagsfavorit då vi utan problem kan äta det 2 gånger i månaden men bara servera det med olika tillbehör.
Sumak är en krydda som används mycket runt om medelhavet och i mellanöstern. Kryddan har en underbar syrlighet som passar fint till kötträtter, i marinader eller till grönsaker. Testa att ha det på ugnsrostad potatis nästa gång!

Jag serverade våra biffar till bulgur/ris den här gången. En sås på ajvar med lite naturell yoghurt i. Fetaost, gurkstavar och massor med färsk persilja.
Men du kan såklart göra rotsaker i ugn och ha till. Eller varför inte göra en yoghurtsås och servera köttfärsbiffarna i pitabröd med såsen och grönsaker? Variationerna är oändliga.
Jag är uppvuxen på min mormor Åsas pannbiffar. Hur mycket jag än försöker återskapa dom går det inte. Smaken blir aldrig densamme. Så jag har gett upp. Jag gör andra slags biffar istället. En sorg i sig, men den rätta smaken infinner sig aldrig. Då får man laga mat på nytt vis, på sitt egna och skapa nya matminnen för sin familj.
Jag fyller handflatan med färsen och formar avlånga biffar som jag sedan steker i ugnen. Vilket gör detta till rysligt lättlagad mat. Vill du kan du förbereda färsen redan dagen innan och ha den redo i kylen. Då blir det här riktigt snabblagad mat.
Sumak är inte starkt, bara syrlig. Så var inte rädd att krydda på med den. Önskar du lite hetta i biffarna? Ha någon form av starkare paprika.
Köttfärsbiffar med sumak och vitlök 6 port:
1 kg nötfärs
2 ägg
1 dl havremjöl
3 msk sumak
1 msk buljongpulver/örtsalt
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 dl färsk persilja
Ha upp nötfärs i en bunke. Knäck i ägg och ha i havremjöl. Blanda i sumak, buljongpulver/örtsalt. Skala och finhacka/riv lök och vitlök. Jag använder min lökhackare som finfördelar löken jättebra. Ett tips!!
Finhacka persiljan och blanda ner den i färsen tillsammans med lök och vitlök.
Forma till avlånga biffar och lägg ut på en plåt med lite olja.
Tillaga i ugnen på 225°C i cirka 15-20 minuter.
Servera med ris/bulgur, fetaost, grönsaker, ajvar mm. Eller lite ugnsbakade rotsaker.
Lättlagad vardagsmat som hela min familj älskar.
Här hittar du mitt allra bästa recept på helt vanliga klassiska köttbullar.
Havremjöl är perfekt att ha i alla former av färsrätter. Så här gör du det hemma.