Veckans mat-

snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Ny vecka, nya middagar att laga. Jag försöker verkligen att få barnen mer engagerade i vardagsmaten. Både att hjälpa till med den men också att vara med och bestämma vad vi ska äta. Det går sådär. Men man måste ju börja någonstans känner jag.
Den här veckan bjuder veckans mat på 5 goda vardagsmiddagar.
Som den här laxen i vitlökssås. Den tar bara 30 minuter att laga, perfekt vardagsmat eller hur!
vego, ajvarsås
Att göra vegetariska köttbullar är inte krångligare än att göra vanliga köttbullar. Du gör bara på ett lite annat sätt. I med alla ingredienser i en matberedare, mixa, rulla till bollar och stek. Tag ur vegobullarna, koka ihop en sås i samma stekpanna. Lägg i bollarna och servera med pasta.
vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
Idag bestämde barnen att det blir stroganoff till middag hemma hos oss. Perfekt måndagsmat tycker jag. Lätt att laga och passar bra i matlåda till tisdagen! Jag gillar min variant gjord på Quorn.
enkel gryta med ajvar, kyckling, brysselkål
Är man sugen på en lättlagad kycklinggryta kan jag rekommendera denna busenkla gryta med ajvar. Inte heller denna tar mer än 30 minuter att laga. Vill man går det såklart fint att byta ut kyckling mot något vegetariskt protein!
vego, middag, mat , recept
Hos oss är lasagne alltid ett väldigt säkert kort. Då äter både barn och vuxna med god aptit. Så det är tur att man utan större problem kan variera lasagne. Här är en vegetarisk variant gjord på keso. Hur god som helst!
Nu ska jag fortsätta att beta av dagens (lite väl) långa lista på saker att fixa. Men så blir det ibland. 200 olästa mail, ett par samarbeten som ska fixas, lägga upp en plan för kommande samarbeten och se till att allt funkar jobbmässigt under höstlovet som snart står för dörren. Även lunchträning och blodgivning finns med på dagens schema. Men utanför fönstret öser regnet ner, så mig gör det inget att ha massa jobb att beta av här inne idag!
Hoppas ni alla får en himla härlig start på veckan!

0
Kommentera

Saftig och lättbakad tigerkaka

mjuk kaka, fika, baka
Glad söndag!
Här vaknar vi upp till en fin höstmorgon. Efter ett par dagars riktigt gråväder känns det härligt. Mysfrukost med hela familjen och en promenad till mormor och morfar står på schemat idag. Det och lite fix här hemma.
Vi åkte nämligen en sväng till IKEA och Bauhaus igår. Och ett besök på dessa ställen brukar oftast kräva någon form av insats när man väl är hemma igen sen på något konstigt vis.
Och kanske hinner jag även baka något idag? Söndagar är ju faktiskt som gjorda för lite bakning! Den senaste tiden har jag verkligen fastnar för klassiska bakverk. Så sist blev det en tigerkaka. Så enkelt, men så saftigt och gott!
mjuk kaka, fika, baka
Tigerkakor kan verkligen se ut på så många sätt. Men, jag tycker det blir allra godast när chokladdelen liksom hänger ihop. Det blir en kraftigare chokladsmak då. Min tigerkaka har därför inte mer än en rand, på sina ställen två. Men den är å andra sidan väldigt mumsig!mjuk kaka, fika, baka
Idag ska jag ta tag i veckans projekt. Vilket denna vecka är att städa skafferiet. Jag har nämligen bestämt att jag ska ha ett mindre projekt i veckan här hemma. Förra veckan blev det att städa kyl och frys. Den här gången ska skafferiet få sig en omgång. Till nästa vecka funderar jag på något av rekvisitaskåpen. Eller om kanske skoskåpet i hallen ska få sig en omgång. Vi får se.
Så skönt att liksom veta att man förutom hela tvätt och städ-karusellen här hemma iallafall får en sak gjord i veckan!
mjuk kaka, fika, baka
Vill man går det fint att smaksätta sin tigerkaka med annat än bara choklad. Du kan tillexempel tillsätta ett par msk kallt kaffe i chokladmseten istället för extra mjölk. Eller varför inte pressa i lite saft från en apelsin?  Så gott!
mjuk kaka, fika, baka
Saftig tigerkaka:
200g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker (eller ljust muskovadosocker för mer kolasmak)
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl + 2 msk  mjölk
3 msk kakao
 
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om väl. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vanilj. Sikta i detta i bunken för att undvika klumpar. Ha i 2 dl mjölk och blanda om. Tag av ca 1/3 av smeten och rör i kakaon och 2 msk mjölk. Smörj och bröa en form noga. Klicka i hälften av den ljusa smeten i formen. Ha sedan på ett lager av chokladsmeten och avsluta sedan med den ljusa.
Grädda i 175°C i cirka 40 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
 
Perfekt till en kopp kaffe så här en söndag i oktober <3

8
Kommentera

Månadslista- Septembers favoriter

inlägget innehåller annonslänkar

månadslista, september
Som vanligt, september rusade förbi och äntligen har jag fått till en lista över de saker jag gillade allra bäst med månaden.
Eftersom vi var utomlands en vecka så blev jag lite delad. För här hemma rustade alla för höst medan jag kollade upp så barnens badbyxor fortfarande passade. Men september blev himla fin. Med lite av allt kan man säga:

  • I brevlådan dök Tuvenssosnkans nya bok up! Ännu en grym bok från min lika grymma bloggkollega Julia. Vill ni käka mer grönt i höst, då är detta boken att köpa!
  • Under vår semester tror jag att jag åt min vikt i apelsiner, eller i alla fall nästan. Ett stort fat till frukost, varje morgon. Här hemma i Sverige har citrusfrukterna så sakta gjort entré för säsongen så jag fortsätter mitt frossande. Fast nu om kvällarna. MUMS!
  • Äntligen kom säsongen för pumpor och rotfrukter. Jag blev lycklig i själen när jag såg att ICA tagit in fler sorters matpumpa i år. mjuk pumpakaka med apelsinfrostingFörra året blev både mjuk pumpakaka och ugnsbakad pumpa med grönkål två storfavoriter här hemma!
  • Under september har jag bakat en hel del. Bland annat ett grymt gott recept på tigerkaka. Som ni får ta del av i morgon. Så himla gott!
  • Grannen hade odlat prydnadspumpor. Perfekt att dekorera huset med så här års tycker jag!

 
Vad har jag då läst i september?

De mest populära recepten här på Linnéas Skafferi under september blev enchiladas och salt karamellpannacotta med hasselnötter. Två otroligt goda recept som passar perfekt så här inför helgen!
Nu är det dags att ladda upp för fredagsmys!

2
Kommentera

Havregrynsgröt med jordnötssmör

havregrynsgröt, grötens dag, frukost
Näst efter chokladbollens dag så är nog idag min bästa temadag. För idag är det grötens dag. Eller, det är till och med World porridge day. Alltså firas dagen i hela världen. Och självklart firas dagen allra bäst genom att äta just gröt. Vilket jag ju iof gör varje dag. Men ändå.
Så här såg min gröt ut i morse. Skoja bara. det gjorde den INTE. Men den smakade ungefär som på bilden. För helt vanlig havregrynsgröt blir ju så mycket roligare när man adderar massa goda toppings. Som jordnötssmör, frön och bär. MUMS!havregrynsgröt, grötens dag, frukost
Jag har nästan eller aldrig sylt på gröten. Men gärna lite färsk frukt. Som banan eller äpple. Eller frysta bär. Då gillar jag blåbär eller svarta vinbär bäst. Och till det, en liten hanterbar sked jordnötssmör. MUMS!havregrynsgröt, grötens dag, frukost
Nuförtiden kokar jag alltid min gröt på någon form av mjölk. Det gör sjukt stor skillnad, jag lovar. Har ni inte testat, så gör det!
Sedan undviker jag att stormkoka gröten. Låt den istället koka upp i vatten, tillsätt sedan mjölk och låt sedan gröten stå och svälla under lock på väldigt svag värme i cirka 15 minuter. Vispa om med en visp och vips har du världens godaste havregrynsgröt.
Krämig havregrynsgröt 2 port:
2 dl havregryn
2 dl vatten
ca 2 dl havremjölk eller annan mjölk
ev salt
 
Blanda havregryn och vatten i en kastrull. Låt koka upp och rör om. Tillsätt sedan havremjölken och sänk värmen. Låt gröten stå och svälla under lock i cirka 15 minuter. Rör om och tillsätt ev mer mjölk om gröten känns för tjock.
Toppa gröten med valfri topping och njut av en mumsig frukost, lunch, mellan eller kvällsmål 🙂
Här hittar ni fler mumsiga grötrecept:

 
Gillar ni gröt? Som ni kanske anat vid det här laget älskar  jag gröt. Så himla gott!!

4
Kommentera

Kardemummadrömmar

drömmar, småkakor, småkaka, kaka
Alltså, jag har gått och förälskat mig. I småkakor. Min inre tant jublar när kakburkarna är fulla med små söta kakor. Som passar utmärkt till en kopp kaffe. Eller allra helst två kakor till en kopp paffe, det blir bäst tycker jag. Senast fyllde jag kakburken med fina kardemummadrömmar. För finns det något jag gillar extra mycket på hösten så är det smaken av kardemumma. Så varför inte smaksätta en omgång drömmer med det. Jag kan ha haft i en gnutta kanel också. Men sedan fick jag hejda mig. Det var ju inga pepparkakor jag skulle baka.
drömmar, småkakor, småkaka, kaka
Trixet när man bakar eller för den delen lagar mat med kardemumma är att använda hela kardemummakärnor som man mortlar. Det gör hela skillnaden. Jag lovar. Så testa det nästa gång, om ni inte redan upptäckt det.
drömmar, småkakor, småkaka, kaka
Drömmar kan vara lite läskiga att baka. Mest för att jag fått för mig att det ska vara svårt. Men, peppar, peppar så har jag lyckats de gånger jag bakat drömmar. Kanske har jag haft en himla tur, eller så är det inte så svårt som folk fått för sig.
 
Morfar berättade att hans mamma Anna bakade de godaste drömmarna. Jag ska nog hem dit och kolla efter om hennes recept kan finnas i mormors receptbok.drömmar, småkakor, småkaka, kaka
Idag var vi på utvecklingssamtal i Axels skola och sedan åkte han och hans kompis Johannes med hem. Vilket hejdlöst fnitter från dessa killar alltså. Jag bjöd på mellis- dom bjöd på de sämsta skämt jag hört. Men tydligen går dom hem hos 8-åringar.
-Ser du diskmedlet?
-YES!
Detta framkallade ett hysteriskt skrattanfall mitt i en yoghurttugga. Sen länsade dom kakburken och återgick till sitt fotbollsspelande ute. Ibland blir jag lite avundsjuk på mina barn. Jag har så otroligt många fina minnen från min bardom. Och dom har hela den framför sig. Oändliga timmar med sin bästa kompis, att bara få sitta och snacka gojja, utan några som helst krav eller saker att göra.
Efter att grabbarna tagit svängen förbi kakburken finns det nu exakt 1 kaka kvar. Jag antar att jag måste åka förbi mormor och kolla om jag kan hitta på det där receptet någon dag.
 
Kardemummadrömmar ca 20 st:
100 g mjukt smör
3 dl strösocker
2 hela kardemummakärnor
1 tsk kanel
1 dl olja (utan smak)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
Arbeta samman smör och socker. Mortla kardemummakärnorna och blanda i dom tillsammans med kanelen. Tillsätt oljan, lite i taget under konstant omrörning. Blanda ihop hjorthornssalt och vetemjöl. Sikta i detta i smeten och arbeta snabbt ihop till en deg. Det är viktigt att inte överarbeta degen!
Forma degen till 20 stycken lika stora bollar och lägg ut på två plåtar, se till att det är ordentligt med utrymme mellan kakorna då de flyter ut en del under gräddningen.
Grädda i 175°C mitt i ugnen  i cirka 20 minuter. Tag ut och låt kakorna svalna på plåten.
 
Har du någon småkaka du gillar lite extra mycket!
 

5
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...