Kotlettgryta med svamp

kotlettgryta med svamp
Även om det inte riktigt kanske känns så just nu, så är det faktiskt höst. Vi är en bit in i september, löven börjar bli gula och kvällarna mörka. Att det är över 20 grader varmt om dagarna är en helt annan historia. Men hur det än är, så börjar man liksom bli sugen på lite mer höstig mat. Grytor och soppor toppar det ni söker på och därför tänkte jag att det passar himla bra att bjuda er på ett riktigt smarrigt recept på kotlettgryta med svamp.
Det fina med det här receptet, förutom att det är superenkelt, är att du lätt kan anpassa det efter plånbok eller önskemål. Tar du en finare bit fläskkött blir ju grytan lite festligare, medan det blir en perfekt vardagsrätt när man använder fläskkotletter. Jag körde med benfria kotletter som jag bara skar i tunna skivor. Vällagad och enkel vardagsmat som går på mindre än 30 minuter. Vad mer kan man begära liksom!
kotlettgryta med svamp
Krasse är så himla gott att toppa både mat och smörgåsar med. Den ger en lite pepprig men ändå fräsch ton till middagen. Bara att klippa över innan det skall serveras.
kotlettgryta med svamp
 
Jag hade lite torkade trattkantareller i såsen. Men har man inte tillgång till det eller hellre vill ha färsk svamp så passar det fint med stekta chapminjoner eller kantareller också! Lite efter tycke, smak och plånbok helt enkelt!
Ofta när jag gör grytor med kotlett har jag i någon form av färskost. Jag tycker syran i osten gör sig himla bra till just kotletter! Orkar man inte hålla på och smaksätta själv finns det ju en uppsjö smaksatta färskostar som passar utmärkt att använda!
 
Höstig kotlettgryta med svamp:
600 g benfria fläskkotletter eller annat fläskkött
1 gul lök
soya
300 g philadelphiaost
ca 2 dl mjölk
1 näve torkade trattkantareller
salt & peppar
ca 1 msk lingonsylt
färsk persilja
krasse
Skär kotletten i skivor, bryn dom i lite smör i en stekpanna eller gryta. Skala och skär ner löken i tunna strimlor. Låt dem steka med kotletterna. Slå på soya, philadelphiaost, mjölk och torkad svamp. Låt koka cirka 10 minuter. Smaka av med salt, peppar, lingonsylt och finhackad persilja.
Koka råris eller blomkålsris att ha till.
Ett annat enkelt och gott recept på kotletter hittar ni här
bild:Linnéa Seidel

8
Kommentera

Biskvier

biskvier
Hej hej,
Idag jobbar jag hemifrån och fixar med massa godsaker för er att läsa om här på bloggen. Massa god och enkel vardagsmat men också något riktigt gott och smarrigt! Nämligen biskvier i långpanna. Varför har jag liksom aldrig testat det tidigare?
När jag sökte runt efter lite goda smaksättningar på själva smörkrämen av biskvierna ramlade jag över mitt ett inlägg från 2012. På helt vanliga klassiska biskvier. Och jag tänkte, i väntan på biskvier i långpanna, ja då kan jag pigga upp er med den här gamla godingen. Biskvier är ju verkligen så himla gott. Lite pillrigt att göra, men så värt det!
Men när jag stod där och vispade smörkrämen skar den sig så klart och jag var tvungen att ta hjälp av bästa google för att lösa problemet. Då hamnade jag hos min bästa bloggkollega Hanna, med bloggen Hannas bageriOch hon bjöd på världens bästa tips på hur man fixar en smörkräm som skurit sig! Fungerade klockrent! Så in och kolla hos henne hur du gör för att rädda smörkräm som skurit sig!
Fler tips på hur man lyckas med biskvier, det kommer här:

  • Smeten till mandelbiskvin måste ha rätt konsistens, inte för fast men inte heller för lös. Smeten skall flyta ut lite lätt när du har upp den på bakplåtspappret, ingen ”topp” skall vara kvar. Men den får inte vara för rinnig, då blir botten för tunn.
  • Spritsa gärna ut dina bottnar, det är mycket enklare att få till runda fina biskvier då.
  • Rita gärna rundlar på ditt bakplåtspapper, vänd pappret och vips har du en mall så alla bottnar blir lika stora.
  • För att enkelt kunna lossa dina bottnar när de är färdiggräddade, fuktar du en handduk som du lägger bakplåtspappret med bottnar på när du tagit ut dem ur ugnen. När bottnarna svalnat är det lätt att ta bort dom från pappret. Annars finns risk att en del av bottnen sitter kvar på pappret.
  • När du haft på smörkrämen på dina biskvier, låt de stå kallt. I frysen cirka 30 minuter eller i kylen en timme. Det blir mycket snyggare när du doppar biskiven i choklad då.

Hela charmen med att göra sina egna biskvier är att de får se just hemgjorda ut. Alla behöver inte vara perfekta och lika stora, då kan man ju lika gärna gå till närmaste kondis och fika.
Jag valde att göra två sorters biskvier, en med smak av kaffe och choklad. Och en med smak av vanilj och lime. Så, mot bunkar och vispar mina vänner, låt oss göra biskiver till helgens finfika!
Minibiskvier, cirka 40 stycken.
250 g mandelmassa
45 g äggvita (ett ägg väger cirka 30 g)
Riv mandelmassan och blanda i äggvitan lite i taget. Blanda gärna med elvisp till en slät, klumpfri smet.
Fyll en spritspåse (utan tyll)och spritsa ur runda små bottnar. Jag brukar göra dem lite större än en 5-krona. Grädda i 180 grader tills de fått fin färg (hur länge beror ju helt på hur stora du gör dem, men håll koll så de inte bränns vid!)
Fyllning:
200 g mjukt smör
cirka 2 1/2 dl florsocker
1 äggula
Till chokladbiskvi:
2 msk kakao
1 msk starkt, kallt kaffe
Till limebiskvi:
saft från 1 lime
1 knivsudd äkta vaniljpulver
Blanda det mjuka smöret med florsockret och äggulan. Rör till en jämn smet. Tillsätt valfri smaksättning.
Fyll en spritspåse (utan tyll) med smörkrämen och spritsa ut en rejäl klick på varje mandelbotten. Tag en kniv och bred ut krämen så hela botten täcks. Smörkrämen kan vara toppig eller lite mer platt, gör helt efter eget tyckte.
Ställ biskvierna kallt.
Smält 200 g vit choklad till lime och vaniljbiskvierna eller 200 g vanlig choklad till choklad och kaffebiskvierna. Doppa dem medan de fortfarande är kalla. Strö eventuellt över lite strössel. Förvara svalt.
Nu måste jag gå och lägga mina biskvier i frysen, för det är otroligt lätt att man råkar stoppa en i munnen så fort man öppnar kylen. Och idag har jag av någon konstig anledning öppnat kylskåpet massor av gånger..
Biskvier är en av mina absoluta favoriter om man fikar på kafé, vilken är din?
 
Kom ihåg att kika in har senare i veckan, då jag förhoppningsvis kan dela med mig av den braksuccé biskvier i långpanna kommer att bli!
Bild: Linnéa Seidel

2
Kommentera

Veckans mat-5 snabba middagar

linssoppa
Ni verkar gilla när jag har något tema på veckans mat. Efterfrågade förra veckan tips på fler teman att köra på och fick bland annat som förslag en lista med mat som går snabbt att göra. Så den här veckan har jag plockat fram 5 snabba middagar.
Först ut är den här härliga linssoppan. Solgul. smakrik och bara så god! Är man inte så förtjust i linser rekommenderar jag varmt den här räksoppan istället.
tortillapizza
Tortillapizza, det är min räddare i nöden! Finns det just inget hemma, men man  har ett paket tortillabröd, ja då kan man alltid slänga ihop en snabb middag. Till just det här receptet använde jag rester från julskinkan, men man kan ju i stort set ha vad som på. Köttfärs kvar från helgens tacos? Toppen, ha på det! Har du lite skinka i kylen som behöver ätas upp? Perfekt som topping till tortillapizzan. Ett stort plus i kanten är att barnen gillar denna rätt skarpt!
kycklinggryta med ijvar
Förra veckans favorit, snabb ajvarkycklinggryta. Lägg alla ingredienser i grytan, koka tills kycklingen är klar och middagen är serverad. Enklare än så blir det ju knappast!
pasta med köttfärsås
Köttfärsås med spagetti. Alla vardagars vardagsrätt liksom. I den här köttfärssåsen har jag haft i massa linser och morötter, vilket jag älskar! Men föredrar man en mer klassisk variant har ni en här.
plockmat
Vi avslutar veckan på topp! Som jag älskar plockmat! Bara att köpa med alla sina favoriter från mataffären, duka upp och sätta sig att äta. Enklare än så blir det nästan inte! Jag köper gärna med ugnsbakad lax, olika skaldjur, röror, frukt och halloumi. Sebastian å andra sidan gillar olika slags skinkor, korvar och lufttorkat. Det allra bästa är att man kan köpa lite av allt. Så alla blir nöjda! Bästa fredagsmaten!
 

0
Kommentera

Äppelgröt i Crock Pot eller på spisen

äpplen
Vilken sommarvärme vi har! Fast det liksom är 10 september. Hur underbart som helst! Idag har vi varit ute på förmiddagen och fotograferat grabbarna, så himla fina bilder. Kommer lägga upp några av favoriterna här senare. Älskar det här septemberljuset som är nu, Varmt och gyllene liksom!
På tal om saker jag älskar. Har ni testat att göra äppelgröt någon gång? Det är ju bara så himla gott!
Det är så mycket barndom över den gröten och det är så himla gott! Nuförtiden gör jag den alltid i min Crock Pot. Superdupersmidigt. Jag tar bara det vanliga receptet men tillsätter lite mer vatten, för det blir lätt lite stabbigt när man gör gröt i Crock Pot.
äppelgröt
 
Äppelgröt:
4 dl grötris
8 dl vatten (ev lite mer)
10 dl äpplen
2 kanelstänger
 
Mät upp ris och vatten i en kastrull, låt koka upp och småputtra under lock i ca 10 minuter. Dela undertiden äpplena och kärna ur dem. Skär ner dem i mindre bitar, skalet får gärna vara kvar om de är obesprutade äpplen, annars skalar du dem.
Blanda i äppelbitar och kanelstängerna i gröten. Rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten. Låt koka i ca 30 minuter eller tills ris och äppelbitar är helt genomkokta. Sockra efter smak (jag brukar inte sockra alls) och servera med massor av kanel och kall mjölk.
Eller gör äppelgröten i din crock pot. Tillsätt bara lite mer vätska. Sätt temperaturen på låg och låt allt puttra på i cirka tre timmar. Rör om då och då.
Sist jag gjorde denna gröt gjorde jag dubbel sats och frös in lite av gröten i portionsförpackningar. Perfekt att ta upp och bjuda mellis-sugna barn.
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Blossa16 med smak av….

Distance
Igår var det så dags för BLOSSA att avslöja vilken smak deras årgångsglögg kommer att ha 2016.
Tidigare har de hittat inspiration till glöggen i England, El Salvador och Japan. Men i år vände dom blickarna hem mot Sverige och de Norrländska skogarna.
Men det är inte de mest självklara bären vi tänker på som blåbär, lingon eller kanske hjortron som får leka huvudperson i denna glögg. Nej, det är ett lite bortglömt bär vid namn kråkbär. Kråkbäret påminner om våra blåbär men är lite mindre och har större, hårdare kärnor.
Glöggen har den klassiska djuprödlila färgen och de traditionella smakerna från glögg finns där. Men tillsammans med kråkbärets lite vildvuxna friskhet, lite sötma från björksav och så en viss ton av rökighet blir det något helt nytt.
 
Jag som är uppvuxen och bor på landet, med skogen ganska precis runt knuten tyckte den smakade lite som det kan lukta här ute på landet en tidig, frisk höstmorgon. Friskt, lite fuktigt och lite, ja skog. Om det kommer att gå hem i stugorna återstår att se.
För mig som bor på landet var det inte speciellt exotiska toner, men det är kanske så svensk glögg egentligen ska smaka? Och lever man inte med naturen nära inpå, då kanske detta är superexotiskt?
Här kan ni se filmen om BLOSSA16
Flaskan är illustrerad av Petra Börner tillsammans med Scandinavian Design Group och är även den inspirerad av den svenska urskogen. Precis som tidigare flaskor är den urtjusig tycker jag och passar fint in i samlingen!
Så, vad tror ni? Är det fler som hunnit smaka? Vad tyckte ni? Kommer kråkbäret slå igenom och bli populärt? Kommer BLOSSA16 bli en glögg vi pratar om och köper? Eller skulle man ha satsat på ett mer känt bär? Som fler folk faktiskt vet vad det är?
BLOSSA16 finns att köpa från Systembolagets beställningssortiment från 1 oktober, 750 ml årgångsglögg kostar dig 109 kr!
bild:pressbild från BLOSSA

0
Kommentera