Boosta dig själv-med en ingefärsshot

 
ginger-shot
God förmiddag alla kära läsare 🙂 Idag arbetar jag ifrån soffan. Trodde att jag hade världens förkylning på gång, men det visade sig vara en rejäl inflammation runt två visdomständer. Plus att det ploppat blåsor i precis hela munnen. Jag brukar få så här ibland, men den här gången är det värre än det brukar. Så blir jag inte bättre under dagen får jag nog ringa tandläkaren..
Men nog om mig nu! Eftersom jag trodde jag hade världens förkylning på g gjorde jag i ordning en flaska ingefärsshot igår. Så himla bra att ta en shot varje morgon för att hålla immunförsvaret på topp! Ingefära kan även hjälpa matsmältningen på traven, minska inflammationer i kroppen och har man tur, kan den sätta lite, lite fart på förbränningen i kroppen.
ingefärsshot
Förutom ingefära, så hade jag i honung, pressad citron och lingonpulver. Och just lingonpulver är ju också ett himla bra livsmedel, ett superfood. Fullproppat med C-vitamin, E-vitamin, precis som med tranbär kan det hjälpa till vid urinvägsproblem.
Även citron är bra att få i sig, inte bara så här i förkylningstider. Citron hjälper nämligen till att neutralisera pH-värdet i din kropp. Vilket i sin tur kan motverka olika sjukdomar, inklusive cancer, Nobelpriset 1931 delades för övrigt ut just för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men inte kan överleva i basisk miljö.
 
I många recept står det att ingefära och vatten ska koka tillsammans en stund. Något man ska tänka på är dock att mycket av C-vitaminen försvinner vid upphettning. Samma sak gäller för honung. Vad jag har läst mig till förstörs inga ämnen i ingefäran om man håller sig under 60 °C och för honung gäller 40°C.
Därför är det klokt att koka upp vattnet och sedan låta det svalna något innan du blandar din ingefärsshot!
Receptet har jag fått från min kära syster Sara 🙂
Ingefärsshot med citron, honung och lingon, ca 1 L:
1 L vatten
ca 300 g ingefära
1/2 dl honung
1 msk lingonpulver
2 citroner
Koka upp vattnet och låt det svalna till fingervarmt. Riv ingefäran grovt och blanda i tillsammans med honung och lingonpulver. Rör om och låt svalna. Mixa den avsvalnade drycken och sila den. Tillsätt saften från två citroner. Förvara i kylen. Starta varje morgon med att ta en ingefärsshot och vi hoppas på det viset kunna hålla oss pigga och friska hela långa, mörka hösten!
 
 
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Eko-mellis i LOPPI-magasin


loppi-mellis-2
Hej alla glada! i helgen var jag och nästan hela LOPPI-gänget på en helt underbar kick-off på Yasuragi. Så himla kul att träffa alla tjejer (och Stefan så klart..). Äta god mat, bada, mysa, prata och bara ha det riktigt, riktigt bra! Så tusen tack hela LOPPI-gänget för att vi alla fick följa med. På söndagen avslutade vi det hela med ett sprakande LOPPI-event! Och i den härliga LOPPI-påsen hittade ni alla ett rykande färskt nummer av LOPPI-magasin! Och vad hittar man i tidningen om inte ett jobb av mig 🙂 Nämligen tre härliga tips på eko-mellanmål man enkelt kan göra till barnen. Ja eller till sig själv med för den delen.
loppi-mellis-3
Vill du också lägga vantarna på detta fina magasin som de härliga systrarna Jessica och Angelica roddat med? Om ni nu inte har lagt vantarna på ett LOPPI-magasin, ja då kan ni enkelt köpa ett här!
I tidningen hittar ni fler intervjuer med många av de härliga personerna som också bloggar här på LOPPI.  Så klickar er genast vidare och beställ ett exemplar du också!

LOPPI-magasin
 
 

0
Kommentera

Världens godaste röra-fetaoströra

fetaoströra
Alltså jag måste bara tipsa er om den här helt underbara fetaoströran. Jag vet inte varför jag inte bloggat om den tidigare. Jag har ju liksom gjort den flera gånger om året hur länge som helst nu. Men aldrig kommit mig för att blogga om den.
Det är den perfekta röran om man är sugen på något fräscht och gott till maten. Nu i sommar har jag gjort en liten twist på den. Förut har jag alltid haft i en skvätt olivolja, men nu senast har jag blandat i en rapsolja smaksatt med basilika. Herregud så gott det blev!
Antingen kan man göra den här röran helt slät genom att mixa den, eller så kan man bara smula fetaosten och låta den vara lite klumpig liksom. Det gillar jag allra bäst. En krämig, fyllig fetaoströra med små underbar bitar av fetaost. Så god!!
Den passar lika bra till kyckling som en bit grillad kött eller fisk. Eller varför inte ha den som dressing till en sallad? Sen att den är superduperenkel att göra gör ju inte saken sämre precis. Så har ni inte testat denna, gör det på stört. Eller ja, det är helt ok om ni väntar till ett passande tillfälle. Kanske fungerar så bra till pannkakor, om ni nu tänkt äta det ikväll 🙂
Fetaoströra med basilika:
1 fp fetaost
ca 3 dl turkisk yoghurt
salt & svartpeppar
rapsolja med basilika (jag använder Sverigeskafferiets)
Mosa eller mixa fetaosten, blanda i yoghurt, salt och peppar. Rör om väl. Ringla över lite olja smaksatt med basilika. Dekorera gärna med ett par färska basilikablad. En perfekt yoghurtsås som passar till det mesta!
Självklart är det gott att smaksätta sin fetaoströra med sånt man gillar allra bäst. Finhackade, soltorkade tomater, oliver eller andra örter är supergott att ha i!
 
Andra såser och röror ni också borde gilla är dessa:

bild:Sebastian Niemi-Carlsson
 
 

17
Kommentera

Veckans mat-Barnvänliga veckan

chicken nuggets
Jag vet inte hur det är hos er, men vissa dagar är det stört omöjligt att få barnen att äta kvällsmat. Men kommer dom bara in i en bra ätarperiod, ja då kan man i stort sett ställa fram vad som helst och dom äter som hästar. Och ibland kan det räcka att man lagar något dom verkligen gillar för att trigga igång det här med att dom äter bra. Jag har tidigare skrivit lite om det här med att få barn att äta, då fick jag superdupermånga bra kommentarer från er. Är ni intresserade att läsa så hittar ni det inlägget med tillhörande kommentarer här.
Så den här veckan tänkte jag tipsa om mat som brukar gå hem, det är det klassiska, chicken nugagets, hamburgare och pizza. Men allt hemlagat såklart! Och betydligt nyttigare än köpe-varianterna!
Först ut är receptet på chicken nuggets. Supersmidigt att göra i ugn och ingen fritering behövs!
mozzarellaburgare
Hamburgare, vilket barn gillar inte det liksom 🙂 Min variant som är fyllda med mozzarella brukar gå hem hos stora som små barn.
pasta med köttfärssås
Spagetti och köttfärsås, vilka barndomsminnen den maträtten för med sig. Antingen kan man göra en helt klassisk variant, eller varför inte testa den här, full med morötter och linser. Det är min favorit 🙂
torsk i ugn
Det här receptet på fisk i ugn är ett av de absolut mest populära recepten här på bloggen. Helt förståeligt. Superenkelt att göra och den brukar uppskattas av alla i familjen!
tacopizza
Tacos eller pizza brukar vara mångas fredagsfavoriter.
Varför inte kombinera dom två till en mumsig tacopizza? Här har jag gjort den på tortillabröd vilket gör det till en riktigt snabblagad fredagsmiddag! En av våra favoriter hemma hos oss!
melonglass
Något sött måste få avsluta veckan. Och än är vattenmelonen god! Så varför inte passa på att göra en enkel melonglass att mumsa på till fredagsmyset?!

2
Kommentera

En till lista..

Tidigare i somras, efter lite påtryckning från er läsare som ville vet mer om mig bakom bloggen, publicerade jag en lista om mig. Den listan kan ni läsa här. Nu har jag fått lite fler frågor, så tänkte det kunde vara på plats med ännu en lista om saker ni kanske inte vet..
Så här kör vi!
Skärmavbild 2016-08-24 kl. 10.40.29

  • Jag är egentligen tokblond och har väldigt, väldigt lockigt hår. Man kan ju säga som så att jag och mitt naturliga jag inte är helt överens om hur jag ska se ut. Jag har färgat håret mörkt i snart 10 år nu och har inga planer på att återgå till min naturliga hårfärg. Kanske får jag en 30-års kris nästa år och blonderar mig. Men jag hoppas min frisör stoppar mig innan dess….
  • Jag har ärvt min pappa och farfars ögonbryn. Helt vilda! Därför lär dom tuktas ordentligt annars skulle dom vara hur långa som helst! Och precis som med håret så lär både ögonbryn och fransar färgas. Dom blir helt kritvita i naturligt tillstånd…
  • Jag bor i Västmanland, men precis på gränsen mellan Dalarna och Uppland. Vilket gör att jag kan har en lite svårbestämd dialekt. Själv tycker jag att jag pratar rikssvenska men fick höra för ett tag sedan att: Du har ju precis samma dialekt som hon, vad heter hon..? Linda Lindorff!!
    Skulle inte tro det va, hon är ju försjutton från Vilhelmina!!!! Det ligger i södra Lappland liksom…..
  • Jag är expert på att engagera mig i precis allt. Sen när saker och ting ska genomföras eller så, då får jag ångest och blir så trött på mig själv att jag alltid måste vara med överallt hela tiden.
  • Det finns två saker jag är sjukt duktig på att lära mig utantill, nämligen låttexter och recept. Innan jag fick barn behövde jag sällan skriva upp vad jag hade i när jag lagade mat eller bakade. Två dagar senare kom jag ihåg precis allt och hur mycket av allt det skulle vara i. Efter att Röjar Ralf (eller Isac som han också kallas) kom till världen har dock denna färdighet avtagit något pga sömnbrist, oförmåga att få tänka klart en enda tanke utan att bli avbruten osv. Men jag jobbar på det 🙂
  • Jag hatar att ha tyst runt om kring mig och lyssnar alltid på musik, en ljudbok eller någon podd. Jag har även ganska svårt att vara tyst själv. Och pratar ibland på tok för mycket…
  • Jag älskar att träna, just nu är det mitt absolut största fritidsintresse. Förra året tränade jag pole-dance. Världens roligaste träningsform som tyvärr min handled tillslut inte klarade av. Så nu blir det på gymmet jag får svettas. Mellan barnen la jag om kost och vanor helt och gick ner massa i vikt. Så nu är målet helt klart att komma i samma form som jag var innan Isac kom till världen. Kollar ni långt bak i Instagram-arkivet finns någon formbild på hur det såg ut under resans gång..
  • I vinter har jag bloggat i 10 år!! Helt galet så länge, en tredjedel av mitt liv liksom! Då ska vi slå på stort och fira ordentligt här på bloggen tycker jag!

Det var nog allt för idag, har ni några frågor eller funderingar, hit me!
 
Nu önskar jag er alla en riktigt härlig helg!
.

0
Kommentera