Frukost

smoothie bowl
Hur har ni det i sommar-Sverige? Här startar veckan med varmt väder, regn och sol. Samtidigt. Så typiskt Sverige va? Dessutom åskande det och blixtrade det så rejält i helgen att internet knappt fungerar här hemma. Så nu sitter jag i världens felanmälningskö till Tele2 för att se vad dom kan göra åt saken. Hjälpligt kan man komma ut på bloggen, men kan inte ladda upp några nya bilder. Så de sprojlans nya recepten jag tänkt dela med mig av idag får snällt vänta. Och till barnens stora förtret kan man inte kolla på tv. Vi har inga vanliga kanaler utan kör allt genom Apple-tv. Jag som lovat att blir det en dag med dåligt väder, ja då är det ok att sitta inne en stund och kolla på film…
Men idag får jag bjuda er på en riktigt härlig frukostspecial istället. Ni som följt mig ett tag vet ju vid det här laget att jag är en riktig frukostmänniska och det finns massor av smarriga recept i arkiven!  Och nu när många är hemma och semesterlediga tänkte jag att det kunde passa bra att bjuda på lite goda frukost-tips som passar stora som små magar!
 
Först ut är denna smoothie bowl. Som en smaskig smoothie, fast krämigare konsistens. Ett gott alternativ till yoghurt!
jordgubbssmoothie
På tall om smoothie, vad passar bättre en härlig sommarmorgon än en smoothie gjord på solmogna, svenska jordgubbar?
äggsmörgås
Långfrukost och äggmackor är en perfekt kombination. Gör det hela lite roligare genom att steka ägget i smörgåsen 🙂
filmjölkslimpa
När har man tid att baka sitt bröd om inte på semestern? Gör härliga filmjölkslimpor och fyll frysen med!
bananpannkakor
Bananpannkakor, passar lika bra som en lyxigare frukost som ett gott mellis att ta med till stranden!
Vad äter ni helst till frukost såhär på sommaren? Och vad går bäst hem hos sommarlediga barn?
bilder: Linnéa Seidel

0
Kommentera

Gudruntårta, Herrgårdstårta, Pinocchiotårta

cake-7
Igår var ingen vanlig dag, för det var min födelsedag! Himla fint att fylla mitt i sommaren när solen skiner och jordgubbarna är som godast!
Fyller man så här i början på juli, ja då är nästan en jordgubbstårta obligatorisk att bjuda på, eller hur!?
Hela dagen spenderades på altanen i skuggan med kaffe i muggen och tårta på faten, helt perfekt. Dagen avslutades med middag hos mammas kusin Björn. Då bjöd jag på en annan slags jordgubbstårta. Receptet på den hittar ni på Instagram.
cake-5
Jag är egentligen ingen tårtmänniska. Det blir oftast för sött och för mycket. Men den här tårtan tycker jag om 🙂 Hos oss heter den Gudruntårta. men den går ju också under namnen Herrgårdstårta, pinocchiotårta mf. Vad man nu än kallar tårtan är den så är det en rysligt god tårta som är superenkel att göra. Sen är den väldigt enkel att göra till många då den med fördel går att göra i långpanna. Dubblar man receptet och gräddar två långpannor får man ruskigt mycket tårta!
Ska man inte göra till så många, utan säg cirka 10 personer eller så, då tycker jag det är så fint att skippa långpannan och göra en rund tårta istället. Det är lite meckigt att skära tårtan, men det får det vara värt. För den blir så fin tycker jag!

 

Herrgårdstårta:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
färska jordgubbar
Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.
Klä två formar med löstagbar kant med bakplåtspapper Fördela smeten jämnt i de två formarna. Eller klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten på.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt bottnarna svalna. (gör du en stor botten i långpanna delar du den på mitten när den svalnat, så du har två lika stora bottnar.) Vispa grädden. Lägg ett lager mosade, färska jordgubbar på ena botten. Bred ett lager grädde över och lägg på den sista botten och dekorera med massor av färska jordgubbar.
Det här är en tårta som med fördel kan ätas direkt eller en stund efter man lagt ihop den. Man behöver alltså inte göra den dagen i förväg dör att den skall bli saftig och god.
bild:Linnéa Seidel

3
Kommentera

En lista om mig

linnea
Jag gjorde ett litet frågeformulär som jag la ut på Facebook här om veckan. Ni var då fler som svarade att ni vill veta mer om mig bakom bloggen. Därför tyckte jag det kunde passa bra med en liten lista på saker om mig 🙂
 
Hur gammal är du?
28, eller jag fyller faktiskt 29 i morgon!
Hur gammal känner du dig?
Jag känner mig nog runt 30.
Vart bor du?
I ett stort rött hus på landet i en liten by utanför en stad som heter Sala. Många har säkert åkt igenom Sala förut när man åkte upp till Dalarna och Sälen.
Vad har du gjort idag?
Idag är första dagen på semestern! Så idag tänkte jag ta sovmorgon, men såklart vaknade pojkarna före kl 6. Men då kunde vi ligga kvar i sängen och kolla på film och bara mysa. Efter det har vi hunnit få i oss frukost och planerat de här första dagarna på lovet. Sen har jag hunnit prata i telefon med mamma en sväng :).
Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
Jag älskar alla årstider! Att se våren sakta komma med ljusare dagar och kvällar. Underbara sommardagar med sol och bad, hösten som kommer då man äntligen får ta på sig tjocktröja, tända ljus och dricka te. Sen kommer den älskade julen, förhoppningsvis med massor av snö, pulkaåkning och snölyktor.
Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
Just nu är det väldigt fint att vara just där jag är. Men skulle jag önska mig härifrån skå vore det fint att åka och hälsa på min syster i Berlin. Det är en helt fantastisk sommarstad!
Vilket är ditt favoritgodis?
Äter jag godis blir det oftast choklad i någon form.
Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
Jag älskar att gå upp tidigt och få massor gjort, men tycker även om att sitta uppe på kvällarna och prata eller kolla på någon bra serie. Detta gör att jag nog sover på tok för lite just nu. Hoppas semestern kan ge lite mera tid att sova!
Har du blivit sydd någon gång?
Ja, skar mig en gång på en konservburk med ananas. Två stygn, mitt i vänster handflata. Gjorde ont som satan!
Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
Igår firade Sebastian mig lite i förväg då han är bortrest i helgen när jag fyller. Picnic uppe vid sjön med fina presenter!
Är du blyg?
Nej, det skulle jag inte precis påstå 🙂
Vad heter du i andranamn?
Ylva, Linnéa, Elisabeth blev mina namn. Ylva efter mamma och Elisabeth efter mammas moster, ett namn både jag, min mamma och min syster har.
Vill du gifta dig?
Ja!
Har du något smeknamn?
När jag var liten kallades jag för Lutten, eller Nea. Nea kan morfar eller min syster fortfarande säga ibland. Under mellanstadiet var det Lillis, för jag alltid var kortast men nu i vuxen ålder är det dåligt med smeknamn.
Det var en liten snabb lista om mig så här första dagen på semestern! Nu ska vi fixa oss i ordning och åka och plocka jordgubbar 🙂

0
Kommentera

Plockmat

plockmat
Alltså plockmat, är kanske inte det den ultimata mysmaten? Ibland på helgen lägger en av oss barnen i tid medan den andra åker och köper massa godsaker. Jag älskar ju att stå i köket och pyssla med mat och så. Men ibland, då är det bara så himla skönt att låta någon annan göra jobbet. Typ närmaste ICA. Man behöver inte slava i timmar, ibland är det helt ok att köpa en burk färdig skakenröra, fast man är matbloggerska 🙂
Jag och Sebastian tycker väldigt lika i det mesta, men en sak skiljer oss åt. Han är en riktig kött-människa medan jag är mer fisk/skaldjur/vego-typen.
Då är sån här mat perfekt. Ingen behöver ge med sig, man kan bara ösa på med det man gillar bäst. Och det absolut allra bästa är att jag får ALLA räkor för mig själv. Fast jag köper alltid så det ska räcka åt honom med, även om han på sin höjd äter två. Som jag då skalat 🙂
plockmat-3
Ofta har vårt ICA en ugnskokt lax som är så himla god, perfekt att ta till plockmaten då det blir lite mera matigt  Ett par burkar med någon god röra, typ skagenröra är ju bara ett måste, eller aioli.
Olika sorters oliver, ostar, tapenade, kex, melon och jordgubbar. Sen älskar jag verkligen halloumi, så den ansträngningen kan jag orka med att steka den. Lite avokado (alltså gillas hur gott med en bit avokado, färska räkor och skakenröra i en helt underbar tugga!), och några olika sorters ölkorv.
plockmat-2
Äter jag från charken så är den här vedrökta karrén en favorit. Men den ska vara skuren i riktigt, riktigt tunna skivor. Nästan så den bara smälter bort i munnen!  Tillåter vädret är det underbart att duka upp allt på altanen och sitta länge med ett glas vin och bara prata. Men annars är det inte helt fel att ställa fram allt i vardagsrummet och slå på en riktigt bra film eller serie.
Skulle kunna äta det här varje helg. Enkelt att variera är det också.
Vad kan du inte vara utan om ni äter plockmat?
Ni vet väl att ni även hittar mig på Facebook och Instagram? På Facebook får ni stenkoll på när bloggen uppdateras och på Instagram får ni ta del av en liten mer privat Linnéa. Bilder från mitt liv och min vardag med min familj.

2
Kommentera

Kokosmjölksglass med jordgubbar

vegansk glass
Hej i solen! Här skiner solen från en klarblå himmel och idag är jag och pojkarna hemma. De går egentligen veckan ut på förskolan innan det blir sommarlov. Men de var verkligen sååå trötta igår. Isac har varit lite hängig med feber i slutet av förra veckan (visade sig sen visst vara 3-dagarsfeber..) och Axel hade till och med påsar under ögonen igår morse! Eftersom jag kan styra mina dagar lite själv bestämde vi att dom skulle vara hemma med mig idag. Jag har försökt få undan lite jobb nu på morgonen och till lunch tänkte jag vi ska packa ihop hink och spade och åka till sjön och bada. Det tror jag blir en bra plan!
Alltså har ni testat att göra glass på kokosmjölk? Så sjukt gott! Ungefär som glassen jag tidigare gjort på banan och frukt, fast den här är snäppet godare om jag får säga det själt!
 
glass på kokosgrädde
Sen är den sådär himla rysligt enkelt att göra också. Plus att den är socker, gluten, ägg, laktos, mjölk, kött och typ allt annat som finns-fri också. Den innehåller verkligen bara två ingredienser, kokosmjölk och frysta jordgubbar. Du behöver ingen glassmaskin och den äts direkt när den är klar. Du behöver inte vänta på att den ska frysa till sig i flera timmar.
Perfekt att servera varma sommardagar när det kan vara svårt att få i barnen annat än just glass.
Isac har ätit så himla dåligt sen han blev krasslig i torsdags. Igår tror jag det var första riktiga middagen han åt. Men i morse ratade han frukosten. Så då tog jag och gjorde lite glass på kokosmjölk till mellis. Perfekt med massor av energi från kokosmjölken. Han hoppade igång efter bara en liten stund och blev på betydligt bättre humör!
 
glass på kokosmjölk
Jag tycker det är himla fint att kunna unna både mig själv och barnen något vi tycker är supergott men som ändå inte är onyttigt. Det är liksom en väldigt bra kombo! Självklart kan man ha i vilken fryst frukt man vill, men nu är ju verkligen jordgubbarna i säsong, så då tyckte jag det passade bra. Har massor av spännande smaker jag skulle vilja testa här framöver. Ett perfekt projekt för semestern känner jag!
Jag använde mig av Santa Marias extra krämiga kokosmjölk. Den delar sig inte utan allt är alltid krämigt och tjockt. Jag har nästan alltid den hemma och använder den i matlagning också. Och till denna glass var den helt perfekt!
sockerfri glass
Glassen mixas och äts på direkten. Får man av någon anledning glass över går det bra att frysa in den. När man sen ska äta är det bara  att låta glassen tina en stund, ha i en skvätt havremjölk eller vanlig mjölk och mixa till en krämig glass igen och äta på stört!
 
Kokosmjölksglass med jordgubbar: 
1 fp krämig kokosmjölk
300 g frysta jordgubbar
Lägg jordgubbar och kokosmjölk i en hög tillbringare och mixa till en krämig glass, ät direkt!
 
Jag hade en väldigt söt sorts jordgubbar, vill man kan man ha i lite banan, honung eller vanilj för mer sötma och jordgubbarna är mer åt det sura hållet.
bild:Linnéa Seidel

6
Kommentera