God morgon bloggen!
Idag har jag en fullspäckad dag i köket men tänkte ändå kika in lite snabbt för att berätta om ett exklusivt erbjudande jag har åt er! Nämligen att ni idag får 30% på alla Skip Hop produkter hos Babyshop idag!
Jag gillar verkligen deras färgglada flaskor, matlådor, fina ryggsäckar och skötväskor.
LOPPI-gänget driver en annan sida som heter LOPPIshopping som ger pengar tillbaka när man handlar online! Så om man ändå handlar på t.ex. RoyalDesign, Lyko, Babyshop, Boozt, Ellos, Bokus eller Hotels.com (finns 200 till) får man pengar tillbaka när man tar svängen via LOPPIshopping! Pengarna man tjänat ihop betalas sedan ut direkt till ens bankkonto. Bra tjänst som ger mer pengar över i vardagen och inte kostar nånting!
Registrera er genom den här länkenidag så får ni 50 kr direkt! Erbjudandet är exklusivt och gäller bara fram till kl 23 idag (tisdag)! Det är ett kanonbra sätt att få lite pengar över i vardagen när man ändå handlar på nätet.
Nu ska jag återgå till mina grytor och kastruller, kikar in lite senare och bjuder er på ett urgott recept på gulasch!
Så drar åter igen en ny vecka igång och det är dags att planera veckans mat!
Först ut är en meat free monday och en härligt krämig och gul linssoppa. Gör ett storkok och frys in, perfekt att ha som matlåda i veckan!
Jag försöker hitta på lite nya fiskvarianter nu då det känns som jag variar bland kanske tre olika fiskrecept. Så då kom den här enkla fiskgratängen med blomkål och broccolimos till. Tummarna upp fick den från alla i familjen! Det här en av mina absoluta favoritpajer! Kräft och fetaostpaj. Hur gott som helst. Och visst kan man lyxa till det med lite paj mitt i veckan!
Jag älskar att det kommit så många olika sorters bönpasta. Vi äter sällan vanlig pasta hemma, men nu känns det som om vi kan återinföra massa goda rätter igen.
Som den här pastan med pesto och kyckling. En riktig gammal favorit som jag inte lagat på massor av år!
Vi avslutar veckan med stil! Och kör en pulled pork-carribean style till fredagsmyset. Jag har gjort min i min Crock Pot, himla smidigt att låta maten lagas medan man är på jobbet!
Hej fredag och hej världens bästa tävling!! För i helgen kan ni nämligen tävla om en Crock Pot här på Linnéas Skafferi!
Det är ju ingen överdrift och säga att jag älskar denna pryl och den används flitigt här hemma. Den fyller sin funktion både på vardagar och till helgen. För även om man har en hel underbar dag ledigt, kan det ibland vara skönt att maten liksom sköter sig själv där i ett hörn av köket.
För dig som inte riktigt vet vad en Crock Pot är:
En Crock Pot är en gryta som värms upp långsamt med hjälp av elektricitet. Grytan står i en ram som värmer maten under konstant temperatur. Du har två olika värmelägen, båda är så pass låga att maten inte kokar. Därför tillagas maten väldigt skonsamt under en längre tid. Crock Pot kallas även slowcooker, slökokare, och lågtryckskokare. Till skillnad från en tryckkokare lagas maten långsamt i Crock Poten. Crock Poten har sitt ursprung i USA och har på senare år blivit väldigt populär även i Sverige.
Ni hittar lite recept under kategorin Crock Pot här på bloggen, men det kommer fyllas på nu under våren med flera riktigt härliga recept. Kan redan nu säga att jag gjorde en helt makalöst god gulasch igår som det kommer recept på inom en snar framtid! Under #crockpotse eller om du följer @crockpotsverige på Instagram hittar ni massor av inspirerande recept gjorda i Crock Pot.
Den Crock Pot ni kan tävla om här i helgen är en 5,7 l Slowcooker med timer och automatisk omrörningsfunktion när man behöver det. Den är programmerbar och har en gryta av keramik i högsta kvalité. 2 olika vevarmar sitter i locket och går att byta ut och att ta bort. Glaslocket har klamrar som håller det på plats. Utsidan är i stilfull rostfri design med svarta detaljer.
För att vara med att tävla vill jag att du berättar vad du först av allt skulle testa att laga i din sprojlans nya Crock Pot? Eller har du redan en och skulle vilja ge bort den till en vän? Vad skulle du då rekommendera den att börja med?
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Tävlingen pågår från och med fredag 22 april till söndag 24 april kl 18.00 2016.
Vinnaren utses av Linnéas Skafferi och kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Tävlingen är ett samarbete mellan Linnéas Skafferi och Crock Pot.
Har du testat att baka på bönor någon gång? Det blir faktiskt himla gott!! Här är en black bean brownies, eller svarta bönorkladdkaka som vi skulle säga här i Sverige, men det låter inte lika smarrigt tycker jag.
Gör man den här kakan rätt är det ingen som anar att den är gjord på svarta bönor och inte på klassiskt vis med mjöl och vitt socker. Den är väldigt chokladig och tung. Och är absolut godast då den fått stå en natt i kylen och gottat till sig. Till denna black bean brownies är det allra godast att servera lättvispad grädde och bär. Hallon eller blåbär tycker jag blir gott. Tung chokladkaka, krämig, len grädde och sen lite syrliga bär! En oslagbar kombo!
Det fina med att baka kakor som dessa är att de är perfekt att göra om man har allergiker i sin närhet då den både är gluten och laktosfri. Det är ju två väldigt vanliga saker människor är allergiska emot idag och ibland kan det vara svårt att hitta ett bra alternativ som passar fler. Och som dessutom är precis lika god som en helt vanlig brownie!
Receptet har jag fått av min syster för något år sedan, men jag har gjort några små ändringar.
Men det absolut viktigaste när man gör den här, är att inte övergrädda. Det har vi gjort en gång och det blev inte gott. Den skall vara riktigt kladdig fortfarande i mitten. Får den stå i kylen över natten kommer kakan sätta sig och bli len, krämig och underbart chokladig!
Om man ändå tror att en kladdkaka gjord på bönor låter alltför farlig för att ens prova att göra, ja då tycker jag ni ska testa världens bästa kladdkaka, snickerskladdkaka, semmelkladdkaka eller Björns cheesecake-kladdkaka. Black bean brownies:
1 förpackning svarta bönor
10 kärnfria dadlar
2 ägg
2 msk honung
2 msk kallt starkt kaffe
1 tsk bikarbonat
4 msk kakao
150 g mörk choklad, helst 70% och uppåt
2 rågade msk kokosolja
valfria nötter
Skölj bönorna noga under rinnande vatten. Lägg bönor och dadlar i en matberedare och mixa till en slät massa. Du kan behöva peta ner bönorna från kanterna vart efter. Tillsätt ägg, honung, och kaffe. Fortsätt mixa till en slät smet. Smält choklad och kokosolja, blanda i det tillsammans med kakao och bikarbonat i bönsmeten. Rör till en jämn och fin smet. Hacka valfria nötter grovt.
Klä en avlång bröform med bakplåtspapper. Häll i smeten, strö över nötterna och grädda i 175°C i 15-20 minuter. Kakan ska fortfarande vara väldigt kladdig i mitten. Det stelnar i kylen. Förvara kakan i kylen över natten. Servera med lättvispad grädde och bär.
Hur gott som helst!
Bild:Linnéa Seidel
God morgon alla läsare,
Förra veckan la jag ut på Instagram att jag skulle låta min Crock Pot laga maten medan jag åkte och jobbade. Många av er blev antingen nyfikna på vad ens en Crock Pot var och en del var sugna på att få lite fler recept som passar att göra i en slowcooker.
Så idag tänkte jag ge er ett supersmidigt recept på kycklinggryta i Crock Pot.
En Crock Pot är en slags slowcooker, en maskin som på låg temperatur lagar din mat under en längre tid. Som ett långkok, fast du behöver inte passa att det bränner vid eller kokar torrt. Ett himla smidigt köksredskap som jag använder ofta! Soppor, olika slags grytor, julskinka, risgrynsgröt ja allt kan man göra i den!
Och den här veckan ska ni hålla extra utkik, för jag kommer nämligen ha en liten tävling fram emot helgen där du kan vinna just en Crock Pot! Så håll koll!!
Men nu till kycklinggrytan, jag tycker det är lite svårt med kyckling då den lätt går för länge och kokar sönder. Även om det inte är något fel på pulled chicken, så är man ute efter en kycklinggryta så vill man ju ha just kycklinggryta. Så den här gången provade jag att lägga i kycklingbitarna frysta och lät sedan crock potten gå i 6 timmar på låg. Och köttet blev perfekt. Inte för sönderkokt men precis sådär lagom mört som man vill ha det. Jag använde åter igen kycklinginnerfilén, men tar du en vanlig bröstfilé skulle jag nog dela den i två, eller låta grytan gå en timme längre.
Det här blev en riktig snabblagad gryta, med minimalt av förberedelser. Jag använde en burk ajvar som smaksättning, det fina med ajvar tycker jag är att det inte behövs så jättemycket fler kryddor. Lite färsk persilja och citron i slutet brukar lyfta rätten till nästa nivå. Kycklinggryta i Crock Pot:
700 g innerfilé av kyckling
15 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
1 burk mild ajvar
2 dl röda linser
4 dl grönsaksbuljong
salt & svartpeppar
saft från 1/2 citron
färsk persilja/timjan
Skär purjolöken i tunna skivor, krossa och hacka vitlöken, skär ner zucchinin i mindre bitar. Lägg kyckling, purjo, vitlök, zucchini, ajvar, linser, grönsaksbuljong, salt och peppar i crock pott-grytan. Rör om och sätt värmen på låg och timern på 6 timmar.
Smaka av med citron och finhackad persilja eller timjan när grytan gått klart.
Har man ingen Crock Pot går det ju så klart bra att göra maten i en gryta på spisen.
Hur underbart är det inte att komma hem och maten redan är klar efter en arbetsdag!? Riktig lyx!
Bild:Linnéa Seidel