Smoothie

mellis
Världens bästa frukost och mellis: smoothie!
 
Nu är påsklovsveckan över och allt återgår till vardagen igen tills nästa ledighet. Och nästa ledighet blir om exakt 31 dagar då vi åker till Cypern en vecka. Vi hade tänkt att hålla oss hemma i vår då vi har så mycket jobb båda två och eftersom vi antagligen åker till Spanien i höst. Men vi kände både jag och Sebastian att det var välbehövligt med en veckas sol och bad för hela familjen. Så i början på maj drar jag och mina grabbar till Limassol. Jag har inte varit där på 14 år, så ska bli kul att åka tillbaka.
smoothie
När man är hemma och ledig tycker jag det är fullt sjå att hinna med alla dagens måltider! Pojkarna äter ju alltid frukost, lunch och mellis på förskolan, så när man är hemma och ledig blir det att spendera mer tid i köket.
Smoothie måste ju vara världens bästa uppfinning! Ett perfekt sätt att få i barnen mer frukt och grönsaker om dom är lite kinkiga på det. Det är enkelt att göra i ordning och passar perfekt som både frukost och mellis.
Det finns ju lika många varianter på smoothie som det finns smoothiedrickare. Och alla har ju sin favorit. Men den här varianten brukar gå himla bra hem hos barnen. Jag brukar ha lite nypon, blåbär eller lingonpulver i. Bra med lite extra vitaminer sådär.
Barnens bästa smoothie:
1 mogen avokado
1 banan
150 g blåbär och hallon
2 dl fet yoghurt
ca 2 dl valfri mjölk (jag brukar använda havremjölk)
ev 1/2- 1 msk valfritt bärpulver
Mixa avokado, banan, bär och yoghurt i en tillbringare. Tillsätt mjölk tills du får önskad konsistens. Blanda i lite valfritt bärpulver.
Servera i små glas med fina sugrör.

2
Kommentera

Snickerskladdkaka

snickerskladdkaka
 
Idag tar jag och bjuder på en kär gammal favorit idag, nämligen snickerkladdkaka. Igår var vi på bröllop, jag stod för bröllopstårtan, ni hittar bild på Instagram och Sebastian fotograferade. Ett himla bra team är vi, jag och min oäkta man.
När tårtan var serverad kunde jag slappna av lite och festen drog igång rejält. Så idag känner jag att en rejäl bit snickerskladdkaka skulle sitta fint!
Kladdkaka är ju gott som det är, men att göra en snickerkladdkaka av det hela är som att ta det hela ett steg längre liksom. Lite sötare, lite mastigare och väldigt mycket godare. Har ni inte testat tycker jag absolut att ni skall göra det så fort ni får tillfälle!
Nu ska vi strax vinka av syster och svåger som far tillbaka till Berlin efter en veckas påskledighet här hemma i Sverige.
 
Snickerskladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
1 nypa havssalt
1 rör center-choklad
ca 150 g salta jordnötter
200 g choklad (jag tog 150 g mjölkchoklad och 50 g mörk choklad)
1/2 dl grädde
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda det med ägg och socker. Sikta i mjöl, kakao och vanilj. Ha i en nypa salt och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form, ha i smeten och tryck i center-chokladen och grädda i 180 °C i ca 20 minuter. Tänk på att ju större form du har, desto kortare tid i ugnen behöver kladdkakan.
Värm grädden i en kastrull. Finhacka chokladen och ha allt i den varma grädden. Rör tills all choklad smält och du har en glansig smet. Grovhacka jordnötterna och strö dem över kladdkakan. Bred sedan chokladganachen över nötterna. Ställ kallt så allt stelnar. Tag fram snickerskladdkakan en stund innan den skall serveras så den inte är kylskåpskall. Skopa upp en rejäl skopa god vaniljglass och ha till.
 
bild:Linnéa Seidel

1
Kommentera

Potatissallad

potatissallad-3
 
Här skiner solen från en klarblå himmel, fåglarna kvittrar, gruset sopas upp längs alla vägar och grannarna har satt upp studsmattan. Är inte det vårtecken så säg!? Jag antar att när Axel sett att det har blivit studsmattesäsong är det bara att sätta upp vår med. Jag som svor på att vi aldrig skulle ha något så gräsligt fult i vår trädgård fick ge med mig tillslut.
Här om dagen gjorde jag en liten kylskåpsrensning och av det blev det en enkel potaissallad. Sallader över lag är ju perfekta rätter att göra av sådant man har i kylen som börjar bli dags att äta upp. Och så här när grillsäsongen står för dörren kan man inte få nog med recept på goda tillbehör.
Jag plockade som sagt ihop av vad som fanns hemma. Jag hade ganska mycket rester kvar efter ett fotojobb jag gjorde tidigare i veckan och det fick liksom bli en grund i potatissalladen, det blev himla gott! När jag köper potatis brukar jag försöka köpa ekologisk potatis då känns det bättre att ha skalet kvar, som jag har i den här potatissalladen. Halva grejen med att sno ihop en snabb middag är ju just att den ska gå snabbt att göra. Behöver man inte skala potatisen spar man ju in massor av tid! Ännu bättre är ju att använda redan kokt, kall potatis till potatissalladen, då går det ju ännu fortare 🙂
Potatissallad:
ca 10 medelstora potatisar
2, 5 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk kapris
1 rödlök
1 msk dijonsenap
100 g kokt haricot verts
5 kokta gröna sparrisar
15 körsbärstomater
1/2 kruka basilika
salt & peppar
Koka potatisen och låt den svalna.
Blanda creme fraîche och majonnäs. Skala och hacka rödlök och kapris. Rör ned det tillsammans med senap i crème fraichen. Skär ner sparris och bönor i mindre bitar.
Blanda ihop sparris, bönor, tomater, hackad basilika och potatis skuren i mindre bitar. Smaka av med salt och peppar.
Snabbt och gott!

0
Kommentera

Frukost

acaibowl
Frukost, det är väl det bästa på hela dagen?! Sällan är jag så hungrig som på morgonen och oj så gott det brukar vara när man väl får sätta sig och äta. Oavsett om det är långfrukost hemma med familjen eller en snabbfrukost på jobbet så älskar jag just frukosten. Kroppen liksom vaknar till och får massa härlig energi för att klara av dagen.
Och så finns det ju så himla många olika varianter på frukost man kan göra. Jag gillar ju sådant som går fort att göra. Jag är som sagt ofta väldigt hungrig på morgonen och då vill jag att det ska gå undan att få fram något att äta. Därför gillar jag chiapuddingar och overnight oats som man förbereder kvällen innan, eller smoothies och annat som bara är att mixa ihop och sen är det klart.
Sedan tycker jag frukosten är ett gyllene tillfälle att få i sig massa nyttigheter. I en smoothie är det ju bara att mixa ner frukt och grönsaker, vilken härlig kickstart på dagen!
frukost
Här har jag gjort två olika sorters skålar. Ibland kan min mage känna att en skål yoghurt eller fil på tom mage blir lite starkt och en uppblåst ballongmage kommer som ett brev på posten. Därför gillar jag de här fruktmixarna. Känslan av att äta den där skålen med något kallt på morgonen som man är så van vid finns där, men min mage blir bra mycket gladare. Basen är densamma i båda, frukt, bär och havremjölk! Sedan har jag spetsat till den ena  skålen med aciapulver och den andra med nyponpulver. Allt för att få i sig extra med vitaminer och mineraler!
Frukostskål med banan och hallon/blåbär:

1/2 banan
1 1/2 dl frysta blåbär/hallon
1 msk aciapulver
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1 dl havremjölk
Mixa banan, bär och pulver, tillsätt mjölken, lite i taget tills du fått en krämig och len konsistens. Toppa med färsk frukt, nötter och frön.
Frukostskål med banan och mango:

1/2 banan
1 1/2 dl fryst, tärnad mango
1/2 msk nyponpulver
1/2 tsk vaniljpulver
ca 1 dl havremjölk
Mixa banan, mango och pulver, tillsätt mjölken, lite i taget tills du fått en krämig och len konsistens. Toppa med färsk frukt, nötter och frön.
bild:Linnéa Seidel

0
Kommentera

Laxsida med romsås, hjortronsås och sallad

hel laxsida
Så flög påskhelgen förbi i ett vingslag och kvar blev bara lite rester från laxen.
På påskdagen dukade vi upp en härlig buffé hemma hos mina föräldrar. Kanske inte så traditionellt påskig, men den kändes riktigt vårlig och där fanns något för alla.
Mitt bidrag till buffén blev hel laxsida som vi grillade, romsås, hjortronsås. sallad och stekt halloumi.
I övrigt fanns där ägghalvor, silltårta, grillad flläskfilé, sötpotatisgratäng och massa kallskuret. När alla ätit sig mätta fanns det mat till lika många till kvar, men jag gillar när det blir sådär mycket mat kvar. Då vet man att man har en fin lunch att se fram emot dagen därpå!
Att grilla en hel laxsida måste ju vara världens enklaste vis att laga mat till många på. Och väldigt prisvärt! Laxbiten jag köpte vägde cirka 1,5 kg och på en buffé såhär räcker det alla gånger till 13-15 personer. Jag höll kryddningen ganska enkel, citron, dill, salt och peppar. Så himla gott till allt det övriga!
romsås
 
Såser och röror är ju ett måste på en buffé såhär. Och både romsås och hjortronsås passar utmärkt till just lax. Och så är de väldigt enkla att göra också, vilket ju är ett plus i kanten!
sallad
 
Stora skålar med matiga sallader älskar jag. Att blanda i av vad som finns hemma, gärna med olika texturer så du har något lite mjukt, något knaprigt, lite sött, salt, stora bitar och lite mindre bitar. Helt underbart!
Grillad laxsida:
ca 1,5 kg laxsida
citronsaft
dill
salt
peppar
olivolja
Klappa laxen helt torr med lite hushållspapper. Lägg laxen på en bit folie. Gnid in fisken med citronsaft, dill, salt och peppar. Avsluta med att ringla lite olivolja över laxen. Lägg laxbiten på grillen. Grilla på indirekt värme i cirka 20 minuter, i ungefär 140 °C. Laxen skall lätt falla i sär när du petar på den med en gaffel.
Romsås:
2, 5 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 liten burk rom, ca 80 g
citronsaft
salt
peppar
Blanda samman crème fraîche, majonnäs och rom. Smaka av med citron, salt och peppar. Låt stå kallt en stund innan servering.
Hjortronsås:
2,5 dl creme fraiche
1 dl hjortronsylt
salt
peppar
Blanda samman alla ingredienser och låt stå kallt en stund innan servering.
Sallad:
grönkål
finbladig sallad (färdig påse med olika blandade sorter)
paprika
päron
blodapelsin
groddar
rödlök
russin
cashewnötter
Blanda grönkål och sallad. Skär paprika och päron i tunna skivor. Skala och skär ner apelsinen i bitar. Strimla rödlöken. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en stor skål. Klart!
Det var lite av allt gott vi ätit i påskhelgen!
Vad har du ätit?

4
Kommentera