Chokladdoppade mandlar

Chokladdoppade mandlar
 
Ska ni anstränga er och gör ett hemgjord godis den här påsken, då rekommenderar jag er absolut att göra dessa chokladdoppade mandlar! Mandlar som rostats i stekpannan, doppats i mörk choklad och sedan strösslats med flingsalt. Jag dör så gott det blev!
Det slutade med att jag fick lägga dom i en burk med lock och ställa in dom långt, långt in i kylen. Det var helt omöjligt att sluta äta nämligen! Ett perfekt godis att göra och ge bort till någon man tycker om, eller att bara ha för sig själv.
Jag använde mig av en mörk choklad som redan var lite smaksatt med havssalt. Självklart kan man ju använda vilken choklad man gillar bäst. Men just det salta i kombination med choklad och mandel blev verkligen  en riktig pang-kombo.
Jag doppade en påse (200 g) mandlar i chokladen. och vid första anblick kan det se ut som om det blir väldigt mycket mandlar. Men jag försäkrar er om att det inte var några som helst problem att äta upp allihopa på ett par kvällar!
Chokladdoppade mandlar med havssalt:
200 g mandlar
100 g mörk choklad med havssalt
flingsalt
Lägg mandlarna i en varm, torr stekpanna. Rosta mandlarna i cirka 10 minuter. Tossa runt mandlarna så de inte bränns vid. Låt svalna.
Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i micron. Lägg i alla mandlar i chokladen. Tack ur dem en och en med hjälp av två gafflar. Låt överflödig choklad rinna av. Lägg ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Strö lite flingsalt över de chokladdoppade mandlarna. Låt stelna. Lägg i en burk med lock och förvara i kylen.
bild:Linnéa Seidel

3
6 kommentarer

Veckans mat

paj
 
Söndag igen och dags för en ny veckoplanering när det kommer till vad vi ska äta. Har ni märkt en sak? Det är så mycket ljusare på eftermiddagarna nu! Så allt man vill när jag hämtat barnen på förskolan är att vara ute och njuta av ljuset en stund, innan det är dags att gå in och laga kvällsmat. Så den här veckan tänkte jag tipsa om mat som går perfekt att göra klart kvällen innan. Så är det bara att värma på när det skall ätas. Och inte är det krånglig mat som tar massa av kvällstiden att göra heller. Nej maten sköter sig fint i ugnen. Kan det liksom bli bättre?
Först ut är en härlig vegetarisk paj med massor av godsaker i. Kika in receptet på pajen här.
paj1
Till paj är det ju så gott med sallad. Här med mumsiga sockerärtor, tomat och persilja.
bönbiffar-2
 
De här bönbiffarna är bara så goda! Gjorda på kidneybönor, morötter och majs blir det ett perfekt vegetariskt alternativ till pannbiffar eller hamburgare.
Servera hemgjorda sötpotatissstrips till. cannelloni
Den här fantastiska grytan med cannelloni är det hela sex år sedan jag gjorde. Helt galet, eftersom jag mins att den var ruskigt god. Men det finns ju alltid så mycket ny spännande mat att testa, så det är inte ofta jag gör samma mat fler gånger. Men en omgång cannelloni måste det bli till middag, snart!
kycklingiugn
 
Hel kyckling i ugn är ju den perfekta maten! Knappt någon förberedelse krävs alls och så sköter den sig helt själv i ugnen. Räkna cirka en timme per kilo i tid.
 
mozarellaburgare
Ah, härliga fredag! Idag äter vi mozzarellafyllda hamburgare med cole slaw och majskolvar tycker jag! Galet gott!
cheesecake
 
En härlig matvecka kräver ett fint slut. Superduperenkel cheesecake i glas är perfekt!
 
Vad ska ni äta i veckan?

0
Kommentera

Bountyägg

 
bountyagg
Vi fortsätter väl med lite påsktema här på Linnéas Skafferi tycker jag. Och nu är det dags för påskgodiset!
Bounty är en av mina favoriter när det kommer till godis. Härlig kokos täckt av mumsig choklad. Men jösses så sött det är. Istället har jag provat att göra en variant helt utan tillsatt socker. Ja, förutom det som är i chokladen då.
Det blev en mumsig munsbit, perfekt att stilla sötsuget med.
bountyagg-3
Själva kokossmeten i mitten är gjord av kokos, extra krämig kokosmjölk och vanilj. Vill man ha dom ännu sötare kan man tillsätta en liten skvätt honung. Men det är ju en smaksak.
Det är verkligen skillnad på kokosmjölk och kokosmjölk tycker jag. Santa Marias Extra Creamy Coconut Milk tycker jag passar allra bäst till bakning.  Annars gillar jag Kung Markattas kokosmjölk eller kokosgrädde,  som fungerar fint till matlagning.
bountyagg-2
 
Istället för att göra klassiskt runda Bountybollar, så gjorde jag dom lite äggformade istället. Passar ju fint nu till påsk och allt tänkte jag! Vem skulle inte bli glad av ett påskägg fyllt med fina Bountyägg liksom!
bountyagg-4
 
Godiset är inte alls svårt att göra och vill man kan man ju så klart smaksätta dom med något annat än vanilj. Även om jag tycker det är godast att göra dom just så.
Bountyägg:
2 dl extra krämig kokosmjölk
ca 3 dl riven kokos
1/2 tsk vaniljpulver
ca 200 g mörk choklad (minst 70%)
Koka upp kokosmjölken och blanda i vaniljpulvret. Tag kastrullen från värmen och rör i kokosen. Låt allt svalna.
Forma till mindre ägg (eller bollar) och ställ i frysen i minst 30 minuter.
Smält chokladen i vattenbad och doppa Bountyäggen med hjälp av två gafflar. Låt chokladen rinna och och lägg sedan äggen att stelna på bakplåtspapper.
Dekorera gärna med blomblad, rivet lime/citron/apelsinskal eller lingon/blåbärspulver.
Låt stå svalt.
 
Vilket är ditt favoritpåskgodis?
bild:Linnéa Seidel
 
 

0
Kommentera

Sega småkakor

kolakaka
Baka småkakor är något jag gör lite för sällan. Det är ju så enkelt! Och så är det ju faktiskt så gott att ha en liten kaka att knapra på till kaffet. Kanske är det just därför jag inte kan ha småkakor hemma. För det blir så många koppar kaffe, så man med gott samvete får äta fler kakor…
Jag hade lovat mina kära kollegor att fylla på den tomma kakburken här på jobbet. Men det har varit stört omöjligt. Jag som så sällan misslyckas när jag bakar, har två omgångar av katastrofdåliga kakor bakom mig. Helt allvarligt, hur svårt kan det vara att lyckas med småkakor liksom!?!! Helt omöjligt tydligen. Allt flöt bara ut och det blev ingenting av det hela. Bara en smulig, olycklig massa där på plåten.
Så tillsist fick jag ta till ett gammalt beprövat recept, nämligen mormors älskade kolakakor. Men jag tillsatte lite mer mjöl i degen för att få dom lite kompaktare. Vill man göra dom som klassiska kolakakor så hittar ni det receptet här.
 
kolakaka
 
När jag skurit småkakorna i bitar ringlade jag lite smält choklad över och avslutade med att strö svarta sesamfrön över alla kakor som fint fastnade i chokladen.
 
Sega småkakor med smak av ingefära:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 knivsudd  äkta vanilj
1 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl
ev 1 tsk mald ingefära
smält choklad
svarta sesamfrön
Värm ugnen till 175 °c
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, vaniljsocker, bakpulver och ev ingefäran. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i 2 delar och rulla ut dem till längder.
Flytta försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper och platta ut den en aning med hjälp av fingrarna.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får fin gyllene färg. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.
Ringla lite smält choklad och strö sesamfrön över. Förvara i en bur med tätslutande lock.
 
bild:Linnéa Seidel

2
Kommentera

Vit chokladmousse med passionsfrukt

chokladmousse med passionsfrukt
 
Vit chokladmousse med lime, apelsinblomsvatten och passionsfrukt. Alltså har ni testat? Galet gott!!!
Sötman från den vita chokladen, syran från lime och passionsfrukt tillsammans med den härliga smaken från apelsinblomsvatten blir en helt perfekt kombination!
Nu när påsken är på gång tänkte jag att detta måste ju bli en perfekt dessert att avsluta påskmiddagen med! Vårigt, fräscht och gott.
 
vitchokladmousse
Apelsinblomsvatten  smakar inte alls som apelsin, utan mer parfymigt. Har du testat?
När vi var på Sicilien blommade ett stort träd utanför huset där vi bodde. Och apelsinblomsvattnet doftar och smakar precis som luften kring trädet gjorde. Sött och blommigt. Men var lite försiktigt när du använder detta blomvatten, det kan lätt bli för mycket. En halv tesked räckte gott och väl till en sats chokladmousse för att få den där fina, undertonen av blommig smak.
Rosvatten och apelsinblomsvatten används ofta i desserter från mellanöster. Baklava är tillexempel väldigt gott att smaksätta med lite apelsinblomsvatten.
passionsfrukt
 
Chokladmoussen går utan problem att förbereda dagen innan och ha upp i fina glas eller skålar. Vänta dock med att dekorera med passionsfrukt och rosblad tills precis innan du skall servera chokladmoussen.
Vit chokladmousse med passionsfrukt, lime och apelsinblomsvatten 4 port:
3 äggulor
1 msk strösocker
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 lime
1/2 tsk apelsinblomsvatten/rosvatten
2 passionsfrukter
Börja med att ta fram äggen så de är rumstempererade.
Smält 2/3 av chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i micron. Tillsätt resterande 1/3 av chokladen i den varma chokladen och rör om tills allt smält. Låt chokladen svalna.
Separera äggvitorna från gulorna. Lägg äggulorna i en bunke och tillsätt sockret. Vispa vitt och pösigt med en elvisp.
Pressa saften ur en lime ner i grädden, ha även i apelsinblomsvattnet. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Grädden får ej vispas för hårt!
Vänd försiktigt ner äggvispet i den smälta chokladen, lite i taget. Chokladen får absolut inte vara för varm, då kommer allt att skära sig. Om den ändå börjar klumpa sig, blanda i lite av den vispade grädden och rör om på en gång. Då brukar chokladkrämen bli len och fint. Vänd sist ned ägg och chokladsmeten i grädden och rör till en slät smet. Häll upp i fina glas (jag brukar försiktigt ha upp moussen i en spritspåse för att slippa allt kladd) och ställ svalt ett par timmar. Dekorera chokladmoussen med passionsfrukt och rosenblad innan servering.
bild:Linnéa Seidel

11
Kommentera