Pizza med örter och fetaost


 
Hemgjord pizza är något vi är riktiga periodare på. Ibland kan det gå flera månader mellan gångerna, men nu sista tiden har vi ätit det titt som tätt. Den här gången smaksatte jag pizzan med mycket kryddor och tre olika slags ostar. En av mina absoluta favoriter när det kommer till färdiga kryddblandningar är Heta Nätter från Änga Gård. Ett företag som faktiskt finns här i stan, men man brukar hitta på dom på diverse marknader eller så kan man beställa från deras hemsida. När man inte riktigt vet vad man ska krydda maten med tar jag alltid till denna burk med smak av vitlök, persilja och massor av annat gott!
Receptet på den bästa pizzadegen hittar du här.
Till dagens pizza hade vi:
skinka
salami
riven ost
mozarella
Heta nätter (går att byta mot andra torkade örter)
fetaost
färsk persilja
färsk timjan
Fetaosten valde jag att ha på efter pizzan gräddats klart, kontrasterna mellan den varma pizzan och den kalla osten som smälter lite efter ett tag blir underbar. Vräk på med färska örter och servera med en god sallad.
Jag har fortfarande inte investerat i en sten så vi kan baka pizza på grillen.  Har ni något bra tips på vilket märke på sten man ska köpa? Och till sist, vad har du helst på din pizza?

0
Kommentera

Jordubb och melondrink


 
Min kära vän Anna pratade för ett tag sedan om en drink dom brukade dricka när de varit i Thailand. Basen bestod av is och vattenmelon som mixas samman och med detta i bakhuvudet blandade jag här om kvällen i ordning en riktigt svalkande, somrig drink.
Nu under sommaren finns ofta vattenmelon till bra pris på mataffären och då brukar jag passa på att fylla kylen. För finns det något godare än att skiva upp lite kall vattenmelon en het sommardag? Börjar melonen ha sett bättre dagar är det bara att skära den i små kuber och styckefrysa dem. Förpacka sedan den frysta melonen i en burk med lock, perfekt att använda istället för is bålen, saften eller vattnet.
Sommardrink med vattenmelon och jordgubbar:
ca 25 isbitar
1/4 vattenmelon
1/2 L jordgubbar
mousserande vin/alkoholfri cider
jordgubbar till dekoration
Mixa isbitarna snabbt i en blender till grova bitar. Ta bort skalet från melonen och skär den i små kuber. Blanda ner detta i den krossade isen tillsammans med jordgubbarna. Mixa tills all is är helt krossad. Fördela blandningen i 4-6 stycken glas. Slå över vin/cider och rör om. Dekorera med fina jordgubbar och stick i ett sugrör.  På mindre än 10 minuter har du sommaren fångat i ett glas!
Vad dricker du helst på sommaren?
bild: Sebastian Niemi-Carlsson
 

0
Kommentera

Jordgubbsplockning


 
Ett måste varje sommar är att åka och plocka jordgubbar. Vi åker alltid till Backa Jordgubbsodling, en gård som ligger i Upplands län mellan Heby och Tärnsjö. Bakom ett grustag och in efter en slingrig väg åker man, och rätt som det är kör man in på en gård där jordgubbsfälten brer ut sig så långt ögat når.
Hinken vägs och man blir visat till den rad man får plocka på.

I år fanns det jordgubbar i överflöd. Jag plockade 10 liter och behövde inte gå längre än 5 meter tror jag. Med mig hade jag den bästa av hjälpredor. Jag plockade i jordgubbar i hinken och Axel åt sedan direkt ur hinken. En mycket bra lösning tyckte han..

 
När man plockat sig nöjd på de illröda bären är det dags för att väga och betala. Uppe på gårdsplanen möts man av en skock kackande hönor som mer än gärna tjuvar dina jordgubbar om du inte ser upp. Getterna kom och provsmakade ett par skosnören och kaninerna smaskade glatt i sig av det gröna gräset. Lite längre bort grymtade grisarna till, men fortsatte sedan att äta på sina potatisar. När man pratat och klappa på alla djur kan man plocka fram fikakorgen och ta en välbehövlig kaffepaus.

Med mig hem efter en helmysig förmiddag hade jag cirka 13 liter jordgubbar, en mycket skitig, mätt och helt slutkörd son och allt till priset av inte ens 200 kronor.
Vad hände med alla jordgubbarna då? Jo den största delen smaskade vi i oss på mitt och sonens gemensamma kalas förra helgen, en del blev sylt och resten blev till kräm.
Vad kan man annars göra med jordgubbar, jo superenkel bärglass, jordgubbscheesecake eller bara äta som dom är med mjölk!
Brukar ni plocka jordgubbar? Lämna gärna en kommentar om var så gör jag en lista med alla ställen runt om i Sverige!

0
Kommentera

Mintkrokantmuffins

Ikväll har jag spenderat nästan hela kvällen i köket, bakat och gjort glass. Varje sommar blir jag lika förvånad över hur långa dagarna och framförallt kvällarna är. Fast det är ju bara i mitt huvud, för en varm dag i juli är precis lika lång som en grå dag i november. Även om det inte känns så. Jag skulle antagligen aldrig dra igång flera timmars bakning klockan åtta en mörk novemberkväll, men sommarkvällarna tar ju liksom aldrig slut.

Altandörren stod öppen, då och då kom det en sval vind in och sveper runt fötterna och jag såg hunden sitta ute på trappen och vädra efter alla snygga tikar som gick förbi på kvällspromenaden. Bättre än så kan man faktiskt inte ha det.

Till helgen blir det kalas igen, både för mig och för lilla grabben. Eftersom jag fyller i början på juli bjuder jag alltid på jordgubbar i någon form. I år tänkte jag köra klassikern jordgubbar, glass och grädde. Allra helst vill jag ju göra hemgjord glass, men att stå och göra vaniljglass till 25 personer i en liten sketen glassmaskin inser även jag blir ett för stort projekt. Därför tog jag till det här ljuvliga receptet.  Istället för choklad och nötter hade jag bara i lite vaniljpulver. 4 omgångar står redan nu i frysen och väntar på att det ska bli lördag.
Muffinsarna jag bakat är ett recept jag fått av grannen, hon har allt som oftast ett gäng ligger i frysen och dom är hur goda som helst! Gillar du mintkrokant kommer du älska dessa!

Mintmuffins:

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
50 g smör
1/2 dl mjölk
100 g mintkrokantchoklad

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver. Smält smöret och ha i mjölken. Rör i de torra ingredienserna växelvis med vätskan. Smält chokladen. Fördela smeten i 12 muffinsformar och klicka sedan i en sked smält choklad. Rör runt chokladen med hjälp av en kniv. Grädda i 180 grader i cirka 15-18 minuter. De får gärna vara lite kladdiga i mitten.

Vilken smak på muffins gillar du bäst?

0
Kommentera

Rostbiff

Här om veckan fiskade jag upp ett stycke rostbiff som låg i frysen. Det är ofta den köttbiten som blir kvar hos oss, när frysen är fylld går alltid biff, entrecôte, grytbitar och köttfärs först. Sedan innanlår och oxfilé. Kvar blir ett gäng stekar, ytterlår och så rostbiffen.

Varför denna fantastiska bit blir kvar vet jag inte, men så här på sommaren är det ju den perfekta maten. Antingen kan du slänga den på grillen, skär då köttet i tjocka skivor när det är klart.
Eller så gör du en klassisk rostbiff i ugn. Då kan du ha den till en matig sallad, till potatissallad eller varför inte göra riktiga gourmetsmörgåsar att ta med till sjön? När det är riktigt varmt ute äter jag ogärna varm mat, därför passar ju rostbiff perfekt!

Rostbiff:
drygt 1 kg rostbiff
smör att steka i
rosmarin och timjan
svartpeppar
Bryn köttet runt om i en het panna. Finhacka örterna och lägg dem tillsammans med nymalen svartpeppar i en ugnsform. Lägg i köttbiten och ”klappa” runt kryddorna så de täcker hela rostbiffen. Värm ugnen till 120 grader, ställ in rostbiffen längst ned i ugnen.
Stick i en kötttermometer, när termometern visar 55 grader, tag ut köttet, linda in det i ugnsfolie och låt vila. När köttet svalnat, skär upp det i tunna skivor.

Vad äter du helst till rostbiff?

4
Kommentera