Midsommar

Så var det snart dags för sommarens stora högtid (om man inte räknar in min födelsedag i juli förstås..). Om bara en dryg vecka är det dags att snöra på sig finklänningen, binda sig en krans och gå ut i regnet och dansa kring midsommarstången.

I år flyr vi fältet och åker upp till dalarna, närmare bestämt Rättvik för att fira vilket skall bli riktigt skönt. Det blir som en liten minisemseter och det är ju aldrig fel!

Men för er andra, som inte får åka bort utan skall stå hemma och laga mat till alla frusna midsommarfirare tänkte jag sno i hop en liten midsommarspecial. Det finns ju så mycket gott att bjuda på, men här kommer ett litet axplock:

Till midsommar finns det en förrätt som alltd serveras hos mina föräldrar och det är silltårtan, en riktig klassiker som är väl värd att testa om du som jag gillar sill. I år kanska jag skall göra en och använda årets sill med smak av whisky! Det vore nog inte helt fel.

Till självaste huvudrätten passar det ju ypperligt att grilla, se till att tända grillen i god tid så du får riktigt fin glöd. Få fin yta på köttet och lägg det sedan lite åt sidan, kolla in när den här whiskyrösten grillar så förstår du vad jag menar. Köttet bli mört och otroligt saftigt! Sedan vi började grilla så här har jag inte ätit en enda seg och tråkig köttbit! Kom i håg att lägga köttet i en god marinad och ta fram det en stund innan du grillar så att det blir rumstempererat.
Barnen kanske helst vill ha hamburgare, gör dessa mozzarellaburgare fast i miniformat så skall ni se att barnen äter som aldrig förr!

Låt varje gäst få blanda sitt egna potatispaket, enklare än så kan det ju faktiskt inte bli! Chillitzatziki är en favorit när det kommer till röror, likaså fetaoströran.

Till de som väljer bort alkoholen av en eller annan anledning, gör en enkel rabarberdricka. Den är klar på några minuter och det är alltid kul att kunna stoltsera med hemgjord dryck. Skall du bjuda på välkomstbål är den ypperligt god att använda som grund till detta.

När huvudrätten är avdukad, släng snabbt ihop denna sommartårta som du enkelt kan förbereda i förväg, vill man går det bra att använda färdiga marängbottnar som du köper på mataffären. Andra fina och framförallt goda tårtor hittar du här!

Så nu är det bara att skriva inköpslista, midsommarafton är snart här!

Hur skall du fira midsommar?

På bilden ser ni mig, stående på vår äng och bilden är tagen av den duktiga fotografen Katja Kristoferson

0
Kommentera

Arbete, arbete..

Nu har det varit en liten ofrivillg bloggpause här igen. Men idag tog vi äntligen de allra första bilderna till den nya boken som jag arbetat med hela våren. Idag fick jag agera syrenbuske en stund men Katja mest muttrade och rättade mig hela tiden så jag vet inte om jag gjorde ett sånt strålande bra jobb…
Glamorösare än så här är det inte att plåta kok- och bakböcker. Men det är riktigt, riktigt roligt och det blir så fint!

Ja så här ser det ut en dag på jobbet om man arbetar åt Linneás Skafferi. Inte helt fel om jag får säga det själv!

Vad arbetar du som läser här på bloggen med?

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Kaffeskola del 5

 

 

Då var vi framme vid den femte och sista kaffeskolan, idag får vi lära oss hur enkelt man gör en espresso med hjälp av den tredelade espressomaskinen som så många har hemma. Det behövs faktiskt inte en dyr kaffemaskin för att göra en god kaffe!

 

Har du missat någon del i skolan kan du se dem här, missa inte chansen att vinna en resa för två till Italen. Tävla, ja det gör du här!

 

0
Kommentera

Sparris

 

 

I veckan när vi grillade passade jag även på att slänga några sparrisar på grillen. Medan köttet vilade fick sparrisarna grillas på indirekt värme och efter ca 10 minuter var de genomvarma men hade fortfarande mycket tuggmotstånd. Grillad eller smörstekt sparris är ett perfekt tillbehör till all slags grillat tycker jag.

När sparrisarna var färdiggrillade hade jag på en klick smör, massor med salt och pressad citron. Sen var det bara att äta och njuta! Sebastian var lite tveksam till dessa gröna godingar, så jag fick äta nästan alla själv men jag klagade inte!

Visste du att vit och grön sparris är samma sort? Det är bara det att den vita sparrisen kupas så den växer i jorden medan den gröna får växa fritt ovan jord!


Vad gör du helst med sparris? Grillar, steker eller kanske en god soppa?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Linnéas sommarsallad

 

Så här ser den ostylade, ofixade, osminkade och lätt skrynkliga sanningen ut en onsdagskväll i juni. Hela dagen har jag varit inne och bakat, då är det så skönt att få spendera några timmar ute och få lite grillos istället för kakos i håret en stund.

Idag fick jag nästan lite grill-abstinens. Det kändes som om det var ritkigt, riktigt länge sedan vi drog igång grillen men när jag tänkte efter så var det visst i lördags. Kanske har jag blivit beroende, om så är fallet blir jag inte så ledsen. Det är ju faktiskt ett angenämt beroende!

 

Ibland kan man köra fast när det kommer till tillbehören. Ofta blir det någon form av potatis som måste förberedas en stund innan så den hinner klart i ugnen.

På vardagarna försöker jag hitta på tillbehör som går fortare att göra än potatis, idag blev det en mumsig sommarsallad. Ett bra knep när man vill få till en smaskig sallad är att köpa fetaost som ligger i smaksatt olja. Idag blev det en med både oliver och hela vitlöksklyftor, oljan silar jag bort och låter var och en ha på sin egen sallad. Då håller den sig fräsch om det mot all förmodan skulle bli lite över..

Linnéas sommarsallad:

1 påse blandad sallad
4 tomater i olika färg
5 späda rädisor
4 skivor vattenmelon
15 st jordgubbar
1 ask fetaost med oliver

Skölj salladen och låt den torka. Lägg den i botten på ett stort fat. Skär tomaterna i skivor och fördela dem över salladen. Tvätta rädisorna noga och skär dem i tunna skivor. Ta bort skalet från melonen och skär den i kuber. Lägg dem tillsammans med rädisor och fetaost på salladen. Toppa med jordgubbarna och servera grillade kycklingfiléer till.


Vad äter du helst till grillat?


In English
:

On weekdays,  I try to find out other  dishes than potato  to serve when we are having a BBQ. And today I made a yummy summer salad. Strawberries, watermelon and radishes, it’s summer on a plate!

Linnéas summer salad:

1 bag mixed salad
4 tomatoes in different colors
5  radishes
4 slices watermelon
15 pc strawberries
1 box of feta cheese with olives

Put the salad in the bottom af a large bowl or plate. Cut the tomatoes into slices and spread them over the salad. Wash the radishes and cut them inte thin slices.
Cut the melon into cubes. Add them along with the radishes and feta cheese on the salad. Top with strawberries and serve grilled chicken filets to it.

What’s your favorite side dish?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera