Linnéas Trädgård


Jag trodde att jag hade blivit rabarberlös när vi flyttat till vårat nya hus, jag gick runt och spanade i trädgården men det såg ut som om jag var tvungen att införskaffa en planta själv, ett rött hus på landet är ju inte komplett utan sin rabarber. Men så en dag, precis när snön försvunnit fick jag se några illröda knoppar pressa sig upp ur jorden. Vilken lycka! Det visade sig lite senare att det finns ytterligare en stor planta med rabarber, så vi kommer inte bli utan rabarberpaj i sommar!
Efter denna upptäckt har jag nog gått ner till dessa knoppar varje dag för att följa kampen de för mot den motsträviga naturen, ett antal snöfall och minusgrader har de fått stå ut med. Men nu är de verkligen på gång. Är det inte ganska fantastiskt hur de på mindre än några månader kan gå från små intensivt röda knoppar till en planta med halvmetarlånga stjälkar och yviga blad? Jag blir lika förundrad varje år över vad naturen har för sig!
Den tredje maj hade min rabarber kommit så långt som ni ser på bilden, det står inte på förrän man kan skörda de första stjälkarna!

I veckan skall jag försöka få ihop ett litet växthus med hjälp av några gamla fönster till mina tomatplantor. Fröna har grott så fint och när som helst kommer de vilja ha större om sina rötter. Köksträdgården är fortfarande i planeringsstadiet med efter att ha konsulterat min far har jag nu bestämt mig för vart det skall vara.  Så nu väntar jag bara på en leverans av grus och så skall jag införskaffa pallkragar. Sen hoppas jag på varma nätter så det går att så de frön jag köpt hem!

Vi har dock ett litet problem, vår tomt är på en hel massa kvadratmeter och än har vi ingen gräsklippare. Så är det någon av er läsare där ute som har en åkgräsklippare till försäljning får ni gärna maila mig!

När jag senast frågade om ni läsare odlade något i år var ni en hel drös som låtit era gröna fingrar arbeta, nu undrar jag ju så klart hur det går för er!?

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Moussetårta

 

Idag fyller älskade Sebastian år, så i helgen har vi firat ordentligt. Valborgsmässoafton till ära bjöd vi våra kära vänner på kombinerad sista april- och födelsedagsmiddag. Alla åt och såg ut att trivas finfint! Maten blev verkligen kanongod och det blev inte ens en liten ynka köttbit kvar. Tack för att ni kom och förgyllde vår kväll!

Lördagen gick åt till att förbereda inför söndagens kalas med bullbak och annat som hör till. Igår kom de första gästerna vid 14-tiden och de sista åkte hem runt 21. Så idag är det inte utan att man känner sig lite trött, men vi skall fortsätta firandet ikväll med god mat och lite presentöppning.

Istället för en tratitionell tårta gjorde jag jordgubbsmoussetårta, jag tyckte det kändes somrigt och fräscht så här i början på maj. Jag är inte alls speciellt förtjust i den botten man ofta brukar göra till cheesecake och liknande med smält smör och digestivekex. Jag tycker faktiskt att det är ganska så tråkigt och smaklöst om jag skall vara ärlig. Så denna gång passade jag på att exprimentera lite, det blev gott men helt omöjligt att äta. Så jag lär vidareutveckla botten innan jag publicerar något recept, men jag åtterkommer!
Så skall ni göra denna tårta går det bra att köra på digestive och smält smör.

 

Moussetårta med jordgubbar ca 10 bitar:

 

500 g jordgubbar

1 dl socker

1 dl vatten

4 gelatinblad

1 citron

2 dl grädde

2 dl turkisk yoghurt

2 tsk vaniljsocker

 

Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg jordgubbarna i en mixer och slå över den varma sockerlagen. Mixa till en slät purré. Ta av ca 1 dl jordgubbspuré och ställ åt sidan. Lägg gelatinbladen i blöt och vispa grädden tillsammans med yoghurten. Krama vattnet ur gelatinet, pressa saften från citronen i en kastrull och låt gelatinet smästa i citronsaften på svag värme. Låt detta svalna något innan du blandar ner det i grädden.

(Gör ev en kexbotten)

Vänd i jordgubbspurén i grädden och ha upp moussen i en form med löstagbar kant. Tag jordgubspurén du sparat och ringla den över moussen, gör fina mönster med hjälp av en kniv. Ställ in i frysen ca 4 timmar, låt tårtan tina i kylskåpet ca 2 timmar innan den skall serveras.

Hur firade du sista april?

Ni glömmer väl inte bort att kika in på www.matfeed.se? Det finns närmare 300 bilder och recept där nu, perfekt inspiration till veckans matlagning!

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Dags att grilla!

I morgon fredag är det valborgsmässoafton och jag kan tänka mig att många av er läsare skall tända grillen och laga lite god mat till era nära och kära.
Jag har en stor bit fläskkare i kylskåpet som jag skall skära i skivor och sedan marinera med smält smör, vitlök, ingefära, soya och massor med svartpeppar. Detta penslas på köttet och sen får det ligga och dra ett par timmar innan det är dags att tända grillen. Köttet blir fasligt gott!

Jag älskar mat som går att förbereda, så man slipper stå där med panik i blicken när gästerna kommer och potatisgratängen är långt ifrån klar. Därför tänker jag  göra i ordning den här gratängen (som för övrigt är den godaste jag någonsin ätit!) under förmiddagen och sen ställa in den i ugnen under folié när grillen tänds, då vet jag att den garanterat är klar och varm tills det är dags att äta!

Ett annat riktigt bra allternativ är att servera portionspaket med potatis till sina gäster, antingen gör du i ordning dem i förväg, eller så låter du gästerna själva bestämma vad de vill smaksätta potatisen med.

Vill man grilla kyckling tycker jag att du skall köpa en olika kycklingdelar, klubborna, låren och vingarna har ofta ett mycket lägre kilopris och blir godare att grilla än filéerna. Det är perfekt om du skall grilla till många. Lägg dem i den här marinaden och middagen blir en given succé!

Här hemma äter vi ganska ofta hamburgare under grillsäsongen, här är två varianter med mozzarella (hamburgare och mozzarella måste vara som gjorda för varandra!) och här ett recept på hamburgerbröd.

Sen kan jag inte låta bli att rekomendera Per Morbergs senaste bok som jag tidigare skrivit om. Jag har bläddrat fram och tillbaka i den så många gånger nu och fler lär det bli. Där hittar man massor av inspiration till att variera sommarens grillning.


Så, vad skall ni äta denna sista april?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Ny bok och två kalas

Vet ni, i sommar skall jag få skriva en ny bok. Jag och bästa fotografen Katja var på möte hos Bonnier Fakta under gårdagen och går allt enligt planerna börjar vi plåta boken i sommar. Helt underbart. Vad den handlar om, det kommer jag berätta senare.. Men som ni säkert förstår kommer den innehålla en del sötsaker.

Efter det lyckade mötet gick vi på 30 års kalas, tidningen Gourmet fyller nämligen 30 år i år och de firades ordentligt på Berns. Härligt sällskap, champagne, sushi och en hel buffé med sötsaker bjöds det på och jag hade riktigt trevligt!

Idag planerar jag inför den kommande helgen, i morgon är det ju sista april med tillhörande grillning med goda vänner och på söndag skall vi ha kalas för älskade Sebastian som fyller år.  Men till ikväll tänkte jag försöka få ihop ett litet grillspecial här på bloggen, perfekt till den stundande helgen!

Bild: Jubileumsomslaget av Gourmet

0
Kommentera

Kungligt gott!

Det har väl inte undgått någon i vårt avlånga land att det skall bli bröllop i sommar. Tyvärr är det inte mitt, men vi fick ändå ta del av en liten, liten bit av firandet. För ett par veckor sedan dök det upp choklad förpackad i riktigt tilltalande lådor och förpackningar från Cloetta. De är en av de 17 företag som tagit fram produkter till ”Den Officiella Bröllopsserien”.

Även om vi här hemma har lovat att inte äta godis i veckorna kan man ju bara inte låta bli att smaka på dessa godsaker, speciellt eftersom jag genast föll för de urtjusiga askarna. Så chokladkakan med hasselnötter är visst uppäten och asken med pralliner som ni ser på bilden ovan börjar så sakta tömmas även den..

Och jag måste säga, att om man ser bortom de fina askarna, prinsessan och hennes prins, så är faktiskt chokladen riktigt god, i alla fall de vi hunnit med att testa.


Nu undrar jag vad ni tycker om att företag tar fram speciella produkter till Viktorias bröllop, hiss eller diss?

Bild:www.cloetta.se

0
Kommentera