matfeed.se

 

 

 

Ni som är trogna läsare här på Linnéas Skafferi fick för ett par veckor sen (eller är det kanske månader?) läsa om det nya projektet som vi dragit igång. Fyra sidor för alla kreativa människor där ute att dela med sig av sin kreativitet, och nog har ni delat med er. På www.matfeed.se ligger det nu över 400 härliga bilder på pajer, bullar, shushi och massor av annat spännande!

 

Om jag skall vara riktigt ärlig, och det bör man ju vara, så var jag faktiskt lite tveksam till att just matfeed.se skulle få så många bidrag. Finns det verkligen tillräckligt många matbloggare i Sverige? Och den största funderingen var nog om de nu kunde förmedla sina middagar och bakverk från det dukade bordet till bloggen? Att fotografera mat är inte det lättaste man kan ge sig på!

 

Idag skäms jag nästan lite över att jag inte riktigt trodde på de svenska matbloggarna. Genom matfeed.se har jag hittat massor av nya och spännande bloggar som jag regelbundet besöker och får hinkvis med inspiration ifrån!

 

Varje gång det plingar till i mailen och jag får ett meddelande om att ni lagt upp nya bidrag blir jag lycklig! Det enda som är tråkigt är när man måste neka bidrag, men ibland är det så. Vi har valt att granska alla bidrag manuellt för att försöka få en sån hög klass på bilderna som möjligt och till min stora förtjusning blir det allt färre bidrag som måste nekas. Under fliken fototips hittar ni lite tips och trix för att lyckas med er matfotografering.  Sebastian har även skrivit ett inlägg om detta.

 

Under juni månad kommer vi att dra igång en ny, kul grej på sidorna. Nämligen månadens blogg. Jag har länge funderat på att göra något sådant här på Linnéas Skafferi, men jag har liksom inte riktigt fått till det. Men nu äntligen blir det av! Under fliken månadens blogg hittar ni mer info om detta, juni kommer som sagt bli startmånaden och temat får ni veta första juni.

 

Sen får ni inte glömma bort att kika in på de andra sidorna:

fotofeed.se, pysselfeed.se och inredningsfeed.se

0
Kommentera

Hamburgare

 

Så var ännu en strålande fin majdag till ända.

Vad passar bättre än att tända grillen, göra en omgång hamburgare, sitta i solen och bara njuta en stund?

När jag gör burgare eller biffar hackar jag för det mesta löken i matberedaren, det går fasligt fort och man slipper de där stora lökbitarna som alltid lyckas dyka upp, hur noga man än tycker sig ha hackat löken.
När jag ändå hade matberedaren framme slängde jag i lite vitlök, bladpersilja, färskost och ett ägg. Sen är det bara att blanda smeten med färsen och dina hamburgare är klara. Smidigt och enkelt, perfekt vardagsmat!

 

Hamburgare:

600 g nötfärs

1 gul lök

3 klyftor vitlök

100 g philadelphiaost med vitlök och örter

2 stjälkar bladpersilja

1 ägg

salt & peppar

 

Skala löken  och dela den i fyra bitar, lägg dem tillsammans med skalad vitlök i matberedaren och mixa tills de är finhackade. Ha i färskost, bladpersilja, ägg, salt och peppar. Blanda detta med färsen och forma till hamburgare.

Grilla eller stek dem och servera i bröd med massor av goda tillbehör!

 

Har ni också haft strålande fint väder de senaste dagarna?

Bild: Linnéas Skafferi

 

0
Kommentera

Kaffeskola del 1

Gevalia har tillsammans med Giovanni, kaffegurun som arbetat på Gevalia i över 20 år, tagit fram en kaffeskola i fem delar. Här kommer den första och där får vi lära oss mer om hela kaffebönor och viktiga vattentemperaturer.
Klicka här för att komma till kaffeskolan.

Här kan du vara med och tävla om en resa för två till ljuva Italien.

0
Kommentera

BBQ

 

Nu är grillsäsongen igång på riktigt. Även om vi redan grillat massor av gånger, så är det inte på riktigt förrän man kan sitta ute och njuta av den goda maten!

När Sebastian fyllde år fick han en hel låda med godsaker från Gröna Hagars Kött. Det är en grupp lantbrukarefamiljer som gått ihop och säljer ekologiskt, lokalproducerat kött. När man kikar runt på deras sida så kan jag inte låta bli att tänka, att det är så här det skall vara. Det är så här jag vill att djuren skall få leva. För att vi skall få riktigt goda köttbitar, hamburgare eller korvar att lägga på grillen måste djuren haft ett bra liv, med gröna, fina hagar bra mat och bra omvårdnad och jag hoppas och tror att dessa bönder verkligen ger detta till sina djur.

 

Vi har länge pratat om att göra ett litet besök hos Forneby Kött, även det en gård här i Västmanland där man värnar om djuren och låter de leva ett lyckligt liv. Jag hoppas kunna skriva mer om dem här på bloggen under sommaren.

 

Igår när vi grillade gjorde jag en enkel och snabb marinad, det här är en jättebra grund som du sen kan smaksätta med vad för kryddor eller smaker du gillar bäst!

 

Marinad, räcker till ca 700 g kött:

75 g smör

2 vitlöksklyftor

1 knippe bladpersilja

1/2 citron

salt & peppar

 

Smält smöret, pressa i vitlöken och rör om väl. Finhacka persiljan och ha i den i smöret tillsammans med skal och saft från citronen. Avsluta med salt och peppar.

Pensla detta på dina köttbitar och låt de stå en stund innan det är dags att grilla dem.

 

Så kul att många av er testar vaniljkrämen och väljer bort de halv- eller helfabrikat som finns på marknaden!

 

Jag hoppas att ni alla har haft en härlig helg!

 

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

 

0
Kommentera

Vaniljkräm

Till gårdagens rabarberpaj serverade jag hemgjord vaniljkräm. Av flera anledningar valde jag att göra denna kräm/visp. För det första är det busenkelt, nästan lika enkelt som att vispa ihop tråkigt pulver med kall mjölk och låta det stå i kylen en stund. För det andra hade jag inget tråkigt vaniljsåspulver hemma och för det tredje är det tusen gånger godare än allt annat halv eller helfabrikat du kan köpa i affären. Så det så!

Nu vill jag inte veta av dessa pulversåser eller helfabrikat, gör er egna, goda vaniljkräm i sommar!

Rårörd vanijkräm 6 portioner:

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabt ihop om du vispar upp den igen. Servera till sommarens alla goda pajer!


Så, var helt ärlig, gör du egen vaniljvisp eller köper du den i affären?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera