Tårta

Vilken vecka vi har haft! Under tisdagen var Sala den varmaste staden i hela Sverige och det märkte vi allt kan jag säga! Att vara uta och fota i denna värme har varit en utmaning, men som tur var har vi bara fotat saker som klarar värmen bra. Nu är andra kapitlet klart till min nya bok och allt käns riktigt bra.

Igår kväll bakade jag två tårtor till min granne som skulle ha kalas idag. Hade jag inte haft fotograferingen av boken den här veckan hade jag nog gjort lite roligare tårtor, men nu fick jag ta av vad som fanns hemma.

Att lägga frysta bär direkt på grädden brukar inte vara någon hit då de färgar så lätt. Därför dekorerade jag tårtan med choklad och rosblad istället. Chokladen fick ligga en stund i kylskåpet innan den gick att hyvla med potatisskalaren. Allt blir verkligen påverkat av denna värme!

Jag måste erkänna att jag inte är någon mästare på att dela tårtbottnar, speciellt inte om de är helt nybakade. Då smular det ofta som bara tusan och det kan vara riktigt klurigt att få till tre fina lager. Därför gjorde jag det enkelt för mig denna gång. Det blev bara två bottnar i varje tårta.

Jag passade på att använda mig av lite saker som blev över efter fotograferingen så fyllningen i tårtorna blev drottningsylt och dulce de lechegrädde vilket var en riktigt lyckad kombination. Har man inte en färdig burk dulce de leche hemma går det nog lika bra att smaksätta grädden med kolasås.

1 anlsag (tårtbotten)

3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl hett vatten

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt bakpulver och vetemjöl, rör tills smeten är klumpfri. Ha sist i det varma vattnet. Rör till en jämn smet och ha upp i en springform. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter eller tills den är helt klar. Låt svalna och dela den sedan i två bottnar.

Fyllning:

3 dl drottningsylt (eller rårörda hallon och blåbär)
3 dl grädde
1 dl dulce de leche

Klä springformen med plastfolie så det hänger ut ca 10 cm runt om kanten. Lägg en av bottnarna i springformen. Bred sylten över. Vispa grädden och blanda i dulce de leche mot slutet. Det får gärna vara lite klumpar av kolan i grädden, det blir bara gott. Bred detta över sylten och lägg på den sista botten. Vik över plastfolien så det täcker hela tårtan. Låt stå kallt över natten.

Dekoration:

4 dl grädde
50 g choklad
25 g vit choklad
rosenblad

Vispa grädden, inte alltför hårt. Blir den lite grynig är den inte så fin att dekorera tårtan med.
Bred grädden över och runt tårtan i ett jämnt lager, spar ca 1 1/2 dl som du sedan spritsar runt om kanten.
Hyvla chokladen med en potatisskalare och strö den över tårtan. Dekorera med fina rosblad.

En enkel tårta som du kan baka och bjuda på nu när fruntimmersveckan står för dörren. Min lillasyster lyckas ha namnsdag inte mindre än två gånger den kommande veckan. Här är alla vackra namn att fira:
Sara, Margareta, Greta, Johanna, Magdalena, Madeleine, Emma, Kristina och Kerstin.

Har du namnsdag under fruntimmersveckan?

Bild: linnéas skafferi

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cherie Mårtensson - En blogg om mitt liv
13 år sedan

Åh vad gott det ser ut 😀

Cecilia
13 år sedan

Vackra färger och vackert spritsat i värmen!

Linda
Linda
13 år sedan

Ser verkligen gott ut och dulce de leche grädde låter verkligen så gott

Johanna
13 år sedan

Älskar att göra tårta! Vi har en superbra kniv som man kan använda till att dela bottnarna med. Egentligen är den nog till för att skiva t.ex. fisk, men jag brukar använda den till att göra tunna tunna äppelskivor eller att dela tårtbottnar med. Men roligaste jobbet är ju ändå att dekorera tårtan!

Maggi
Maggi
13 år sedan

Det är klart jag har namnsdag i fruntimmersveckan…Det blir förstås en tårta med nyplockade hallon på,om inte Dumle har hunnit till hallonsnåren före mig vill säga,han bara älskar hallon!!

Från andra sidan viken
13 år sedan

Vilken söt tårta!

Martina
13 år sedan

Smidigt tips för att dela tårtbottnar: ta en sytråd, lägg den runt kakan i lagom höjd, dra sedan ändarna på tråden "omlott" genom kakan (svårt att beskriva, men man lägger liksom tråden hela vägen runt kakan och istället för att knyta ihop ändarna så så drar man dem, korsade, åt varsitt håll… då går tråden genom kakan och skär perfekta bottnar). Är så mycket enklare än att skära med kniv, särskilt om man ska ha tre bottnar. Det enda problemet kan vara om skorpan på kakan är lite för hård, då kan tråden gå av men man får "förskära" lite med kniv i så fall.

AGNETA
AGNETA
13 år sedan

Hur och med vad spritsar du det söta rosmönstret, som jag tolkar det….

Underbar tårta !!!!

Lena
Lena
13 år sedan

Hur spritsar man så snyggt som du gjort?
Vilken typ av munstycke?

Johanna
13 år sedan

Jag har också namnsdag två gånger 🙂 Johanna och Christina.

Emma
13 år sedan

Vilken fin tårta! 🙂 Allt med dulce de leche är gott 🙂

emelie
13 år sedan

fybubblan va gott de där såg ut.. sockerkick.

moster bakar
13 år sedan

Kan tipsa om att receptet på tårtbotten som står på baksidan av potatismjölspaketen är toppen, speciellt om man bakar den i en form med krage. Luftig, hög och saftig men ändå stabil och rätt lätt att dela (men jag använder en tårtdelare från ikea som funkar bra).
Vill man göra den glutenfri är det bara att baka den på enbart potatismjöl. Funkar finfint att dubblera/halvera och sånt också. Älskar det här receptet.

5ägg och
3dl strösocker vispas vitt och pösigt sen vänder man i
1,5dl potatismjöl
1,5dl vetemjöl
3tsk bakpulver
Jag brukar ha i 2-3 tsk vaniljsocker eller lite vaniljstångspulver också.

Grädda i en smord form på ca 20-23cm i diameter med krage i 175 grader ca 40 min. När den inte dallrar om man puttar på formen är den klar, men man kan ju använda provsticka också.

Byt ut 0,5 dl av varje mjölsort mot kakao (1dl alltså) för chokladbotten.

Om någon undrar vad krage är så sätter man en remsa av bakplåtspapper runt insidan av kanten på den smorda formen. Pappret ska sticka upp några cm över kanten. Jag brukar smörja insidan av pappret med. Sen kan man ströa formen om man vill.

Sara
13 år sedan

Mums, vad gott 🙂 detta ska jag testa! Är receptet för en eller två tårtor?

trackback
13 år sedan

[…] bottnarna använde jag mig av det här receptet, men jag delade dem i tre bottnar istället för […]

Lauretta Vanarsdale
13 år sedan

Very educating story, bookmarked the site with interest to read more!

minoxidil
13 år sedan

Good website! I truly love how it is easy on my eyes it is. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which may do the trick? Have a nice day!

trackback
12 år sedan

[…] sökande hittade jag en kombination jag trodde skulle kunna fungera. Till botten använde jag ett recept jag hittade på bloggen Linnéas skafferi. Ett av de bättre recepten jag bakat. Hon skriver i ett […]

trackback
11 år sedan

[…] tårtbottnarna använde jag detta recept. Dock bytte jag ut 1 dl vanligt vetemjöl mot potatismjöl. Bottnarna blev otroligt höga och […]

Prix modéré Blanc Bleu Predator
8 år sedan

Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for beginner blog writers? I’d really appreciate it.

Stile New Balance Formatori 710 Profondit Uomo
8 år sedan

Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

Nostro economico Formazione Classics
8 år sedan

First off I would like to say great blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing. I’ve had a tough time clearing my thoughts in getting my ideas out. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Kudos!|掲示板}

Nuova lista New Balance 574 Jogging Uomo Arancione
8 år sedan

Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

Eterno Adidas Formazione Climacool 5 Blu Uomo
8 år sedan

My spouse and I stumbled over here different website and thought I might check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

áspero Mujeres
8 år sedan

Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

Best Joggesko Nike Dame Golf Ren Platina Mørk Grå Ulv Grå Hvit Zoom
8 år sedan

I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot of the subjects you write related to here. Again, awesome web log!

Discount Toms ArmyGreen Mens Breathe freely Classics
8 år sedan

Hi there fantastic blog! Does running a blog similar to this require a great deal of work? I’ve no knowledge of computer programming however I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyways, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share. I know this is off subject but I just wanted to ask. Many thanks!

Réduit 411 Noir Hommes Running
8 år sedan

Hello! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the outstanding work!

Économiser gros sur Gris Bleu
8 år sedan

I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road. Cheers

Très pas cher Adidas Courir blanc Ftw Hommes Climachill Running
8 år sedan

I believe one of your advertisements triggered my web browser to resize, you may well want to put that on your blacklist.

Haute performance de coût de New Balance
8 år sedan

Please let me know if you’re looking for a writer for your site. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Many thanks!

Sélectionner Femmes
8 år sedan

With the whole thing that appears to be building throughout this area, a significant percentage of points of view happen to be fairly exciting. On the other hand, I am sorry, but I do not give credence to your entire plan, all be it radical none the less. It would seem to me that your commentary are actually not totally justified and in fact you are generally your self not totally confident of your point. In any case I did appreciate examining it.

Speciel Nike Løb Air Force 1 Dame Grå Tåge Sort Mørk Grå Hvid
8 år sedan

I’m curious to find out what blog platform you happen to be utilizing? I’m having some minor security problems with my latest site and I’d like to find something more secure. Do you have any suggestions?

Sko På Nett Norge Adidas Kjernen Svart Menn Superstar Jogging
8 år sedan

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

Meilleure vente Vert Argent Hommes
8 år sedan

Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no back up. Do you have any solutions to stop hackers?

de moda Adidas Entrenamiento
8 år sedan

Hey! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thank you

Køb Nike Blæk Hvid Herre Jordan Basketball
8 år sedan

Throughout the great pattern of things you get a B+ for hard work. Where exactly you actually lost me personally was on all the specifics. You know, they say, details make or break the argument.. And that couldn’t be more accurate here. Having said that, permit me tell you what exactly did deliver the results. The article (parts of it) is actually incredibly persuasive and that is most likely why I am making an effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Second, although I can easily see a jumps in reason you make, I am not certain of how you appear to unite your ideas that help to make the final result. For right now I will subscribe to your point but trust in the near future you actually connect the dots much better.

Bästa Nike Skateboard Free Segla Coola Grå Vit Herr
8 år sedan

Appreciating the time and effort you put into your site and in depth information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

Haut standard New Balance Hommes
8 år sedan

Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

Habile fabrication Adidas Noir Training
8 år sedan

Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

Élégant New Balance Blanc
8 år sedan

Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My website is in the very same area of interest as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Regards!

Good Grey
8 år sedan

Terrific post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Kudos!

La tienda de Mujeres Adidas Superstar Entrenamiento
8 år sedan

Thank you, I have recently been seeking for information about this subject matter for ages and yours is the best I’ve located so far.

Economico all'ingrosso Uomo ZX 750
8 år sedan

Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

Las tasas de descuento Adidas Bounce Titan Blanco Negro Entrenamiento
8 år sedan

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Buena calidad de Adidas Entrenamiento Gris Blanco Negro Hombres ZX 750
8 år sedan

The very root of your writing whilst sounding reasonable originally, did not really sit properly with me personally after some time. Someplace throughout the paragraphs you were able to make me a believer but only for a while. I still have a problem with your leaps in assumptions and you might do nicely to fill in all those gaps. In the event you actually can accomplish that, I could undoubtedly be fascinated.

au meilleur prix New Balance Hommes 990 Noir Trianers
8 år sedan

I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Thanks

Billig Nike Fuchsia Glød Hot Lava Free 5.0 Opplæring Dame
8 år sedan

Music started playing when I opened up this blog, so annoying!

Descuento súper Adidas Hombres Entrenamiento Rojo Blanco Gris Azul Superstar II
8 år sedan

The very heart of your writing while sounding reasonable at first, did not really settle very well with me after some time. Somewhere within the sentences you actually managed to make me a believer unfortunately only for a very short while. I still have got a problem with your jumps in logic and you would do nicely to fill in those breaks. When you can accomplish that, I would surely be fascinated.

Høj Kvalitet Adidas Løb Dame Pure Boost Core Sort
8 år sedan

In this great pattern of things you get an A+ with regard to effort. Where you confused me was in your specifics. You know, it is said, the devil is in the details… And that could not be much more true at this point. Having said that, permit me tell you precisely what did work. Your article (parts of it) is certainly quite convincing which is probably the reason why I am making an effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, while I can notice a jumps in reasoning you make, I am definitely not confident of how you seem to connect the details which inturn help to make the conclusion. For right now I will subscribe to your position but wish in the near future you connect the facts much better.

Nästa inlägg

Värmeslag

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x