Rabarbersmulpaj

Så blev det 13 maj i år igen och vi firar Linnéadagen. Förra året bjöd denna namnsdag på strålande sol och värme, idag har det mest regnat och tittar jag nu ut över gärdena så kan jag inte riktigt urskilja vart den gråa himlen slutar då den verkar nå ända ner till marken.
Men jag skall inte klaga, vi har avnjutit årets första rabarberpaj och precis som varje år var den delikat. Det är ju något speciellt med den allra första rabarbern, det är liksom ett löfte om att det kommer varmare och soligare dagar. Till pajen vispade jag i ordning en rårörd vaniljsås, det receptet får ni i morgon.

Förra året bjöd jag er på hallongrottor med choklad dagen till ära, nu som då skulle jag vilja bjuda hit er alla på namnsdagskaffe. Ta en bit paj, en kopp kaffe och slå er ner här vid matbordet så slår jag vad om att vi får en trevlig pratstund!

Rabarbersmulpaj:

ca 3 dl rabarber (får du inte ihop till allt, dryga ut med lite frysta jordgubbar)
1/2 dl socker

150 g kallt smör
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl

Dela rabarbern i småbitar, lägg dem i en pajform och strö över sockret.
Skär det kalla smöret i småbitar, blanda i socker, vaniljsocker och mjöl. Nyp snabt ihop allt till en smulig massa. Fördela smuldegen över rabarbern, grädda i ca 20 minuter i 200 grader.

Har du ätit årets första rabarberpaj än?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Tzatziki

 

 

 

När vi grillar älskar jag att ha många olika röror till, ju fler röror ju lyckligare blir jag!

Tzatziki är en välkänd och älskad röra som passar ypperligt till kyckling, kryddstarka kovar och annat gott du kan tänkas vilja lägga på grillen. Sist gjorde jag en liten upphottad variant med chilli, perfekt till maten eller varför inte som dipp till morötterna?

 

Tzatziki med chilli:

 

1/2 gurka

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

3 dl trukisk yoghurt

salt & peppar

chilli

 

Dela gurkan och srapa ur fröna med en sked. Riv gurkan på den grova sidan av rivgärnet. Lägg den rivna gurkan i en skål och strö salt över. Låt stå och vattna ur i ca en timme. Krama sedan ur allt vatten.

Finhacka vitlöken och blanda den med olja, yoghurt, salt, peppar och chilli. Jag använde torkad hel chilli, men ta den chilli du har hemma eller tycker om. Tänk på att tzatzikin gärna kan stå en stund och dra åt sig alla smaker och att chillismaken då blir mer intensiv.

Blanda sist i den rivna gurkan och låt röran stå i kylen en stund innan den serveras.

Vilka röror serverar du helst när du grillar?

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Smulpaj med bär

Igår kunde man tro att vi var på väg in i mitten av oktober, istället för ljuva maj. Regn, rusk och några få ynka plusgrader. Imorse däremot när jag vaknade var sovrummet fullt av underbart solljus och jag var tvungen att väcka Sebastian, bara för att tala om hur härligt väder det var ute. Han blev föga imponerad och muttrade något innan han vände sig om och somnade igen. Men jag hoppas solen fortsätter att skina på oss dagen lång!

Idag är det dags att prata radio igen, jag har planerat att baka smulpaj dagen till ära. Det är dags att tömma frysen på de bär som finns för att under sommaren kunna fylla på med jordgubbar, hallon, blåbär och allt annat gott!
Sen är det alltid bra att ha mumsiga pajrecept på lager inför sommarens alla fikastunder! Jag hoppas att till helgen kunna bjuda på årets första rabarberpaj, om vi får lite soliga dagar kommer rabarbern växa så det knakar!

Receptet återkommer jag med under dagen, men kom ihåg att lyssna kl 10.00-11.00 på P4 Västmanland!

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Cupcakes

Den här helgen har jag haft en datorfri helg, det var inte planerat men så blev fallet. Även om jag älskar det jag gör så blir det många timmar som spenderas framför datorn och att inte ens öppna datorn (ok, mailen har jag kollat via telefonen men det är allt!) har faktiskt varit ganska befriande, men jag har saknat att blogga så nu kunde jag inte hålla mig längre!

Söndagen till ära bjuder jag på lite cupcakes. Tanken var från början att dessa skulle bli chokladcupcakes med chokladfrosting. Som ni ser blev det inte riktig så, det blev vanilj- och halloncupcakes med cream cheesefrosting smaksatt med vit choklad. Massor med sommarkänsla och otroligt gott! Hallonen är lite syrliga och bryter perfekt av den söta frostingen.

Hallon och vaniljmuffins ca 14 st:

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl vaniljyoghurt
2 dl frysta hallon

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, vänd i yoghurten och blanda väl. Ha sist i hallonen och fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du spritsar frostingen över dem.

Cream Cheese med vit choklad:

60 g mjukt smör
200 g cream cheese
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad

Vispa smör och cream cheese mjukt, rör i ca två dl av florsockret och allt vaniljsocker. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna innan du sakta rör i den. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om den käns för lös.

Vad har ni haft för er i helgen?

Bild & styling: Sebastian Niemi-Carlsson & Linneas Skafferi

0
Kommentera

Gryta

Jag måste säga att det är ett konsigt väder just nu, på förmidagarna strålar solen och det är ett helt underbart vårväder ute. Medan eftermiddagarna bjuder på regn i massor för att sedan klarna upp igen till kvällen. Jag förstår verkligen ingenting, men så är jag heller inte meteorolog utan matbloggerska!

När regnet verkligen öser ner och rinner längs fönsterrutorna, då blir jag alltid sugen på att göra en mustig gryta. Det var ju rktigt passande att jag bakde bröd igår, för vad är godare till en gryta full med underbara smaker än ett rykande färsk bröd?

Den här gången har jag brutit mot en av de regler jag har, nämligen att frukt är frukt och skall inte blandas med mat.  Kanske utvecklas mina smaker och sinnen ju mer jag håller på med mat, inte vet jag men denna gång kände jag hur gott det skulle vara att toppa grytan med ett syrligt äpple. Tillsammans med skivad selleri blev det en perfekt brytning mot den tunga grytan.


Gryta med äpple och selleri:

ca 500 g bitar av nöt
1 gul lök
3 vitlökslyftor
7 dl vatten
1 ekologisk buljongtärning
3 hela färska rödbetor
1 dl rödvin
1 dl grädde
1 nypa socker
salt & peppar
1 syrligt äpple
1 stjälk selleri

Bryn köttet i omgångar i en klick smör, finhacka lök och vitlök och stek dem tills löken blir mjuk. Lägg i grytbitarna och slå över vattnet och smula i buljongtärningen. Dela rödbetorna i bitar och lägg i dem, låt koka upp och koka under lock i minst 40 minuter, gärna längre.
Mot slutet av koktiden, tillsätt vin, grädde, socker, salt och peppar.

Skär äpplet i små bitar och sellerin i tunna skivor. Toppa den färdiga grytan med detta. Servera kokt bulgur eller ris till.

Nå vad säger ni, kan man blanda frukt och mat?

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera