På torsdag kommer jag att medverka i efter tio, programmet TV4 sänder direkt efter nyhetsmorgon. Det skall pratas brunch och det är där jag kommer in. Jag skall nämligen bjuda på mina favoriter när det kommer till just brunch. Sen viskades det även om att vårens glassnyheter skulle provsmakas under programmets gång, det vill man ju inte missa!
Skulle du som läsare här på linneasskafferi vara intresserad av att sitta i publiken denna torsdag? Det finns 10 stycken platser kvar och du skall vara där mellan 9,30 -12,00. Är du sugen? Maila i så fall till publik.i.eftertio@tv4.se så får du mer information. Kom ihåg att det är först till kvarn som gäller..
Nu skall jag gå igenom lite bidrag på www.matfeed.se, ni har väl inte missat vår nya flik med massor av matnyttiga fototips? Ni hittar den här om ni inte kollat in den än!
Flaskan med årets stora nyhet Fresita (som betyder liten jordgubbe), har stått allt för länge helt oöppnad hemma hos oss, jag har sneglat på den vid flertalet tillfällen men det har liksom inte riktigt passat. Så igår var vi bjudna till Mia och Nisse på mat och vin som tack för att Sebastian plåtat dem under dagen (tjuvkika på några av bilderna här). Då äntligen fick den illröda flaskan följa med och vi drack den som en fördrink till maten.
Det mousserande vinet skall helst drickas väl kylt (4-6 grader) och det innehåller inga tillsattser så som socker eller smakämnen. I botten av glaset kunde man faktiskt se spår av jordgubbarnas fruktkött. Det fick tummen upp av alla oss fyra och jag kan mycket väl tänka mig att servera detta i sommar medan grillen tänds efter en lång dag i solen.
Vinet finns nu på systembolaget, har varunummer 7866 och kostar 79 kr flaskan.
Det här är en riktigt enkel pastarätt, egentligen kan du ta av de ingredienser du råkar ha hemma men ärtor och lax är alltid en lyckat kombination. Jag gjorde en snabb vitlökssås till som verkligen blev pricken över i. Hela maträtten hinner du göra klar medan pastan kokar. Vardagsmat när det är som bäst!
2 dl creme fraiche 1 stor vitlökslyfta citronsaft salt & peppar
Koka äggen och koka upp vattnet till pastan. Medan äggen och pastan kokar steker du laxen i en het spekpanna med en klick smör. Krydda med saften från en citron (spar ett par droppar till såsen), salt och peppar. Koka ärtorna enligt anvisningen på förpackningen. Skär paprikan i småbitar och blanda den tillsammans med de kokta ärtorna i pastan. Skär laxen i småbitar och fördela dem jämnt över tallriken, skala äggen och dela dem i halvor, strö sist färsk persilja över.
Finhacka vitlöken, blanda den tillsammans med creme fraiche, lite citronsaft, salt och peppar.
En sak jag märkt är att när man flyttat till hus kommer folk mer spontant på besök, det springer även den del hantverkare och annat löst folk här och då är det bra att ha några burkar med kakor att snabbt ta fram. Dom här kakorna gjorde jag för flera veckor sen, la i frysen och glömde totalt bort dom. Men så igår hittade jag burken och passade på att göra klart dem. I USA kallas dessa för thumbprint cookies, alltså att gropen i kakan skall göras med hjälp av tummen. Det finns två anledningar till att jag tycker att du skall använda något annat än tummen att göra dessa fördjupningar med.
1: Gropen skall göras när kakorna är nästan är färdiggräddade, de är alltså jätte, jätte varma.
2: Det är bra mycket enklare att använda änden på skaftet till t ex en trägaffel/sked.
Så låt bli att sticka era söta små tummar i dessa mycket varma kakor, ok?
Alla recept jag har testat har innehållit för lite mjöl och kakorna har flytit ut och blivit platta, därför delar jag nu med mig av tips nr två denna afton.
-Gör en provkaka och grädda, reser den sig lite och blir rund och fin? Toppen, baka ut resten av kakorna och känn dig nöjd.
Håller den inte formen och flyter ut, tillsätt lite mer mjöl och gör ännu en provkaka. Så får man vackert hålla på tills man hittat precis rätt mängd mjöl.
Nog pratat, här kommer receptet:
Thumbprint cookies ca 40 st:
110 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
ca 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
50 g hasselnötter
Chokladkräm:
50 g mjukt smör
2 dl florsocker
1 äggula
3 msk kakao
Rör smör och socker mjukt, tillsätt ägget. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker, ha sist i mjölken. Här kan det passa bra att göra provkakan.
Rulla till två längder och lägg in i kylen i ca 30 minuter.
Dela varje längd i 20 bitar och forma dem till bollar.
Rulla hälften av bollarna i strösocker och resterande i finhackade hasselnötter. Lägg kakbollarna på en plåt med bakplåtspapper, grädda i 180 grader i 10 minuter, tag ut kakorna och gör en grop i varje kaka. Fortsätt att grädda i ca fem minuter. Låt kakorna svalna helt innan du fyller dem med chokladkrämen.
Vispa upp det mjuka smöret med florsockret, tillsätt äggulan och kakaon. Fyll en spritspåse med krämen och fyll varje kaka med en klick kräm.
Låt krämen stelna och lägg genast ner dom i frysen, risken är stor att det inte finns några kakor kvar annars…
Vilket är din bästa ”bra att ha i frysen kaka”?
Bild:Linnéas Skafferi
Ps. Det bara rasar in bidrag på www.matfeed.se, ta och skapa dig ett användarkonto du också och visa upp alla dina fina matbilder! Ds
För någon vecka sedan köpte jag hem en hel kyckling som direkt åkte ner i frysen, där har den legat och väntat på att jag skulle få tillfälle att laga till den. Anandag påsk blev dagen under påskledigheten vi helt själva var tvugna att laga mat. På hela dagen var vi inte bortbjudna till en endaste människa och vi tillbringade hela dagen hemma. Anandag påsk blev en perfekt dag att göra hel kyckling i ugn på. God marinad, in i ugnen och dryga timmen senare är maten klar! Perfekt mat för lata dagar.
Sen har det gjorts en upptäckt i den Seidelska familjen (dit jag tillhör), currymajonnäs. Andra har kanske ätit detta tidigare, men för mig var det en ny upptäckt. Själv tycker jag inte alls om majonäs och curry äts väldigt sällan här hemma. Men av någon outgrundlig anledning fungerar dessa två toppen ihop! Det var hemma hos mina föräldrar detta skapades för ett par veckor sedan när det verkligen inte fans något annat att ha till kycklingen. Själv tillsatte jag lite creme fraiche (det är bäst så, annars kanske jag får för mig att börja gilla majonnäs) i såsen, det blev verkligen jättegott. Även till smaksättningen av kycklingen hämtade jag inspiration från pappas matlagning, men här i min variant.
Kyckling i ugn:
ca 1 kg kyckling (färsk eller fryst) 50 g smör curry chili 2 klyftor vitlök soya salt & peppar 1 stor gul lök 2 morötter
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushålspapper. Smält smöret och blanda i curry och chili efter smak. Skala och pressa/finhacka vitlöken och rör i den tillsammans med soya, salt och peppar. Pensla genast detta över hela kycklingen. Smöret kan börja stelna lite och bli svårt att pensla, men då är det bara att värma allt i micron en liten stund. Klyfta löken och skär morötterna i stavar. Fyll kycklingen med lite lök och morötter, strö resten ovanpå och runt om kycklingen. Ställ in i ugnen på ca 170 grader i en timma. Man räknar en timma per kilo när det kommer till kyckling.
Morötterna och löken blir jättegoda att servera till kycklingen, lika så den goda skyn som blir i botten av formen.
Currymajonnäs:
1 1/2 dl majonnäs 1 dl creme fraiche curry chili salt & peppar
Blanda majonnäs med creme fraiche, curry, chili, salt och peppar. Låt stå svalt till servering.
Majonnäs verkar vara en sån sak som du antingen älskar eller hatar. Vad säger du om majonnäsen, hiss eller diss?