Om lördagen bjöd på strålande sol och spirande vårkänslor, ja då bjöd söndagen på raka motsattsen. Vilken snöväder, blåst och snö i massor. Det kom säkert närmare 20 centimeter snö här i går och den enda vettiga frågan är, varför? Men idag skiner solen från en klarblå himmel och jag kan ju inte säga annat än att det är riktigt vackert ute. Till lunchen får det nog bli en liten längre prommenad, ty hunden tycker att det var på tiden att det kom mer snö!
Hemma hos oss har vi dragit ner på det köpta brödet rejält, jag tycker verkligen inte att köpt bröd från mataffären är värt pengarna, då bakar jag hellre eget eller låter bli att äta helt! Så varför inte baka sitt eget hamburgerbröd? Helt fritt från otrevliga E-nummer och annat vi inte vill stoppa i oss.
Gör dubbel sats och frys in, tina dem sedan i ugnen så blir de som nybakade!
Hamburgerbröd 12 st:
25 g jäst
3 dl ljummen mjölk (37 ° C)
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl
25 g mjukt smör
ägg och sesamfrön till pensling
Smula ner jästen i en degbunke, värm mjölken tills den är ca 37 ° C och slå den över jästen. Rör om tills all jäst har lösts upp. Blanda i salt, socker och ägg, rör väl. Tillsätt mjölet, lite i taget och ha sist i det mjuka smöret klickvis. Arbeta samman till en smdig deg. Låt jäsa i ca 60 minuter under bakduk.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt igenom den. Forma till 12 bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt degen jäsa under bakhandduk i ca 2 timmar. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö sesamfrön över. Grädda i 220 grader i ca 8-12 minuter.
Svårare än så är det inte!