Ok, dags att snacka cupcakes. Många av er läsare hade frågor kring dessa godingar och jag tänkte att vi skall börja med frostingen, spritstyllar och tekniker. Precis som med allting annat finns det tusen olika sätt att dekorera sina cupcakes, men så här gör jag.
I Sverige är utbudet tyvärr inte det bästa när det kommer till verktyg och tillbehör men det finns ett par webshopar du kan kolla in, själv har jag handlat en del ifrån kakburken.se.
De grundläggande sakerna du behöver köpa hem för att kunna göra fina och dekorativa cupcakes är:
*ett par olika färger som du kan färga din frosting med, dom går ofta bra att blanda med varandra så du kan få fram massor av härliga färger. Självklart går det att använda vanlig karamellfärg, men det finns så många fler färger att välja bland och så ”blöter” de inte ner frostingen som karamellfärg gör.
*spritstyllar, det finns en hel uppsjö att välja bland, jag kommer att lista de jag har haft mest användning av.
*strössel, pärlor, gitter och blommor. Köp hem så du har många olika att välja bland, det blir så mycket roligare då!
Här är mina tre tyll-favoriter som jag inte skulle klara mig utan:
På bild nr 1 har jag använt en stor rund tyll som heter 1A. När man inte använder den till att dekorera cupcakes med är den perfekt till att fylla t ex bullar med vaniljkräm.
På bild nr 2 har jag inte använt någon tyll alls utan lagt på klick frosting och sedan strykt ut den med en spatel. Du kan forma frostingen precis hur du vill på det här viset. Enkelt och snyggt!
På bild nr 3 har jag använt min favorittyll, 1B. Man får verkligen till fina cupcakes med den!
På bild nr 4 har jag använt en blombladstyll, 101 förutom dessa små sötnosar kan du göra fina rosor med den.
För att få till swirlen på cupcake nr 3 gör jag så här:
Se till att du har pressat ner frostingen i påsen så du inte har luftfickor i den, snurra ihop påsen upptill där frostingen slutar, då får du ett bra grepp och undviker att frostingen smiter ur. Håll cupcaken i din vänstra hand (om du är högerhänt), håll i spritspåsen med högerhanden. Håll där du snurrat ihop påsen och tryck frostingen neråt. Spritsa ut frostingen i en svepande rörelse, börja med tyllen mot dig, för den framåt och runt hela muffinsen. När du kommit hela vägen runt gör du en mindre cirkel ovanpå. Avsluta genom att släppa på trycket på spritspåsen. Det är lite svårt att beskriva, kanske kan jag filma hur jag gör när jag gör dessa?
Cupcake nr 4 är aningens svåra att beskriva hur jag dekorerade, därför kan ni kika här. Jag använde samma princip med gjorde dem i miniformat.
Vill du fylla din cupcake med frosting finns det flera sätt att göra. Allra enklast är att trycka ner spritstyllen mitt i muffinsen och på det viset fylla den med lite frosting.
Under fliken cupcakes hittar ni flera olika varianter på frosting, men den jag gjorde nu senast verkade det som om en del haft problem med.
Detta mina vänner, gjorde mig nästan sömnlös, så jag var tvungen att prova den igen för att se så att det inte var något galet med receptet. Den här gången använde jag den till att fylla biskvier med, det blev p e r f e k t! Om jag får säga det själv.
Men nu till själva problemet, någon fick den för rinnig. Fortsätt vispa, nu andra gången tog det lite längre tid för mig att få den så fast och fin som första gången, men tillslut stod jag där med en hel skål underbar frosting. Så är den för rinnig, låt vispen gå några minuter till. Jag fick lite frosting över som jag fortsatte att vispa för att se hur den skulle bete sig. Och det blev en grynig massa, precis som en annan läsare sa att det blev för henne. Sen vet jag inte om frostingen reagerar olika på om man använder smör eller margarin. För egen del använder jag alltid smör.
Jag hoppas mitt inlägg har hjälpt någon, har ni fler frågor, kommentera detta inlägg, så blir det fler ”cupcakespecial” här på bloggen. Ett sista tips för idag, sök på cupcakes på youtube, du hittar massor av inspiration där. Det var nämligen så jag lärde mig en del tekniker i början!
Bilder från Linnéas Skafferi