Hemburgerbröd

 

Om lördagen bjöd på strålande sol och spirande vårkänslor, ja då bjöd söndagen på raka motsattsen. Vilken snöväder, blåst och snö i massor. Det kom säkert närmare 20 centimeter snö här i går och den enda vettiga frågan är, varför? Men idag skiner solen från en klarblå himmel och jag kan ju inte säga annat än  att det är riktigt vackert ute. Till lunchen får det nog bli en liten längre prommenad, ty hunden tycker att det var på tiden att det kom mer snö!

 

Hemma hos oss har vi dragit ner på det köpta brödet rejält, jag tycker verkligen inte att köpt bröd från mataffären är värt pengarna, då bakar jag hellre eget eller låter bli att äta helt! Så varför inte baka sitt eget hamburgerbröd? Helt fritt från otrevliga E-nummer och annat vi inte vill stoppa i oss.

Gör dubbel sats och frys in, tina dem sedan i ugnen så blir de som nybakade!

Hamburgerbröd 12 st:

25 g jäst

3 dl ljummen mjölk (37 ° C)

1 tsk salt

1 tsk socker

1 ägg

ca 7 dl vetemjöl

25 g mjukt smör

 

ägg och sesamfrön till pensling

 

Smula ner jästen i en degbunke, värm mjölken tills den är ca 37 ° C och slå den över jästen. Rör om tills all jäst har lösts upp. Blanda i salt, socker och ägg, rör väl. Tillsätt mjölet, lite i taget och ha sist i det mjuka smöret klickvis. Arbeta samman till en smdig deg. Låt jäsa i ca 60 minuter under bakduk.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda snabbt igenom den. Forma till 12 bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt degen jäsa under bakhandduk i ca 2 timmar. Pensla sedan med uppvispat ägg och strö sesamfrön över. Grädda i 220 grader i ca 8-12 minuter.

 

Svårare än så är det inte!

 

 

Bild: Mr S

 

0
Kommentera

Gorgonzolapasta med kyckling

Vilken härlig dag det har varit! Centimeter efter centimeter av snö har försvunnit från det tjocka lager som täcker hela vår trädgård. Efter södersidan på huset syns till och med gräsmattan och om man tittar riktigt noga kommer det upp små blad från de lökar som ligger i marken och gror! Hur härligt är inte det! Trappen är nu vårstädad och vi intog en kopp kaffe där i eftermiddagssolen, underbart!

I veckan gjorde jag denna busenkla gorgonzolapasta som var lika god dagen efter i matlåda som den var nylagad till middag. Jag älskar snabba pastasåser och tycker man om gorgonzola gör denna dig ej besviken. Ibland tycker jag dock dessa gräddiga såser kan bli lite för ”tunga” i smaken, då brukar jag pressa i lite citronsaft eller något annat surt för att balansera smakerna bättre, det blir verkligen stor skillnad och det är något jag kan rekommendera varmt att prova!


Gorgonzolapasta med kyckling 4 port:

 

3 st kycklingfiléer

2 gula lökar

2 dl grädde

1 dl mjölk

150 g gorgonzola

saft från 1/2 citron

salt & peppar

1/2 ask körsbärstomater

färsk persilja

pasta

 

Börja med att koka upp pastavatten och lägg i pastan.

Skär undertiden kycklingen i småbitar, stek dem tills de är helt klara. Tag ur dem ur stekpannan och låt dem vila medan du skalar löken och skivar den. Stek löken i en klick smör tills den är gyllene. Lägg i kycklingen och slå över grädde och mjölk. Låt detta koka tills såsen tjocknar något. Skär gorgonzolan i småbitar och lägg i dem i såsen. Låt småkoka tills osten smält helt. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Läg i tomaterna och låt dem koka med ett par minuter. Strö massor av färsk persilja över och servera till pastan.

 

Pajformar kan man använda till mycket, här har jag använt min stora, turkosa form från Casual Living att servera pastan i.

 

Nu önskar jag er alla en trevlig lördagskväll!

 

0
Kommentera

Elle i vårskrud

 

I veckan dök senaste nummret av Elle Mat & Vin upp i brevlådan. Som en färgglad och söt prallin sken alla vackra färger på omslaget mot mig. Jag kände nästan på en gång att detta var ett lyckat nummer!

När jag läser tidningar gör jag alltid, alltid på samma vis. Jag börjar från början och skummar snabbt igenom varje sida för att sedan med mycket omsorg välja ut de artiklar jag finner mest intressanta, de betar jag av först. Sedan bläddrar jag genom tidningen ett par gånger till, väljer ut nästa omgång med textstycken jag tycker verka värda att läsa. Så håller jag på tills hela tidningen är lusläst. Att jag gör på detta vis beror nog på att jag är så fruktansvärt nyfiken att jag alldrig skulle klara av att börja läsa en artikel innan jag vet vad som väntar på nästkommande sida och sidan efter den (japp, jag brukar även läsa sista sidan först i de böcker jag läser och i lokaltidningen läser jag också sista sidan först, där står det ju vem som dött, vilka som gift sig eller fått barn!).

 

Men så i morse när jag klev ur sängen fick jag syn på omslaget, denna gång blev jag inte så berusad av alla vackra färger så jag tog mig en ordentlig titt. Största rubriken på tidningen lyder ”nyttiga desserter”. Detta är något jag gått och tänkt på hela dagen. Vill jag verkligen läsa om nyttiga desserter i den här tidningen? Nej jag tror inte det. Jag vill läsa om den senaste mattrenden, besöka en eko-gård, drunkna i chokladmousse och frossa i pajer. Men nyttiga desserter, nej det kan jag läsa om i Laga Lätt eller någon liknande tidning! Jag tycker förresten att skall du äta dessert, unna dig då något riktigt, riktigt gott men ät det inte så ofta.

 

Så, vad tycker ni läsare, hiss eller diss med nyttiga desserter i Elle mat & vin? Och hur läser ni egentligen tidningar?

 

 

Bild: www.ellematochvin.se

1
Kommentera

Tacos

Tacos tillhör numera den husmanskosten och jag kan bara gissa att det är en rätt som många dukar fram till helgen. Varje familj har sitt sätt att äta denna rätt och man skall inte höja på ögonbrynen åt folk som mer än gärna stoppar in konstiga saker som ägg (ett livsmedel min far tycker passar ypperligt att förgylla måltiden med) och annat i denna rätt, även om man ofta skulle vilja. Detta är en rätt vi svenskar har förädlat till den grad att vi faktiskt kan stoppa vad som helst i ett tortillabröd, krydda med spiskummin och säga att det är tacos. Och det är egentligen inget fel med det..
Till vardags gör jag ofta någon avskalad variant av helgversionen, alla ingredienser vi då använder finns inte med men det blir supergott ändå.
Medan jag steker köttfärsen och kryddar den gott hackar Sebastian de grönsaker som fått äran att bilda denna delikata måltid. Nästan innan Sebastian har hunnit hacka paprikan klart är maten färdig. Det är så vardagsmat skall vara!

Jag passade på att använda två varuprover jag fått hem från Santa Maria till denna måltid. Jag skrev tidigare om salsan som här hemma helt klart fick tummen upp. Jag måste säga att det samma gäller för de andra två såserna vi har provat, Sweet Red Chili Salsa och Tomatillio & Green Chili Sauce.
Salsan använde jag till att smaksätta köttfärsen med och den gröna chilisåsen ser ni på bilden.

Snabb tacos:

500 g nötfärs
1 ca msk spiskummin
2 ca tsk paprikapulver
1 ca tsk chilipulver
salt & peppar
1 dl vatten
1/2 burk Sweet Red Chili Salsa
1 burk majs
1 röd paprika
1 avocado
plocksallad
creme fraiche
Tomatillio & Green Chili Sauce

tortillabröd

Bryn färsen och tillsätt spikummin, paprikapulver, chilipulver, salt och peppar. Slå över vattnet och salsan. Låt koka ihop en stund. Hacka paprikan och ha i den tillsammans med majsen. Servera sallad, avocado, creme fraiche och såsen till.

Bild: Mr S

0
Kommentera

Smoothie

 

 

 

Idag är det soffläge för min del, en mindre angenäm magsjuka drabbade mig i natt så idag blir det inte mycket gjort här hemma. Om orken kommer över mig senare skall jag kanske göra i ordning en god smoothie, de som ni ser på bilden gjorde jag till frukost förra veckan. En perfekt start på dagen! Jag tog av de ingredienser som fans hemma (jag ser alltid till att ha både blåbär och hallon i frysen, det är alltid bra att ha!) och det blev en smoothie med tjock, turkiks yoghurt, blåbär, ingefära och lite honung för sötmans skull. Gott och nyttigt.

 

Under vinterhalvåret är det inte alltid gott att dricka iskal smoothie på morgonen, värm/tina därför bären först. Det blir mycket godare då.

2 glas smoothie:

1 1/2 dl blåbär

3 dl turkisk yoghurt

ca 1 cm färsk ingefära

flytande honung

 

Blanda blåbär och yoghurt i en blender, skala och finriv ingefäran. Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med honung så att du får den lagom söt.

 

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera