Cupcakespecial

 

Ok, dags att snacka cupcakes. Många av er läsare hade frågor kring dessa godingar och jag tänkte att vi skall börja med frostingen, spritstyllar och tekniker. Precis som med allting annat finns det tusen olika sätt att dekorera sina cupcakes, men så här gör jag.

 

I Sverige är utbudet tyvärr inte det bästa när det kommer till verktyg och tillbehör men det finns ett par webshopar du kan kolla in, själv har jag handlat en del ifrån kakburken.se.

De grundläggande sakerna du behöver köpa hem för att kunna göra fina och dekorativa cupcakes är:

*ett par olika färger som du kan färga din frosting med, dom går ofta bra att blanda med varandra så du kan få fram massor av härliga färger. Självklart går det att använda vanlig karamellfärg, men det finns så många fler färger att välja bland och så ”blöter” de inte ner frostingen som karamellfärg gör.

*spritstyllar, det finns en hel uppsjö att välja bland, jag kommer att lista de jag har haft mest användning av.

*strössel, pärlor, gitter och blommor. Köp hem så du har många olika att välja bland, det blir så mycket roligare då!

Här är mina tre tyll-favoriter som jag inte skulle klara mig utan:

På bild nr 1 har jag använt en stor rund tyll som heter 1A. När man inte använder den till att dekorera cupcakes med är den perfekt till att fylla t ex bullar med vaniljkräm.

På bild nr 2 har jag inte använt någon tyll alls utan lagt på klick frosting och sedan strykt ut den med en spatel. Du kan forma frostingen precis hur du vill på det här viset. Enkelt och snyggt!

På bild nr 3 har jag använt min favorittyll, 1B. Man får verkligen till fina cupcakes med den!

På bild nr 4 har jag använt en blombladstyll, 101 förutom dessa små sötnosar kan du göra fina rosor med den.

För att få till swirlen på cupcake nr 3 gör jag så här:
Se till att du har pressat ner frostingen i påsen så du inte har luftfickor i den, snurra ihop påsen upptill där frostingen slutar, då får du ett bra grepp och undviker att frostingen smiter ur. Håll cupcaken i din vänstra hand (om du är högerhänt), håll i spritspåsen med högerhanden. Håll där du snurrat ihop påsen och tryck frostingen neråt. Spritsa ut frostingen i en svepande rörelse, börja med tyllen mot dig, för den framåt och runt hela muffinsen. När du kommit hela vägen runt gör du en mindre cirkel ovanpå. Avsluta genom att släppa på trycket på spritspåsen. Det är lite svårt att beskriva, kanske kan jag filma hur jag gör när jag gör dessa?

Cupcake nr 4 är aningens svåra att beskriva hur jag dekorerade, därför kan ni kika här. Jag använde samma princip med gjorde dem i miniformat.

Vill du fylla din cupcake med frosting finns det flera sätt att göra. Allra enklast är att trycka ner spritstyllen mitt i muffinsen och på det viset fylla den med lite frosting.

Under fliken cupcakes hittar ni flera olika varianter på frosting, men den jag gjorde nu senast verkade det som om en del haft problem med.
Detta mina vänner, gjorde mig nästan sömnlös, så jag var tvungen att prova den igen för att se så att det inte var något galet med receptet. Den här gången använde jag den till att fylla biskvier med, det blev p e r f e k t! Om jag får säga det själv.
Men nu till själva problemet, någon fick den för rinnig. Fortsätt vispa, nu andra gången tog det lite längre tid för mig att få den så fast och fin som första gången, men tillslut stod jag där med en hel skål underbar frosting. Så är den för rinnig, låt vispen gå några minuter till. Jag fick lite frosting över som jag fortsatte att vispa för att se hur den skulle bete sig. Och det blev en grynig massa, precis som en annan läsare sa att det blev för henne. Sen vet jag inte om frostingen reagerar olika på om man använder smör eller margarin. För egen del använder jag alltid smör.

Jag hoppas mitt inlägg har hjälpt någon, har ni fler frågor, kommentera detta inlägg, så blir det fler ”cupcakespecial” här på bloggen. Ett sista tips för idag, sök på cupcakes på youtube, du hittar massor av inspiration där. Det var nämligen så jag lärde mig en del tekniker i början!

Bilder från Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Älskade burkar!

 

När vi var i USA för ett par år sedan fick jag syn på dessa vackra burkar och jag blev kär. Om man inte viste bättre skulle man kunna tro att de har ett halvt sekel på nacken då de är så fint utsmyckade och som tagna från 50-talets amerika. Perfekta att använda till inläggningar, som vas, ha müsli, mjöl, gryn och socker i. Eller varför inte fylla dem med vatten och ställa ut på middagsborden som vattenkaraffer. Men att proppa resväskan full med glasbukar och ta med hem hade nog inte varit allt för uppskattat av Mr S, så jag fick nöja mig med min förälskelse och fortsätta drömma. Jag har sett dem på underbara The Container Store, men det är ju där, och jag är ju här. Hos Martha ser man liknande burkar på många bilder, fyllda med läskande lemonad.

 

Men så idag smet jag in på Överskottsbolaget när jag var på väg hem och där stog de på rad med sina fina utsmyckningar och glänsande lock. Mina kära burkar, mellanburken kostade endast 25 kronor så till att bröja med fick ett par burkar följa med hem. Av någon anledning tror jag att mina i vanliga fall, glesa besök på öb kommer att öka…

 

Perfekt tisdagsshoping skulle jag vilja påstå!

 

Vad har ni läsare för er denna snöiga och inte allt för våriga tisdag i mars?

 

Kollage med bilder från marthastewart.com & The Container Store

 


0
Kommentera

Bakpulverbröd

 

Till lördagens frukost slängde jag ihop de här galet enkla frukostbröden. Jag har tröttnat rejält på de bröd du köper i mataffären och har halvt om halvt lovat mig själv att börja baka mitt egna bröd för att slippa alla tillsatser och allt socker som finns i de flesta brödsorter i affären.

Som motvikt till denna hysteri kring surdegsbröd bjuder jag idag på helt fantastiskt simpla bakpulverbröd. Det var ingen euforisk brödupplevelse, det måste erkännas men nybakta med en rejäl klick smör (får jag inte ha mycket smör på smörgåsen vill jag inte ha någon smörgås alls, så det så!) och lite ost så blev det en lyckad lördagsfrukost!

 

På tal om simply breakfast, ni har väl inte missat de inspirerande frukostbilderna på bloggen med samma namn?

 

Enkla frukostbröd 12 stycken:

8 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 tsk salt

3 tsk bakpuler

1 ägg

2 1/2 dl vatten

 

till pensling:

1 ägg

sesamfrön & havregryn

 

Blanda de torra ingredienserna i en skål, gör en grop i mitten och ha i ägget och ca hälften av vattet. Börja arbeta in mjölet, lite i taget. Tillsätt mer vatten efterhand tills du får en smidig deg. Ha upp degen på väl mjölat bakbord och dela den i 12 lika stora bitar. Rulla till runda och jämna bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ett uppvispat ägg och strö sesamfrön och havregryn över. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter eller tills bröden fått fin färg. Låt svalna något innan du ropar ner resten av familjen så ni kan njuta av nybakt bröd till frukost.

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Quesedillas

I dag är det söndag, en sån där söndag då man inte gör mer än nödvändigt ni vet. Jag tänker strax krypa ner i soffan, dra filten över mig och kolla på en film.

Det finns verkligen för och nackdelar med att bo på landet, en nackdel är att pizzeriorna inte har hemkörning ut hit så söndagar som dessa får man klara sig utan den där utsökt goda bakispizzan. Men som tur är var kylen ganska så välfylld så jag gjorde i ordning ett helt lass quesadillas till oss i förmiddags. En perfekt brunch en lat söndag.

 

 

 

Skiva lite god, stark korv och stek dem tills de fått fin färg. Skiva sedan ett par champinjoner och låt dem steka i de goda smakerna korven lämnade i stekpannan. Hacka lite paprika och persilja.
Lägg alla godsaker på ena sidan av ett tortilla bröd. Eftersom jag kände mig lite lat skivade jag osten och la underst, det fungerar fin-fint! 


Efter att ha stekt dem i lite olja på medelvärme blev de så här tjusiga! Salt, lite fett och väldigt gott, precis det vi behöver här hemma idag!

4 st quesedillas (ca 12 bitar)

4 tortillabröd
16 skivor ost
1 paprika
1 stark korv
1/2 ask fetaost
4 stora champinjoner
ruccola
bladpersilja

Skiva och stek korven och champinjonerna. Tärna paprikan och finhacka persiljan.
Lägg två skivor ost på ena halvan av brödet, lägg på ruccola korv, champinjoner, paprika, fetaost och persilja. Avsluta med två skivor ost och vik över den andra halvan av brödet. Stek på medelvärme i lite olja tills båda sidorna fått fin färg. Skär i tre trekanter. Upprepa med de resterande bröden.


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Jag- Bakåtsträvaren

 

Jag är en riktig bakåtsträvare, först var det de här med Facebook– vad skulle jag med det till? Nu är jag beroende.

Sen var det ett evigt tjatande från Sebastian om hur underbart bra Mac är- jag trodde vi skulle bli så osams när jag skulle lära mig den nya datorn att vårt förhållande skulle vara i riskzonen. Inte en ynklig gång har vi har vi varit osams kring denna pryl.

Efter det kom twittrandet in i våra liv- åter igen, vad skulle jag med det till? Same, same, jag är beroende.

En Iphone har det inte varit tal om ens – idag kom den i ett fint paket med brevbäraren! Man är inte sämre än att man kan ändra sig brukar dom ju säga och det gäller då verkligen mig. Jag har börjat förstå mig på hela upplägget och har nog gjort av med en mindre förmögenhet på alla roliga applikationer som finns till. Där i bland 20 minute meals från Jamie Oliver. Snyggt upplägg och väldigt lättanvänt. Tummen upp från mig.

 

Nu skall jag lägga mig och vila mitt stackars huvud som har värkt hela dagen.

Men först vill jag höra, är du en bakåtsrävare som mig eller välkomnar du allt nytt med öppna armar?

0
Kommentera