Påsken 2010

Hej alla påskfirare där ute!

Här flyter påsken stillsamt på, förmiddagarna har vi spenderat hemma i trädgåren eller ute på prommenad. Till kvällen har vi sedan förflyttat oss runt bland släkten och ätit mat i massor. I år skulle man nästan kunnat tro att de gjort upp ett matschema då vi inte ätit samma mat någonstans.
Långfredagen spenderade vi hos svärfar, där bjöds det på rökt lamm och potatisgratäng. Jag tror vi åt tills det pös mat ur våra öron, sen när klockan började närma sig midnatt åkte maten fram igen och kan ni tänka er att det var lika gott då med!
Påskaftonen firades hemma hos svärmor och den klassiska ägglådan avnjöts i gott sällskap, därefter blev det äggletning. Sebastian hittade sitt först och svägerskan fick leta längst, allt var precis som vanligt med andra ord!
Idag har vi båda hunnit arbeta en stund på morgonen, jag hade en beställning på smögåstårta och Sebastian for in till stan för en familjefotografering. Men om ett tag skall vi gå över till mor och far för att åter igen fylla på med mat. Konstigt nog bröjar man bli hungrig igen.. Där blir det även firande av kära pappa som fyllt 40+9 år i dagarna.

Men först skall jag unna mig en liten stund på soffan!

Bilder från fredagens middag, rökt lamm severat i direktörsbostaden där svärfar flyttat in.

0
Kommentera

Citrondesserter x 3

Det här inlägget var igentligen tänkt att publiceras igår, men efter en hel dag med sånt där väder när himlen når ner till marken ni vet, sken det plötsligt upp! Alla moln försvann och seneftermiddagen/kvällen blev så där underbar som den bara kan vara en tidig vårdag.
Vi tog med oss hunden ut och njöt av vädret istället för att sitta inne och arbeta (vilket vi får sota för nu, solen skiner fortfarande ute och här sitter vi och arbetar på självaste långfredagen..).

För er som inte riktigt betsämt er för vad ni skall bjuda på till dessert i påsk kan jag rekommendera att besök hos husgurun Martha Stewart, där finn allt och lite till! Jag har plockat ut tre favoriter på temat citron, vilket passar ypperligt så här i påsktider.

Först ut är de här bedårande citron-maräng-cupcakesen, du hittar även en video som visar hur du gör dem.

Desserter man gör i portionsformar
är riktigt smidigt tycker jag, du kan duka snyggt och du vet att det räcker till alla.

Vem kan få för många recept på pajer? Inte jag i alla fall, här är en sötsyrlig variant med len citronkräm som fyllning.

Vi skall börja påskfirandet hos svärfar ikväll och jag står för desserten, jag vet att han tycker mycket om choklad så jag funderar på att göra en variant av chokladmoussetårta, bilder och recept kommer förhoppningsvis under helgen!

Tills vi ses igen önskar jag er en härlig långfredag med massor av sol och ledighet!

Har du börjat fira påsk än?

Bilder från www.marthastewart.com

0
Kommentera

Enkelt påskgodis

marsipangodis
Jag tycker denna högtid är härlig, det är inte samma hets som kring julen, men ändå kan man träffa alla kära, äta god mat och bara umgås. Tidigare år har jag för det mesta jobbat under påskhelgen och fått klämma in middagarna mellan arbetspassen (eller så var det arbetet som fick klämmas in mellan maten, jag vet inte riktigt..). Men i år ska vi ha en skön långhelg där vi inte har något annat inbokat än att äta, vilket passar både mig och Mr S riktigt bra!
I morgon skall jag försöka åka in tidigt till mataffären för att proviantera inför ledigheten. Förhoppningsvis kanske jag slipper undan de värsta köerna om jag gör tanterna sällskap och hänger på låset? Jag måste bara komma ihåg att köpa med en påse godis hem ifall vi får besök av några påskkärringar.
Idag har jag pysslat med lite egenhändigt gjort påskgodis, det skall föreställa chokladdoppade marsipanägg. Jag kom på lite sent att jag kunde ha gjort den vita chokladen lite ”taggig”, då hade det mer dett ut som ett äggskal.
Jag hade ingen nougat hemma, men om jag hade haft det hade jag gjort små bollar att ha inuti äggen. Då hade det blivit Mozartägg, istället för Mozartkulor! Men det får bli till nästa år.
Till detta mycket enkla godis behöver du:
200 g röd marsipan
200 g grön marsipan (jag använde marsipan från Odense, den är smaksatt med jordgubb/päron)
25 g vit choklad
25 g 50 % choklad
strössel i olika färger och former
Skär marsipanen i bitar, de får gärna vara i olika storlekar. Rulla dem till runda bollar och forma dem sedan till ägg genom att göra bollen lite spetsig i ena änden. Smält chokladen och låt den svalna något innan du doppar den tjocka delen av ägget i chokladen. Lägg de chokladdoppade äggen på ett bakplåtspapper, Strö över strössel.
Klart!
Perfekt pyssel för skollediga barn eller pysselsugna vuxna!
Har du gjort något påskgodis i år?
Update: Fler av er har kommenterat att de sett liknande ägg i andra tidningar, så jag var ju tvungen att kika i senaste numret av Elle Mat & Vin och se där var de! Jag har gått och tänkt på dessa ägg i flera månader och nu är det över allt, det är ju nästan lite läskigt…
Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Favorit i repris


Nu är det inte många dagar kvar innan påsken är här. Som vanligt skall vi åka runt hos nära och kära för att umgås och självklart äta på tok för mycket mat, dessert och godis.
Än så länge har jag inte hunnit dyka ner i högen med dessert-recept som passar till påsk, kanske skall jag låta dem vara och istället  njuta av en kär gammal favorit, ananaspajen. Solgul och vacker pryder den påskbordet och det är en delikat avslutning på en perfekt middag.

Pajdeg:

150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:

2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 små burkar krossad ananas

Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.

Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil. Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Rör sist i den avrunna ananasen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten.

Servera med krämig vanilglass.

Vad skall ni äta för dessert i påsk?


Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Bols Cocktails

 

För någon vecka sedan fick jag hem ett cocktailset med tre av Bols mest uppskattade likörer. Förpackningen innehöll tre flaskor á 200 ml i smakerna Bols Sour Apple, Bols Blue och Bols Banana.

I lördagskväll provsmakades två av flaskorna (därav inget bloggande igår..).

Jag har väldigt svårt för själva smaken av sprit och dricker allra helst vin, men blir tyvärr ganska seg och trött efter ett par glas av denna dryck. Jag klarar inte av att dricka sånt som skall smaka lakrits och det får inte vara surt, inte heller för sött. Ni ser att jag har ett litet problem här..

Därför ställde jag mig ganska tveksam till att jag skulle gilla dessa likörer som både kunde vara för sura och för sliskiga, men jag tog med mig Sour Apple och Bols Blue till festligheterna.

 

Kan ni tänka er, detta var faktiskt något som föll denna matbloggerska i smaken. På förpackningen står det tips till varje likör om hur man kan servera den. De föreslog att Bols Sour Apple skulle serveras som en Apple Martini med vodka och limejuice. Jag får sura rysningar bara av att läsa om limejuicen, så jag bytte ut den mot fruktsoda och jag blev glatt överaskad och flaskan tog slut fortare än kvickt. Av Bols Blue blandade jag en drink till en kär vän och den fick en hiskelig blå färg, men även den var god.

 

Dessa finns nu på systemet och kostar 149 kr och jag kan mycket väl tänka mig att Bols Sour Apple kan få dyka upp hemma hos oss igen.

 

På bilden ovan ser ni Efva Attlings urtjusiga martiniglas, som mer än gärna skulle kunna få bo hemma hos mig!

Vad dricker du helst, vin, cocktails eller något annat gott?

 

Bilder: www.bolscocktails.com & www.orrefors.se

0
Kommentera