ANNONS

Snabba sillen


Här kommer ett recept på en  riktig enkel men framförallt god sill du snabt slänger ihop så här dagarna innan jul. Med abbas 5-minuterssill behöver du inte göra egen lag och lägga in, det är bara att ta upp filéerna ur burken, skölja av i kallt vatten och skära de i småbitar. Sedan blandar du med gräddfil och dina favoritkryddor/örter.

Här är receptet på min vitlökssill:

1 fp 5-minuterssill
3 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
1/4 rödlök
svartpeppar

Börja med att finhacka lök och vitlök, det skall vara riktigt små, små bitar. Blanda löken med gräddfilen i en bunke, smaksätt med lite peppar. Skölj av sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i småbitar som du lägger ned i gräddfilsröran. Ha upp i en fin burk och låt stå minst ett dygn innan den serveras, så den får dra åt sig alla smaker ordentligt.

Har du något snabbt tips du vill dela med dig av så här inför julen?

0
Kommentera
ANNONS

Julgåva

Nu börjar den rätta känslan infinna sig. Idag skall de tre sista klapparna inhandlas, det är faktiskt ganska kul att ge sig ut bland allt folk när man har klarat av de flesta julklapparna och man bara kan gå runt och mysa åt alla julpyntade skyltfönster och all julmusik i butikerna.
Här hemma börjar julen så sakta ta form, granen kommer upp i eftermiddag, amaryllisen blommar för fullt på spiselkransen och hyacinterna har precis slagit ut och det doftar underbart! Precis nu när jag tittade ut genom fönstret så började snön yra ned från himlen, ja det blir nog jul i år också!

Många av er är precis som vi bortbjudna i julhelgen (vi har fyra julkalas att hinna med under julafton och juldagen) och då brukar det vara fint att ha något att ta med till värden och värdinnan. På bilden ovan ser ni ett perfekt tips! En fin burk med något gott i, en etikett på och lite fina band, det kommer absolut bli en uppskattad gåva!

Vad man väljer att ha i burken bestämmer man ju helt själv. Köp en Aladinassk och plocka ur alla chokladbitar och lägg  i en fin burk, gör eget julgodis eller kakor. I min burk har jag lagt chokladbiscotti som fått en liten, liten touch av kardemumma. Grundreceptet  på biscotti hittar ni här,  jag hade även i 2 msk kakao,  150 g grovhackad choklad och 1 tsk stött kardemumma.

Är ni klara med alla julklappsinköp än?

bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

Saffransbröd

Jag vet inte vad ni tycker, man vanliga lussekatter kan i längden bli, ja rentutav småtråkiga. Det är en tradition att äta dessa till första advent och lucia. Men vid fler tillfällen än de två, ja då tröttnar jag lätt.
Men i år gjorde jag en  ny variant på saffransbröd. De görs sprecis som vanliga vetebullar, men fyllningen består av riven mandelmassa, smör och kanel. Jag kan lova dyrt och heligt att dessa blev riktigt uppskattade här hemma. Enkla och snabba är de dessutom att göra.
Jag lät mina jäsa och gräddas i en ugnsform, sedan ringlade jag glasyr över den stora saffranskakan. Det blev riktigt snyggt om jag får säga det själv.
En annan variant är att lägga dem i fina pappersformar.

Saffranssnurror ca 35stycken:

5 dl mjölk
2 pkt saffran
50 g jäst
2 dl socker
1 tsk salt
200 g smör
1 ägg
ca 15 dl mjöl

Värm mjölk och saffran i en kastrull på spisen till 37 grader (fingervarmt). Smula undertiden ned jästen i en degskål, slå över den ljumma degvätskan och tillsätt socker och salt. Arbeta nu ihop detta tills allt socker smält och jästen löst upp sig.
Ha då i smöret, det måste vara rumstempererat. Ha även i ägget.  Vänd till sist i mjölet lite i taget. Degen är klar när den precis kan släppa från kanterna. Får du i förmycket mjöl blir bullarna lätt torra!

Låt jäsa under bakduk tills degen uppnått dubbel storlek.

När degen jäst klart, stjälp upp den på ett mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop den. Dela i två lika stora delar. Kavla ut till en ca 0.5 cm hög rektangel. Bred ut hälften av fyllningen (recept nedan). Rulla ihop till en längd och dela den i ca 2 cm breda bitar. Ställ dem i en smörad ugnsform, de ska nästan, nästsan nudda varandra, då blir detta en jättefin saffranskaka som man får bryta loss sin bulle ifrån. Låt jäsa i ca 10 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 200 graders värme tills de fått fin färg.  När kakan svalnat, ringla lite glasyr över hela.

Fyllning:

200 g mandelmassa
200 g smör
2 msk kanel

Riv mandelmassan på den grova delen av rivjärnet, rör i det mjuka smöret och kanelen. Vispa nu detta med elvisp till en jämn smet.

bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera
ANNONS

KRAVmärkt

För ett par veckor sedan kom det ett mail med förfrågan om att få prova kravmärkt vatten. Jag tyckte först det lät lite konstigt, för hur kan vatten vara annat än kravmärkt? Men när jag fått läsa lite mer nogrant så visade det sig att själva aromerna i vattnet var kravmärkta. Förra veckan kom de små fina glasflaskorna hem och vips så var de slut!
Jag  och alla andra som testade vattnet blev riktigt imponerade av smaken, då det inte smakade som vanilgt bubbel, godare liksom. Så här hemma får detta vatten från Malmberg tummen upp!

Dessa kommer att finnas på konferensanläggningar och hotell, men även i ICAs sortiment. Smakerna är apelsin och citron.

Har du några favoriter bland de kravmärkta produkterna som du vill tipsa om?

0
Kommentera
ANNONS

Tacosallad

Mitt i allt julstök kan man behöva bryta av med något riktigt ojuligt. Det skall helst vara ganska så lättlagat och inte kräva så mycket tankeverksamhet. Då är en tacosallad/tacotallrik perfekt att slänga ihop. Sätt övriga familjemedlemmar på hackandet och pickandet medan du fixar köttfärsen. Lägg upp på tallrikar och sedan är det bara att krypa upp i soffan och kolla på någon härlig film. Denna rätt går ju att variera i det oändliga.
Jag valde att göra en snabb med ganska het sås till, gjord på creme fraiche, sambal oelek, salt och peppar. Välj själv hur stark du vill göra den.
Jag gjorde även en bönröra på svarta bönor jag mixat och rört i lite philadelphiaost, salt och peppar.

Vi valde att lägga detta på tallriken:

grönsallad
paprika
avokado
körsbärstomater
gurka
ost
tacoköttfärs

foto: Linnéas Skafferi

0
Kommentera