
På dagens shema står städning, jag och Brittanfrillan skall nu ta oss an badrummet.
Vad har du för dig en dag som denna?
På dagens shema står städning, jag och Brittanfrillan skall nu ta oss an badrummet.
Vad har du för dig en dag som denna?
Biff med lök:
biff (1-2 st per person)
2 lökar, gul eller röd
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
smör
ca 5 dl vatten
2 msk rödvinsbuljong
balsamvinäger
soya
salt
peppar
en nypa socker
Låt köttet ligga framme i rumstemperatur ca 30 minuter innan det skall tillagas. Ge biffarna en omgång med kaveln så de blir möra och fina, klappa in salt och peppar. Stek i en klick smör på hög värme, ca 3-4 min på varje sida, när alla biffarna är färdigstekta, lägg tillbaka dem i pannan och slå över vattnet och låt det hela koka upp under lock. Koka i ca 10-15 minuter. Ta ur biffarna och låt vätskan koka ned till ca hälften. Smaksätt med rödvinsbuljong, balsamvinäger, soya och kryddor. Red ev av med lite mjöl och grädde men det går även bra att ha det som en skysås. Medans såsen reduceras, dela lök och vitlök, strimla den. Stek i en klick smör tills den är gyllene.
Servera med ugnsbakad potatis och en smarrig sallad!
Vet ni vad, nu skall jag strax gå hem från arbetet och krypa ned i sängen för att få några timmar sömn. På eftermiddagen blir det födelsedagsfirande hos mormor, gumman blir 70 år idag!
Recept på den otroligt goda biffen vi åt i lördags kommer under kvällen.
Nu får jag önska er alla en härlig onsdag!
Till mina rårakor gör jag alltid en blanding av turkiskyoghurt och hemkokt lingonsylt. Det passar alldelens ypperligt till denna rätt. För att få extra färg på rårakorna river jag i ett par morötter. Till detta skall det ju även serveras stekt fläsk, vilket jag bytt utt mot bacon som jag steker i ugnen. Lägg ut baconskivorna på gallret och ställ en bakplåtspappersklädd plåt under som fettet kan droppa av på. 200 grader i ca 15 minuter, så har du perfekt knaperstekt bacon!
Rårakor till 2 hungriga personer:
6 st medelstora potatisar
2 morötter
1 dl mjöl
2 dl mjölk
1 ägg
salt, peppar och Heta Nätter
Skala och grovriv morötter och potatis. Blanda mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägg, resterande av mjölken och kryddorna. Pressa vätskan ur potatisblandningen och rör ned den i smeten. Låt en klick smör bli gyllenbrunt i stekpanna. Klicka ut lagom stora högar med smet, platta ut till plättar. Stek tills de fått fin färg på undersidan, försök inte att vända dem tidigare, då faller de bara sönder.
Servera med lingon och turkiskyoghurt.
Själv föredrar jag nog old school när det gäller bokrean och kommer med största sannorllikhet stå nere på Bokia vid de överfulla borden och trängas med alla andra Salabor när rean drar igång. Men på samma gång är det ju lite trevligt. alltid träffar man ju på någon man känner och lite social samvaro kan aldrig vara fel!
Men väljer du att klicka hem dina böcker kan jag varmt rekomendera Bonniers Kokbok som du fyndar hos Adlibris för ynka 149 kr. Den är stor och tung men helt ovärdelig, min lilla köksbibel. Ofta börjar jag med att söka på internett om jag skall tillaga något jag aldrig gjort förut. Men efter att ha läst tio olika sätt att laga samma rätt så slutar det nästan alltid med att jag slår upp det i denna bok. Den kan varmt rekomenderas.
Annars blev jag inte jätteimponerad över de andra böckerna i Mat & Dryck kategorin. Boken Smulpajer och Mat för högtider och kalas är nog de två böcker som jag skulle kunna tänka mig att kllicka hem.