Idag tänkte jag tipsa er om en himla fin och enkel dukning till jul. Nämligen genom att vika en fin rosett av en servett.
Jag har använt tygservetter här. Fina servetter finns att köpa bland annat här. Men det går bra att använda pappersservetter också. Se bara till att servetterna har samma färg på alla lager papper. Det blir snyggast då.
Veckla ut servetten helt.
Vik sedan in två flikar mot varandra så de möts på mitten.
Vik servetten dubbel, först en gång, sedan en gång till. Så du har en avlång remsa.
Vik in snibbarna så de hamnar i kors på mitten.
Ta tag i mitten av rosetten.
Och trä över en servettring
Rätta till snibbarna så de blir ungefär lite långa. ”Puffa” upp rosetten.
De andra servettringarna har jag hittat på en antikaffär.
Har du inte några servettringar går det bra att knyta ett band runt mitten istället för att trä servetten igenom en servettring. Det blir också jättefint.
Kanske kan du limma eller bara lägga på en dekoration på bandet? Torkade apelsiner är jättefint. Och så här enkelt gör du dom. Jag gjorde mina förra året och om är precis lika fina i år också.
Eller så kan du kanske lägga på en pepparkaka vackert dekorerad med kristyr?
Låt fantasin flöda och duka enkelt, men väldigt vackert till jul!
Kalendern visar 9 december och det är pepparkakans dag idag. Så därför tänkte jag bjuda på julens kanske enklaste dessert. Som passar lika bra att göra iordning till helgens glöggmys som till julaftonsdesserten. Nämligen pannacotta med smak av pepparkaka.
Här hemma fortsätter utbyggnaden av huset med buller och bång. Igår kom ytterdörren på plats och dom jobbar för fullt med att få badrummet på övervåningen så pass klart att det går att flytspacklas innan jul. På instagram har jag sparat alla storys som jag lagt upp rörande utbyggnaden under symbolen som heter ”HUSET”. Kika gärna in där om ni vill hänga med på resan! Men för att återgå till den här löjligt enkla och precis lika goda pannacottan med pepparkaka. Jag gjorde det enkelt för mig. Och använde Marabous mjölkchoklad med smak av pepparkaka. En perfekt grund till detta recept. Vill man ha lite mer kraftig chokladsmak kan du byta ut 50 g mjölkchoklad mot en mörkare variant. Den här blir rätt söt. Precis som jag vet att min familj vill ha det 🙂
Skulle jag servera detta till juldessert räcker det garanterat till 6, kanske 8 portioner då man kanske vill ha en lite mindre dessert som del av en buffé.
Ha upp grädden i en kastrull och värm den tills den börjar sjuda. Lägg undertiden gelatinbladen i kallt vatten. När gelatinbladen mjuknat kramar du ur all vätska och har ner dom i den varma mjölken. Vispa tills all gelatin är upplöst.
Hacka chokladen och ha upp den i en bunke. Slå den varma grädden över chokladen och rör försiktigt tills all choklad smält. Ha upp i portionsglas och ställ kallt.
Strö lite pepparkakskrydda på den kalla desserten, dekorera med vispad grädde, en pepparkaka och lite juligt strössel.
Du kan såklart blanda pepparkakskryddan i själva pannacottan också. Och kanske smula sönder pepparkaka och strö över. Ja men ni känner ju själva, dekorera efter vad ni tycker blir fint och har hemma!
P.S Om man av någon anledning har valt att bo i ett land där Marabou pepparkaka inte finns går det bra att ha två teskedar pepparkakskrydda i den varma grädden istället. Och använda vanlig mjölkchoklad.
I morgon är det 9 december och Annadagen. Vilket även är pepparkakans dag. En dag väl värd att fira, för många är det som heter Anna och kanske är det ännu fler som älskar pepparkakor?
Därför tänkte jag tipsa om 8 goda pepparkaksrecept till pepparkakans dag.
Min smördegsgran med pepparkakschoklad har blivit riktigt populär! Så många av er har testat den och ÄLSKAT den. Ett riktigt enkelt recept som är svår att misslyckas med.
Mina skurna pepparkakor. Ett storfavorit som jag tycker ni alla borde testa till jul om ni inte redan gjort det.
Pepparkakskladdkaka med choklad. Har ni testat? Om inte: gör det. Så enkelt att dekorera dessutom med pepparkakor och lite kristyr.
Veganska pepparkaksbollar. Enkla men så goda. Både glutenfria och mjölkfria- perfekt att göra om man vill ha något litet men gott till kaffet.
PEPPARKAKSFUDGE, smaka på den du 🤩 Få ingredienser och supergott!
Rischoklad, ett himla bra godis att göra tillsammans med barnen. Ingen kola som ska kokas och man kan bränna sig på. Utan hjälps åt med att smälta chokladen. Sen ska ni bara ha i puffat ris och någon god smaksättning. Som pepparkaka tillexempel. Hela receptet hittar du här.
Så mycket gott på temat pepparkaka! Eller vad säger ni?
Jag är av den åsikten att det inte spelar någon roll hur många desserter du dukar upp efter julbordet. Allt jag vill ha är en gräddig och söt ris à la malta. Fast jag är så mätt att magen står i fyra hörn och en gräddstinn efterrätt egentligen är det sista man borde vara sugen på. Så kan jag inte låta bli att älska det.
Men som alltid har jag ett gäng förhållningssätt. Först. Det heter ris à la malta. Inte apelsinris eller något annat. Ris à la malta.
Jag vill ha apelsiner. På sidan av. Inte blandat med riset. Nej jag vill känns att den syrliga kontrasten direkt, inte ha apelsinerna inbäddade i grädde.
Och jag vill bara ha apelsiner till. Ingen saftsås, inga hallon.
Sen kommer vi till hur sött det ska vara. Här är vi ALLTID oense i min släkt. Då vissa av oss tycker att det nog är sött som det är och några andra undrar om jag HELT GLÖMT BORT ATT SOCKRA!? Men jag nämner inga namn, det är ju fint om vi inte börjar tjafsa om detta innan jul.
Vi har löst det så att jag sockrar så mycket jag tycker känns lagom. Sen ställer jag fram en skål florsocker så får var och en sockra sig nöjda..
Vispa grädden fluffig och blanda ner den kalla risgrynsgröten. Smaksätt med florsocker och vaniljsocker. Jag brukar ha i cirka 1/2 dl florsocker från början. Och sedan smaka av.
Servera apelsiner skurna i bitar till.
Gröten kan du utan problem koka några dagar i förväg och förvara i kylen. Så behöver du inte koka den på själva julafton.
Har ni hunnit äta er första skinksmörgås än?
När jag var barn var det en helig sak. Ingen julskinka innan julafton. Inget smygätande.
Som vuxen väljer jag helt att bryta den traditionen. Det är för gott för att inte ätas innan den stora dagen D. Så idag tänkte jag dela med mig av mitt recept på bästa julskinkan och griljering.
Den ABSOLUT VIKTIGASTE saken när man tillreder sin julskinka, det är att använda en stektermometer. Annars är det helt omöjligt att säga när skinkan är klar.
Jag låter alltid temperaturen gå upp till 69°C. Sedan får skinkan vila inlindad i folie och då brukar den gå upp till ca 73°C. Vilket ger en saftig och god julskinka.
De senaste 6 åren har jag kokat min julskinka i en Crock Pot. Men det går såklart precis lika bra att koka julskinkan i en stor kastrull eller i ugnen.
Men jag måste säga, att tillreda julskinkan på låg temperatur under en längre tid har varit ett vinnande koncept de senaste åren.
Av erfarenhet vet jag nu att olika slökokare blir olika varma, därför är det jättesvårt att säga hur lång tid det tar. Använd en termometer, så vet du exakt.
Jag gör en klassisk griljering med ströbröd, ägg och senap. Men sedan strör jag pankoströbröd över. Då får man en extra frasig och knaprig yta på griljeringen. Supergott, jag lovar!
Jag är lite konservativ av mig och gillar att ha griljeringen i klassisk stil. Utan massa smaker. Men vill man kan man ju tillexempel smaksätta med honung, ingefära eller något annat man gillar.
Julskinka i Crock Pot: ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar
4 lagerblad
0,5 tsk salt per liter vatten
kallt vatten så det täcker skinkan
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
Lägg skinkan i Crock Potten med svålen uppåt. Ha i kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå på vatten så det täcker hela skinkan. Stick in en termometer i skinkans bredaste del. Sätt på locket och ställ din slow cooker på låg och timern på 9 timmar. Men håll koll, ibland har min skinka blivit klar efter bara 6 timmar. Det beror nog lite på modell och skinka.
När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
Självklart går det bra att koka eller ugnsbaka julskinka också. Då gör du så här:
Kokt julskinka:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
3 tsk kryddpeppar 4 lagerblad
5 tsk salt per liter vatten vatten så det täcker skinkan
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om. Stick i en kökstermometer.
Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Lägg i skinkan och sänk värmen så att vattnet bara sjuder, inte kokar. Beräkna koktiden med cirka 1 timme per kilo.
När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
Julskinka i ugn:
ca 3 kg rimmad, benfri skinka
Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
Värm ugnen till 125°C. Lägg skinkan i en ugnsfast form med svålen uppåt. Stick i en kökstermometer. Låt skinkan gå i ugnen tills innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
Griljering till ca 3 kg skinka:
1 äggula
4 msk vanlig senap
2 msk grovkornig senap
ca 1 dl ströbröd
ca 1 dl pankoströbröd
Blanda äggula, de olika senapssorterna och det vanliga ströbrödet. Skölj skinkan och klappa den helt torr. Bred på ägg-och senapsblandningen i ett jämnt lager. Strö över pankoströbrödet. Griljera i 215°C i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna helt.
Att tillaga sin egna julskinka är verkligen inte svårt. Så länge du använder en termometer och håller koll på temperaturen så lovar jag att du lyckas!