Recept på vaniljkräm du enkelt gör själv

Det är något lite magiskt över hemgjord vaniljkräm. Helt klart så mycket godare än vaniljsås du gör på pulver. Även om den också ibland fyller sin funktion.
Men har du tiden att baka en paj eller en tårta, då kan man ta sig den extra lilla tiden det tar att göra egen hemgjord vaniljkräm också,

Här är den första riktigt sommarlovsdagen för barnen. Isac fick skjuts till sommarfritids och var oerhört nöjd med det. Med väskan full av badkläder, solskyddsfaktor och förväntan. Medan Axel sov hos en kompis. Själv har jag betat av flera hundra olästa mail, betalat fakturor och försökt planera dessa sista skälvande dagar innan semestern. Boka in de sista mötena. Få iväg statistik från samarbeten och se till att det finns material att uppdatera blogg och instagram med inför en lång, härlig sommar.

Den här vaniljkräm kan du använda både som tårtfyllning och som sås till tillexempel en god paj eller kaka. Jag brukar öka på mängden maizena något om jag ska ha den i en tårta. Då vill man ha en lite mer fast konsistens.

Om du upplever att din vaniljkräm blir för lös kan det ha med storleken på ägg att göra. Jag utgår alltid från ägg i storleken M/L i mina recept. Så använder du mindre storlek på äggen kan du behöva ha en äggula till i.

Recept på vaniljkräm:

1 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk äkta vaniljpulver
3/4 dl strösocker
3 äggulor (storlek M/L på äggen)
4 msk maizena (5 msk om du ska ha vaniljkrämen som fyllning)
50 g smör

Koka upp grädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Tag av från värmen.
Vispa upp socker, äggulor och maizena. Häll lite av den varma gräddmjölken i äggvispet under omrörning. Häll sedan i allt äggvisp i den varma gräddmjölken. Vispa hela tiden.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm vaniljkrämen på låg värme tills den börjar tjockna under konstant omrörning så vaniljkrämen inte bränner fast i botten.

Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil för att få bort ev rester av ägg.
Tillsätt smöret i den fortfarande varma vaniljkrämen. Rör tills allt smör smält. Ha upp i en ren skål. Lägg över plastfolie och tryck ner den så den nuddar vaniljkrämen. Detta förhindrar att det bildas en hinna på vaniljkrämen. Ställ kallt.

Har du testat att göra rårörd vaniljsås? Passar ypperligt till tillexempel paj eller mjuka kakor. Otroligt gott och riktigt busenkelt att göra!

0
34

Goda rabarbermuffins med havregrynssmul

Idag bjuder jag på en gamal favorit här på bloggen. Nämligen goda rabarbermuffins med havregrynssmul. Första gången jag bakade dessa var 2014. Och jag vet att dom har varit en storfavorit hos många av er sedan dess!

Grunden till dessa muffins är ett recept från min man Sebastians gammelmormor Ragnhild.

Hon bakade en äppelkaka som är helt fantastiskt god. Här har jag tagit grunden till det receptet, men bakat i muffinsform och toppat med havregrynssmul. Som en liten hybrid mellan muffins och rabarberpaj kan man tänka sig.

Gillar man inte rabarber eller det är en annan säsong på året går det precis lika bra att använda blåbär, hallon, jordgubbar eller bitar av äpplen. Serveras som dom är eller kanske med en kula vaniljglass?

Idag är det 11 juni och det är inte bara fotbolls EM som börjar, nej barnen får också sommarlov idag! Vi var en sväng till skolan på morgonen med tårta till 3:ornas tårtbuffé och blommor till fröknar. Jag kan säga att skolgården framför det röda skolhuset med vita knutar myllrade av glada barn i fina kläder. Och ur högtalarna spelade personalen härlig sommarmusik. Så fint ❤️

Jag är så glad att mina barn får starta sina 4 första år i skolans värld på en liten landsbygdsskola. 

Vill man kan man byta ut hälften av strösockret mot muskovadosocker eller annat socker, för att få en lite mer kolaaktig smak.

Rabarbermuffins, 12 st:

3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn

ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.

Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.

Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.

Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C  i cirka 15 minuter.

Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!

6
53

5 recept på enkel sommarmat

Insåg idag att barnen har 3 dagar kvar innan skolan slutar för terminen. Vilket innebär att det sedan är 1 vecka fritids för Axel och 2 veckor fritids för Isac som gäller. Sedan är det sommarlov. På riktigt. Och då gäller det att ladda upp med bra och god sommarmat. Mat som enkelt kan förberedas, snabbt lagas eller lätt tas med. Ifall man inte äter hemma. Därför tipsar jag idag om 5 recept på sommarmat.

Som morot och zucchinibiffar. Enkla att göra, goda att äta både kalla och varma vilket gör att dom passar perfekt att ta med iväg på picknick eller så.

Förra sommaren gjorde jag Caesarsallad-wraps. Och jisses så gott det blev! Är barnen inte så förtjusta i dressingen kan dom ju faktiskt ta den dressing dom gillar bäst. Här hemma skulle det garanterat bli vitlöksdressing eller hamburgerdressing. Och det är helt ok det.

Mormors bästa ost och skinkpaj är god att äta varm, men går precis lika bra att äta kall dagen efter. Så denna är perfekt att laga och ha i kylen så barnen lätt kan ta sig en bit till lunch eller om man snabbt måste plocka fram middag! Jag undrar om jag inte ska passa på och göra ett gäng pajskal och frysa in. Perfekt när man snabbt vill göra paj en varm sommardag!

Vår favorit på sommaren: pastasallad med pesto och kyckling. Med en färdiggrillad kyckling är lunchen/middagen inte alls långt borta!

I veckan åker mina zucchiniplantor ut i odlingslådorna. Och sedan hoppas jag på lika riklig skörd som förra året! Men tills dess får jag köpa zucchini i butik. Kanske blir det en falsk ostkaka här någon dag. Supergott och enkelt att ha till lunch varma dagar!

Nu ska jag ta och föreviga dagens middag. Som blir något så klassiskt som makaronipudding. Vilken konstig maträtt ändå. Men den brukar gå hem hos familjen!

1
9