Recept på vaniljkräm du enkelt gör själv

hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Det är något lite magiskt över hemgjord vaniljkräm. Helt klart så mycket godare än vaniljsås du gör på pulver. Även om den också ibland fyller sin funktion.
Men har du tiden att baka en paj eller en tårta, då kan man ta sig den extra lilla tiden det tar att göra egen hemgjord vaniljkräm också,hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Här är den första riktigt sommarlovsdagen för barnen. Isac fick skjuts till sommarfritids och var oerhört nöjd med det. Med väskan full av badkläder, solskyddsfaktor och förväntan. Medan Axel sov hos en kompis. Själv har jag betat av flera hundra olästa mail, betalat fakturor och försökt planera dessa sista skälvande dagar innan semestern. Boka in de sista mötena. Få iväg statistik från samarbeten och se till att det finns material att uppdatera blogg och instagram med inför en lång, härlig sommar.

hemgjord vaniljsås, kokad vaniljsås, vaniljsås till tårta, vaniljsås till paj

Den här vaniljkräm kan du använda både som tårtfyllning och som sås till tillexempel en god paj eller kaka. Jag brukar öka på mängden maizena något om jag ska ha den i en tårta. Då vill man ha en lite mer fast konsistens.

Om du upplever att din vaniljkräm blir för lös kan det ha med storleken på ägg att göra. Jag utgår alltid från ägg i storleken M/L i mina recept. Så använder du mindre storlek på äggen kan du behöva ha en äggula till i.

Recept på vaniljkräm:

1 1/2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk äkta vaniljpulver
3/4 dl strösocker
3 äggulor (storlek M/L på äggen)
4 msk maizena (5 msk om du ska ha vaniljkrämen som fyllning)
50 g smör

Koka upp grädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Tag av från värmen.
Vispa upp socker, äggulor och maizena. Häll lite av den varma gräddmjölken i äggvispet under omrörning. Häll sedan i allt äggvisp i den varma gräddmjölken. Vispa hela tiden.
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och värm vaniljkrämen på låg värme tills den börjar tjockna under konstant omrörning så vaniljkrämen inte bränner fast i botten.

Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil för att få bort ev rester av ägg.
Tillsätt smöret i den fortfarande varma vaniljkrämen. Rör tills allt smör smält. Ha upp i en ren skål. Lägg över plastfolie och tryck ner den så den nuddar vaniljkrämen. Detta förhindrar att det bildas en hinna på vaniljkrämen. Ställ kallt.

Har du testat att göra rårörd vaniljsås? Passar ypperligt till tillexempel paj eller mjuka kakor. Otroligt gott och riktigt busenkelt att göra!

34
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
rabarmuffins, muffins, rabarber, havregryn

Nästa inlägg

Goda rabarbermuffins med havregrynssmul

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x