Istället för att använda rengöingsmedel med doft när jag bara ska damma brukar jag slå i en skvätt sköljmedel. Det doftar oftast mycket godare än rengöringsmedel! Nu ska jag städa badrummet, men där bör man använda riktigt rengöringsmedel så att det blir ordentligt rent!
Vad passar bättre i dessa gråa tider än en riktigt mustig gryta!? Jag svängde ihop en variant tills igår kväll och det blev riktigt gott! Nu går vi ju mot mörkare tider, här bllir det inte ljust för ens vid sextiden på mornarna! Så gör en god gryta, tänd lite ljus och njut av att få ta det lugnt en månad eller så, innan den stora julhysterin börjar! Grytan på bilden i collaget är från IKEA och jag har en lika dan fast röd i mitt kastrullskåp. Den används flitigt, speciellt nu på hösten. Min gryta fick smak av svamp, vitlök och balsamvinäger.
Mustig svampgryta:
ca 500 g krytbitar 3 vitlöksklyftor 1 buljongtärning kött/grönsak kantareller, champinjoner ( ta din favoritsvamp och snåla inte!!) 5 dl mjölk 1 msk mjöl 3 msk grädde balsamvinäger/ rött vin soya salt & peppar
Gör så här:
Skala och finhacka vitlöken, bryn den och köttet i grytan. Slå över vatten så det täcker grytbitarna och ha i buljongtärningen. Låt detta puttra tills köttet är mört och fint. ( en timme brukar vara lagom)
Skiva/hacka ner svampen och smörstek den i en stekpanna. Salta och peppra ordentligt. Häll i svampen i grytan. Gör en toppredning av mjöl och lite mjölk. Slå i det plus resterande av mjölken i grytan. Smaksätt med balsamvinäger eller lite rött vin, soya, salt och peppar. För att få en lite fylligare smak tillsatte jag en skvätt grädde på slutet.
Till detta serverades ris, brocoli och hericovert. Hade det varit fredag elller lördagkväll hade det med all sannorlikhet slunkit ner ett glas vin eller två också.. Men eftersom det bara var måndag fick jag nöja mig med vatten.
I morgon står det 24 september i kalendern, alltså är det bara tre måndader kvar tills Santa Clause står och bankar på dörren. Tre månader går fort och tiden innan jul brukar vara minst sagt stressig. Så därför tänker jag vara ute i god tid i år! Jag har redan börjat…
I fredags fick jag för mig att baka biscotti, det är alltid kul att komma på nya sät att smaksätta dem tycker jag. Den här gången gjorde jag en djupdykning i skafferi och kryddskåp och hittade till min stora förtjusning ingefära och kanel! Därför blev det ett provbak på julbiscotti. Och ja, det blev lyckat. När jag provsmakade så sa det bara klick mellan oss. En annan god vän jag ska bjuda in nästa gång jag gör dessa är fru glögg. Jag tror de kan bli riktigt goda vänner.
Blanda margarin, socker och farin i en matberedare. Knäck i äggen ett i taget. Rör i hop mjöl, bakpulver, kanel och ingefära och ha sedan i det i äggsmeten, lite i taget. Dela degen i 4 lika stora delar. Rulla ut och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem. Grädda på 200 grader i ca 10-15 minuter. De ska ha stelnat något. Ta ut plåten och skär bicsottin på snedden med en vass kniv. Sänk värmen till 100 grader i ca 30 minuter. Stäng sedan av ugnen helt. Låt ugnsluckan stå lite öppen. Perfekt att ge bort tillsammans med en flaska glögg när du blilr bortbjuden i jul!
På grund av denna envisa förkylning och nattarbete hela helgen har verksamheten i köket legat helt nere. Ibland orkar man inte ställa sig vid spisen och laga ens den enklaste måltid. Men man kan faktiskt se till att underlätta matlagningen dagar som dessa. Själv är jag inget fan av halv och helfabrikat, dels på grund av onödiga tillsattser och dels för att det inte brukar smaka lika gott som "hemgjort", men ibland får även jag ge vika. För Findus köttfärsås på burk är faktiskt riktigt god! När jag bodde själv följde det lite nu och då med en sådan burk från affären men nu var det länge sedan vi strålade samman. Hur som är det perfekt att ha en burk stå i skafferiet och ta fram den där dan då det absolut inte finns någon orkt till matlagning. Det är bara att koka fullkornspasta, värma såsen i en kastrull och göra i ordning lite goda grönsaker. Et voilà så har du en helt ok middag på bordet innan du har hunnit säga prosit!
Det är en hiskelig tur mina vänner, att detta inte är en ljudblogg. För ur mig kommer det för tillfället mest raspande, falska och hesa små pip. Jag tappade nämligen rösten i natt på jobbet. Jag skulle bara gå ner och titta så att mina pensionärer sussade sött i sina sängar och när jag kom tillbaka var rösten ett minne blott! Mina kära arbetskamrater bara skrattade åt mig så fort jag öppnade munnen. Men det hindrade inte mig ifrån, att iallafall försöka föra en konversation. Boven i detta drama stavas nog S e b a s t i a n. Han har varit hemma från jobbet hela veckan med feber, halson, hosta och snuva. Det är nog en släng av det jag fått också. Så här hemma går vattenkokaren för högtryck! Jag försöker variera teét så jag dricker olika sorter, annars finns risken att man tröttnar. Jag kan inte säga att jag har någon speciell tefavorit, men en sort som alltid går hem och väcker lite barndomsminnen hos mig är Kobbs Himlagott. Det har mamma alltid haft hemma så det dracks alltid där. Men för att det skall smaka riktigt bra bör teét, enligt mig förvaras i en tätslutande burk istället för i påsen. Visst är tekannan i collaget fin? Jag har en likadan står på skrivbordet bredvid mig, fylld med rykande varmt te!
Vilket är ditt favorit te?
Sen har jag en liten fråga till, jag är på jakt efter fina tekoppar helst modell större. Någon som kan tippsa mig om några bra och fina?