Köttfärslimpa med Ajvar och fetaost

köttfärslimpa

Jag är i grunden en rätt bekväm människa. Lat är inte den korrekta beskrivningen. Men mer bekväm. Det ska gå smidigt, vara enkelt. Lättillgängligt liksom. Det är därför jag ofta skapar recept som är just det. Bekväma, enkla, smidiga. Som det här receptet på köttfärslimpa.

Min farmor gör alltid köttfärslimpa i en rund glas eller porslinsskål som hon kör in i ugnen. Tillsammans med riset hon också tillagar så. Och det blir så otroligt gott.
Tyvärr har jag inte riktigt koll på hur hon brukar göra, men tog iaf inspiration från hennes sett att göra köttfärslimpa. Och använde här en stekpanna som klarar ugnen. Men det går såklart bra med vilken form som helst.köttfärslimpa

Jag hittade en burk Ajvar i kylen som behövde ätas upp. Så dagens köttfärslimpa fick smak av ajvar, vitlök, fetaost och persilja. Lättlagat och gott!

Var noga och finhacka, eller ännu hellre: riv löken. Stora bitar av lök i köttfärslimpan är det inte bara Isac som ogillar.

Den här köttfärslimpan blir ju lite tunnare än en klassisk köttfärslimpa. Så den behöver inte riktigt lite lång tid i ugnen.  Min blev klar på ca 25 minuter. Men det beror såklart på vilken storlek på formen man har.

Köttfärslimpa med Ajvar och fetaost 4 port:

700 g nötfärs, vegofärs eller kycklingfärs
1 dl havregryn
2 dl mjölk
2 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
2 tsk örtsalt
1 dl Ajvar
150 g fetaost

Blanda havregryn och mjölk. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter. Blanda om väl så havregrynen mosas sönder. Du kan även använda havremjöl om du har det hemma.
Knäck i äggen och ha i köttfärsen.
Finhacka lök och vitlök. Rör i tillsammans med persilja, salt och ajvar.
Blanda allt noga. Tryck ut hälften av färssmeten i en rund ugnsform. Smula över fetaosten och tryck sedan ut resterande mängd färs som ett lock.

Värm ugnen till 200°C och låt köttfärslimpan gå i cirka 25 minuter, beroende på hur stor form du använt kan den behöva gå några minuter extra.

En lättlagad middag du så här i sommartider kan förbereda, låta stå i kylen och bara köra in i ugnen när det är dags att äta. Ofta kan det kännas enklare att förbereda middagen på morgonen när köket inte är så varmt än. Dessutom brukar jag vara så otroligt varm och trött framåt eftermiddag/kvällen att jag inte orkar laga mat.

Till hösten ska ni få min alltid lika uppskattade variant på köttfärslimpa med trattkantareller och senap. Den är alltid lika populär!

7
Kommentera

Havreflarn med flingsalt

småkakor, fika, sommarfika, havreflarn

Under sommaren går nog mitt intag av småkakor upp med 100% skulle jag gissa. Kanske för att kakburken ofta är fylld med en eller annan sort. Man vet ju inte om det svänger förbi någon på kaffe eller så.

Här om veckan bakade jag en burk havreflarn. Som jag toppade med lite flingsalt. Men alltså, gissa hur otroligt gott det här blev?småkakor, fika, sommarfika, havreflarn

Havreflarn är ju för många en stor favorit. Otroligt enkla att baka och barnsligt goda. Lägg ihop dom två och två med smörkräm eller nutella emellan, doppa ena halvan i choklad eller ät dom precis som dom är. Man gör precis som man önskar och orkar med.småkakor, fika, sommarfika, havreflarn

Det finns nog lika många recept på havreflarn som det finns havreflarnsbakande människor. I veckan tänkte jag kolla i mormors receptbok om hon har något bra recept. Men så länge får receptet från 7 sorters kakor fungera helt utmärkt.

Havreflarn med flingsalt, ca 30 st:

75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk grädde
2 msk sirap
1 krm bakpulver
flingsalt

Värm ugnen till 200°C.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt havregryn, vetemjöl, socker, grädde, sirap och bakpulver. Rör till en jämn smet.
Klicka ut smeten med hjälp av skedar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Kakorna flyter ut en hel del. Så gör gärna en provkaka först för att se hur mycket just din smet flyter ut och hur stora dom blir. Jag fick plats med 8 st på varje plåt.
Strö lite flingsalt över varje kaka innan de gräddas.
Grädda i 5-7 minuter. Håll koll så de inte bränns vid!

Låt kakorna sedan svalna på plåten innan du försiktigt lossar dom.

Jag tycker man förvara havreflarn i en lufttät burk, eller i frysen allra bäst. Jag gillar havreflarnen när de är sådär lite halvtinade. MUMS!

12
Kommentera

5 brödrecept att baka en regning dag

 

inlägget innehåller reklamlänkarhönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Efter ett par dagar, eller är det kanske veckor med riktigt hett och varmt väder väntar några dagar med moln och regn hos oss. Och vad passar då bättre än att baka lite bröd? Det finns så mycket gott att baka som smakar så himla gott!

Tillexempel hembakad Hönökaka, har ni testat?
limpa, skogaholm, skogaholmslimpa

Att göra egen Skogaholmslimpa är inte alls svårt och blir otroligt gott! Jag testade både att grädda i klassisk limpform men även i en rund form med avtagbar kant.Kalljästa frallor med solrosfrön 3

Kalljästa frallor är något av en favorit här hemma. Jag gillar det sättet att baka på. Kanske blir det en omgång av dessa till min födelsedagsfrukost på torsdag?Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

En klassisk ostfralla sitter väl aldrig fel? Gott till picknick, till soppa och till sallad. Eller precis som den är!grana padano-18

Sist ut är nog ändå favoriten. Kanske inte som frukostbröd. Men till i princip allt annat, min focaccia. Ni måste testa!

Äter ni bröd? Vilken sort är i så fall er favorit?

15
Kommentera

Isglass med vätskeersättning

 

Isglass, saft, vätskeersättning

Vilka riktigt varma sommardagar vi haft sista tiden. Hur härligt som helst tycker jag. Idag är det lite svalare ute och då passar det fint att fylla upp kyl och frys med bra saker att ta till de här varma dagarna! Som tillexempel isglass med vätskeersättning tillexempel.

Isglass, saft, vätskeersättning

Igår var vi först och badade och sedan hade båda grabbarna fotbollsträning och jag insåg att dagen bjudit på väldigt mycket sol och aktivitet. Så innan Axel åkte till sin träning fick han ta ett glas vätskeersättning.

Men jag skulle tro att det är helt omöjligt att få i Isac ett glas vätskeersättning. Då är det tur att man kan göra isglass med vätskeersättning i. För vilket barn får man inte i en glass så här på sommaren liksom?Isglass, saft, vätskeersättning

Olika sorters saft är olika stark. Men mitt råd är att blanda saften lite starkare än du har när du ska dricka den. Då blir det bra smak på isglassen sen.

Jag brukar göra egen vätskeersättning. Det är busenkelt för allt du behöver är vatten, salt och socker. Sedan är det bara att blanda lite extra stark saft av det.Isglass, saft, vätskeersättning Allra godast blir det om man har i lite bär. Jag tog frysta bär direkt från frysen. Dels blir det gott, men också enkelt att stoppa i glasspinnar i så dom står stadigt.

Jag använde en muffinsform till glassform här. En variant med lite smalare men högre muffinsar som jag köpt på IKEA. Men du kan också frysa in i tillexempel plast eller pappersmuggar.

Isglas med vätskeersättning:

1 L vatten
6 ts socker
1/2 tsk salt
valfri saft
frysta bär
glasspinnar

Blanda vattnet med socker och salt. Rör tills allt socker har lösts upp. Blanda i koncentrerad saft. Den ska vara lite starkare än när du dricker den. Olika sorters saft blandas olika starkt. Så testa dig fram!

Ha upp i glassformar, muffinsformar eller muggar. Ha i frysta bär och stick i en glasspinne. Ställ in i frysen och låt frysa helt.

Perfekt att ta fram och äta varma soliga sommardagar!

13
Kommentera

Mitt bästa recept på focaccia

Focaccia

Under de senaste åren har detta blivit min paradgrej. Att baka focaccia.

Påsk- Jag bakar en form focaccia och tar med!
Någons födelsedag- Kan jag bidra med en form focaccia?
Midsommar- Vore det inte gott med lite bröd till? Jag bakar en omgång focaccia. Det går ju fort och är enkelt!

Tidigare i våras gjorde jag ett samarbete med ett ostföretag där jag la upp mitt bästa recept på focaccia på Instagram, men jag tänkte att det faktiskt förtjänar att finnas även här på bloggen också.
grana padano-18

Jag tycker det är allra godast att göra ett enkelt bröd som bara smaksätts med salt och olja. Eller som här, med smakrik ost och örter. Det är mina två favoriter!focacciaMitt bästa tips när man bakar focaccia det är att inte snåla på olivoljan. När brödet får jäsa en andra gång i långpanna ringlar jag över en rejäl skvätt olja innan jag trycker ut den.

Focaccia med örter och ost:

50g jäst
6 dl vatten
1 dl olivolja
2 msk honung
2 tsk örtsalt
Ca 10-12dl vetemjöl

Olja
Örtsalt
2 dl finhackade örter
1 dl finriven vällagrad ost

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i olja, honung, salt och mjöl, lite i taget. Arbeta samman i cirka 5 minuter i maskin. Degen ska vara rätt kladdig.
Strö över lite mjöl och täck sedan bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Eller ställ in bunken i ugnen och sätt på lampan (men ingen värme). Där jäser alla slags jäsdegar jättebra!

Ha upp degen i en oljad, ugnsfast form. Jag använde långpannan som hör till ugnen.
Ringla över lite olja och tryck ut den i formen med hjälp av fingrarna.
Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Ringla över lite olja, örtsalt, färska örter och riven ost.

Grädda i 250 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter.
Skär upp i rutor och ät nygräddat.

Vad toppar du helst fin focaccia med?

18
Kommentera