Fira nutelladagen med 7 underbara nuetellarecept

Nutellapraliner

Nutelladagen är här. En dag väl värd att fira. Eller hur?
Kanske genom att göra små, söta och underbart goda nutellapraliner. Superenkla att göra och himla goda!

Smördegshjärtan med nutella

En annan superenkel grej att göra så här denna fredag. Det är är nutellafyllda smördegshjärtan. Som en liten frasig bakelse, gott med en kula glass till kanske?Nutelladipp

Nutelladipp. Kanske det bästa av alla nutellarecept? Eller vad säger ni? Så gott att doppa kex, frukt och annat gott i. 3 ingredienser är allt du behöver till själva dippen. Enklare än så blir det knappt! Nutellasemlor 2

Har du lite mer tid att lägga denna dag på bakning, ja då kanske nutellasemlor är något för dig? Jag gör alltid mini-semlor. Jag tycker det blir allra godast så!Nutellagrottor

Nutellagrottor. Det är liksom hallongrottans lite godare kusin!  Små, söta och oemotståndligt goda.Nutellakladdkaka

Nutellakladdkaka gjord på 3 ingredienser och ungefär lika många minuter. Det låter galet, jag vet. Men det är helt fantastiskt. Jag lovar!

Hemgjord nutella

Är du inte förtjust i den fördigköpa, sötsliska versionen av nutella? Gör då en egen! Med några få ingredienser och en bra mixer fixar du det utan problem. Och gott som tusan blir det också!

 

Kommer ni fira nutelladagen idag? Här hemma vågar jag nog knapt föra saken på tal. Isac ÄÄÄLSKAR nutella och skulle utan problem kunna äta det varje dag. Så vi får se om jag ens upplyser honom om det. 🧡

Nu önskar jag er en finfin fredag i vintersverige!

Du vet att du kan följa mig både på Instagram & Facebook?

45
Kommentera

Köttbullar i Crock Pot

Köttbullar i Crock Pot, tomatsås

Ända sedan jag fick hem min första Crock Pot har jag sett olika recept om att slökoka köttbullar. Vilket har verkat smått, ja konstigt, rent av märkligt tycker jag. Det kan ju omöjligt bli bra i en Crock Pot.

Men, alla andra hade såklart rätt och jag tänkte fel. Köttbullar i Crock Pot blev en succé!Köttbullar i Crock Pot, tomatsås

Jag valde att koka mina köttbullar i en oemotståndlig tomatsås. Vilket kanske rent tekniskt gör dessa till frikadeller? Jag har i ärlighetens namn lite dålig koll på var gränsen går.

Men. Du slipper allt stekande, sönderfallande. Och du får en mjuk, smakrik köttbulle som skött sig helt själv i slökokaren medan du haft roligare saker för dig! Bra va?

Självklart kan du göra dessa köttbullar utan en slökokare. Sjud dom bara på låg värme i en gryta. Men i en slökokare slipper du passa ifall det börjar koka för mycket, eller för lite, bränner vid, kokar över.. ja ni fattar grejen.Köttbullar i Crock Pot, tomatsås,

Jag smaksatte mina köttbullar med fetaost och färska örter. Hur gott som helst om ni frågar mig!

Det här blir en rejäl omgång köttbullar som räcker till minst 6 personer. Blir det över? Frys in och ta fram när du inte orkar laga mat!

Köttbullar i tomatsås i Crock Pot:

1 kg nötfärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
olja att steka i
3 vitlöksklyftor
färsk basilika och persilja
150 g fetaost
salt & svartpeppar

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Blanda samman de svällda havregrynen med lök och nötfärs.
Finhackad basilika och persilja, ha i det i färsen tillsammans med salt och svartpeppar. Forma till pingisbollsstora bollar. Skär fetaosten i bitar och tryck i en bit fetaost i varje boll.

Tomatsås:

1 lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
2 fp krossade tomater
1/2 dl balsamvinäger
salt & peppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Om grytan till din slökokare kan stå på spisen, stek gärna löken så den blir lite mildare i smaken. Slå på tomatpuré och fortsätt steka en stund. Ha sedan i krossade tomater, balsamvinäger, salt och peppar. Lägg i alla köttbullar.

Sätt din Crock Pot antingen på hög i ca 4 timmar eller låg i ca 6. Tiden varierar såklart beroende på hur stora köttbullar du gjort.

En mycket lättlagad middag som snabbt blev en storfavorit hemma hos oss. Ja förutom hos Isac då. Som uteslutande äter enbart köpe-köttbullar.

Min Crock Pot är av denna modell. Och den är verkligen den bästa av de olika modeller jag testat hittills!

Du följer mig väl även på Instagram & Facebook?

33
Kommentera
ANNONS

Ugnsbakad kyckling med currysås

 I betalt annonssamarbete med Lönneberga
lönneberga, kyckling

När jag vill vara helt säker på att barnen ska äta, då blir det kyckling i currysås. En klassiker från min barndom som fortfarande står sig. Att kunna röra ihop en riktigt god currysås, det är en sådan sak som gör att jag känner mig grym i köket. Och inte behövs det några konstiga råvaror eller så. Utan en grym currysås kan du med all säkerhet laga av sånt du har hemma. Dessutom känns det som perfekt mat att laga en kylig vinterdag!

Råkar kylen/frysen innehålla en skvätt hemgjord och fin kycklingfond är det ju toppen. Men det brukar min sällan göra. Då funkar det fint att använda färdig kycklingfond på flaska.
currykyckling

För att få till en riktigt god currysås steker jag alltid kryddorna tillsammans med löken. Det gör att smakerna i kryddorna får chans att utvecklas mer och får en möjlighet att komma fram
Ett litet knep som kan vara bra att kunna. Och det gäller ju såklart inte bara när du lagar currysås. Utom varje gång du vill få ut lite mer av kryddorna.
Tillsätt även en skvätt grädde i såsen. För curry älskar fett!
Till detta brukar jag göra en djupdykning i frysen och plocka fram av de grönsaker som finns där. Jag brukar ofta ha broccoli hemma, så smidigt att bara värma på. Servera till de ris eller gryn du råkar har hemma. Passar lika bra till klassiskt basmatiris som quinoa eller havreris!

Ugnsbakad kyckling med currysås 4 port:

630 g Lönneberga Kyckling Lårfilé
2 msk curry
salt
olja
1 gul lök
2 msk curry
1 tsk chilipulver
smör
2 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt & svartpeppar

Värm ugnen till 200°C

Lägg lårfiléerna i en påse. Strö över curry och salt. Ringla över olja och blanda väl. Lägg ut på en ugnssäker plåt och stek i ugnen tills kycklingen är genomstekt, ca 25 minuter.

Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i lite smör. Pudra över kryddorna och låt allt steka på medelvärme i några minuter. Blanda ut mjölet i lite av mjölken.
Häll resterande mängd mjölk i kastrullen med stekt lök. Slå på grädde och fond. Låt allt koka upp.

Slå sedan på mjölet som är utrört i mjölk. Koka på medelvärme tills såsen tjocknat.

Smaka av med salt och peppar.   

Servera med kokt ris, quinoa, mathavre eller vad ni gillar bäst och har hemma! Kokt broccoli och majs är också himla gott att ha till och finns ofta i frys och skafferi.

Här kan du läsa mer om Lönneberga och deras fina kycklingprodukter!

57
Kommentera

Ugnsbakad torskrygg med citron

 

inlägget innehåller annonslänktorsk i ugn, fisk i ugn,

Tisdagsfisken är den bästa fisken, eller vad säger ni?
Idag tänkte jag bjuda er på en ny favorit här hemma, nämligen ugnsbakad torskrygg med citron.

Lätt att göra och himla gott! Har du inte torskrygg hemma fungerar det ju såklart bra med bitar av lax eller annan fisk. Ta det du har hemma.torsk i ugn, fisk i ugn,

När jag stod där och skivade upp citronerna fick jag en känsla av försommar och flädersaft. Så tittade jag ut och insåg att det är full vinter ute. Massor av snö och lika många minusgrader. Men om bara några månader, då får jag skiva citronen till flädersaften. Eller varför inte till svartvinbärsbladssaften? Det blir grejer det! Men tills dess får vi njuta av att det faktiskt blev vinter i år. Igår köpte jag längdskidor, så idag ska vi åka efter skola och fritids. Hur härligt som helst!

torsk i ugn, fisk i ugn,

Jag tycker olika sorters fisk i ugn är bland de enklaste vardagsrätterna man kan laga. Se bara till att inte ugnsbaka fisken för varmt och för länge bara. Så blir det hur gott som helst!torsk i ugn, fisk i ugn,

 

Ugnsbakad torsk i ugn:

2-3 ekologiska citroner
6 bitar torskrygg
olja (gärna med citronsmak)
1 msk buljongpulver
salt
färsk persilja

Tvätta citronerna noga i ljummet vatten. Skär dom i tunna skivor.
Lägg ut i en ugnsfast form. Placera ut bitar av torskrygg på citronerna. Ringla över lite olja och strö över buljongpulver.
Salta lätt.
Finhacka persilja och strö sist över det.

Ugnsbaka i 150°C i cirka 20 minuter.

Servera med kokt potatis, ärtor och den här såsen.

Vardagsmat klar på cirka 30 minuter. Sån mat gillar jag!

 

Du vet väl att du även kan följa mig på Instagram & Facebook?

 

70
Kommentera

Hembakade ostfrallor

Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

Jag som aldrig riktigt gillat det här med att baka bröd, har helt plötsligt fått ett starkt sug. Att blanda jäst med vätska och mjöl för att sedan stå där med köket fullt av nybakat bröd. Och idag föll jag för känslan av hembakade ostfrallor.

Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

Ostfrallor är ju som vilka frallor som helst egentligen. Med den lilla skillnaden att de är toppade med ost. Vill man går det såklart fint att även ha i lite riven ost i själva degen. Ingen dömmer dig om du väljer att göra så.

Idag skiner åter igen solen från en vinterklar himmel. Som alltid är det extra skönt med fredag. Igen. Tyckte nyss det var helg. Den här veckan har gått med rekordfart tror jag.

Jag var lite trött när dessa bakades. Så jag arbetade igenom degen ordentligt i maskinen. Sedan formade jag degen till bollar direkt. Och lät dom jäsa bara en gång.

Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

Och det blev riktigt finfina frallor måste jag säga. Självklart kan du jäsa degen två gånger, precis som vanligt. Men jag gillar att stöka undan den delen direkt. Att få städa undan i köket och sedan bara ställa in plåten när ostfrallorna ska gräddas.

Jag tog en vällagrad ost med massor av smak. Det ger såklart massor av smak till frallorna. Gillar du det lite mildare, ja då tar du en ost med mildare smak helt enkelt.

Hembakade ostfrallor ca 16 st:

50 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
3 msk olja
1 msk sirap/honung
9-12 dl vetemjöl
1 tsk salt

ca 3 dl riven ost

Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet och blanda det med mjölken. Se till att det inte är varmare än 37°C.
Blanda vätskan med jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt olja, sirap och cirka 7 dl av vetemjölet. Arbeta snabbt ihop till en deg i maskin. Tillsätt mer mjöl, lite i taget medan degen arbetas. Ha sist i saltet. Arbeta degen till du får en smidig deg som släpper från kanterna.

Ha upp degen på mjölat bakbord.
Dela antingen degen i 16 lika stora bitar. Eller väg en degbit åt gången. Ca 80 g per degbit blir lagom till 16 frallor. Runddriv varje degbit (forma till en rund och slät bulle genom att lägga degbiten på bordet, kupa handen över brödet och tryck till medan du gör en cirkelrörelse med handen).

Placera ut alla degbollar på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 2 timmar. Gör du degen på kall degvätska kan bröden med fördel jäsa över natten på ett svalt ställe.

Pensla de jästa bröden med vatten och strö över ost. Grädda i 225°C i cirka 9-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Jag brukar alltid frysa in de frallor vi inte äter upp samma dag. Perfekt att ta fram ur frysen och tina försiktigt i micron.

 

Ni vet väl att ni också kan följa mig på Instagram & Facebook?

97
Kommentera