Krämigt potatismos i Crock Pot

potatismos, Crock Pot,

En sak jag länge velat testa, det är att göra potatismos i min Crock Pot. Det är ju så smidigt att förbereda när man har gott om tid. Och så blir det en otroligt god smak när man tillagar just potatis i en slökokare. Som om potatisen får en lite djupare smak. Jag kan helt klart säga att detta är det krämigaste och mest smakrika potatismos jag ätit på väldigt länge!potatismos, Crock Pot,

Kanske är det att potatisen inte kokar. Ja orsaken till att det blir himla gott kan jag inte riktigt reda ut här. Men gott blev det!

Igår hade barnen studiedag, så vi fick en långhelg. Med andra ord har jag trott att det är måndag hela dagen idag, istället för tisdag. Otroligt förvirrande och lite irriterande. Antagligen kommer jag vara i olag hela veckan innan det här rättar till sig.potatismos, Crock Pot,

Du vet väl att du också kan följa mig på Instagram & Facebook?

Till potatismoset äter vi hemgjorda fiskpinnar i ugn idag. En riktigt god tisdagsmiddag med andra ord!

Hur länge din potatis måste gå i din slökokare beror på två saker:

  • Vilken sorts potatis du använder. Olika sorter behöver koka olika länge för att bli klara.
  • Hur stora bitar du skär potatisen i. Stora bitar behöver längre tid än mindre.

Ett litet tips är också att se till att du slår bort all vätska och sedan låter potatisen ånga av en stund innan du gör mos av det.

Krämigt potatismos i Crock Pot ca 4 port:

drygt 1 kg potatis (jag hade nog runt 1,4)
1 grönsaksbuljong
3 dl vatten

50 g smör
1 1/2 dl mjölk/grädde
salt
gräslök

Skala potatisen och skär den i bitar (jag hade medelstora potatisar och delade dom i 4 bitar).
Lägg all potatis i en Crock Pot eller annan slökokare. Smula sönder en buljongtärning i ca 3 dl vatten och värm det.
Häll den varma buljongen över potatisen.

Sätt din Crock Pot på hög. Min potatis var helt mjuk efter 4 timmar. Men det kan både gå fortare och ta längre tid beroende på hur stora bitar potatis du gjort och vilken sorts potatis.

Häll av all buljong (den är perfekt att spara och kanske koka soppa på?). Lägg tillbaka all potatis i grytan och låt den ånga av en liten stund. Mosa potatisen med en potatisstomp.
Värm mjölken/grädden.
Blanda i smör och varm mjölk/grädde och fortsätt mosa ihop till ett slätt och klumpfritt mos.

Jag toppade mitt mos med lite färsk gräslök och en klick smör. Så gott!

Förutom till hemgjorda fiskpinnar så är ju potatismos himla gott att servera till köttbullar!

Nästa gång ska jag testa att lägga i några skalade vitlöksklyftor i potatisen- det tror jag kommer bli toppengott!
Vad tror du?

194
Kommentera

6 goda recept att testa i veckan

Våfflor med kikärtor

Idag tipsar jag om 6 goda recept att testa i veckan. Allt från matiga våfflor, till hemgjorda fiskpinnar och världens bästa sallad.

Vi har ju våffeldagen runt hörnet och vad passar då bättre än att testa ett nytt recept på våfflor? Den här varianten är helt naturligt glutenfria och gjorda på kikärtsmjöl. De här våfflorna gillade hela familjen och jag tyckte de mättade fint!
Fiskpinnar i ugn

Hemgjorda fiskpinnar är inte bara supersmarrigt. De är riktigt enkelt att göra också! De här kommer hamna på vår matlista inför veckan.
Vill man inte göra på fisk kan man byta ut den mot kyckling. Det blir också riktigt, riktigt gott!

Kalljäst frukostbröd

Sätt en deg och baka lite kalljäst bröd. Ni kommer inte ångra er, jag lovar. Kalljästa frukostbröd är en riktig lyx. Fixa ingredienser och sätt degen på fredag, då kan ni njuta av nybakat bröd till lördagsfrukosten. Hur underbart är inte det?

Ssötpotatisbiffar med kikärtor

Bra recept på grönsaksbiffar är guld värda! Den här varianten är gjord på kikärtor och sötpotatis. Sen kryddar man upp med vad man gillar bäst. Kanske pesto och basilika för en italiens touch? Eller varför inte ingefära och currypasta? Jag älskar bra grundrecept som man kan ändra efter vad man är sugen på!

Treveckorssallad

Treveckorssallad– en sallad som aldrig går ur säsong! Den verkar heller inte bli omodern. För som ni skriver till mig att ni ofta gör den här salladen. Som älskas av de flesta. Från allra första början ska det vara socker i lagen. För att konservera salladen så den klarar sig i upp till tre veckor. Men jag hoppar alltid över sockret. För salladen räcker aldrig så länge hos oss ändå!

Kärleksmumsrulltårta

Har ni testat att baka en kärleksmumsrulltårta? Om inte är denna vecka helt rätt vecka att testa tycker jag. Som kärleksmums- fast med glasyr och kaka blandat i perfekta lager. Så saftigt och gott!
En storfavorit hos stora som små!

Nu hoppas jag ni hittat några recept att inspireras av inför den kommande veckan!

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?

 

106
Kommentera

Smoothie med mango, apelsin och kokos

smoothie, kokos, apelsin, blodapelsin, banan

Utanför fönstret vinder stormen Evert med full styrka och den där känslan av vår har helt plötsligt försvunnit helt. Det känns mer som om riktig vargavinter ute.
Men här inne i värmen drömmer vi oss bort. Till varmare tider och varmare breddgrader. Idag bjöd jag nämligen barnen på smoothie med mango, apelsin och kokos.

smoothie, kokos, apelsin, blodapelsin, banan

En helt perfekt kombination om du frågar mig. Och visst kunde man sluta ögonen och tänka sig att man var någon helt annan stans än mitt i stormen Evert en blåsig dag i mars.

Jag hade en tetra krämig kokosmjölk öppnad i kylen. Och det är så himla gott att ha i smoothie tillsammans med ananas tycker jag.
Axel tål ju inte laktos här hemma, och även om det finns massor av laktosfria alternativ tycker jag det är bra för magen att ibland helt få vila från mjölkprodukter. Och då är kokosmjölk perfekt att ha i tillexempel smoothies!smoothie, kokos, apelsin, blodapelsin, banan

Jag fyndade ett helt nät blodapelsiner idag på ICA och dom var perfekt mogna och saftiga. Så gott att pressa i lite. Resten äter jag upp!

Smoothie med mango, apelsin och kokos, 2 glas:

1 stor banan
200 g fryst mango
2 dl krämig kokosmjölk
saft från 1-2 blodapelsiner

Lägg banan, mango och kokosmjölk i en mixer. Mixa slätt.
Pressa i saft från blodapelsin tills du får önskad konsistens på din smoothie.

Dekorera med färska bär eller färsk frukt du råkar ha hemma.

 

Vilken är din favoritsmak på smoothie?

Ni vet väl att ni även  hittar mig på Instagram & Facebook.

57
Kommentera

Gröt på rågflingor

rågflingsgröt, frukost, gröt, frukostgröt, nyttig gröt, hälsosam gröt

Ni som hängt med mig här på Linnéas Skafferi vet vid det här läget att frukost är min grej. Jag ÄLSKAR frukost. Varje morgon ser jag verkligen fram emot detta mål. Och jag drar gärna ut på det lite så jag är riktigt hungrig. Idag blev det en kär favorit som jag inte ätit på länge, nämligen gröt på rågflingor.rågflingsgröt, frukost, gröt, frukostgröt, nyttig gröt, hälsosam gröt

Jag mins att morfar ofta brukade äta detta till frukost förut. Rågflingsgröt med lingonsylt och mjölk. Enkelt. Rejält. Gott.rågflingsgröt, frukost, gröt, frukostgröt, nyttig gröt, hälsosam gröt

Idag gjorde jag en lite annorlunda variant. Där jag kokade rågflingorna i havremjölk. Viket gav en lite mer krämig gröt.
Ofta kan gröt kokad på rågflingor kännas nästan lite slemmig, då de inte sväller riktigt på samma vis som havregryn.rågflingsgröt, frukost, gröt, frukostgröt, nyttig gröt, hälsosam gröt

Men jag kokade gröten enbart på havremjölk. Och efter att den kokat upp lät jag den sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Gröten blev krämig, god och helt perfekt tycker jag!rågflingsgröt, frukost, gröt, frukostgröt, nyttig gröt, hälsosam gröt

För lite extra tuggmotstånd tillsatte jag solroskärnor. Riktigt gott!

Sylt är ju alltid gott till gröt. Men det smakade riktigt fint med blåbär och lingon också. Dessutom blev det väldigt vackert.

Gröt på rågflingor 2 port:

2 dl rågflingot
1 dl solroskärnor
4 dl havremjölk (eller annan mjölk)
1 nypa salt

Blanda råglfingor, solroskärnor, havremjölk och salt i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt gröten stå och svälla på låg värme i cirka 10 minuter. Rör om då och då.

Servera med iskall havremjölk, sylt eller bär.

En god, mättande och värmande frukost som är perfekt att starta dagen med!

 

Ni vet väl att ni kan följa mig på Instagram också?

42
Kommentera

Amerikanska jordnötskakor

amerikanska jordnötskakor, småkakor, fika, baka

Det finns en småkaka min mamma bakar i perioder. Och det är amerikanska jordnötskakor. Ett recept nedplitat i hennes svarta receptbok med röd rygg.

Det här är ett sånt där enkelt recept. Som du bara rör ihop, gör till bollar, plattar ut och gräddar. Kakorna ska inte bli snygga. Inte vara exakt runda eller ens likna varandra. Huvudsaken är att de är jämnstora så de gräddas lika i ugnen. amerikanska jordnötskakor, småkakor, fika, baka

Nästa gång jag bakar dessa ska jag nog förära dom med lite choklad. Det vore nog pricken över i.

Jag har för en gångs skull nästan helt följt receptet. Jag har tillsatt lite flingsalt för att få fram sältan i kakorna lite mer. Men annars. Ja då är receptet intakt.
Jo- i receptet står det att man ska smörja plåten med smör. Men jag tycker det här med bakplåtspapper är en så mycket bättre idé jag!

Amerikanska jordnötskakor, ca 40 st:

200 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
2 dl salta jordnötter

Skär smöret i kuber och rör poröst med sockret. Tillsätt ägget.
Blanda i havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt. Grovhacka nötterna, ha i och rör snabbt ihop till en deg.

Klicka ut degen med hjälp av två teskedar. Jag rullade mina till bollar och plattade till.
Mamma brukar bara klicka ut med tesked och låta kakorna smälta ut.
Men det är en smaksak hur man gör med det.

Grädda i 200°C i cirka 10 minuter.
Låt svalna på plåten.

Frys in eller förvara i burk med tätslutande lock.

En perfekt, väldigt lättbakad kaka att göra när man vill ha en liten godbit till kaffet!

 

Ni vet väl att ni kan följa mig på Instagram?

114
Kommentera