LÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna

LÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna

God morgon lördag!

Idag har jag ett sÄnt dÀr himla bra recept att bjuda er pÄ. NÀmligen lÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna. Enklare Àn sÄ hÀr blir det inte att bjuda familjen pÄ nybakat bröd!

En sÄn hÀr deg som bara röres ihop. Ingen knÄdning. Ingen passning nÀr det kommer till jÀstider. Har man en skvÀtt rivna rotfrukter över- ja dÄ kan man med fördel ha i dom. Eller fick du havregrynsgröt över frÄn morgonens frukost? Ha i den.

Du vet vÀl att du Àven kan följa mig pÄ Instagram och Facebook?
LÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna

Sen fÄr allt jÀsa direkt i lÄngpannan i kylen över natten. PÄ morgonen Àr det bara att ta fram plÄten och stÀlla in den i ugnen samtidigt som du slÄr pÄ ugnen. GrÀdda sedan bröden och pÄ ett litet kick har du frukostbröden klara. Fiffigt va?

HÀr bjuder januari pÄ Ànnu en vinterdag. Vi har planerat in en tur till pulkabacken i helgen. Annars blir det mest fix hÀr hemma pÄ barnens rum dÄ vi fick en IKEA-leverans i veckan med dörrar till bokhyllor, lampor och lite annat till deras sovrum.
LÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna

LÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna, ja alltsÄ mer lÀttbakat Àn sÄ hÀr blir det knappast inte.

Jag hade i en skvÀtt rÄgmjöl, för det fanns hemma. Men det gÄr precis lika bra att bara baka pÄ vetemjöl om man vill det.

Brödet gÄr sÄklart fint att toppa med solroskÀrnor, flingsalt, sesamfrön eller lite havregryn. Om man sÄ vill.

 

LÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna:

5 dl vÀtska (havremjölk, vatten, mjölk- ta det du har hemma)
25 g ekologisk, fÀrsk jÀst
1/2 dl olja
1 msk honung
2 dl rÄgmjöl
ca 8-10 dl vetemjöl
2 tsk salt

Rör ut jĂ€sten i degvĂ€tskan. TillsĂ€tt olja, honung och allt rĂ„gmjöl. Ha  sedan i vetemjöl och rör till en lĂ€tt kletig deg. TillsĂ€tt saltet. KlĂ€ en lĂ„ngpanna (ca 30×40 cm) med bakplĂ„tspapper och hĂ€ll ut degen i den. Strö över vetemjöl och tryck ut degen i formen. Plasta in ugnsformen och lĂ„t stĂ„ i kylen över natten.

OBS! Se till att din ugnsform fÄr plats i kylskÄpet innan du har i degen. FÄr den inte plats gÄr det sÄklart bra att grÀdda i tvÄ lite mindre formar.

Tag ut formen ur kylen. SkÀr brödet i rutor med en mjölad kniv. SlÄ pÄ ugnen till 225°C. Tag av plasten frÄn formen och stÀll in den i den kalla ugnen. NÀr ugnen sedan blivit varm, grÀdda brödet i cirka 20 minuter eller tills det Àr helt klart.

Servera rykande fÀrskt med smör, ost och marmelad. Bröd som blir över förvaras bÀst i frysen. Jag brukar antingen tina det försiktigt eller dela bröden och rosta dom. SÄ gott!

78
Kommentera
ANNONS

Hel kyckling i ugn med toscanska smaker

I annonssamarbete med Villa Puccini

hel kyckling, kyckling i ugn

 

Vi har tagit oss en bra bit in i januari nu. Som bekant är detta den månaden på året det ekar allra mest tomt i våra plånböcker. Kanske, bara kanske gick man över den satta julklappsbudgeten.

Visst är det då himla tur att det finns otroligt god mat att laga som ändå inte kostar skjortan? Mitt bästa tips i januari, det är att laga hel kyckling i ugn. Lättlagat, fint för plånboken och framförallt: otroligt gott! Idag blev det en hel kyckling i ugn med toscanska smaker.

Just hel kyckling kan man ofta fynda till extrapris. Är den färsk brukar jag köpa ett helt gäng och lägga i frysen.

villa puccini

 

 

Under 2021 fortsÀtter min hÀrliga resa tillsammans med Villa Puccini. För er som inte hÀngt med under Ären jag rest i matens, vinets och Toscanas underbara vÀrld (ja, vi har varit ner till det omrÄde i Toscana som Villa Puccini produceras i!)

Villa Puccini Àr ett Italienskt vin, nÀrmare bestÀmt frÄn Toscana. Nytt för i Är Àr att flaskan har fÄtt en skruvkork, vilket jag tycker Àr himla bra!

Under året kommer jag ta fram recept till 3 av Villa Puccinis viner, och vi börjar med detta.

Många kanske tänker att ett rött vin av toscansk karaktär passar bättre till rött kött som nöt eller lamm. Men om man tänker till lite kring hur maten tillagas och vilka tillbehör man har till, då går det hur bra som helst.

För att möta upp syran i detta vin har jag tillsatt lite citron, både i smöret och i såsen. Potatisen har fått sin beskärda del av smör och i såsen hade jag en skvätt grädde. Allt detta för att det är himla gott, men också för att möta den strävhet i vinet. I vinet finner ni toner av bland annat salvia, vilket är den ört jag haft som inspiration till denna rätt och som ni hittar i både kryddsmöret och såsen.

Av de tre viner vi kommer testa under året, är Villa Puccini 2015 det rundare och lättare i stilen, vilket gör att det passar väldigt bra att para ihop med denna lite lättare middag

hel kyckling, kyckling i ugn

Min kyckling, den har fÄtt sig en rejÀl omgÄng av mitt kryddsmör. Ett kryddsmör med smak av salvia, rosmarin, vitlök, salt och citron. Det gÄr inte att beskriva hur otroligt fint detta passar till just kyckling. Och mina smaklökar, dom tar mig genast tillbaka till de toscanska kullarna, översÄllade av vinodlingar sÄ lÄngt ögat nÄr. NÀr vi var ner till Toscana gjorde vi nÀmligen en helt underbar sÄs med smak av just salvia. Det fick utgöra inspirationen till denna matrÀtt.

hel kyckling, kyckling i ugn

Till min ugnsbakade kyckling med toscanska smaker serverade jag potatis (perfekt januarimat Àven det, en rÄvara som oftast redan finns hemma och gör den inte det kostar potatis inte mÄnga kronor kilot.) Potatisen skar jag i rustika bitar och ugnsbakade med lite av de örtsmör jag fick över frÄn kycklingen. NÀr sedan kyckling och potatis gÄtt klart i ugnen strödde jag ut potatisbitarna runt om i formen med kyckling. DÀr fick de suga upp mycket av alla de hÀrliga smakerna frÄn kycklingen. SÄ gott!

 

hel kyckling, kyckling i ugn

Det kÀnns fint att fÄ samla familjen kring en januarimiddag som denna. DÀr smakerna frÄn den fÀrska rosmarinen och den fÀrska salvian kÀnns sÄ lyxiga.

Hel kyckling i ugn med toscanska smaker:

1 hel kyckling 1 1/2-2 kg
50 g mjukt smör
1 kvist fÀrsk rosmarin
4 kvistar fÀrsk salvia
2 vitlöksklyftor
örtsalt
1 hel ekologisk citron
1 hel gul lök

VÀrm ugnen till 200°C.

Klappa kycklingen helt torr med hushÄllspapper.
Ha upp smöret i en skÄl. Finhacka rosmarin, salvia och vitlök. Blanda i detta i smöret tillsammans med örtsalt och ca 1 msk citronsaft. Rör om vÀl. Gör smÄ snitt i skinnet pÄ kycklingen med en vass kniv. Gnid in 2/3 av örtsmöret runt om pÄ kycklingen.

Skala och skÀr löken i klyftor. SkÀr citronen i bitar. Fyll kycklingen med lök och citron.

Stick in en stektermometer till benet. Stek i ugn tills innertemperaturen nÄr 82 °C. LÄt kycklingen vila i minst 15 minuter. Har du ingen termometer brukar man rÀkna ca 1 timme per kilo nÀr det kommer till kyckling.

Ös gĂ€rna kycklingen nĂ„gon gĂ„ng under tillagningstiden.

Ugnsbakad potatis:

ca 1 kg fast potatis
kryddsmör (se recept ovan)
örtsalt

TvÀtta potatisen och skÀr den i rustika bitar. LÀgg i en ugnsform. Klicka ut resterande mÀngd örtsmör frÄn kycklingen. Salta med örtsalt. Baka potatisen i 200°C i cirka 40 minuter.

ÖrtsĂ„s till kyckling:

sky frÄn kycklingen
2 msk vetemjöl
ca 3 dl mjölk
1 dl grÀdde
1 msk kycklingfond
1 tsk torkad mejram
fÀrsk salvia
örtsalt
citron

Tag av lite sky frÄn formen med den ugnsbakade kycklingen.
HÀll detta i en kastrull. Pudra över mjöl och vispa ihop detta helt klumpfritt pÄ medelvÀrme. TillsÀtt mjölk under konstant omrörning tills du har en tjock sÄs. SpÀd med lite grÀdde och ev mer mjölk om sÄsen kÀnns för tjock. Smaka av med kycklingfond, torkad mejram, finhackas salvia, örtsalt och lite fÀrsk citron.

 

LÀgg potatisen runt om den ugnsbakade kycklingen och lÄt den suga upp alla underbara smaker frÄn formen. Servera tillsammans med sÄsen.

76
Kommentera
ANNONS

Kycklinggyros med tzatziki

 I betalt annonssamarbete med Lönneberga

Kycklinggyros

Att vara kreativ och laga mat pÄ de rÄvaror man redan har hemma i sitt kök. Det kan vara en utmaning. Men ibland, dÄ mÄste man bara slÀppa fram sin inre mÀsterkock och sÀtta fart!
Under 4 veckor kommer jag tillsammans med Lönneberga Kyckling ge dig massor av enkla och bra tips som gör att du kan ta din matlagning till nÀsta nivÄ. Utan krÄngliga metoder, ingredienser och avancerade köksprylar.
Mat som passar till mÄnga, mat som gÄr supersnabbt att göra, eller varför inte mat som jag vet gÄr hem hos barnen. Att en onsdag i januari trolla fram sÄdan mat pÄ ingredienser som redan finns hemma, det Àr att vara en mÀsterkock tycker jag!

Lönneberga kyckling tunna innerfiléer
NÀr jag har kort om tid, eller helt enkelt lite dÄligt med inspiration. dÄ blir det ofta nÄgon form av kyckling i bröd hemma hos oss. Det Àr en rÀtt som enkelt gÄr att fÄ fram pÄ bordet och kan serveras med de grönsaker och tillbehör som rÄkar finnas i kylen.
Dessutom Àr det ett perfekt tillfÀlle för barnen att hjÀlpa till hemma. Idag blev det kycklinggyros pÄ Lönnebergas tunna innerfiléer. Har man snÄlt med tid passar dom hÀr perfekt, dÄ dom Àr lÀtta att skÀra i riktigt smÄ bitar och sedan steks klart pÄ ett litet kick. Utan att bli det minsta torr eller trÄkig. Bara saftig och god.
Kycklinggyros 3
Till gyros, dÄ blandar man ihop kryddblandningen av kryddor du ofta har hemma. Oregano, paprika, vitlökspulver, spiskummin och kanel.
Jag lÀgger kryddor, olja, citron och kyckling i en pÄse och lÄter kycklingen marinera en liten stund. Sen Àr den bara att steka pÄ.
Kycklinggyros
Hemma hos oss finns det ofta nÄgon form av pita, liba eller tortillabröd hemma. Det Àr liksom som en liten livlina tycker jag. Kycklinggyrosen serverar jag i nÄgon form av bröd och de grönsaker som rÄkar finnas hemma.
Till detta Àr det gott med tzatziki. Idag gjorde jag den pÄ zucchini, för det var det jag rÄkade ha hemma helt enkelt. Men det sÄklart bra att göra den pÄ vanlig gurka, eller varför inte Àpple, det blir ocksÄ jÀttegott!

Kycklinggyros 4 port:

700 g  Lönneberga Kyckling Tunna innerfiléer
1 msk spiskummin
1 msk paprika
1 msk oregano
1/2 msk vitlökspulver
1/2 tsk kanel
salt

1/2 dl olivolja
saft frÄn 1/2 citron

Strimla kycklingen fint. LÀgg i en pÄse eller skÄl. Ha pÄ kryddor, olja och citron. Blanda om vÀl.

Stek sedan kycklingen i en het stekpanna med lite olja i.

Tzatziki:

200 g gurka/Ă€pple/zucchini
salt
4 dl naturell yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk örtsalt
olivolja

Grovriv gurka/Àpple/zucchini och blanda med lite salt. LÀgg i ett durkslag och tryck ut överflödig vÀtska. Ha upp yoghurt i en skÄl. Skala och pressa vitlöken. Blanda i den tillsammans med avrunnen gurka/Àpple/zucchini och örtsalt.

Ringla över lite olja precis innan servering.

Grönsaker som finns hemma.

tortilla, pita eller libabröd

För att lÀsa mer om Lönnebergas kycklingprodukter, kolla in hÀr!

69
Kommentera

Vackans mat 5 recept pÄ vegetariska middagar

Linsgryta

SÄ var dagen hÀr. Sista söndagen innan verkligheten drar igÄng pÄ allvar hos oss. En dag jag vÀntat pÄ med bÀvan och lÀngtan. För visst Àr vÀl ÀndÄ jullovet skönt? Skrota runt i pyjamas hela dagen lÄng, ta en promenad, Àta en knÀck och kolla pÄ en film.
Men. Det ska bli skönt med rutiner. Jag saknar mitt jobb. SÄ det kÀnns ÀndÄ helt ok att stÀlla klockan, fÄ ivÀg barnen och ha Ärets första jobbmöte kl 8 i morgon bitti!

Jag vet att mÄnga av er Àter, eller vill Àta mer vegetariskt i januari. December kan ha den inverkan pÄ en. DÀrför viger jag Ärets första matsedel Ät just 5 recept pÄ vegetariska middagar.

Först ut Ă€r min supergoda linsgryta. Den lagade jag faktiskt hĂ€r i mellandagarna. Jag bara kĂ€nde att kroppen BEHÖVDE linsgryta. Alla Ă„t med god aptit. Barnen inrĂ€knade! Ska ni testa en linsgryta i Ă„r, dĂ„ rekommenderar jag denna!

Asiatiska vegobiffar i kokosmjölk

Har du en skvÀtt vegofÀrs i kylen? Ja men dÄ mÄste jag tipsa om dessa asiatiska vegofÀrsbiffar i kokosmjölk. Klara pÄ 30 minuter och sÄ himla goda.

Morot och zucchinibiffar

Morot och zucchinibiffar. Perfekt till lite klyftpotatis eller en frÀsch sallad.  Jag har gjort dessa pÄ kikÀrtsmjöl. Vilket gör dom helt glutenfria.

Falafel pÄ gula Àrtor

Visste du att man kan göra falafel pÄ helt vanliga torkade, gula Àrtor? Om inte, sÄ vet du nu. Och hÀr har du dessutom ett recept pÄ det!

Ajvargryta

En annan riktigt supersnabb klassiker hemma hos oss. Det Àr ajvargryta med quorn. Perfekt att göra nÀr tiden Àr knapp men man ÀndÄ vill ha god och vÀllagad mat.

Nu ska vi avsluta kvĂ€llen hĂ€r hemma med en stund framför tvÂŽn. Barnen Ă€r i sĂ€ng sen en stund tillbaka. Jag bara hoppas dom kan somna i skaplig tid. Även om vi alla rĂ„kade ta sovmorgon i morse, igen.. Men. Är det jullov. SĂ„ Ă€r det!

116
Kommentera

Hasselbackspotatis

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

FÄr det lov att vara en form med rykande varma hasselbackspotatisar? BÀsta tillbehöret till helgens middagar, om du frÄgar mig.

Vill man göra det extra gott, vilket man sÄklart vill, dÄ gör man Àven en omgÄng med smÄ fina hasselbacksrödbetor och lÀgger i bland potatisarna. Det blir bÄde fint och mumsigt tycker jag!hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Den allra godaste hasselbackspotatisen, den gör min pappa. Och hemligheten bakom dessa frasiga, gyllene knölar, det stavas smör.
Som sÄ ofta annars nÀr det kommer till matlagning.
Potatisarna ska fÄ ett lager hyvlat smör innan de Äker in i ugnen. Sedan ska dom ösas med smöret ett par gÄnger. DÄ blir ytan sÄdÀr frasig och god.

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Idag stÄr det trettondag jul i kalendern. Inte en dag vi brukar fira hÀr hemma. Men om man skulle kÀnna för att fira lite extra sÄ hÀr mitt i veckan, dÄ vore det vÀl passande att servera just hasselbackspotatis. Tycker ni inte?hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

HĂ€r hemma Ă€r det fortfarande jullovslunk som gĂ€ller. Även om vi försökte fĂ„ upp hela familjen runt kl 8 i morse.
Jag jobbar lite, barnen spelar tv-spel och Sebastian Àr ute och trÀnar.

Men nu börjar bĂ„de jag och barnen lĂ€ngta lite tillbaka till vardagen. Det ska bli riktigt skönt att kĂ€ra igĂ„ng pĂ„ mĂ„ndag! Ja förutom det hĂ€r med att gĂ„ upp om mornarna dĂ„…

 

Hasselpackspotatis 4 port:

 

1 kg potatis i samma storlek (gÀrna nÄgra rödbetor ocksÄ)
ca 50 g smör
flingsalt
ev smaksÀttning som fetaost, parmesan eller annat gott

Skala potatis och rödbetor. SkÀr dom i tunna skivor, men inte helt igenom. LÀgg dom gÀrna i en trÀslev sÄ ligger dom still.
Placera ut potatis och rödbetor i en ugnsform. Hyvla smöret med en osthyvel eller potatisskalare och placera ut detta över potatisarna. Strö över flingsalt.

Ugnsbaka i 225°C i cirka 45 minuter. Beroende pÄ hur stora potatisar du valt kommer tillagningstiden att variera.

Ös potatisarna med det smĂ€lta smöret i formen 2-3 gĂ„nger under tillagningstiden. Vill du smaksĂ€tta hasselbackspotatisen kan du smula över fetaost eller finriva parmesan och ha över de sista 10 minutrarna av tillagningstiden.

Jag klippte över lite krasse och Àrtskott pÄ min hasselbackspotatis.

Ett gott tillbehör att servera till det allra mesta!

81
Kommentera