God morgon lördag!
Idag har jag ett sÄnt dÀr himla bra recept att bjuda er pÄ. NÀmligen lÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna. Enklare Àn sÄ hÀr blir det inte att bjuda familjen pÄ nybakat bröd!
En sÄn hÀr deg som bara röres ihop. Ingen knÄdning. Ingen passning nÀr det kommer till jÀstider. Har man en skvÀtt rivna rotfrukter över- ja dÄ kan man med fördel ha i dom. Eller fick du havregrynsgröt över frÄn morgonens frukost? Ha i den.
Du vet vÀl att du Àven kan följa mig pÄ Instagram och Facebook?
Sen fÄr allt jÀsa direkt i lÄngpannan i kylen över natten. PÄ morgonen Àr det bara att ta fram plÄten och stÀlla in den i ugnen samtidigt som du slÄr pÄ ugnen. GrÀdda sedan bröden och pÄ ett litet kick har du frukostbröden klara. Fiffigt va?
HÀr bjuder januari pÄ Ànnu en vinterdag. Vi har planerat in en tur till pulkabacken i helgen. Annars blir det mest fix hÀr hemma pÄ barnens rum dÄ vi fick en IKEA-leverans i veckan med dörrar till bokhyllor, lampor och lite annat till deras sovrum.
LÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna, ja alltsÄ mer lÀttbakat Àn sÄ hÀr blir det knappast inte.
Jag hade i en skvÀtt rÄgmjöl, för det fanns hemma. Men det gÄr precis lika bra att bara baka pÄ vetemjöl om man vill det.
Brödet gÄr sÄklart fint att toppa med solroskÀrnor, flingsalt, sesamfrön eller lite havregryn. Om man sÄ vill.
LÀttbakat kalljÀst bröd i lÄngpanna:
5 dl vÀtska (havremjölk, vatten, mjölk- ta det du har hemma)
25 g ekologisk, fÀrsk jÀst
1/2 dl olja
1 msk honung
2 dl rÄgmjöl
ca 8-10 dl vetemjöl
2 tsk salt
Rör ut jĂ€sten i degvĂ€tskan. TillsĂ€tt olja, honung och allt rĂ„gmjöl. Ha sedan i vetemjöl och rör till en lĂ€tt kletig deg. TillsĂ€tt saltet. KlĂ€ en lĂ„ngpanna (ca 30×40 cm) med bakplĂ„tspapper och hĂ€ll ut degen i den. Strö över vetemjöl och tryck ut degen i formen. Plasta in ugnsformen och lĂ„t stĂ„ i kylen över natten.
OBS! Se till att din ugnsform fÄr plats i kylskÄpet innan du har i degen. FÄr den inte plats gÄr det sÄklart bra att grÀdda i tvÄ lite mindre formar.
Tag ut formen ur kylen. SkÀr brödet i rutor med en mjölad kniv. SlÄ pÄ ugnen till 225°C. Tag av plasten frÄn formen och stÀll in den i den kalla ugnen. NÀr ugnen sedan blivit varm, grÀdda brödet i cirka 20 minuter eller tills det Àr helt klart.
Servera rykande fÀrskt med smör, ost och marmelad. Bröd som blir över förvaras bÀst i frysen. Jag brukar antingen tina det försiktigt eller dela bröden och rosta dom. SÄ gott!