Glass med lemon curd- utan glassmaskin

inlägget innehåller annonslänk för Cervera

Idag vill jag bjuda er på ett av de godaste recepten jag gjort denna vår. Dessutom hamnar det under kategorin mycket enkla recept också. Och det gör ju inte saken sämre direkt.
Här blev det alltså glass med lemon curd- helt utan glassmaskin.

Låter inte det för bra för att vara sant egentligen?

Jag brukar alltid få frågan vart min glasskopa är ifrån. Det var väldigt länge sedan jag köpte den. Men ni hittar en liknande här.

Glassen görs enkelt på bara några få ingredienser, du behöver inte röra i glassen var 15 minut men du får ändå världens mest krämiga och goda glass.

Jag konstaterade precis att det är 10 år sedan i år jag gjorde glass på det här viset för första gången. Efter det har jag faktiskt inte använt min glassmaskin en enda gång.

Glassen blir tack vare lemon curden både söt och syrlig, en perfekt kombination om du frågar mig.

Till den här glassen behöver du sötad kondenserad mjölk. Vilket inte är samma sak som karameliserad mjölk (dulce de leche). Båda sorterna finns att köpa i matbutiken och ser ofta väldigt lika ut. Så kolla noga så att du tar rätt. Det fungerar alltså inte att använda karameliserad mjölk för att få till den här krämiga glassen.

Du kan använda både hemgjord och köpt lemon curd. Men jag tycker den hemgjorda blir så mycket godare än varianten man kan köpa.
Här hittar ni mitt recept på lemon curd.

Glass med lemon curd:

5 dl vispgrädde
1 burk á 397g sötad, kondenserad mjölk
2 dl lemon curd 
färska bär och citronmeliss till dekoration

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Ha i en burk sötad, kondenserad mjölk och fortsätt vispa tills allt är väl blandat.
Ha upp din lemon curd i en spritspåse. Gör du inte egen utan köper färdig på burk föreslår jag att du blandar ut den med lite vatten eller citronsaft så den blir lite mer smidig i konsistensen.

Ha ut ett lager glassmet i en avlång brödform. Spritsa ur lemon curd i två strängar. Upprepa tills du får slut på både glassmet och lemon curd. Avsluta med ett lager lemon curd. Tag en kniv eller något annat smalt och snurra runt i glassen så glassmet och lemon curd blir blandat i ett fint mönster. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Tag fram och låt glassen tina cirka 20 minuter innan den ska ätas.
Dekorera med färska bär och citronmeliss.

0
30

Stuvad spenat

För någon vecka sedan fick jag ett sånt akut sug efter stuvad spenat. Jag vet ärligt talat inte när jag åt det sist. Vilket är himla konstigt  för det är inte bara himla bra för kroppen, det är ju så gott också. Dessutom lyfter lite stuvad spenat vilken tråkig middag som helst!

Som tur var hade jag en påse fryst spenat att plocka fram. Det blev pricken över i till vår middag.

Jag försökte få barnen med på tåget genom att visa nån filmsnutt på YouTube med Karl-Alfred som blev så stark av spenat. Dom tittade på mig med föga imponerad uppsyn och förstod inte alls hur ett mossigt filmklipp i dålig kvalité skulle få dom att äta den stuvade spenaten. Axel smakade och konstaterade att: nej, ingen favorit.

Men jag tänker som så, att en dag lär dom sig att uppskatta även stuvad spenat. Om jag bara fortsätter servera det, så en vacker dag är det liksom gott.
Så har det iallafall varit för mig under hela mitt liv, en dag smakade sillen på julbordet riktigt bra. För att inte tala om saker som oliver, starkare ostar och typ vin. Det sistnämnda fick jag jobba på bra länge innan jag lärde mig att uppskatta det. Finns bara viljan så 😉

Stuvad spenat:

450 g fryst, hackad spenat
25 g smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk (jag tog havremjölk)
salt och lite muskotnöt
ev en nypa socker

Låt gärna spenaten tina och pressa ur vätskan ur den tinade spenaten (om du inte hinner tina spenaten går det bra att lägga i den fryst också.)
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet, späd med mjölk, lite i taget under konstant vispning. Låt koka upp till en tjock stuvning.
Ha i spenaten och låt allt koka på låg värme i cirka 5 minuter. Smaka av med salt, lite riven muskotnöt och eventuellt en nypa socker. Jag brukar hoppa över det, men många föredrar lite sötma i stuvningen.

Perfekt att servera med ett stekt eller kokt ägg och lite potatis. Gott till fisk och till korv!

MUMS!

0
18

6 goda våffelrecept att testa på våffeldagen

inlägget innehåller reklamlänkar för Cervera

Photographer: Sebastian Niemi Ca

25 mars står för dörren. Vilket innebär att det är dags att damma av våffeljärnet och grädda ett gäng våfflor. Vilken tur att det finns en hel uppsjö av olika recept på just våfflor,  jag har tagit fram 6 goda våffelrecept att testa på våffeldagen. Allt från frasiga spenatvåfflor med lax till våfflor med glass och chokladsås. Det finns något för alla smaker med andra ord!

Ni är fler som undrat över mitt våffeljärn. Vilket märke det är och vart man kan köpa det. Det blir superfina, hjärtformade våfflor av det! Just nu är det 35% rabatt på det! Så kolla in det och alla andra fina våffeljärn som är på bra pris nu inför våffeldagen!

Som en fräsch liten förrätt är dess spenatvåfflor som jag toppat med färskost och lax. Våfflor helt i min smak!

Vill du gör klassiska våfflor, fast aningen lite mer matiga? Testa att göra våfflor på havremjöl. Precis lika gott som på vetemjöl, men mättar bättre!

Våfflor kan också passa fint som tilltugg.  Vilket är precis vad dessa halloumivåfflor gör. Salt, krispigt, frasigt och så himla gott!

Visste du att det går precis lika bra att göra våfflor på kikärtsmjöl som på vete eller havremjöl? Våfflorna får en himla fin lite gulare ton. Men lika god smak som klassiska våfflor! Testa!

Äggfria våfflor? Javisst, inga problem! Byter du dessutom ut mjölken mot växtbaserad mjölk blir dom även mjölkfria. Bra va?
Här har jag toppat våfflorna med en ädelostkräm och blåbärssylt. SÅ GOTT!

Vi avslutar väl på topp? Med våfflor som du serverar både glass och chokladsås till?

Låter inte det himla bra va?

Vilka slags våfflor föredrar du? Ska det vara med sylt och grädde? Eller kanske glass? Eller är du lite mer som jag och föredrar något mera salt på din våffla, som färskost och lax?

Hur du än väljer att äta dina våfflor så hoppas jag din våffeldag blir god och njutfull!

Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?

0
27