Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

God morgon lördag!

Idag har jag ett sånt där himla bra recept att bjuda er på. Nämligen lättbakat kalljäst bröd i långpanna. Enklare än så här blir det inte att bjuda familjen på nybakat bröd!

En sån här deg som bara röres ihop. Ingen knådning. Ingen passning när det kommer till jästider. Har man en skvätt rivna rotfrukter över- ja då kan man med fördel ha i dom. Eller fick du havregrynsgröt över från morgonens frukost? Ha i den.

Du vet väl att du även kan följa mig på Instagram och Facebook?
Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Sen får allt jäsa direkt i långpannan i kylen över natten. På morgonen är det bara att ta fram plåten och ställa in den i ugnen samtidigt som du slår på ugnen. Grädda sedan bröden och på ett litet kick har du frukostbröden klara. Fiffigt va?

Här bjuder januari på ännu en vinterdag. Vi har planerat in en tur till pulkabacken i helgen. Annars blir det mest fix här hemma på barnens rum då vi fick en IKEA-leverans i veckan med dörrar till bokhyllor, lampor och lite annat till deras sovrum.
Lättbakat kalljäst bröd i långpanna

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna, ja alltså mer lättbakat än så här blir det knappast inte.

Jag hade i en skvätt rågmjöl, för det fanns hemma. Men det går precis lika bra att bara baka på vetemjöl om man vill det.

Brödet går såklart fint att toppa med solroskärnor, flingsalt, sesamfrön eller lite havregryn. Om man så vill.

 

Lättbakat kalljäst bröd i långpanna:

5 dl vätska (havremjölk, vatten, mjölk- ta det du har hemma)
25 g ekologisk, färsk jäst
1/2 dl olja
1 msk honung
2 dl rågmjöl
ca 8-10 dl vetemjöl
2 tsk salt

Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt olja, honung och allt rågmjöl. Ha  sedan i vetemjöl och rör till en lätt kletig deg. Tillsätt saltet. Klä en långpanna (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper och häll ut degen i den. Strö över vetemjöl och tryck ut degen i formen. Plasta in ugnsformen och låt stå i kylen över natten.

OBS! Se till att din ugnsform får plats i kylskåpet innan du har i degen. Får den inte plats går det såklart bra att grädda i två lite mindre formar.

Tag ut formen ur kylen. Skär brödet i rutor med en mjölad kniv. Slå på ugnen till 225°C. Tag av plasten från formen och ställ in den i den kalla ugnen. När ugnen sedan blivit varm, grädda brödet i cirka 20 minuter eller tills det är helt klart.

Servera rykande färskt med smör, ost och marmelad. Bröd som blir över förvaras bäst i frysen. Jag brukar antingen tina det försiktigt eller dela bröden och rosta dom. Så gott!

78
Kommentera
ANNONS

Hel kyckling i ugn med toscanska smaker

I annonssamarbete med Villa Puccini

hel kyckling, kyckling i ugn

 

Vi har tagit oss en bra bit in i januari nu. Som bekant är detta den månaden på året det ekar allra mest tomt i våra plånböcker. Kanske, bara kanske gick man över den satta julklappsbudgeten.

Visst är det då himla tur att det finns otroligt god mat att laga som ändå inte kostar skjortan? Mitt bästa tips i januari, det är att laga hel kyckling i ugn. Lättlagat, fint för plånboken och framförallt: otroligt gott! Idag blev det en hel kyckling i ugn med toscanska smaker.

Just hel kyckling kan man ofta fynda till extrapris. Är den färsk brukar jag köpa ett helt gäng och lägga i frysen.

villa puccini

 

 

Under 2021 fortsätter min härliga resa tillsammans med Villa Puccini. För er som inte hängt med under åren jag rest i matens, vinets och Toscanas underbara värld (ja, vi har varit ner till det område i Toscana som Villa Puccini produceras i!)

Villa Puccini är ett Italienskt vin, närmare bestämt från Toscana. Nytt för i år är att flaskan har fått en skruvkork, vilket jag tycker är himla bra!

Under året kommer jag ta fram recept till 3 av Villa Puccinis viner, och vi börjar med detta.

Många kanske tänker att ett rött vin av toscansk karaktär passar bättre till rött kött som nöt eller lamm. Men om man tänker till lite kring hur maten tillagas och vilka tillbehör man har till, då går det hur bra som helst.

För att möta upp syran i detta vin har jag tillsatt lite citron, både i smöret och i såsen. Potatisen har fått sin beskärda del av smör och i såsen hade jag en skvätt grädde. Allt detta för att det är himla gott, men också för att möta den strävhet i vinet. I vinet finner ni toner av bland annat salvia, vilket är den ört jag haft som inspiration till denna rätt och som ni hittar i både kryddsmöret och såsen.

Av de tre viner vi kommer testa under året, är Villa Puccini 2015 det rundare och lättare i stilen, vilket gör att det passar väldigt bra att para ihop med denna lite lättare middag

hel kyckling, kyckling i ugn

Min kyckling, den har fått sig en rejäl omgång av mitt kryddsmör. Ett kryddsmör med smak av salvia, rosmarin, vitlök, salt och citron. Det går inte att beskriva hur otroligt fint detta passar till just kyckling. Och mina smaklökar, dom tar mig genast tillbaka till de toscanska kullarna, översållade av vinodlingar så långt ögat når. När vi var ner till Toscana gjorde vi nämligen en helt underbar sås med smak av just salvia. Det fick utgöra inspirationen till denna maträtt.

hel kyckling, kyckling i ugn

Till min ugnsbakade kyckling med toscanska smaker serverade jag potatis (perfekt januarimat även det, en råvara som oftast redan finns hemma och gör den inte det kostar potatis inte många kronor kilot.) Potatisen skar jag i rustika bitar och ugnsbakade med lite av de örtsmör jag fick över från kycklingen. När sedan kyckling och potatis gått klart i ugnen strödde jag ut potatisbitarna runt om i formen med kyckling. Där fick de suga upp mycket av alla de härliga smakerna från kycklingen. Så gott!

 

hel kyckling, kyckling i ugn

Det känns fint att få samla familjen kring en januarimiddag som denna. Där smakerna från den färska rosmarinen och den färska salvian känns så lyxiga.

Hel kyckling i ugn med toscanska smaker:

1 hel kyckling 1 1/2-2 kg
50 g mjukt smör
1 kvist färsk rosmarin
4 kvistar färsk salvia
2 vitlöksklyftor
örtsalt
1 hel ekologisk citron
1 hel gul lök

Värm ugnen till 200°C.

Klappa kycklingen helt torr med hushållspapper.
Ha upp smöret i en skål. Finhacka rosmarin, salvia och vitlök. Blanda i detta i smöret tillsammans med örtsalt och ca 1 msk citronsaft. Rör om väl. Gör små snitt i skinnet på kycklingen med en vass kniv. Gnid in 2/3 av örtsmöret runt om på kycklingen.

Skala och skär löken i klyftor. Skär citronen i bitar. Fyll kycklingen med lök och citron.

Stick in en stektermometer till benet. Stek i ugn tills innertemperaturen når 82 °C. Låt kycklingen vila i minst 15 minuter. Har du ingen termometer brukar man räkna ca 1 timme per kilo när det kommer till kyckling.

Ös gärna kycklingen någon gång under tillagningstiden.

Ugnsbakad potatis:

ca 1 kg fast potatis
kryddsmör (se recept ovan)
örtsalt

Tvätta potatisen och skär den i rustika bitar. Lägg i en ugnsform. Klicka ut resterande mängd örtsmör från kycklingen. Salta med örtsalt. Baka potatisen i 200°C i cirka 40 minuter.

Örtsås till kyckling:

sky från kycklingen
2 msk vetemjöl
ca 3 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 tsk torkad mejram
färsk salvia
örtsalt
citron

Tag av lite sky från formen med den ugnsbakade kycklingen.
Häll detta i en kastrull. Pudra över mjöl och vispa ihop detta helt klumpfritt på medelvärme. Tillsätt mjölk under konstant omrörning tills du har en tjock sås. Späd med lite grädde och ev mer mjölk om såsen känns för tjock. Smaka av med kycklingfond, torkad mejram, finhackas salvia, örtsalt och lite färsk citron.

 

Lägg potatisen runt om den ugnsbakade kycklingen och låt den suga upp alla underbara smaker från formen. Servera tillsammans med såsen.

76
Kommentera
ANNONS

Kycklinggyros med tzatziki

 I betalt annonssamarbete med Lönneberga

Kycklinggyros

Att vara kreativ och laga mat på de råvaror man redan har hemma i sitt kök. Det kan vara en utmaning. Men ibland, då måste man bara släppa fram sin inre mästerkock och sätta fart!
Under 4 veckor kommer jag tillsammans med Lönneberga Kyckling ge dig massor av enkla och bra tips som gör att du kan ta din matlagning till nästa nivå. Utan krångliga metoder, ingredienser och avancerade köksprylar.
Mat som passar till många, mat som går supersnabbt att göra, eller varför inte mat som jag vet går hem hos barnen. Att en onsdag i januari trolla fram sådan mat på ingredienser som redan finns hemma, det är att vara en mästerkock tycker jag!

Lönneberga kyckling tunna innerfiléer
När jag har kort om tid, eller helt enkelt lite dåligt med inspiration. då blir det ofta någon form av kyckling i bröd hemma hos oss. Det är en rätt som enkelt går att få fram på bordet och kan serveras med de grönsaker och tillbehör som råkar finnas i kylen.
Dessutom är det ett perfekt tillfälle för barnen att hjälpa till hemma. Idag blev det kycklinggyros på Lönnebergas tunna innerfiléer. Har man snålt med tid passar dom här perfekt, då dom är lätta att skära i riktigt små bitar och sedan steks klart på ett litet kick. Utan att bli det minsta torr eller tråkig. Bara saftig och god.
Kycklinggyros 3
Till gyros, då blandar man ihop kryddblandningen av kryddor du ofta har hemma. Oregano, paprika, vitlökspulver, spiskummin och kanel.
Jag lägger kryddor, olja, citron och kyckling i en påse och låter kycklingen marinera en liten stund. Sen är den bara att steka på.
Kycklinggyros
Hemma hos oss finns det ofta någon form av pita, liba eller tortillabröd hemma. Det är liksom som en liten livlina tycker jag. Kycklinggyrosen serverar jag i någon form av bröd och de grönsaker som råkar finnas hemma.
Till detta är det gott med tzatziki. Idag gjorde jag den på zucchini, för det var det jag råkade ha hemma helt enkelt. Men det såklart bra att göra den på vanlig gurka, eller varför inte äpple, det blir också jättegott!

Kycklinggyros 4 port:

700 g  Lönneberga Kyckling Tunna innerfiléer
1 msk spiskummin
1 msk paprika
1 msk oregano
1/2 msk vitlökspulver
1/2 tsk kanel
salt

1/2 dl olivolja
saft från 1/2 citron

Strimla kycklingen fint. Lägg i en påse eller skål. Ha på kryddor, olja och citron. Blanda om väl.

Stek sedan kycklingen i en het stekpanna med lite olja i.

Tzatziki:

200 g gurka/äpple/zucchini
salt
4 dl naturell yoghurt
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk örtsalt
olivolja

Grovriv gurka/äpple/zucchini och blanda med lite salt. Lägg i ett durkslag och tryck ut överflödig vätska. Ha upp yoghurt i en skål. Skala och pressa vitlöken. Blanda i den tillsammans med avrunnen gurka/äpple/zucchini och örtsalt.

Ringla över lite olja precis innan servering.

Grönsaker som finns hemma.

tortilla, pita eller libabröd

För att läsa mer om Lönnebergas kycklingprodukter, kolla in här!

69
Kommentera

Vackans mat 5 recept på vegetariska middagar

Linsgryta

Så var dagen här. Sista söndagen innan verkligheten drar igång på allvar hos oss. En dag jag väntat på med bävan och längtan. För visst är väl ändå jullovet skönt? Skrota runt i pyjamas hela dagen lång, ta en promenad, äta en knäck och kolla på en film.
Men. Det ska bli skönt med rutiner. Jag saknar mitt jobb. Så det känns ändå helt ok att ställa klockan, få iväg barnen och ha årets första jobbmöte kl 8 i morgon bitti!

Jag vet att många av er äter, eller vill äta mer vegetariskt i januari. December kan ha den inverkan på en. Därför viger jag årets första matsedel åt just 5 recept på vegetariska middagar.

Först ut är min supergoda linsgryta. Den lagade jag faktiskt här i mellandagarna. Jag bara kände att kroppen BEHÖVDE linsgryta. Alla åt med god aptit. Barnen inräknade! Ska ni testa en linsgryta i år, då rekommenderar jag denna!

Asiatiska vegobiffar i kokosmjölk

Har du en skvätt vegofärs i kylen? Ja men då måste jag tipsa om dessa asiatiska vegofärsbiffar i kokosmjölk. Klara på 30 minuter och så himla goda.

Morot och zucchinibiffar

Morot och zucchinibiffar. Perfekt till lite klyftpotatis eller en fräsch sallad.  Jag har gjort dessa på kikärtsmjöl. Vilket gör dom helt glutenfria.

Falafel på gula ärtor

Visste du att man kan göra falafel på helt vanliga torkade, gula ärtor? Om inte, så vet du nu. Och här har du dessutom ett recept på det!

Ajvargryta

En annan riktigt supersnabb klassiker hemma hos oss. Det är ajvargryta med quorn. Perfekt att göra när tiden är knapp men man ändå vill ha god och vällagad mat.

Nu ska vi avsluta kvällen här hemma med en stund framför tv´n. Barnen är i säng sen en stund tillbaka. Jag bara hoppas dom kan somna i skaplig tid. Även om vi alla råkade ta sovmorgon i morse, igen.. Men. Är det jullov. Så är det!

116
Kommentera

Hasselbackspotatis

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Får det lov att vara en form med rykande varma hasselbackspotatisar? Bästa tillbehöret till helgens middagar, om du frågar mig.

Vill man göra det extra gott, vilket man såklart vill, då gör man även en omgång med små fina hasselbacksrödbetor och lägger i bland potatisarna. Det blir både fint och mumsigt tycker jag!hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Den allra godaste hasselbackspotatisen, den gör min pappa. Och hemligheten bakom dessa frasiga, gyllene knölar, det stavas smör.
Som så ofta annars när det kommer till matlagning.
Potatisarna ska få ett lager hyvlat smör innan de åker in i ugnen. Sedan ska dom ösas med smöret ett par gånger. Då blir ytan sådär frasig och god.

hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Idag står det trettondag jul i kalendern. Inte en dag vi brukar fira här hemma. Men om man skulle känna för att fira lite extra så här mitt i veckan, då vore det väl passande att servera just hasselbackspotatis. Tycker ni inte?hasselbackspotatis, hasselbacksrödbetor,

Här hemma är det fortfarande jullovslunk som gäller. Även om vi försökte få upp hela familjen runt kl 8 i morse.
Jag jobbar lite, barnen spelar tv-spel och Sebastian är ute och tränar.

Men nu börjar både jag och barnen längta lite tillbaka till vardagen. Det ska bli riktigt skönt att kära igång på måndag! Ja förutom det här med att gå upp om mornarna då…

 

Hasselpackspotatis 4 port:

 

1 kg potatis i samma storlek (gärna några rödbetor också)
ca 50 g smör
flingsalt
ev smaksättning som fetaost, parmesan eller annat gott

Skala potatis och rödbetor. Skär dom i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg dom gärna i en träslev så ligger dom still.
Placera ut potatis och rödbetor i en ugnsform. Hyvla smöret med en osthyvel eller potatisskalare och placera ut detta över potatisarna. Strö över flingsalt.

Ugnsbaka i 225°C i cirka 45 minuter. Beroende på hur stora potatisar du valt kommer tillagningstiden att variera.

Ös potatisarna med det smälta smöret i formen 2-3 gånger under tillagningstiden. Vill du smaksätta hasselbackspotatisen kan du smula över fetaost eller finriva parmesan och ha över de sista 10 minutrarna av tillagningstiden.

Jag klippte över lite krasse och ärtskott på min hasselbackspotatis.

Ett gott tillbehör att servera till det allra mesta!

81
Kommentera