4 recept på enkla bröd att baka hemma

 

Kalljästa frallor med solrosfrön 3

Här hemma njuter vi fortfarande av ledigheten. Så jag tänkte passa på att tipsa er om 4 recept på enkla bröd att baka hemma. I dessa tider när man ändå ska hålla sig hemma kan man ju underhålla sig med lite bakning. Och varför inte baka en omgång eget bröd?

Mina kalljästa frallor med solroskärnor passar perfekt att sätta på kvällen och sen baka ut på morgonen till frukost!

Bröd med vita bönor

Vill ni sysselsätta er med något kul? Baka då en omgång lättbakade bröd med vita bönor. Dessa har jag stansat ut i form av runda kakor. Som passar perfekt att rosta när de inte smakar dagsfärskt längre. Fiffigt va?

Scones

Om det här med att jäsa degar inte riktigt är din grej. Då är kanske scones det? Jag har gjort dessa i form av hjärtan. Hur fint som helst tyckte barnen. Självklart behöver man inte hålla sig till hjärtan. Plocka fram pepparkaksformarna och låt fantasin flöda!Tunnbröd

Mjukt tunnbröd i stekpanna. Har du inte testat detta än har du något riktigt smarrigt framför dig. Jag lovar. Ingen jäst, ingen jästid. Hur bra låter inte det egentligen? 4 ingredienser är allt du behöver för att antingen fixa godaste brödet till soppan eller lyxigaste eftermiddagsfikat!

Den här veckan går lite på halvfart då barnen som sagt fortfarande har jullov. Men nästa vecka, då är vi tillbaka till 100% i vardagen igen. Med jobb, skola och allt vad det innebär.

 

Ha en finfin start på veckan mina kära vänner!

502
Kommentera

Så här blev mitt 2020

Ajvargryta

Så här några dagar in på det nya året är det alltid fint att blicka tillbaka på det gamla tycker jag. Fundera över året som gått. Vad var bra? Vad kan vi lämna bakom oss?

2020 är ett år som går till historien, på så många sätt. Men var året helt genomruttet? Såklart inte! Året har i matväg bjudit på mängder av god mat tillexempel:

I januari, då lagade jag den här superenkla och väldigt goda ajvargrytan med quorn. En så god vardagsrätt som ofta lagats här hemma sedan dess!

Semmelpaj

I februari känns det enda rätta att baka en lyxig semmelpaj, eller vad tycker ni?

Linnea seidel

I mars gick mina tankar kring corona-viruset så här. I mångt och mycket har dom inte förändrats speciellt.
Vi går inte in på mataffären hela familjen. Om vi måste gå in, sitter familjen kvar och jag handlar. Även om vi försöker online-handla så gott det går. Många, många, många fler har dött nu mot i våras. Vilket gör mig både ledsen och förtvivlad. Men du och jag kan inte göra annat än vårt bästa för att minska smittspridningen.

Förutom att tankarna kring corona upptog större delen av de vakna timmarna i mars. Så gjorde jag ugnsbakad gröt med blåbär, marmorerade ägg till påsk och gjorde en supersmarrig panerad torsk i ugn!

Nässelsoppa

April bjöd på vårkänslor och nässelsoppa. Så många av er hade aldrig lagat eller ätit detta. Men nu har ni snart en ny chans att laga denna delikatess!

Jag lagade även falafel på gula ärtor och lagade redan nu sommarens favoritlunch: pastasallad med pesto och kyckling. Som vi åt detta sommaren 2020!

Pannacotta med rabarber och vit choklad

Ljuva maj välkomnades med bland annat pannacotta med rabarber och vit choklad. Vad kan man inte älska med detta liksom?

Jag bakade även kalljästa frallor med solrosfrön, min favoritomelett och gjorde en ljuvlig fiskgratäng med citronsås.

Morot och zucchinibiffar

Juni och jag lagar morot och zucchinibiffar med händer som börjat få färg av försommarsol.

Mormors inkokta lax med kall dillsås lagas äntligen och hamnar här på Linnéas Skafferi, precis som jag får tid till att testa saft på svartvinbärsblad denna månad.

linnea seidel, linneas skafferi

Juli. Och jag tar min första riktiga semester. I hela mitt liv. Där dagar blir till veckor och veckorna faktiskt blev till 1 1/2 månad.  Vi hemestrade hejvilt i vårt närområde. Padlade kanot, spelade minigolf, lekte i lekparken och hade det rätt bra ändå.

Förutom att ha semester gjorde jag krispiga tunnbrödssticks och ljuvliga rabarberrutor.Kalljäst zucchinibröd

2020 var året vi åt vår vikt i zucchini här hemma. Så jag bakade bland annat kalljästa zucchinibröd. September bjöd även på fredagsfavoriten: tacopizza på libabröd och kladdkaksmuffins fyllda med snickers!

 

Pumpamunkar

I oktober, då friterade jag pumpamunkar som blev en totalsuccé! Höstens roligaste pyssel, helt klart!

Jag lagade köttbullar med parmesan och basilika och blandade ihop en varm och kryddig äppeldrink.

Torkade apelsinskivor

I november gjorde jag decembers mest lästa inlägg- hur du gör torkade apelsinskivor! Lätt som en plätt och väldigt användbart i juletid!

Glögginkokta päron, min bästa saffransdeg och pepparkakskladdkaka med choklad stod på menyn!

Julgodis 2

December står för dörren. Och jag önskar god jul med en hel låda av godsaker.

Trillar julköttbullar som tillagas i ugn, bakade mängder av mina skurna pepparkakor och ugnsrostade brysselkål!  

 

Skärmavbild 2020-12-22 kl. 10.04.40

2020, du har gjort mig lite mer ödmjuk inför livet. Under en period sinade jobben och framtiden såg allt annat än ljus ut. Men hösten kom tillslut, räddade upp en katastrofal vår och sommar.

Resor har blivit inställda, jobb uppskjutna eller helt enkelt borttagna ur kalendern.
Men vet ni, jag har aldrig sovit så mycket som 2020. På grund av att vi varit hemma så otroligt mycket och haft ett väldigt rutin på livet. Så har jag efter snart 13 år fått ordning på min sömn. Bara en sån sak liksom.

Nu ser jag fram emot 2021. Nästa vecka börjar jag så smått smyga igång jobbet igen för att vara tillbaka på helfart 11/1 då skolorna startar.

Jag önskar er allt gott inför det nya året. Och hoppas ni vill fortsätta hänga med mig på min resa här!

178
Kommentera

Crème Brûlée

dessert, efterrätt, nyårsdessert, nyårsefterrätt

Nyårsafton nalkas. Här väntar vi in den allra sista dagen av 2020 medan årets första, riktiga snö faller ute. Och i ugnen, där går de sista två av årets nyårsdesserter klart. I år blir det Crème Brûlée.

Som ni kanske märkt har jag och bloggen flyttat. Efter 4 år på underbara Loppi var det helt enkelt dags att testa vingarna. Jag är inte en person som gillar stora förändringar. Ordet trygghetsnarkoman, det känns varmt och skönt. Men ibland måste man prova något nytt. Och för er blir bloggen precis som den alltid varit. Full med inspiration och recept. Ni använder samma adress som tidigare. Men utseendet är lite annorlunda. Och det kommer ändras lite här framöver också.

Men jag är helt övertygad om att det kommer blir superbra här på Allt om mat!dessert, efterrätt, nyårsdessert, nyårsefterrätt

Crème Brûlée, det är en finfin dessert att bemästra. För den känns sådär lagom avancerad, men är i grund och botten rätt lätt att göra.
Dessutom kan du förbereda den lång tid i förväg. Låt den bara stå i kylen och bränn av den sen när det är dags att servera.

Jag brukar låta dom stå framme en liten stund innan jag bränner av dom. Så dom inte är helt kylskåpskalla.

dessert, efterrätt, nyårsdessert, nyårsefterrätt

Crème Brûlée är gott att smaksätta med olika saker som:

  • rivet apelsinskal
  • lakritspulver
  • citron
  • likör
  • kaffe

Det är verkligen bara fantasin som sätter gränser.

Fyll alla formar lika mycket, annars gräddas de ojämnt. En lägre form är att föredra framför en högre. Ju högre form, ju längre tid i ugnen.

Créme Brûlée med smak av vanilj 6 port:

1 vaniljstång
5 dl grädde (minst 36%)
1 dl standardmjölk (3%)
1 dl strösocker
1 ekologisk apelsin
5 stora äggulor (M/L)
strösocker till garnering

Värm ugnen till 150°C

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda grädde, mjölk och vanilj i en kastrull.
Låt sjuda (inte koka) i ett par minuter. Plocka ur vaniljstången.

Rör undertiden ihop äggulor och socker.  Detta ska inte vispas, bara röras ihop.

Slå i lite av den varma gräddmjölken över ägg och socker,  under konstant omrörning. Vispa detta en stund tills gräddmjölken kommer ner i temperatur. Häll sedan tillbaka detta i gräddmjölken du har i kastrullen, under omrörning. Sila allt ifall det bildats någon liten äggklump.

Ställ ut portionsformar i en långpanna eller plåt med höga kanter.

Fyll portionsformarna till 3/4. Häll sedan hett vatten i långpannan/formen så att vattnet når lite drygt halva kanten på formarna.

Ställ in i nedre delen av ugnen och grädda i 40-60 min (beroende på storlek på formar). Låt stelna helt i kylskåp.

Strö lite socker över créme bruléen. Bränn snabbt av med en gasbrännare. Servera direkt.

 

58
Kommentera
ANNONS

Matåret 2020

I annonssamarbete med Villa Puccini

midsommarmat, midsommar

Så här års passar det fint att se tillbaka på året som gått. En tillbakablick. Kanske blev 2020 inte riktigt som just du, jag eller någon tänkt sig. Men ser man tillbaka, nog fanns det många fina stunder att plocka fram ändå?

villa puccini

I år blev i stort sett alla inplanerade resor inställda. Därför är jag ändå glad att man hemma från sitt kök kan besöka hela världen. Precis där från mitt köksbord. Genom att uppleva mat och vin från olika delar av världen, på det viset kan man också resa.

Villa Puccini​ är ett riktigt klassiskt toscanskt vin, gjort på druvan Sangiovese som är Toscanas stolthet. ​Idag vill jag ta med er på min

matresa jag gjort ihop med ​Villa Puccini​ under året som gått. Självklart med ett ​gäng recept som passar extra bra till Villa Puccini.

panzanella, ravioli

I februari,  då lagade jag och några vänner den här helt underbara raviolin tillsammans. Ravioli med spenatfyllning som fått koka i härlig tomatsås i ugnen. Så makalöst gott vill jag lova! Perfekt mat att laga med vänner och sedan njuta av tillsammans!

påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé

Påsken. Alltid lika efterlängtad. Efter en lång vinter är liksom påsken den där viktiga milstolpen att ta sig förbi för att det verkligen ska få bli vår ute. Och hur firar man in den bäst om inte med lite god mat och gott vin av toscansk karaktär?
Tortellini med ugnsrostade grönsaker och varmrökt lax, miniomeletter med svamp, lök och ost, bönsallad och en helt ljuvlig citronmarängpaj i glas lagades till denna påsk.

påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé

Kan ni tänka er en vackrare påskdessert än denna? Den funkar faktiskt precis lika bra att bjuda på till påsken som till det kommande nyåret. Sätt i ett sprakande tomtebloss och desserten är fixad!

 

midsommarblommor, midsommar, blommorSom sig bör, efter vår kommer sommar. Och vilken midsommar vi fick i år. Med rekordvärme! Vi firade hemma i trädgården, där blommorna slokade i sina vaser och svetten rann längst ryggraden. Men visst blev det en midsommar att minnas!

midsommarmat, midsommar

Vi är alltid några familjer som firar tillsammans. Alla tar med lite olika saker. Men det man vill grilla, kött, fisk eller fågel, det brukar var och en stå för. I år gjorde jag ​grillade kycklingspett​. Och trots att jag gjorde spett på över ett kilo kyckling till mig och mina barn var det inte ett enda kycklingspett kvar när middagen var slut. Så vi var många som fick njuta av dom i år. Efter det var det en stående önskan från barnen under resten av sommaren. Snälla kan vi äta grillade kycklingspett?

Förutom mina kycklingspett så dukade jag tillsammans med Villa Puccini upp en helt ljuvlig svensk midsommar med toscanska smaker. Visst är det härligt, att med maten kunna ta en av våra svenskaste traditioner och låta Toscana sätta smak på den? Underbart säger jag!

 

Som ett sött och enkelt avslut på min svenska midsommardröm med toscanska smaker gjorde jag en zabaglione med sommarbär. Även om vi nu är i de sista, skälvande dagarna på december kan jag utan problem förnimma smaken av svenska, solmogna jordgubbar. Kan ni?

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Hösten kom. Och vi fick genom maten än en gång resa i vårt inre med hjälp av mat och vin. Drömma som solmogna toscanska tomater, varma höstdagar,  mörka kvällar och kanske en varm skål soppa till middag?

Jag rostade årets sista skörd med tomater och gjorde en helt underbar soppa på dom. Eftersom vi nu inte fysiskt kunde ta oss till Toscana fick jag plocka in det i köket. Och det blev en fullträff om jag får säga det själv!

Höst här hemma i Sverige är ju inte riktigt höst utan en kantarellsmörgås eller två. Även om nu kantarellsmörgåsar inte är det minsta toscanskt- så är det himla gott till just denna soppa!

 

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Ja, år 2020 blev väldigt annorlunda. Men vet ni, annorlunda kan också bli himla bra. Under 2021 kommer jag fortsätta resa med ​Villa Puccini​ i den underbara mat- och vinvärlden. En resa jag ser riktigt mycket fram emot! Du hänger väl med mig?

36
Kommentera

Varm choklad med chokladbomber

chokladbomb, varm choklad,

God fortsättning i stugorna.
Jag hoppas att ni alla haft en himla fin julhelg. Det har då vi haft. Mat i massor, julklappar i mängder och ett lagom firande med de närmaste. Det är så mysigt att vara i den här lilla mellandagsbubblan. Den är liksom lite helig för mig. Jag bokar helst inte in något alls under dessa dagar. Utan äter helst upp all julmat, tar promenader, äter julgodis, tränar lite, kollar på film och spelar spel. Sen när nyårshelgen väl är över har man umgåtts till 1000% och det känns helt ok att skolan sen ska börja för barnen och allt återgå till den vanliga vardagslunken. Men än så länge är det jullov. Och jag tänkte tipsa om ett kul pyssel att göra tillsammans. Nämligen varm choklad med chokladbomber.

chokladbomb, varm choklad,

Detta har varit et grej under hösten. Man gör en chokladbomb, fylld med diverse godsaker. Släpper ner den i varm mjölk och så öppnar sig chokladhöljet och ut kommer marshmallows, kakao, socker, polkagrisar- ja allt man fyllt sin chokladbomb med.

chokladbomb, varm choklad,

Många gör sina chokladbomber från grunden. Genom att pensla silikonformar med choklad och sedan fylla och gjuta ihop. Men jag är ju lite bekväm av mig. Så jag tänkte att det måste ju funka lika bra med kinderägg. Och visst gjorde det!

chokladbomb, varm choklad,

Det är lite pillrigt att få upp kinderäggen utan att de går sönder. Men jag värmde en liten kniv och pillade/bröt försiktigt. Då lossnade de två delarna från varandra och jag kunde ta ur innehållet. Sedan fyller du hälften av chokladäggen med sånt du gillar:

  • Lite kakao för mer chokladsmak
  • minimarshmallows
  • polkagriskross
  • pepparkakskrydda
  • socker

Ja ta och smaksätt med vad du gillar bäst!

chokladbomb, varm choklad,

Du ”limmar” enkelt ihop chokladhalvorna genom att koka upp vatten och ha upp i en skål. Lägg på en assiett/tallrik och låt den bli varm. Den del av kinderägget du inte har fyllt lägger du med snittytan ner mot den varma tallriken några sekunder så chokladen börjar smälta. Tryck sedan försiktigt ihop den fyllda chokladhalvan med den du värmt. Låt stelna i kylskåp minst 15 minuter.chokladbomb, varm choklad,

Ett kul jullovspyssel att göra tillsammans med barnen. Eller varför inte överraska barnen med dessa!
Men ett litet tips: köp några extra kinderägg. Ifall något råkar gå sönder….chokladbomb, varm choklad,

Varm choklad med chokladbomb 3 st:

 

3 kinderägg
minimarshmallows
kakao
pepparkakskrydda
polkagrisstänger

 

Dela försiktig kinderäggen med en varm kniv. Tag ur innehållet.
Fyll 3 av de 6 halvorna med kakao, marshmallows och pepparkakskrydda.
Koka upp vatten och ha upp i en skål. Lägg på en assiett/tallrik och låt den bli varm. Den del av kinderägget du inte har fyllt lägger du med snittytan ner mot den varma tallriken några sekunder så chokladen börjar smälta. Tryck sedan försiktigt ihop den fyllda chokladhalvan med den du värmt. Låt stelna i kylskåp minst 15 minuter.

Värm mjölk och låt var och en sänka ner sin chokladbomb i den varma mjölken och sakta se chokladen smälta och innehållet välla ut i mjölken. Rör om väl, stick i polkagrisstänger och toppa ev med mer minimarshmallows.
Servera direkt!

21
Kommentera