Jordnötsbräck med choklad och flingsalt

jordnötsbräck-3

Idag tror jag att jag gjorde livets godaste julgodis. jordnötsbräck! Alltså varför har jag inte gjort detta förut?! Orimligt gott ändå!
Lätt att göra och det krävs inga konstiga eller speciellt många ingredienser. Allt som faktiskt krävs är socker, sirap, grädde och jordnötter. Ja och såklart choklad och en gnutta flingsalt.

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Jag utgick faktiskt från ett klassiskt knäckrecept. Där man helt enkelt blandar 1 del grädde, 1 del sirap och 1 del socker. För att då kan man tillexempel passa på att göra annat kolagodis av samma smet. Som hemgjord Daim tillexempel. Den ska ju också vara knäckig och hård. Inte seg och mjuk. Jag gjorde helt enkelt en lite större sats kola, men fick på köpet två sorters julgodis. Av exakt samma ingredienser. Fiffigt va?

jordnötsbräck, julgodis, knäckLåt oss också prata en liten stund om hur ofantligt gott det var med jordnötter istället för mandlar i kolan! Alltså, i år blir det en omgång knäck med jordnötter. Jisses så mycket godare. Men jag måste nog även göra en variant med mandlar. Ni vet traditioner osv…
Idag har vi precis 2 veckor kvar till jul. Och i ärlighetens namn är det svårt att få till någon vidare julkänsla när snön liksom vägrar anlända. Men som det ser ut just nu väntar 10 dagar med moln och ett par plusgrader.. Jaja, jul blir det. Oavsett väder.
Men det känns som om vi har läget skapligt under kontroll. De flesta julklapparna är inhandlade. Och snart är alla stora jobb levererade för min del. Så den 18 går barnen på jullov och jag hoppas på samma sak. Även om bloggen såklart kommer att uppdateras. Så är det ändå nästan ledigt <3

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Men så till receptet. Det här blir lagom till en omgång jordnötsbräck. Jag kör på 2 dl sirap, 2 dl grädde och 2 dl socker. Men vill du göra någon mer sorts godis skulle jag köra 3 dl av allt. Har du en riktigt stor gryta kan du köra på 4 dl. Men kom ihåg att det tar sin lilla tid då.
Bräcken kan du såklart smaksätta hur du vill. Röra ner polkagrisar kanske?

jordnötsbräck, julgodis, knäck

Men jag tyckte den här varianten. Med jordnötter, flingsalt och choklad blev oemotståndligt gott!
Eftersom vi har en i familjen som inte äter laktos körde jag på laktosfri grädde och laktosfri mjölkchoklad. Och det fungerade hur bra som helst <3

Jordnötsbräck
2 dl grädde (minst 35%)
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl saltade jordnötter
flingsalt
100 g choklad
1 tsk kokosolja (eller annan smakfri olja)

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka upp och fortsätt koka till 145°C. Hacka nötterna grovt. Ha i dom och rör om väl. Låt allt koka upp till 145°C igen. Klä en plåt med bakplåtspapper. Bred ut kolan. Strö över flingsalt. Låt stelna helt i rumstemperatur.
När kolan stelnat helt, skär i lagom stora bitar. Smält chokladen (antingen i vattenbad eller försiktigt i micron). Blanda i oljan. Doppa delar (eller hela om du föredrar det) av jordnötsbräcken i chokladen. Lägg tillbaka på bakplåtspappret och låt chokladen stelna.

5
Kommentera

Pepparkakans dag 10 goda recept

kladdkaka, pepparkakssmak
9 december visar dagens kalender. Det innebär att Anna har namnsdag och att det är pepparkakans dag. En dag väl värd att fira tycker jag.
Min bästa vän heter Anna, så hon fick en chokladkaka med smaka av pepparkaka i tidig namnsdagspresent igår. Man måste ju fira allt som firas kan detta år. Eller vad säger ni?
Idag tänkte jag tipsa om 10 goda recept som passar fint här på pepparkakans dag. Som pepparkakskladdkaka med choklad. Ett måste att testa i jul!rulltårta, baka, jul, fika
 
Eller en drömrulltårta med pepparkaksfyllning. Den här var bara såå himla god!
Vill du fixa något enkelt, juligt och gott? Gör då mina pepparkaksdadlar. Kryddiga, söta och väldigt goda!
fudge, jul, julgodis
Pepparkaksfudge är ett himla gott godis att göra så här i december.
pepparkaksbollar, veganska, vegan
Söta, små och helt veganska. Japp. Det är dessa veganska pepparkaksbollar. Dessutom är dom vansinnigt goda och enkla att göra på sånt du med all säkerhet redan har hemmapepparkaksgrottor, småkakor, julkakor
Uppgradera de klassiska hallongrottorna och gör juliga pepparkaksgrottor med härlig fyllning. Antingen med Dumle eller mjölkchoklad med smak av pepparkaka. Så gott!
pepparkakssnittar
Pepparkakssnittar, eller pepparkakssnuttar som Axel kallade dom när han var barn är en himla enkel småkaka att baka så här till jul.
recept klassisk mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka, ett måste till jul. Eller vad säger ni?
Chokladmousse med smak av pepparkaka. En riktigt god dessert som passar finfint så här i juletid!krämig pepparkaksglass dansukker, pepparkakor, jul glass
Krämig pepparkaksglass, som du gör helt utan glassmaskin. Receptet hittar ni här!
 
Firar ni pepparkakans dag? Om man inte orkar baka något går det ju helt klart lika bra med köpepepparkakor!
Och just ja, grattis alla med namnet Anna idag på er dag ❤️

3
Kommentera

Saffranskladdkaka med vit choklad

kladdkaka med saffran och vit choklad
Idag behöver vi något solgult som lyser upp den gråa dagen. Eller vad säger ni? Vore det inte fint med en saffranskladdkaka?
Är man sugen på att baka med saffran, men ändå inte vill sätta en saffransdeg- då är det här ett himla bra alternativ. Dessutom är den i stort sett omöjlig att få torr och tråkig. Ja det är om du råkar grädda den för länge då.kladdkaka med saffran och vit choklad
Jag gräddade min saffranskladdkaka i en fyrkantig form med löstagbar kant. Kul med en liten annan form en den klassiska runda tänkte jag. Till kladdkaka är det ju alltid gott med grädde eller glass. Varför inte spritsa ut grädden runt om kanten på kakan. Och sen dekorera med frysta lingon. De syrliga lingonen blir en fin kontrast till den söta kakan!
 
Nu ska jag snart se till att Axel plockar ihop sina fotbollsgrejer och så ska jag köra in killarna på fotboll. Medan dom tränar ska jag och min kompis Anna passa på att ta en promenad. Det är ju liksom så man får passa på att umgås nuförtiden. Utomhus och med avstånd, Det känns liksom märkligt. Att inte kunna/vilja gå in hemma hos sin bästa kompis sen 26 år. Men vi får göra det bästa av situationen helt enkelt. Och ute går det ju bra att ungås. Fint att få lite motion på köpet ändå! Det kan behövas efter denna kaka 🙂
kladdkaka med saffran och vit choklad
Just saffran och vit choklad är en himla fin kombination tycker jag.
 
Saffranskladdkaka med vit choklad:
 
150 g smör
1/2 g saffran (1 påse)
1 krm vaniljpulver
100 g vit choklad
2 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
Lägg smör, saffran och vanilj i en kastrull. Värm till smöret har smält helt. Hacka undertiden den vita chokladen. Tag kastrullen från plattan och rör i chokladen. Låt den smälta i det varma smöret. Blanda i socker och rör om. Ha i äggen, ett i taget. Blanda sist i mjölet och rör helt slätt. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper och ha i smeten. Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. Låt kakan svalna helt, gärna i kylskåp ett par timmar eller över natten.
Dekorera din saffranskladdkaka med spritsad grädde och frysta lingon.

5
Kommentera

En decemberönskan

inlägget innehåller adlinks.
Jag plockade n påse full. Med det jag önskar mig av december. Risk finns att det är just dom här sakerna som får göra mig sällskap under decembers julledighet.
När jag föräter mig på ekologiska pepparkakor från GILLE. Helt klart de godaste köpe-pepparkakorna. Och ska det drickas julmust. Då är det  Zeunerts julmust som gäller. Inte alls lika sötsliskig. Så god! Jag brukar till och med spara undan några flaskor varje jul. För de smakar som allra bäst när de fått stå till sig ett år tycker jag!
Ekologiska apelsiner finns alltid här hemma så här års. Antingen att skala och äta, eller varför inte  att ha i bakning eller sätta nejlikor?
 
Naglarna, dom målar jag i rött. Hela december. Sen får den färgen vila tills nästa jul. I år har jag helt fastnat för ett urfint från Essie och ett från O.P.I
Om jag inte sippar på julmust, då kand et vara gott med en liten mugg glögg.  Jag gillar den här alkoholfira, ekologiska från BLOSSA. Precis som med julmusten är inte den här lika söt som saftglögg kan bli ibland. Så god!
 
fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning
Många är de lussebullar jag tänkt äta denna julledighet. Frysen är full nu. Men tror jag kommer behöva baka en omgång till innan jul. Har man väl tagit upp en påse tar den slut på ett litet, litet kick. Mina fyllda, snurrade lussebullar har varit väldigt populära här hemma. Testa dom du med!
Vi tänder såklart massor av ljus nu. Det BEHÖVS! Mina finfina ljusstakar som min fina vän Katja har gjort står framme året om här.
Böckerna att läsa under julledigheten är även de många. Jag har både köpt på mig, men även lånat en del böcker. Som jag ohämmat kommer frossa i. Sen hoppas jag att det kommer ligga en eller annan bok under granen i år. Det vore fint!
Böcker jag tänker börja med under december är:
 

Har ni inte läst de tidigare böckerna i de två sistnämnda kan jag med varmt hjärta rekommendera dom!
Vad fyller du din decemberpåse med för önskningar?
 

1
Kommentera
ANNONS

Vintersallad med blåvitmögelostdressing

I betalt annonssamarbete med Wernersson Ost. 

kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Om någon frågar, vilken mat som är min favoriträtt. Då svarar jag oftast någon form av sallad. Vore det bara me, myself and I som jag skulle ta hänsyn till i matfrågan, ja då skulle nog min matlagning bestå av olika sorters sallad. Tänk er en varm sommardag och en grekisk sallad. Eller som nu en kall decemberdag, vad passar bättre än en saffransdoftande vintersallad med blåvitmögelostdressing? Det är matigt, varmt och oemotståndligt gott!
kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Det fina med att laga en sallad, det är att du verkligen kan bygga underbara broar mellan olika smaker och texturer. Här möter söt och mjuk pumpa krispiga granatäppelkärnor. Den saffransdoftande couscousen blir en kontrast till valnötternas knapriga textur. Eftersom den här rätten innehåller ganska många söta inslag, så passar det ypperligt att ringla över en dressing gjord på Bavaria Blu. kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Bavaria Blu tillverkas av familjeföretaget Bergader Privatkäserei som grundades redan 1902.  I samlingen finns tre sorters blåmögelostar. Tidigare har jag använt Bavaria Blu-Tasty Blue. En ren blåmögelost, den med allra mest smak till en matig och god paj. Till mitt recept på fylld lax använde jag Bavaria Blu Rich & Creamy. Det är en blåvitmögelost med lite mildare smak Idag har jag använt Bavaria Portion. Även det är en blåvitmögelost som passar riktigt fint till min dressing i detta recept.
Alla tre ostar är extra krämiga tack vare den härliga fetthalten på 44%. Du hittar dessa ostar i välsorterade dagligvarubutiker.
Ostarna från Bavaria är tillverkade på förstklassig mjölk från kor som betat i de bayerska alperna. Dessutom är ostarna handtillverkade och innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Hur bra låter inte det?
kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
Fördelen med recept på sallad, det är att dom är otroligt enkla att anpassa efter vad just du tycker om. Välj de nötter du gillar bäst eller har hemma. Både mandel och hasselnötter skulle vara fint. Har du inte grönkål hemma? Ta bladspenat istället. Det enda du inte ska byta ut, det är dressingen!
 
kycklingsallad, blåmöggelost, couscoussallad
 
Saffransdoftande vintersallad med blåvitmögelostdressing 4 port:
Saffranscouscous:
4 port couscous
1 msk grönsaksfond
25 g saffran (1/2 paket)
1olja
Mät upp vatten enligt förpackningen.  Ha i grönsaksfonden och låt koka upp. Rör sedan i saffran, couscous och olja. Låt stå minst 5 minuter under lock. Fluffa upp couscousen med hjälp av en gaffel.
Kyckling:
4 st kycklingfiléer
örtsalt
svartpeppar
smör att steka i
Torka kycklingen helt torr. Krydda med salt och peppar. Stek kycklingen i smör tills den fått fin färg runt om. Låt sedan kycklingen gå klart i 200°C varm ugn i 20 minuter eller tills innertemperaturen är 70°C. Låt vila under folie innan de skärs upp.
Pumpa:
ca 700 g buternutpumpa (eller sötpotatis)
salt
olivolja
Skala och skär pumpan i bitar. Strö över salt och ringla över lite olja. Ugnsbaka i 200°C i cirka 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.
Sallad:
3 kvistar grönkål
olivolja
salt
citron
1 granatäpple
ca 100 g valnötter
1-2 päron (beroende på storlek)
 
Repa grönkålen och skär den i mindre bitar. Ringla över olja och salt. Pressa över citron och massera in allt väl i kålen. tag ur alla kärnor ur granatäpplet.
Skiva päronet tunt och stek skivorna mjuka.
Blåvitmögelostdressing:
150 g (en fp) Bavaria Blu Portion
2 dl naturell yoghurt
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk majonnäs
1 tsk vitlökspulver
salt
ev lite mjölk/vatten
Mosa blåvitmögelosten fint med en gaffel. Blanda i resterande ingredienser och rör till en slät dressing. Känns dressingen för tjock kan du spä den med lite vätska.
Blanda kålen med couscous och ugnsbakad pumpa. Fördela i 4 skålar/tallrikar. Strö över granatäpplekärnor och valnötter. Skär kycklingen i bitar och lägg ut tillsammans med päronskivor på tallrikarna. Ringla över blåvitmögelostdressingen och servera direkt.
 
Vilken dressing är din favorit att ha på sallader?

2
Kommentera