ANNONS

Rödbetsrisotto med fylld flankstek

I annonssamarbete med Villa Puccinirisotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

Med alla hjärtans dag runt knuten vill jag passa på att tipsa er om en av mina favoriträtter, Nämligen rödbetsrisotto. Har ni inte testat det, då har ni något riktigt gott att se fram emot. Det lovar jag.

Till min rödbetsrisotto har jag gjort en flankstek, fylld med champinjoner, rosmarin och parmesan. Ett enkelt och himla gott tillbehör att servera till. Vill man göra en vegetarisk variant skulle jag smörsteka champinjoner med massor av vitlök och rosmarin och servera till. Så gott!

 Villa Puccini Chianti Classico Riserva 2014

Min resa med Villa Puccini fortsätter, och idag vill jag presentera Villa Puccini Chianti Classico Riserva.

Precis som tidigare vin är detta ett Italienskt vin från Toscana.

Många kanske tänker att risotto hör ihop med vitt vin, men genom att servera en bit rött kött som lamm eller nöt till din risotto fungerar det utmärkt till just detta röda vin.

För att möta upp det lite feta i risotton krävs ett rött vin med hög syra och strävhet, vilket är precis vad Villa Puccini Chianti Classico Riserva har. Serverar du ett vin med för lite syra och strävhet finns risken att risotton tar över helt och vinet känns tunt och platt.

Här kompletterar vinet och maten varandra väldigt bra, och tack vare vinet upplevs risotton lite lättare och inte lika tung.

 

risotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

I år infaller alla hjärtans dag på en söndag vilket gör att många av oss förhoppningsvis har lite extra tid att lägga på matlagningen. Då är risotto ett perfekt val tycker jag. Ger man bara sin risotto tid, kärlek och massor av riven parmesan- ja då ger den tillbaka tusenfalt  i form av livets middag!

risotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

Risotto fungerar ju som sagt även fint att servera precis som den är. Sammetslen och krämig, om den tillagas på rätt vis. Späd riset, lite i taget med buljongen och se till att det inte blir överkokt. Ha fortfarande kvar en liten, liten kärna i mitten.

Jag valde att göra en buljong av vattnet som jag kokade rödbetorna i. Den buljongen är sedan själva risotton kokad i.

risotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

Vilken kärleksförklaring att servera en skål djupröd rödbetsrisotto och ett glas rött vin av toscansk karaktär så här till alla hjärtans dag, tycker ni inte?

risotto, villa puccini, alla hjärtans dag,

Rödbetsrisotto med fylld flankstek 4 portioner:

700 g färska rödbetor
7 dl vatten
1 buljongtärning
3 schalottenlökar
olja
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
2 tsk torkad timjan
2 dl riven parmesan (eller annan vällagrad ost)
salt & svartpeppar

färsk rosmarin, flingsalt, manchego

Skala rödbetorna och skär dom i mindre bitar. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Låt koka tills rödbetorna är genommjuka. Tag av några bitar till dekoration. Häll av vattnet (men spar det till kokningen av riset). Mosa de varma rödbetsbitarna med en stomp.

Häll rödbetsbuljongen i en kastrull och låt stå på medelvärme på spisen.

Skala och finhacka löken. Stek den i lite olja i en kastrull. Tillsätt sedan riset och fortsätt steka under omrörning i några minuter.

Slå på vinet och torkad timjan, låt det koka in. Sänk värmen.

Ös sedan 1 dl buljong i taget över riset. Låt vätskan koka in under omrörning innan du slår på nästa omgång buljong.

När riset är mjukt, men fortfarande har en lite hård kärna rör du ner den rivna osten och de mosade rödbetorna. Smaka av med salt och svartpeppar.

Toppa risotton med färsk rosmarin, flingsalt, bitar av kokt rödbeta, hyvlad manchego och fylld flankstek, skuren i skivor.

Fylld flankstek:

800 g flankstek
200 g champinjoner
ruccola
färsk rosmarin
ca 2 dl finriven parmesanost
smör att steka i

Lägg flanksteken på en skärbräda och banka ut den till ca 1/2-1 cm tjock skiva

Skär champinjonerna i tunna skivor. Fördela svamp, ruccola, färsk rosmarin och finriven ost över köttet och rulla ihop till en tight rulle. Knyt ihop rullen med steksnöre.

Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över i en ugnsfast form. Stick i en ugnstermometer.

Tillaga köttet i ugnen på 175°C tills innertemperaturen når 54°C. Tag ut och låt köttet vila under folie. Tag bort steksnöret och skär i skivor.

Hur firar du alla hjärtans dag i år?

43
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lönneberga kyckling

Nästa inlägg

Pytt i panna med kyckling

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x