Grötens dag-6 goda recept på gröt

äppelgröt, gröt, havreris
10 oktober, det innebär att det är grötens dag idag.
Alla ni som hängt med här ett tag vet att det är min favorit. Gröt alltså. Min favorit oavsett om vi pratar frukost, lunch, mellis eller middag. Gröt kan ätas när som på dygnet enligt mig faktiskt. Så självklart ska grötens egen dag firas.
Senaste favoriten hemma hos oss. Det är äppelgröt på havreris. Så gott!
gröt i ugn, gröt, frukost
En variant på gröt, det är ugnsbakad gröt med blåbär. Det smakar nästan som en efterrätt. Ja om man gillar gröt vill säga.  Kul med en annan variant än den man kokar på spisen.havregrynsgröt, grötens dag, frukost

Vardagsfavoriten är ändå havregrynsgröt. Jag toppar den gärna med jordnötssmör, bär och frön. En himla bra start på dagen.steel cut oats, gröt. äpple

Äppelgröt kan kokas på många olika sätt. Originalet, som min mamma alltid gör är på risgryn. Med jag har testat att göra på både havreris och som här steel cut oats. Den här varianten har jag dessutom gjort i min Crock Pot. Hur smidigt som helst!

gröt, frukost, banan, nyttig

Det finns många olika sädesslag att koka gröt på. Som hirs tillexempel. Ett sädesslag från kina rikt på magnesium, fosfor, zink, järn och vitamin B6. Dessutom är det naturligt glutenfritt. Hirsgröt med stekt banan. Mums!

recept på risgrynsgröt

Och så har vi favoriten för många. Risgrynsgröt. Jag gör alltid min i ugnen. Det är smidigt då man inte behöver oroa sig för att den ska bränna fast eller så.
Äter ni gröt? Och isåfall har ni någon gröt ni gillar lite extra mycket?
Nu ska vi ta och plocka fram lite frukost till den här familjen. Och självklart blir det gröt- dagen till ära! Jag önskar er alla en himla fin lördag idag!

2
Kommentera

Raw snickersbars

vegansk snickers, snickers, veganska snickers
 
Det här receptet har länge stått på min att göra lista. Snickersbars som är mjölkfria, glutenfria och veganska. Men framförallt är dom otroligt goda och ett godis precis i min smak.
Ungefär som mina jordgnötstryfflar, fast liksom next lever så att säga. Det är några fler moment, men det är det så värt. Jag lovar.
vegansk snickers, snickers, veganska snickers
Det blir ingen superstor laddning av det här. Men kanske precis lagom så det räcker över helgen. Jag förvarade mina i kylen och efter ca 5 dagar tyckte jag de hade tappat lite i konsistens. Så mitt tips är att göra och äta upp dom så snart du kan ändå. Inte för att det brukar vara något problem alls.vegansk snickers, snickers, veganska snickers
Jag gillar att baka med dadlar. Inte för att det på något vis ska vara nyttigare än vitt socker. Met själva smaken. Att det är söt, men inte sockersöt på samma vis. Och så den härliga smaken av kola som kommer på köpet.
Det är nog ändå min favoritkombination av smaker, nötter, choklad och kola. MUMS! vegansk snickers, snickers, veganska snickers
Min snickers består av tre lager. En botten , en kola och så chokladlagret på toppen.
Jag använde en vegansk choklad här, för att få sen helt mjölkfri. Men har du inga allergier eller matpreferenser tar du den choklad du gillar bäst helt enkelt.
 
Jag fick ut ungefär 8 bars av den här smeten. Som blev väl tilltagna i på längden. Man skulle nog utan problem kunna delat dom en gång till, för att få ut fler, lite mindre bitar.
Snickersbars 8 st:
kola:
200 g kärnfria dadlar
2 msk jordnötssmör
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
botten:
2 dl havremjöl
1/2 dl av kolan
1 dl jordnötter
100 g choklad
 
Låt daddlarna ligga och mjukna i vatten i minst 10 minuter. Häll av all vätska.
Lägg daddlar, jordnötssmör, vanilj och salt i en matberedare och mixa slätt. Jag fick stanna matberedaren flera gånger för att skrapa ner innehållet från sidorna.
Gör botttendegen genom att spara ca 1/2 av ”kolan” i matberedaren och tillsätt sedan havremjölet och mixa till en kladdig deg.
Klä en brödform med bakplåtspapper och tryck ut bottendegen i den. Jag använde inte hela längden utan tryckte ut en ca 1 cm hög botten.
Bred sedan ut kolalagret över botten. Hacka jordnötterna grovt och toppa kolan med dom. Tryck ner dom lite i kolan så att dom fastnar. Frys i cirka 30 minuter.
Skär sedan dina snickers i lagom stora bitar. Smält chokladen på låg värme och doppa snickersbarsen en och en. Jag brukar använda en gaffel, det går enklast.
Ställ de chokladtäckta snickersbarsen kallt i ca 10 minuter så att chokladen stelnar helt! Toppa gärna med lite flingsalt och finhackade nötter innan chokladen stelnar.
 
Snickersbars. Ett fredagsgodis helt i min smak!

1
Kommentera

Mustig köttfärssoppa

soppa, höst, mat
En dag som idag. När temperaturen bara precis tar sig över 10 graderssträcket och regnet hänger i luften. Då passar det fint att laga sig en stor gryta köttfärssoppa.
Det här är ett sånt där familjerecept som vi lagat i säkert 20 år nu. Upphovskvinnan till detta recept är min mamma. Som helt enkelt råkade läsa från två olika recept samtidigt. Och så var familjen Seidels köttfärssoppa uppfunnen.
Första gången Sebastian träffade mina föräldrar bjöd dom på den här soppan. Och tydligen har alla i min familj uppfört sig väl en gång i våra liv. För Sebastian fick intrycket av att i den här familjen, då är det skjorta på, fint bordsskick, inga armar på bordet och rak i ryggen som gäller. OM vi nu en gång uppfört oss så väl vid ett köksbord-ja då var det nog första och antagligen sista gången.
soppa, höst, mat
Han blev ganska snabbt varse hur landet egentligen ligger till. Att pappa helst går runt i t-shirt och kallingar. Och att både jag och min syster har en ful ovana att äta direkt ur grytorna. Utan att skämmas det minsta för det.
Men vi blev ju rätt hyfsade personer ändå verkar det som.
soppa, höst, mat
Köttfärssoppan, den är enkel att laga och blir klar på bara en halvtimme eller så. Men som många maträtter så vinner den på att få småputtra lite längre än det. Eller till och med lagas flera timmar tidigare. Och sedan värmas på precis innan man ska äta.
Sist gjorde jag två stora grytor. Så det räckte åt alla som ville ha matlåda dagen efter. Det blev även en skvätt över som passade perfekt att göra lasagne på.
Gör din köttfärssoppa på antingen vego eller nötfärs. Jag brukar för det mesta göra exakt efter receptet. Men idag hade jag även i lite riven palsternacka. Det har nämligen gått och blivit min nya favoritrotsak!
Köttfärssoppa 6 port:
600 g kött/vegofärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
2 palsternackor
1 burk salsa (valfri styrka)
5-7 dl vatten
3 msk oxfond
1 dl rödvin eller balsamvinäger
2 lagerblad
2 fp (ca 800g)  krossade tomater
salt & peppar
Finhacka lök och vitlök, bryn den tillsammans med färsen i en gryta. Skala och grovriv morötter och palsternacka. Ha i dem.
Tillsätt salsan, vatten, fond, rödvin, lagerblad och de krossade tomaterna. Krydda med salt och peppar.
Låt stå och småputtra i ca 10 minuter.
Späd soppan med mer vatten om den känns för tjock.
Soppan kan ätas på direkten och är på det viset en perfekt maträtt att bjuda på om man har lite snålt om tid. Men har man möjlighet att göra den ett par timmar i förväg, eller ännu hellre, dagen innan så blir den himmelsk! Värm bara på och späd med lite vatten. Servera ett gott bröd och en klick naturell yoghurt eller créme fraîche till.

22
Kommentera

Sega cookies med smarties

cookies, sega cookies, kakor, småkakor
Finns det något ljuvligare en sega cookies? Nej jag tror nästan inte det! Därför tog jag och bakade en omgång förra veckan, det var så länge sedan vi hade några hemma. Och det sa vips, slurp och så var det tomt och slut. Dom uppskattades med andra ord av familjen så nu är det bara att baka nya. Jag hade smarties i mina cookies den här gången. Vilket ju är himla gott! Men det funkar såklart lika bra att använda sig av hackad choklad eller chokladknappar.cookies, sega cookies, kakor, småkakor
Jag testade att grädda dom på två olika vis. En del av degen bakade jag ut till bollar och lät jag stå i kylen så de blev helt genomkalla. De flöt inte ut lika mycket och blev som en högre, mer kompakt kaka. God och lite seg sådär.
Den andra omgången kakor kylde jag bara ner degen, sedan rullade jag till bollar och gräddade. Dom flöt ut lite mer och blev något tunnare liksom. Och betydligt segare. Jag gillade den varianten bäst! Och det verkade det som om resten av familjen också gjorde, för de tog slut allra först. Men alla gillar ju olika 🙂
 
cookies, sega cookies, kakor, småkakor
Nu ska jag redigera lite bilder, skriva klart massor av texter och få ordning på en del filmsnuttar till en kund. Sen blir det att hämta barnen på fritids då Axel måste klippa sig idag. Skolfoto i morgon och då kan man inte vara långhårig!!! Är nog bäst att köra igång en omgång tvätt också, så bästa kläderna är tvättade till morgondagen..
 
Sega cookies med smarties, ca 15 stora eller 25 små:
200 g mjukt smör
2 dl rörsocker
1 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
Smarties
 
Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt ägget och fortsätt vispa. Rör sedan i mjöl, bakpulver och vanilj. Ha i smarties. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila ca 20 minuter i kylskåpet.
Tag ut och gör runda bollar av degen. Lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Kakorna flyter ut något så se till att de har gott om utrymme.
Grädda på 180°C i cirka 10 minuter. Eller tills de fått fin färg.
Ett knep jag lärt mig av min fina vän Camilla, det är att låta kakorna vila 2-3 minuter på den varma plåten. Sedan lyfta av dom och låta dom svalna helt. Då blir dom perfekt sega rakt igenom!
 
Ha nu en finfin onsdag vänner!

3
Kommentera

5 vardgasrecept

husmanskost, vardagsmat, potatis
Hej måndag.
Nu är det verkligen helt mörkt på morgnarna när vi vaknar. Men innan barnen har hunnit iväg till bussen har det ljusnat. Så än behövs inga reflexvästar. Men antar att det bara handlar om dagar nu. Jag älskar verkligen hösten. Luften, färgerna, lugnet. Men så kommer mörkret. Både morgnar och kvällar kantas av mörker. Nej då behöver vi något som piggar upp. Kanske en planering av vardagsmaten för veckan som kommer?
För någon vecka sedan åt vi raggmunk här hemma. Och alla här hemma gillade det verkligen. Ett gott alternativ den den annars lite matfattiga pannkakan kanske?
 
vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
En annan klassiker som alltid går hem, det är pasta med köttfärssås. Ett bra tips där du både spar pengar men också får i dig en hel del grönsaker, det är att byta ut en del av färsen mot morötter eller andra rotfrukter. Gott för både mage, plånbok och klimat! Det blir en pastasås med morötter. Men kan precis lika bra gå under namnet pasta med köttfärssås.
quorn, quorngryta
Min favorit när det kommer till snabblagad vardagsmat. Det är när jag får laga något på quorn och ajvar. Maten känns vällagad och är god, men står klar på mindre än 30 minuter. Matlagning i min stil!

En fiskgratäng med citronsås, bättre mat än så i oktober kan man ju knappast laga va? Varmt, gott och liksom lite tröstande ändå. Eller vad tycker ni?
vegetarisk kebabgryta, gryta
Kebabgryta, även det ett sådant där härligt recept att laga. Supergott och precis lika enkelt! Dessutom passar det lika fint en onsdag som en fredag och går att laga på all slags kebab. Oavsett om den kommer från växt eller djurriket.
Den här veckan är fullsmockad med jobb. Så idag har jag bockat av massor med tråkigt pappersgöra nu på morgonen. Sen blir det lite fotografering och planering och strukturering av resterande vecka.
 
Hoppas ni alla får en fin start på denna måndag!

0
Kommentera