Salt kolafudge med brynt smör

fudge, julgodis,
Dan före dan före dan. Med två dagar till jul brukar stressnivåerna hos mig vara rätt höga. Sällan har jag avslutat årets arbete helt. Listan på saker att göra, att fixa brukar vara milslång. I år är det mycket som uteblivit. Och antagligen tack vare detta, så uteblir också stressen.
Julklappar planerades och inhandlades i början av december. På dagar och tillfällen då det nästan var tomt på stan. Arbetet är avslutat, färdigt och ihoppackat för i år. Och dagarna innan jul har vi nu kunnat använda för att fixa klart allt inför julen. Idag ska vi ägna dagen åt julgodis och havrekex. Kanske blir det en omgång till av min salta kolafudge. Hur gott är inte det här?fudge, julgodis,
Jag har i ärlighetens namn varit lite rädd för fudge. Det ser lite svårt ut. Eller, det känns svårt. Att få till den där rätta känslan och smaken. Men vet ni. Det är faktiskt inte alls speciellt svårt!
fudge, julgodis,
Jag använder alltid glykossirap i min fudge. Och den blir lika bra varje gång! I år smaksatte jag min fudge med lite flingsalt. Jag ÄLSKAR kombinationen av sött och salt. Men fudge kan nu smaksätta hur ni vill. Med pepparkakskrydda, polkagrisar, lakritspulver, saffran- ja ni fattar. Listan kan göras riktigt lång!fudge, julgodis,
Men jag har en liten förkärlek till just brynt smör och flingsalt. Det blir en makalöst god kombination!
 
Salt kolafudge med brynt smör ca 25 bitar:
3 dl grädde (minst 36%)
2 dl ljus sirap
4 msk glukossirap
4 dl farinsocker
50 g smör
100 g vit choklad
flingsalt
Blanda grädde, sirap, glykossirap och farinsocker i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Låt koka upp och sedan koka på medelvärme till 120°C.
Bryn undertiden smöret. Ha i smör och hackad vit choklad i fudgesmeten och rör tills all choklad smält. Ha sist i två nypor flingsalt i smeten.
Klä en avlång brödform (eller annan lämplig form) med bakplåtspapper och ha i fudgesmeten. Strö över lite flingsalt. Låt stå svalt och skär sedan i bitar. Jag har förvarat min fudge i kylen i en burk med tätslutande lock.
 
Har ni mycket kvar på listan att göra inför jul?

12
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Eldehag
Johanna Eldehag
2 år sedan

Hur länge ska det koka i 120grader?

Nästa inlägg

Linnéas skurna pepparkakor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x