ANNONS
Integritet på Tailsweep

Linnéas skurna pepparkakor

/


Alla personer har sina ”måsten” under jul För vissa är det sill och jansson, för andra är det knäcken som står allra högst upp på listan över viktiga saker. För mig, ja då är det tveklöst mina skurna pepparkakor som toppar. Alla andra pepparkakor kan faktiskt slänga sig i väggen, om ni ursäktar mitt uttryck.
Dessa små kakor kan också heta franska pepparkakor, eller till och med franska skurna pepparkakor. Men oavsett namn, är dom väl värda att baka till jul!


Jag vågar nästan inte erkänna, men vanliga, hembakade pepparkakor är inte min favorit. Kul att baka med barnen- absolut. Men när det kommer till smak och krispighet då finns det inget som slår dessa. Dessutom är de så otroligt lättbakade. Jag är ju lite praktisk lagd av mig, och vill gärna göra det lätt för mig. Så jag brukar använda mandelspån i mina pepparkakor. Istället för att stå och hacka mandel själv. Men det, det är helt en smaksak hur man gör!
Idag är det så 3 dagar kvar till ju.
Vi har försökt isolera oss här hemma så gott det går. Men jag måste in och fixa ett par jobbgrejer idag på förmiddagen. Men jag hoppas att det är lugnt med folk ute en måndag så här. Sen står kokning av julskinka, julgodisfix och lite annat smått och gått på schemat för de närmaste dagarna. Jag hoppas på lugna fina dagar. Hinna kolla på en film, läsa böcker och inte alls känna av den vanliga julstressen. Samtidigt som jag skriver detta river ett fruktansvärt dåligt samvete i mig. Då jag VET att så många i min närhet inte får en lugn och fröjdefull jul i år. Att många av mina vänner och bekanta sliter inom vården och har fått sin julledighet indragen <3


Jag formar alltid mina skurna pepparkakor till fyrkanter. För att det är fint. Men du kan såklart göra en rund rulle av degen också. Jag bakar sällan ut alla på en gång. Utan låter degen vila i kylen och gräddar en plåt åt gången vid behov. Jag gör ofta dubbel sats i mitten av december. Sen får de rullarna ligga i kylen i väntan på att gräddas. Väldigt smidigt och otroligt gott!

Det enda trixiga med dessa kakor. Det är att skära dom i lika tjocka skivor. Annars gräddas dom ojämnt. Så se till att alla kakor är lika tjocka. Så kommer det gå galant det här!
Skurna pepparkakor, ca 70 st:
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
4 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 ½ dl hackad sötmandel (eller hyvlad mandel)
Rör ihop smör, socker, sirap och kryddor. Tillsätt bikarbonat, blandat med mjöl och mandel.
Dela degen i två bitar och forma två fyrkantiga längder. Linda in dem i plastfolie och låt vila i kylen en timme.
Skär deglängderna i tunna skivor och grädda i 200 °C i 12 minuter.

Jag önskar er en fin måndag!

6
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00