Frasig äppelpaj med smördeg och mandelmassa

smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Hej soliga septemberfredag! Jag hoppas solen skiner hos er också. Här ska jag avsluta det sista, sen hämta upp barnen vid skolan och åka in till stan en sväng, fika lite och fixa några ärenden. Sen blir det att åka hem, ladda om och åka till Pinchos i Uppsala med min bästa vän Anna och hennes familj. Ska bli så mysigt att göra något ihop!
Men förutom att det är fredag, vet ni att det är äpplets dag idag? Och vad passar då bättre att bjuda på än en frasig äppelpaj med smördeg och mandelmassa?
smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Jag älskar smördegspajer. Antagligen för att jag är lite lat av mig och gillar genvägar i köket. Hur smidigt ät det inte att bara ta fram färdig smördeg ur frusen, låta tina något, kavla ut och klä en form med? Fryst smördeg är något alla borde ha hemma i frysen. Det och broccoli. Då fixar man allt!smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Sen är ju en fyllning av mandelmassa, råsocker och härliga kryddor som kanel, ingefära och kardemumma rena drömmen. Så gott! Jag valde att göra min paj på äpplen. För att vår trädgård just nu kryllar av dom. Men har man inte äpplen till hands skulle jag föreslå att man tar kanske päron? Det vore också mums!
smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Förra helgen var vi hemma hos min kära bloggkollega Jessica på årets bästa inflyttningsfest, så den här helgen ska det bli skönt att bara vara hemma. Städa undan lite i trädgården, laga lite god mat, träna och bara vara. Det är liksom fint när man får en mix av allt, i lagom portioner här i livet.
smördegspaj, äppelpaj, paj på smördeg
Pajen är sådär himla enkel att baka. Med rätt få ingredienser och med utrymme för att freestyla lite om man så önskar. Med smaksättningen av fyllningen och med val av frukt. Sånt älskar jag verkligen!
 
Frasig äppelpaj med smördeg och mandelmassa:
1 fp fryst smördeg 400g
300 g mandelmassa
1/2 dl råsocker
3 ägg
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk nymortlad kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
ca 3 äpplen (beroende på storlek)
råsocker
1 ägg
Låt den frysta smördegen tina något, kavla ut och klä en pajform med smördegen. Har du köpt smördeg skuren i fyrkanter får man ”lappa ihop” så det täcker hela formen. Nagga botten och ställ svalt medan du gör fyllningen.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Ha i socker ägg och kryddorm. Vispa helt slätt med en elvisp.
Dela äpplena och kärna ur dom. Skär i tunna skivor.
Tag ut det kylda pajskalet och ha i fyllningen. Fördela äppelskivorna i fina mönster. Strö över lite råsocker. Pensla  kanterna på pajskalet med ett uppvispat ägg.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Tag ut och låt svalna något. Servera ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
 
Hur gott som helst och ett himla bra sätt att fira äpplets dag på!

6
Kommentera

Kebabgryta

vegetarisk kebabgryta, gryta
Olika saker händer i ens liv. Som den gången min moster på ett mystiskt sätt fick tillgång till en herrans massa bananer som vi alla fick hjälpa till att ta reda på och frysa in. Eller som den här sommaren som gett oss zucchinis i 5-kilos klassen. Eller som i söndags. När Sebastian kom hem från sin mamma och hade med sig drygt 1 kg kebab vi var tvungna att göra något med inom de närmaste dagarna. Det kan vara law of attraction som spökar här tror jag. Att jag dras till mat. Och maten dras till mig. Vad tror ni?
Iallafall var jag ju tvungen att hitta på något med all denna kebab. Det fick bli kebabgryta med ris.
vegetarisk kebabgryta, gryta
Något jag inte ätit sen skoltiden tror jag. Och aldrig lagat som vuxen. Men jisses så enkelt det var. Klart på samma tid som riset kokar. Hur smidigt som helst. Dessutom kan du göra kebabgryta på vilken slags kebab du gillar bäst. Nöt, lamm, kyckling eller vego. Bara det är kebab liksom.
 
Idag verkar vi få ännu en varm och solig dag här. Härligt ändå, med lite kyliga morgnar och så kryper temperaturen upp mot 20 grader ändå under dagen. Sånt väder gillar jag! vegetarisk kebabgryta, gryta
Kebabgryta är som sagt busenkelt att göra. Jag tog helt enkelt lite av vad jag hade hemma och trodde skulle passa. Och det blev hur bra som helst! Jag frågade barnen, som då och då får kebabgryta i skolan om den var som skolans. Men dels är ju kebaben inte lika. Utan den där lite läbbiga tjocka varianten om ni mins? Och så sa Axel att deras brukar vara krämigare liksom. Jag antar att dom har i grädde eller någon form av créme fraîche i den. Det står än ju helt fritt om man vill ha i lite av.
 
Kebabgryta 4-6 portioner:
1 gul löK
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 fp á 400 g krossade tomater
ev lite vatten
2 hela paprikor (jag hade inlagd paprika på burk kvar sen en jobb som jag använde, supersmidigt!!)
1 buljongpulver
ca 500 g kebab (all sorts kebab funkar, även kyckling/vego)
tillbehör:
ris, sallad, persilja, gräddfil/ créme fraîche, feferoni, majs, bröd
Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Stek detta på medelvärme i lite olja tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Fortsätt steka en stund till. Ha sedan i krossade tomater och eventuellt lite vatten om det känns för tjockt. Låt koka upp och småputtra. Ha i paprika (antingen skuren i strimlor eller de inlagda) och buljongpulver. Stek kebaben i en stekpanna och ha i den i grytan. Låt allt koka upp igen och småputtra tills allt kokat ihop. Ca 10 minuter.
Koka undertiden riset.
Servera med ris, sallad, hackad persilja, gräddfil/créme fraîche, feferoni, majs, bröd
 
Vill du ha extra sting i din kebabgryta kan du tillsätta lite chiliflakes i grytan. Eller direkt på din egna portion.
 
 
 

23
Kommentera

Veckans mat v 39

pannkaka, picknick, vardagsmat,
En ny vecka står för dörren. Vi startar den med studiedag så barnen är hemma. Isac som precis börjat i förskoleklass tyckte det var otroligt orättvist att han inte fick gå på fritids idag. Medan Axel absolut ville vara hemma. Men jag tänker att det kommer bli timmar på fritids så det räcker ändå i höst. Så barnen fick en extra ledig dag idag. Det fina är ju att jag kan jobba undan lite här hemma på morgonen. För sen ska vi ut på äventyr en sväng!
Men ny vecka innebär ju också nya middagar som ska planeras och lagas. Och den här veckan har jag blandat nya recept med riktigt gamla goda godingar. Som ugnspannaka. När jag inte orkar laga mat men ändå vill pleasa barnen. Då blir det ugnspannkaka. Skär i bitar av skinka, potatis eller vad du råkar ha hemma i kylen som behöver ätas upp.
soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
En riktigt gamal klassikerenkla räksoppa är denna . Har ni inte lagat den tidigare lovar jag att ni inte kan räkna ut grundingrediensen i den!
libapizza, pizza
För några veckor sedan slängde jag ihop ett gäng tacopizzor på libababröd. Som älskades både av familjen och alla er som redan hunnit testa. Perfekt mat om man vill lyxa till det lite mitt i veckan. Eller om man vill ha en riktigt enkel fredagsmiddag.
vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
Vardagsfavoriten korv stroganoff- fast här i en vegetarisk variant med quorn istället. Ett enkelt sätt att få in en vegetarisk rätt under veckans dagar. Som inte är annorlunda än den mat man kanske är van att äta.
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin
Förra veckans bästa recept. Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås. Rosta tomater och lök kvällen innan. Då behöver du bara mixa och koka upp soppan samma dag som den ska ätas. Snacka om snabbmat!
Nu ska jag sätta fart på den här dagen! Jag hoppas ni alla får en riktigt härlig start på veckan!

3
Kommentera
ANNONS

Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås

I  annonssamarbete med Villa Puccini
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Hösten smyger sig så sakta på här. Med den stora eken utanför mitt köksfönster som börjar få gula och orangefärgade löv och mornar som har så hög och klar luft att det nästan gör ont att andas. I min trädgård frodas fortfarande tomaterna och varje planta ger nästan mer tomater än vi kan äta upp.

Mitt samarbete med det toscanska rödvinet Villa Puccini fortsätter under hösten och när jag satt och klurade på vilket nästa recept skulle bli så slog det mig, vad passar bättre så här på hösten än en värmande soppa på ugnsrostade tomater?

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

En hel plåt med tomater, vitlökar, salt, peppar, olja och basilika, redo att försiktigt rostas i ugnen. De hela vitlöksklyftorna får en otroligt söt och mild smak när man bakar dom i ugnen så här. Och passar perfekt att smaksätta allt från soppor till såser och potatismoset med!

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Att just ugnsrosta tomaterna är ett himla bra sätt att få fram tomaternas naturliga sötma och mildra det lite beska som kan upplevas när man annars parar ihop tomater och vin. Att ta en tugga av en tomat och sedan en klunk vin, det är sällan en god idé. Men prova gärna! Att prova olika livsmedel till vin är det bästa sättet enligt mig att lära sig vilket vin som passar till vilken mat.
Genom att långsamt rosta tomaterna tillsammans med lök och vitlök och sedan mixa allt till en soppa, då är vi en bit på väg. Men för att få till den där lite rundare och mjuka smaken jag vill åt, då tillsatte jag även lite grädde.

villa puccini
Som jag brukar säga, välj gärna mat med samma ursprung som vinet. Alltså känns en toscansk tomatsoppa till en klassisk sangiovese (vilket är en av de mest vanliga druvorna i just toscanska viner) som en perfekt matchning. Eller hur?

Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin

Men just den övertygelsen behöver absolut inte gå till överdrift. För jag kan inte tänka mig något godare till ett glas vin av toscansk karaktär och en skål soppa än en grillad smörgås med smörstekta kantareller och svartkål. Även om det inte är det minsta toscanskt i det sistnämnda så passar det otroligt fint ihop!
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin
Färgen på soppan ändras beroende på vilka tomater du använder. Gör du din soppa på enbart röda tomater, då får soppan en rödare färg. Här har jag mixat olika sorter och färger. Då fick soppan en mer orange färg.

Toscansk tomatsoppa med kantarellsmörgås, 4 portioner:

1 kg färska tomater
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
salt
svartpeppar
olja
1 kruka basilika
2 dl grädde
1 msk buljongpulver
ev lite vatten

4 kvistar svartkål
olja att steka i
300 g kantareller
smör att steka i
1 bröd
salt

Dela alla tomater i tu och lägg ut på en ugnsfast form. Placera ut vitlöksklyftorna (med skal på). Skala och skär löken i strimlor och fördela på plåten. Krydda med salt och svartpeppar. Ringla över olja. Lägg på ett par kvistar av basilikan.

Ugnsrosta i 175°C i cirka 40 minuter eller tills tomaterna är helt genombakade och vitlöken blivit mjuk.

Plocka ur vitlöksklyftorna, lägg sedan tomat och lök i en mixer. Gör ett litet snitt i skalet på vitlökarna och kläm ut det mjuka innehållet. Lägg även ner detta i mixern, tillsammans med resterande mängd basilika. Mixa helt slätt.

Ha upp soppan i en kastrull. Ha i grädde och buljong, låt koka upp. Späd ev med lite vatten om det behövs.

Repa svartkålen och stek försiktigt i lite olja. Salta.
Skär ner svampen i mindre bitar och stek på medelvärme i en torr stekpanna. När vätskan kokat bort ur svampen, tillsätt lite smör och fortsätt steka tills svampen fått en gyllene färg. Smaka av med salt.

Skär brödet i skivor och stek i lite olja på medelvärme i en stekpanna tills det fått en fin yta på båda sidor. Strö gärna över lite salt. Några av brödskivorna skar jag i kuber och toppade soppan med tillsammans med den steka svartkålen.

Bred ett lager smör på de rostade brödskivorna, ha på en riklig mängd kantareller och servera till soppan.

En bättre start på hösten än så här får man inte!

 

7
Kommentera

Plommonkaka med glass

plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Ibland är det bra tur. Att man har en granne med ett plommonträd som producerar plommon som om livet hängde på det. Ännu mer tursamt är det att nämnda granne helst ser att någon kommer och plockar alla plommon.
Så jag skickade upp ungarna i trädet och sen kånkade vi hem en hel hink med tjusiga plommon!
 
Men vad gör man då med en hink plommon. För som Axel brukar säga: man får äta max två plommon per dag. Annars får både man själv och omgivningen lida nästa dag….
Ja, för att komma runt just det problemet kan man baka sig en plommonkaka. Och servera glass till!plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Under min barndom mins jag att mamma brukade göra plommon inlagda i madeira till hösten. Som sedan fick stå där längst in i kylen fram till jul Det var alltid något lite mystiskt över den där burken ingen fick röra på flera månader.
Med minnet av mammas plommon i madeira skapade jag så denna plommonkaka. Som man verkligen inte behöver vänta i flera veckor på att få äta.plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Nej, den äts faktiskt med fördel när den är precis sådär ljummen och härlig. Ni vet så glassen liksom smälter ner över kakan. MUMS!
plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Var kommer då Madeiran in i denna kaka kanske ni undrar? Jo, det är så att plommonen får marineras i en härlig Madeiralag där under täcket av härlig kaka. MUMS MUMS!
plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Jag gillar när saker jag äter har kontraster. Som den här kakan. Med plommonen i botten som nästan lösts upp i vinet mot den hyvlade, knapriga mandeln på toppen. plommon, plommonpaj, plommon i madeira
När kakan gräddats halvvägs tog jag ut den och gjorde små gropar i kakdegen för att vätskan skulle få en liten chans att pysa ut liksom.
plommon, plommonpaj, plommon i madeira
 
Idag har jag och grabbarna passar på att ta tillvara på en del av de äpplen vi faktiskt fick i år och gjorde en omgång äppelmos. Från början var Isac inte alls speciellt glad i idén. Men efter en stund kom han också smygande och ville vara med. Ett perfekt pyssel att göra en stormig septembereftermiddag.plommon, plommonpaj, plommon i madeira
Plommonkaka med glass:

3 dl madeiravin
1 dl råsocker
2 kanelstänger
skal från 1 apelsin

ca 10-12 plommon

100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vanilj
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk råsocker
mandelspån

 
Blanda samman vin, socker, kanelstång och rivet skal från en apelsin i en stekpanna som tål ugnen (alt, koka ihop vin med övriga ingredienser och ha sedan över detta i en ugnsfast form).
Låg koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
Dela  och kärna ur plommonen och lägg dom med snittytan upp i stekpannan med det kokta madeiravinet.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker och vanilj. Rör om och låt svalna något. Knäck sedan i ägget och blanda väl.
Rör i vetemjöl och bakpulver. Rör till en jämn deg. Fördela ut detta över plommonen (degen kommer tt flyta ut, så oroa dig inte om degen inte täcker plommonen helt).
Strö råsocker och mandelspån över kakan. Baka i 180°C i cirka 30 minuter. Tag ut kakan efter ca 15 minuter och gör små hål i degen så att ångan från vätskan kan komma ur.
Servera ljummen med vaniljglass!

0
Kommentera