ANNONS

Saffransbröd

Jag vet inte vad ni tycker, man vanliga lussekatter kan i längden bli, ja rentutav småtråkiga. Det är en tradition att äta dessa till första advent och lucia. Men vid fler tillfällen än de två, ja då tröttnar jag lätt.
Men i år gjorde jag en  ny variant på saffransbröd. De görs sprecis som vanliga vetebullar, men fyllningen består av riven mandelmassa, smör och kanel. Jag kan lova dyrt och heligt att dessa blev riktigt uppskattade här hemma. Enkla och snabba är de dessutom att göra.
Jag lät mina jäsa och gräddas i en ugnsform, sedan ringlade jag glasyr över den stora saffranskakan. Det blev riktigt snyggt om jag får säga det själv.
En annan variant är att lägga dem i fina pappersformar.

Saffranssnurror ca 35stycken:

5 dl mjölk
2 pkt saffran
50 g jäst
2 dl socker
1 tsk salt
200 g smör
1 ägg
ca 15 dl mjöl

Värm mjölk och saffran i en kastrull på spisen till 37 grader (fingervarmt). Smula undertiden ned jästen i en degskål, slå över den ljumma degvätskan och tillsätt socker och salt. Arbeta nu ihop detta tills allt socker smält och jästen löst upp sig.
Ha då i smöret, det måste vara rumstempererat. Ha även i ägget.  Vänd till sist i mjölet lite i taget. Degen är klar när den precis kan släppa från kanterna. Får du i förmycket mjöl blir bullarna lätt torra!

Låt jäsa under bakduk tills degen uppnått dubbel storlek.

När degen jäst klart, stjälp upp den på ett mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop den. Dela i två lika stora delar. Kavla ut till en ca 0.5 cm hög rektangel. Bred ut hälften av fyllningen (recept nedan). Rulla ihop till en längd och dela den i ca 2 cm breda bitar. Ställ dem i en smörad ugnsform, de ska nästan, nästsan nudda varandra, då blir detta en jättefin saffranskaka som man får bryta loss sin bulle ifrån. Låt jäsa i ca 10 minuter, pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 200 graders värme tills de fått fin färg.  När kakan svalnat, ringla lite glasyr över hela.

Fyllning:

200 g mandelmassa
200 g smör
2 msk kanel

Riv mandelmassan på den grova delen av rivjärnet, rör i det mjuka smöret och kanelen. Vispa nu detta med elvisp till en jämn smet.

bild:Linnéas Skafferi

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin
15 år sedan

Precis! det verkar som de som marknadsför den tror att bloggare bara "slänger upp" bilder, var de är just då tex.. finns ju inbyggd kamera i den, men kameran i min macbook är myycket bättre! på tok för liten den där. Macbook is the best!

Ha en mysig helg du med!

Ann-kristin S
Ann-kristin S
15 år sedan

mums det lätt gott

Carita
15 år sedan

aw, det ser underbart gott ut! ;* <3

Åsa
15 år sedan

Dessa är nog något för mig, tycker att de saffransbullar jag bakar lätt blir torra ..

Ha en trevlig helg :-))

Anna
15 år sedan

underbar blogg=)

jag blir alltid så glad när jag går in hos dig å läser=)

SussieK
15 år sedan

Vad goda dom såg ut 🙂

Mamma Mat
15 år sedan

Mmmm, så himla bra tips. Även om mina lussebullar är supergoda, så håller jag med om att man faktiskt tröttnar på dem. Ska försöka hinna provbaka dina bullar till morgondagens fika med grannarna på eftermiddagen.

Man blir alltid lika glad av att titta in hos dig på bloggen.

Hälsningar Mamma Mat

Annika
15 år sedan

De där bullarna verkar jättegoda, och dessutom snygga.

Önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Nästa inlägg

KRAVmärkt

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x