Sparris

 

 

I veckan när vi grillade passade jag även på att slänga några sparrisar på grillen. Medan köttet vilade fick sparrisarna grillas på indirekt värme och efter ca 10 minuter var de genomvarma men hade fortfarande mycket tuggmotstånd. Grillad eller smörstekt sparris är ett perfekt tillbehör till all slags grillat tycker jag.

När sparrisarna var färdiggrillade hade jag på en klick smör, massor med salt och pressad citron. Sen var det bara att äta och njuta! Sebastian var lite tveksam till dessa gröna godingar, så jag fick äta nästan alla själv men jag klagade inte!

Visste du att vit och grön sparris är samma sort? Det är bara det att den vita sparrisen kupas så den växer i jorden medan den gröna får växa fritt ovan jord!


Vad gör du helst med sparris? Grillar, steker eller kanske en god soppa?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Cherie Mårtensson - En blogg om mitt liv
13 år sedan

Åh, det ska man kanske testa i sommar 🙂 Annars brukar jag ofta äta sparrissoppa men i flytten blev jag av med min receptbok så nu har det inte blivit soppa på ett tag 🙁

Darksess
13 år sedan

Jag har fastnat för den vita sparrisen och föredrar att ha den i en gratäng tillsammans med fläskfilé.

Kryddburken
13 år sedan

Älskar sparris både grön & vit. Den gröna är absolut godast lätt blancherad i lite, lite vatten, en rejäl klick smör och massor med salt! Ätes naturell. Och den vita desamma men men en klick hemmagjord hollandaise, ett pocherat ägg & vitt rostat bröd! ;D

daon
daon
13 år sedan

Är väldigt förtjust i den gröna sparrisen! Den vita kan vara svår att få i bra kvalitet tycker jag, det är lätt att den blir trådig.

Den gröna sparrisen brukar jag blanchera, sedan snabbt steka den i smör för att få lite yta (där gärna en del av kokvattnet också får vara med, det blir nästan som en sås) och sedan äta med rikligt med parmesanflagor och flingsalt!

AnnaWK
13 år sedan

Inget slår kokt sparris med smör 🙂 Mums!

Frida
13 år sedan

Linda bacon runt grön sparris och grilla – ännu godare!

Linnéa
13 år sedan

Hej! Underbar blogg du har, roligt med så många goda tips. Sparris är en stor favorit, jag brukar göra en förrät med citronmarinerade sparrisar invirade i någon slags lufttorkad skinka. Mycket god kombo!

Ha en fortsatt underbar dag! kram Linnéa

Jenny.
13 år sedan

Först vill jag bara säga tack för den inspiration och glädje du sprider över bakvärlden !! Det får skakiga nybörjare som mig att våga prova på lite mera.
Sen har jag en liten fråga. Hade tänkt baka en tårta med din vita chokladmousse, råröda hallon och en citronkräm till min födelsedag. Undrar om du tror lemon curd eller en citronkräm (hittade en i Coops Mersmak från i påskas.) passar bättre ??
Mvh Jenny.

Anki
Anki
13 år sedan

Det har ätits massor av sparris i vårt kök denna vår/sommar. Vi äter den precis som du oftast som tillbehör till grillat, kött eller fisk. Antingen ångkoker vi den så den behåller sin spänst eller så steker vi den snabbt på ett grilljärn.

freak
13 år sedan

Håller med en föregående skrivare – den ska vara kokt 🙂 och sedan kan an nästan ha den till eller i allt. Underbar till pasta t.ex 🙂

Milla
13 år sedan

http://www.sparrisfestivalen.nu/skilda.htm

"Den gröna tillhör den mjukskaliga sorten och den vita den hårdskaliga. Den gröna mjukskaliga behöver inte skalas och den växer ovan jorden medan den vita hårdskaliga måste skalas innan den tillagas.

Om den vita hårdskaliga sparrisen skulle tillåtas sticka upp ovanför jorden, skulle den bli grön och klassas som felaktig. Eftersom det är två olika sorter, så har de också olika egenskaper dels i smakhänseende men även när det gäller hantering."

ed hardy hoodies
13 år sedan

Vi ska fira med svärföräldrarna och svägerskan med familj. Kommer bli knytkalas vid lunch, eftermiddagsfika med jordgubbstårta, hemgjord glass osv, dans kring midsommarstången och sen grillat på kvällen. Hoppas på fint väder så kommer det bli toppen 🙂

cheap ed hardy clothing
13 år sedan

Vad härligt det lät=)
För min del blir det 20-års firande^^ Så vi ska fira min dag i vår sommarstuga med släkt och vänner och den tradtionella midsommarmaten^^

Nästa inlägg

Linnéas sommarsallad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x