ANNONS
Integritet på Tailsweep

Citrustider

/


Igår var det dags att prata radio igen för min del. Temat för dagen var citrus, närmare bestämt citroner.
Det finns massor av godsaker att göra på temat och jag valde att göra en dessert baserad på lemon curd. Ni vet den där lena, syrliga citronkrämen engelsmännen är som galna i. Det är alltid bra att ha ett grundrecept på lemon curd, den kan du använda som tårtfyllning, i pajer, till kakor eller som här i en härlig citrondessert. Lemon curd klarar sig bra i kylskåpet i tätslutande burk ett par veckor, därför kan du göra ordning den i förväg, när sedan gästerna kommer svänger du ihop denna dessert på bara ett par minuter.


Den här desserten gör sig lika bra efter påskmiddagen, som en sommarkväll när man har grillat som nu på vintern då det är svårt att få tag på roliga råvaror. Citronerna är fortfarande riktigt fina och finns till bra pris och i frysdisken kan du hitta vackra, svenska blåbär. Självklart kan du ta de bär du tycker bäst om, men jag gillar kontrasten mellan blått och gult. Det blir så vackert när man har upp desserten i portionsglas!
Lemon curd:
saft från 4 citroner
3 dl strösocker
4 ägg
150 g smör
Pressa saften ur citronerna och blanda detta med sockret i en bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och rör tills sockret börjat lösa sig.
Knäck äggen i en separat skål och vispa upp dem lätt, ta bunken med citronsaft och socker från värmen och rör i äggen lite i taget. Ställ tillbaka över vattenbad och rör konstant i 5-6 minuter. Krämen skall börja tjockna. Sila av den varma krämen så eventuella koagulerade bitar av ägg försvinner. Ställ tillbaka krämen över vattenbad och klicka i smöret, låt stå över vattenbadet i ytterligare ett par minuter. Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna innan du ställer in den i kylen.
Citrondessert med lemon curd 4 portioner:
6 digestivekex
50 g blåbär
1 1/2 dl lemon curd
2 dl vispgrädde
Krossa kexen och fördela dem mellan glasen, skeda över de tinade blåbären. Klicka i ett par matskedar lemon curd i varje glas och avsluta med vispad grädde.
Toppa med smulor av krossade kex och eventuellt lite citronmeliss.


Vad gör du helst till dessert så här på vintern när det inte finns så mycket kul råvaror?
Bild: Linnéa Seidel

138
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00