ANNONS
Integritet på Tailsweep

Glasstårta med Nutella och hasselnötter

/

Sebastian Niemi-Carlsson

Gott Nytt År kära läsare! Inatt tog vi klivet in i 2012 och jag tycker det känns härligt! 2011 var ett helt fantastiskt år, jag blev ju både mamma och gav ut min första riktiga kokbok. Jag menar, vad mer kan man egentligen begära av livet?Men jag längtar i alla fall efter vad 2012 har att erbjuda. Det kommer med all säkerhet bli ett underbart år!

Vi firade in det nya året med goda vänner, fantastiskt smaskig mat, gott att dricka i glasen och en farligt god glasstårta. Man börjar ju inte banta för ens nästa år, så det är lika bra att trycka i sig in i det sista! Jag åtog mig projektet att göra desserten och efter mycket grubblande, funderande och googlande blev det en glasstårta. Vi var 8 vuxna och 4 barn som skulle smaska i oss härligheten så det var tvunget att vara något som föll alla i smaken. Och vem gillar inte glass liksom?

Sebastian Niemi-Carlsson

Efter att ha gjort en djupdykning bland alla glassrecept bestämde jag mig tillslut för att göra en variant på den här glassen. Inget recept har tidigare fått sådan respons här på bloggen så det måste ju bara passa på nyårsafton! Jag ändrade om lite i smakerna, hällde upp glassen i en rund form och dekorerade lite tjusigt. Voilá, du har en glasstårta som duger åt kungligheter!

Sebastian Niemi-Carlsson

Glassen smaksatte jag med Nutella och rostade, saltade hasselnötter, dekorerade med chokladplattor, färska jordgubbar och amerikanska blåbär. För att bryta av mot allt det mjuka i glassen gjorde lite nötkrisp som jag strödde över hela glasstårtan. Utan att ljuga ens det minsta blir det här den mest släta och lena glass du någonsin testat!

Detta glassrecept blir en stor tårta som räckte till 8 vuxna och 4 barn.

Hasselnötsglass utan maskin:

1 L vispgrädde
2 burkar sötad kondenserad mjölk
1/2 burk Nutella
100 g hela hasselnötskärnor
flingsalt

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Vänd ner den kondenserade mjölken och Nutellan. Fortsätt att vispa tills smeten tjocknat ordentligt och är riktigt krämig.
Rosta nötterna i en medelvarm stekpanna, gnugga loss skalen från nötterna i en ren kökshandduk.

Häll tillbaka hasselnötterna i stekpannan och strö över ett par nypor krossat flingsalt. Skaka runt saltet och nötter i stekpannan. Hacka sedan nötterna fint och rör ner dem i glasskrämen.
Fyll en springform med glassen, täck med plastfolie och ställ in i frysen, gärna över natten.

Chokladplattor:
(är du riktigt duktig tempererar du chokladen först, då blir chokladen mycket mer glansig och fin)

200 g choklad

Smält chokladen i ett vattenbad. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka. Tag ca 1/2 msk choklad, ha ut den i en klick på bakplåtspappret. Dra ut chokladen med hjälp av en sked eller en spatel till en avlång, tunn platta. Låt chokladen stelna helt innan du försiktigt lossar den från pappret.

Nötkrisp:

200 g strösocker
1 msk smör
1/2 tsk bikarbonat
100 g finhackade hasselnötter

Ha upp sockret i en ren och torr stekpanna. Smält sockret utan omrörning på medelvärme. När allt socker har smält tillsätter du smör och bikarbonat, blanda väl och rör sist i nötterna. Bred ut på ett bakplåtspapper och låt stelna helt. Bryt i bitar och krossa dem sedan i en mortel.

Innan servering:

Tag fram glassen cirka 20 minuter innan den skall ätas. Pensla glasstårtans kanter med lite vatten så du kan fästa chokladplattorna runt om. Dekorera med färska bär och avsluta med nötkrisp.

Vad åt du till dessert på nyårsafton?

In English:

Ice cream cake, the perfect dessert for New Year’s Eve, or for Easter or Mother’s day or.. You see what I mean. Ice cream cake is always the perfect dessert!
Hazelnut and Nutella ice cream cake:
1 Liter of double cream
2 cans sweetened condensed milk
150 g Nutella
100 g hazelnuts
coarse salt
Whip the cream until soft peaks form. Fold in the condensed milk and Nutella. Continue to whip until the mixture has thickened and is really creamy.


Toast the nuts in a medium hot pan, rub them in a clean kitchen towel. Pour back the hazelnuts into the pan and sprinkle with a pinch of coarse salt. Toss around the nuts and salt, finally chop the nuts and stir them into the ice cream.
Fill a springform with the ice cream, cover it with plastic wrap and place in the freezer overnight.
Chocolate Slabs
200 g chocolate
Melt the chocolate in a double-boiler, place a sheet of baking parchment on a tray. Take 1/2 tablespoon of chocolate and spread it out with a spoon or a spatula. Let the chocolate harden completely before gently loosen it from the paper.
Hazelnut brittle:
200 g caster sugar
1 tablespoon butter
1/2 teaspoon baking soda
100 g chopped hazelnuts
Pour the sugar into a dry, clean frying pan. Melt the sugar without stirring over medium heat. When all the sugar has melted, add the butter and baking soda. Mix well and stir in the nuts. Spread out the mixture on a baking sheet ant let cool and harden completely. Break into pieces an crush them.
Take the ice cream out of the freezer 20 minutes before serving. Brush the ice cream cake’s edges with some water so you can attach the chocolate plates around the ice cream cake.
Decorate with fresh berries and finish with the hazelnut brittle.

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

73
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00