TBT- Syltrutor

syltruta-1

Idag tycker jag att vi tar och kikar lite i arkivet vad vi hittar för mumsigt. Efter ganska precis 9 års bloggande finns det ju en hel del godsaker som förtjänas att visas upp igen!

De här syltrutorna är en av mina favoritkakor. För mig är det ett riktigt kärt barndomsminne då min mormors syster Elisabet ofta hade dessa hemma. Jag kommer ihåg fina sommardagar när vi satt på deras altan i sommarstugan, alltid hembakade kakor och saft. Och ofta kunde det just vara dessa kakor hon bjöd på.
Och just idag, när termometern visar -17°C här i Sala tycker jag att det är ett fint minne att plocka fram och kanske drömma om den kommande sommaren, med kaffe i fina koppar, saft i glasen och hembakade kakor på Elisabet och Yngves altan.

Kakorna går bra att äta som de är, den syrliga lingonsylten bryter fint mot det lite söta havreströsslet. Vill man lyxa till det lite är det gott att servera lite lättvispad grädde eller glass till.

Syltrutor ca 20 stycken:

4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg

3 dl sylt (allra helst lingonsylt, men det går även bra med annan, lite syrlig sylt)

Strössel:
75 g smör
2 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda de torra ingredienserna, skär smöret i små kuber och finfördela det i de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och blanda allt till en smulig deg. Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna (20×30 cm). Fördela sylten över degen

Smält smöret och blanda i havregryn, socker och vaniljsocker. Rör om väl och strö detta sedan över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkanter.

 

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Britt-Marie Wärnbring
Britt-Marie Wärnbring
7 år sedan

Vilken ugnsvärmen ?

Cuttingboard

Nästa inlägg

Till köket: ny skärbräda

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x