ANNONS
Integritet på Tailsweep

Västerbottenostpaj

/

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Älskade västerbottenostpaj. Du fungerar lika fint till midsommarbuffén som kräftskivan eller som nu, till påsk.
Med en len och lite oststark fyllning är den en perfekt del till buffén. Eller tillsammans med en god sallad och en enkel röra kan man även servera den som en fin påsklunch. Perfekt att göra i förväg och bara slänga ihop en sallad till precis innan man skall äta.

Photographer: Sebastian Niemi CaJag använder alltid samma recept på pajdeg. Gör man bara rätt så blir det en helt fantastiskt len och smidig pajdeg från detta recept. Ett tips är att inte överarbeta degen och gärna använda matberedare. Det gör inget om det fortfarande finns små bitar av smör i degen. Arbetar med degen för mycket kan den lätt bli seg och lite gummiaktig. Och det vill man ju verkligen inte ha! Om man är riktigt nitisk, så skall även mjölet vara kylskåpskallt, men jag brukar nöja mig med kallt smör och iskallt vatten. Det brukar bli bra resultat då också.
Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
ca 3 msk vatten
Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten. Förgrädda i ca 15 minuter i 200 grader.
Fyllning:
200 g riven västerbottenost
2 ägg
2 dl grädde
salt
Lägg osten i botten på det förgräddade pajskalet. Blanda ägg, grädde och salt i en bunke. Slå det över osten. Grädda i 200 °C i cirka 30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllene färg.

Vilken är din favoritpaj?
bild:Linnéa Seidel

4
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00